Ухвала
від 19.07.2021 по справі 9/103-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про задоволення заяви щодо заміни сторони

виконавчого провадження

"19" липня 2021 р. Cправа № 9/103-08

Господарський суд Вінницької області у складі головуючого судді Тварковського А.А. ,

за участю секретаря судового засідання Німенко О.І.,

у відсутності учасників справи,

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке" вих. №201 від 29.06.2021 про заміну сторони у виконавчому документі та виконавчому провадженні правонаступником, подану у справі

за позовом: Вінницького державного аграрного університету (вул. Сонячна, 3, м. Вінниця, 21008)

до: Іллінецького державного аграрного коледжу (вул. Червона площа, буд. 2, м. Іллінці, Вінницька область, 22700)

до: Державного підприємства "Сільськогосподарське підприємство "Іллінецьке" (вул. Леніна, 6, с. Іллінецьке, Іллінецький район, Вінницька область, 22712)

про стягнення 2621424,56 грн заборгованості,

В С Т А Н О В И В :

29.01.2009 у справі №9/103-08 за позовом Вінницького державного аграрного університету до Іллінецького державного аграрного коледжу та державного підприємства "Сільськогосподарське підприємство "Іллінецьке" про стягнення 2621424,56 грн боргу Господарським судом Вінницької області постановлено ухвалу про затвердження мирової угоди та припинено провадження у справі.

Згодом ухвалою суду від 26.05.2015 замінено боржника у виконавчому провадженні із виконання ухвали Господарського суду Вінницької області від 29.01.2009 у справі № 9/103-08 Державне підприємство "Сільськогосподарське підприємство "Іллінецьке" (вул. Леніна, 6, село Іллінецьке, Іллінецький район, Вінницька область, 22712, ідентифікаційний код 36131454) його правонаступником Колективним сільськогосподарським підприємством "Іллінецьке" (вул. Леніна, 6, село Іллінецьке, Іллінецький район, Вінницька область, 22712, ідентифікаційний код 36131454).

07.07.2021 через канцелярію суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке" вих. №201 від 29.06.2021 про заміну сторони у виконавчому документі у справі № 9/103-08 та виконавчому провадженні правонаступником, а саме:

- Вінницький державний аграрний університет у мировій угоді б/н від 29.01.2009, затвердженій ухвалою Господарського суду Вінницької області від 29.01.2009 у справі №9/103-08, на правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке";

- Вінницький національний аграрний університет, який є стороною виконавчого провадження №39569098 від 30.08.2013, відкритого Відділом примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Вінницькій області Центрального-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), з примусового виконання ухвали Господарського суду Вінницької області від 29.01.2009 по справі №9/103-08 про стягнення з КСП "Іллінецьке" 934000 грн, його правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке".

Відповідно до Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 07.07.2021 вказану заяву передано на розгляд судді Тварковському А.А.

Ухвалою від 09.07.2021 зазначену заяву призначено до розгляду у судовому засіданні на 19.07.2021.

14.07.2021 на адресу електронної пошти суду надійшло пояснення представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке" по суті поданої заяви про заміну стягувача правонаступником, зокрема, з доказами щодо стану виконавчого провадження з виконання ухвали Господарського суду Вінницької області від 29.01.2009 у справі № 9/103-08.

На визначену дату та час у судове засідання заявник, учасники справи, в т.ч. представник ВДВС, не з`явилися, хоча про дату час та місце розгляду заяви повідомлялися належним чином. При цьому 16.07.2021 через канцелярію суду надійшло клопотання головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Вінницькій області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) Бертман Р.П. про розгляд заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке" за відсутності представника ВДВС, при цьому у клопотанні зазначено, що ВДВС покладається на розсуд суду при розгляді заяви.

У зв`язку з неявкою учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши у судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке" про заміну сторони у виконавчому документі та виконавчому провадженні правонаступником у справі № 9/103-08, в т.ч. наявні у матеріалах справи докази, суд враховує таке.

