Ухвала
від 27.07.2021 по справі 461/4612/21
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/4612/21

Провадження № 1-кс/461/4173/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.07.2021 рокуслідчий суддяГалицького районногосуду м.Львова ОСОБА_1 ,секретар судовогозасідання ОСОБА_2 ,з участюпрокурора ОСОБА_3 ,слідчого ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 ,підозрюваного ОСОБА_6 ,розглянувши клопотанняпрокурора першоговідділу процесуальногокерівництва припровадженні досудовогорозслідування територіальнимиорганами поліціїта підтриманнямпублічного обвинуваченняуправління наглядуза додержаннямзаконів Національноюполіцією Українита органами,які ведутьборотьбу зорганізованою татранснаціональною злочинністюЛьвівської обласноїпрокуратури ОСОБА_3 про продовження строку відсторонення від посади ОСОБА_6 , -

в с т а н о в и в :

Прокурор першоговідділу процесуальногокерівництва припровадженні досудовогорозслідування територіальнимиорганами поліціїта підтриманнямпублічного обвинуваченняуправління наглядуза додержаннямзаконів Національноюполіцією Українита органами,які ведутьборотьбу зорганізованою татранснаціональною злочинністюЛьвівської обласноїпрокуратури ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням у кримінальному провадженні за №12021140000000572 від 27.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-3 КК України, про продовження строку відсторонення від посади ОСОБА_6 .

В обґрунтування заявленого клопотання покликається на те, що слідчим управлінням ГУНП у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021140000000572 від 27.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.368-3 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до нової редакції Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «Нафтогаз Тепло», код ЄДРПОУ 42399765 (далі по тексту ТОВ «Нафтогаз Тепло»), затвердженого рішенням учасника ТОВ «Нафтогаз Тепло» №128 від 05.05.2021 вказане товариство є юридичною особою приватного права, створеною у формі товариства з обмеженою відповідальністю за законодавством України та набуває прав юридичної особи з дати його державної реєстрації. Товариство має право засновувати дочірні підприємства, інші юридичні особи, створювати філії та представництва, як в Україні, так і за кордоном.

Так, відповідно до Розділу 3 вказаного Статуту, метою діяльності Товариства є досягнення економічних результатів та одержання прибутку від провадження господарської діяльності, а також задоволення потреб вітчизняних та іноземних споживачів у відповідних товарах, послугах у безпечний, надійний та економічний спосіб (п. 3.1). Предметом діяльності Товариства, зокрема є: транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами (п. 3.2.4); постачання теплової енергії (п. 3.2.5); розподіл електричної енергії (п. 3.2.7); постачання електричної енергії (п. 3.2.8.); торгівля електроенергією (п. 3.2.9); надання послуг, пов`язаних із видачою технічних умов на підключення споживачів до магістральних та/або місцевих (розподільних) теплових та електричних мереж (п. 3.2.11); експлуатація електрогенеруючих, електроенергетичних об`єктів, споруд, устаткування, в тому числі теплових, електричних станцій або інших альтернативних та нетрадиційних джерел енергії (п.3.2.13); організація та проведення обстеження, випробувань, налагодження і ремонт основного та допоміжного, механічного, тепломеханічного електричного та електронного обладнання (п. 3.2.14); виготовлення, монтаж технологічного обладнання, реставраційні, ремонтні та інші роботи з електрообладнанням та іншими об`єктами промислового та непромислового призначення (п. 3.2.15); будівництво споруд електропостачання та телекомунікацій (п. 3.2.28); господарська діяльність на ринку електричної енергії, в тому числі постачання електричної енергії, трейдерська діяльність (п. 3.2.41).

Таким чином, ТОВ «Нафтогаз Тепло» є юридичною особою приватного права.