Відповідно до частини першої статті 52 Господарського процесуального кодексу України (ГПК України) у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

У виконавчому провадженні заміна сторони виконавчого провадження відбувається на підставі статті 334 ГПК України, а саме, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Також відповідно до частини п`ятої статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

У постанові від 03.11.2020 у справі № 916/617/17 Велика Палата Верховного Суду, розглядаючи питання заміни сторони виконавчого провадження, зазначила, що на стадії виконавчого провадження як на завершальній стадії судового провадження можлива заміна сторони виконавчого провадження правонаступником за наявності відкритого виконавчого провадження. Після відкриття виконавчого провадження та до його закінчення заміна сторони виконавчого провадження (з одночасною заміною відповідного учасника справи) правонаступником здійснюється у порядку, передбаченому статтею 334 цього Кодексу, з урахуванням підстав, визначених статтею 52 ГПК України. У цьому випадку приписи статті 334 ГПК України, що містить процесуальні особливості здійснення правонаступництва на стадії виконання судового рішення, застосовуються разом з положеннями статті 52 цього Кодексу. Натомість як до відкриття виконавчого провадження, так і після його закінчення заміна учасника справи правонаступником здійснюється виключно на підставі статті 52 Господарського процесуального кодексу України. У такому випадку з огляду на відсутність відкритого виконавчого провадження заміна відповідної сторони виконавчого провадження правонаступником є неможливою. Єдиним винятком є заміна боржника або стягувача у виконавчому документі до відкриття виконавчого провадження, що окремо обумовлено у частині п`ятій статті 334 ГПК України (пункти 74 та 75 постанови).

У постанові від 16.02.2021 року у справі № 911/3411/14 Велика Палата Верховного Суду також зазначила, що особа, яка вважає себе правонаступником позивача/стягувача та бажає набути та реалізувати існуючі процесуальні права, притаманні позивачу/стягувачу (на оскарження судового рішення та/або постанови державного виконавця, подати заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами), може заявити про заміну сторони у справі, ініціювавши відкриття відповідної стадії процесу. Саме після відкриття однієї зі стадій господарського процесу і можуть бути досліджені обставини та подані на їх обґрунтування докази щодо правонаступництва у спірних правовідносинах. Якщо після відкриття провадження за скаргою/заявою на судове рішення, поданою особою, яка вважає себе правонаступником позивача у спірних правовідносинах, буде встановлено, що така особа не набула прав та обов`язків правопопередника, суд своєю ухвалою закриває відповідне провадження на підставі визначеної процесуальним законодавством норми. У випадку коли ставиться питання про заміну стягувача у виконавчому провадженні та скасування постанови державного виконавця про закриття виконавчого провадження, встановлення судом обставин відсутності переходу прав від правопопередника до правонаступника буде мати процесуальним наслідком відмову в задоволенні відповідної заяви. Питання процесуального правонаступництва у всіх випадках вирішується судом, який при вирішенні цього питання повинен дослідити по суті обставини правонаступництва та не може обмежитися встановленням формальних умов застосування відповідного припису. Здійснення заміни учасника справи та сторони виконавчого провадження за межами відкритої стадії господарського процесу не є можливою (пункти 6.19-6.22, 6.28).

Обґрунтовуючи вимоги заяви про заміну сторони правонаступником, Товариство з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке" вказує на обставини уступлення права вимоги за відповідним Договором від 23.08.2018.

Так, 23.08.2018 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке" (Новий кредитор) та Колективним сільськогосподарським підприємством "Іллінецьке (Боржник), укладено Договір про відступлення права вимоги Первісного кредитора - Вінницького національного аграрного університету Новому кредитору - Товариству з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке" за мировою угодою, що затверджена ухвалою Господарського суду Вінницької області від 29.01.2009 по справі №9/103-08 у частині, що підтверджена ухвалою Господарського суду Вінницької області від 03.10.2017 по справі №902/330/17, якою задоволено частково заяву Вінницького національного аграрного університету №12-46-1338 від 08.06.2017 (вх. № 06-54/232/17 від 13.06.2017) про визнання грошових вимог до боржника та включення до реєстру вимог кредиторів у справі № 902/330/17, з урахуванням уточненої заяви №12-46-1717 від 17.07.2017, та якою визнано грошові вимоги Вінницького національного аграрного університету у розмірі 1 538 056,73 грн.

Такий Договір укладено за згоди Вінницького національного аграрного університету (Первісного кредитора) №12-46-1527 від 23.08.2018 на укладення договору про відступлення права вимоги у розмірі 1 538 056,73 грн.

Оскільки стороною у даній справі є Вінницький державний аграрний університет, слід зазначити, що у постанові про відкриття виконавчого провадження ВП№39569098 стягувачем вже зазначено Вінницький національний аграрний університет. Так, відповідно до Наказу Міністерства аграрної політики України №954 від 29.12.2009 вищий навчальний заклад "Вінницький державний аграрний університет" (код за ЄДРПОУ 00497236, адреса: 21008, Україна, Вінницька область, м. Вінниця, вулиця Сонячна, 3) перейменовано у вищий навчальний заклад "Вінницький національний аграрний університет".

Факт сплати коштів Вінницькому національному аграрному університету Товариством з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке" за Договором про відступлення права вимоги від 23.08.2018 підтверджується платіжним дорученням №713 від 23.08.2018 на суму 1 538 056,73 грн.

Таким чином, Товариство з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке" ставить питання про заміну стягувача у виконавчому провадженні щодо виконання ухвали Господарського суду Вінницької області від 29.01.2009 про затвердження мирової угоди у даній справі.

Матеріалами справи підтверджується відкриття 30.08.2013 виконавчого провадження ВП №39569098 з виконання ухвали від 29.01.2009 у справі № 9/103-08 щодо стягнення з ДП Сільськогосподарське підприємство "Іллінецьке" на користь Вінницького національного аграрного університету 934000 грн. При цьому таке виконавче провадження зупинено на підставі п. 4 ч. 1 ст. 34 Закону України "Про виконавче провадження" внаслідок порушення Господарським судом Вінницької області провадження у справі №902/330/17 про банкрутство КСП "Іллінецьке" (боржника).

Окрім того, виконавче провадження ВП №39569098 ввійшло до складу зведеного виконавчого провадження №39818932, що підтверджується Інформацією про виконавче провадження з Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень.

Зважаючи на докази наявності відкритого виконавчого провадження, суд має право вирішувати питання про заміну сторони виконавчого провадження.

За змістом статті 512 ЦК України підставою для заміни кредитора у зобов`язанні є передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) (пункт 1 частини першої цієї статті).

Статтею 514 ЦК України передбачено, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсягах і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до умов Договору про відступлення права вимоги від 23.08.2018 Товариство з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке у повній мірі набуло права нового кредитора у зобов`язанні, що виникає із мирової угоди, затвердженої ухвалою суду від 29.01.2009 у справі №9/103-08 , а відтак, такий договір є достатньою правовою підставою для заміни сторони у виконавчому провадженні з виконання мирової угоди у цій справі згідно зі статтею 15 Закону України "Про виконавче провадження" та статтею 334 ГПК України.

Аналогічний висновок викладений у постанові Верховного Суду від 28.05.2021 року у справі № 911/3217/15.

Верховний Суд також зауважив, що в практиці суду сталою є позиція, що процесуальне правонаступництво є похідним від матеріального та випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони у матеріальному правовідношенні її правонаступником). У зв`язку з цим для вирішення судом питання про процесуальну заміну сторони у справі необхідна наявність відповідних первинних документів, які підтверджують факт вибуття особи з матеріального правовідношення та перехід її прав та обов`язків до іншої особи - правонаступника. Водночас, Верховний Суд у своїх постановах також зауважує, що у кожному конкретному випадку для вирішення питання про можливість правонаступництва господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Отже, обсяг цих документів визначається залежно від конкретних обставин справи та, зокрема, умов договору про відступлення прав вимоги, оскільки за загальним правилом до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсягах і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 514 ЦК України).

Відповідно до ч. 3 ст. 13, ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

У даному випадку у матеріалах справи наявні докази (зокрема, договір, погодження первісного кредитора, та доказ сплати на виконання договору), які, зважаючи на конкретні обставини справи та умови договору, є достатніми для висновку про наявність правових підстав для заміни учасника судового процесу його правонаступником.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що наявні підстави для застосування ч. 1 ст. 334 ГПК України та заміни сторони виконавчого провадження (в даному випадку стягувача) його правонаступником.