Відповідно до Розділу 1 Положення про Філію «Новояворівські електромережі» ТОВ «Нафтогаз Тепло», яке є додатком до рішення учасника ТОВ «Нафтогаз Тепло» від 09.06.2020, №73, Філія є відокремленим підрозділом Товариства з обмеженою відповідальністю «Нафтогаз Тепло», проводить свою діяльність від імені Товариства з обмеженою відповідальністю «Нафтогаз Тепло» (п. 1.2). У своїй діяльності Філія керується чинним законодавством України, Статутом Товариства, цим положенням, розпорядчими та іншими внутрішніми документами Товариства (п. 1.7).

Відповідно до Розділу 2 вказаного Положення, метою діяльності Філії є здійснення виробничої, торговельної, комерційної, посередницької та інших видів діяльності, отримання прибутку від підприємницької діяльності та задоволення на його основі соціально-економічної заінтересованості Товариства і його учасника (п. 2.1). Предметом діяльності Філії, зокрема є: розподіл електричної енергії (п. 2.2.1); надання послуг, пов`язаних із видачою технічних умов на підключення споживачів до магістральних та/або місцевих (розподільчих) електричних мереж (п. 2.2.2); експлуатація електрогенеруючих, електроенергетичних об`єктів, споруд, устаткування, в тому числі електричних станцій або інших альтернативних та нетрадиційних джерел енергії (п. 2.2.4); організація та проведення обстеження, випробувань, налагодження і ремонту основного та допоміжного, механічного, електричного та електронного обладнання (п. 2.2.5); господарська діяльність на ринку електричної енергії (п. 2.2.20). Основними завданнями Філії, зокрема є: забезпечення прибуткової діяльності (позитивних фінансових результатів) у кожному звітному періоді (п. 2.6.2); підвищення рівня якості товарів і послуг, які надаються Товариством, забезпечення високого рівня обслуговування споживачів і клієнтів Товариства, створення у них позитивного враження про діяльність Товариства (п.2.6.5); неухильне дотримання вимог чинного законодавства, недопущення будь-яких порушень у своїй діяльності (п. 2.6.8).

Згідно до Розділу 5 вказаного Положення, Філію очолює Директор, який призначається на посаду та звільняється з посади наказом Директора Товариства.

Директор Філії дії від імені Товариства на підставі довіреності, виданої в установленому порядку Директором Товариства (п. 5.2).

Директор Філії: здійснює управління Філією відповідно до законодавства, статуту Товариства, рішень загальних зборів Товариства, наказів, розпоряджень виконавчого органу Товариства, внутрішніх документів Товариства та Філії, цього положення і укладеного трудового договору (контракту) (п. 5.3.1); організовує фінансового-господарську діяльність Філії, ведення обліку та звітності, забезпечує своєчасне і якісне виконання завдань та функцій, покладених на Філію (п. 5.3.2); на підставі довіреності діє від імені Товариства, представляє його інтереси в органах державної влади, у тому числі судах, правоохоронних органах, інших державних органах, в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях з питань, що належать до сфери діяльності Філії, в межах наданих Товариством Повноважень (п. 5.3.3); вчиняє від імені Товариства правочини (укладає угоди, договори, контракти) з питань, що належать до сфери діяльності Філії, в межах наданих йому повноважень на підставі довіреності та відповідно до законодавства, Статуту Товариства, рішень загальних зборів Товариства, наказів, розпоряджень виконавчого органу Товариства, внутрішніх документів Товариства та Філії, цього Положення (п. 5.3.4); у межах своєї компетенції видає накази, розпорядження, дає вказівки і доручення, обов`язкові для виконання працівниками Філії. Несе відповідальність за організацію діловодства в Філії (п. 5.3.5); підписує від імені Філії документи, у тому числі фінансові (п. 5.3.6); забезпечує дотримання вимог законодавства України, Статуту Товариства, виконання рішень загальних зборів Товариства, наказів, розпоряджень виконавчого органу Товариства, внутрішніх документів Товариства та Філії (п.5.3.7).

Разом з тим, встановлено, що ОСОБА_6 , призначений з 08.04.2021, відповідно до наказу ТОВ «Нафтогаз Тепло» №44-к від 07.04.2021, директором Філії «Новояворівські електромережі» ТОВ «Нафтогаз Тепло», тобто на посаду, яка пов`язана з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

Таким