Разом з тим, враховуючи що заявником одночасно пред`явлено вимогу про заміну Вінницького державного аграрного університету на правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке" у мировій угоді б/н від 29.01.2009, затвердженій ухвалою Господарського суду Вінницької області від 29.01.2009 у справі №9/103-08 (тобто у самому виконавчому документі), суд приходить до висновку про відмову у задоволенні такої вимоги, враховуючи відсутність підстав для одночасного застосування приписів ч. 1 ст. 334 ГПК України та ч. 5 ст. 334 ГПК України.

Іншими словами, необхідність заміни боржника або стягувача у виконавчому листі (документі) (ч. 5 ст. 334 ГПК України) має місце лише до відкриття виконавчого провадження.

Таким чином, заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке" вих. №201 від 29.06.2021 підлягає частковому задоволенню - лише в частині заміни стягувача правонаступником у виконавчому провадженні.

Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 242 цього Кодексу (ч. 4 ст. 334 ГПК України).

Отже, дана ухвала підлягає направленню до відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Вінницькій області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), позаяк в останнього перебуває на виконанні зведене виконавче провадження 339818932, що включає виконавче провадження ВП №39569098 щодо стягнення за мировою угодою, що затверджена ухвалою Господарського суду Вінницької області від 29.01.2009 у даній справі.

Керуючись ст.ст. 52, 234-235, 242, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В :

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке" вих. №201 від 29.06.2021 про заміну сторони у виконавчому документі у справі № 9/103-08 та виконавчому провадженні правонаступником - задовольнити частково.

2. Замінити стягувача - Вінницький національний аграрний університет (вул. Сонячна, 3, м. Вінниця, 21008; код ЄДРПОУ 00497236) у виконавчому провадженні №39569098 відкритому 30.08.2013, що перебуває на виконанні Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Вінницькій області Центрального-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) з примусового виконання мирової угоди, що затверджена ухвалою Господарського суду Вінницької області від 29.01.2009 у справі № 9/103-08 про стягнення з КСП "Іллінецьке" 934000 грн (в межах зведеного виконавчого провадження № 339818932), його правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке" (вул. Центральна, буд. 15, с. Іллінецьке, Вінницька область, 22712; код ЄДРПОУ 38373353).

3. В решті вимог заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке" вих. №201 від 29.06.2021 - відмовити.

4. Відповідно до ст. 235 ГПК України ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом чи Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи , розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

5. За приписами п. 26 ч. 1 ст. 255 ГПК України ухвала про заміну чи відмову у заміні сторони у справі (процесуальне правонаступництво) або сторони виконавчого провадження може бути оскаржена окремо від рішення суду.

6. Згідно з положеннями ч. 1 ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

7. Копію ухвали надіслати сторонам, новому стягувачу та відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Вінницькій області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення, а також на відповідні адреси електронної пошти: ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Дата складання повного тексту ухвали 26.07.2021.

Суддя А.А. Тварковський

віддрук. прим.:

1 - до справи;

2, 3, 4 - Товариству з обмеженою відповідальністю "Іллінецьке" - а/с №177, м. Черкаси, 18001 (адреса для листування); spillinetske@ukr.net; nazarr5@ukr.net;

5 - Вінницькому національному аграрному університету - вул. Сонячна, 3, м. Вінниця, 21008;

6 - Іллінецькому державному аграрному коледжу - вул. Червона площа, буд. 2, м. Іллінці, Вінницька область, 22700;

7 - Колективному сільськогосподарському підприємству "Іллінецьке" - вул. Центральна, буд. 6, с. Іллінецьке, Вінницька область, 22712;

8, 9 - Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Вінницькій області Центрального-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький): вул. Хмельницьке шосе, буд. 7, м. Вінниця, 21036; prymus@vn.dvs.gov.ua.

Дата ухвалення рішення19.07.2021
Оприлюднено27.07.2021
Номер документу98558279
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2621424,56 грн заборгованості

Судовий реєстр по справі —9/103-08

Ухвала від 19.07.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 09.07.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 20.03.2015

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 03.12.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 18.11.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 26.05.2015

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 18.06.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Жаботина Г. В.

Постанова від 29.01.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 19.12.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 29.01.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні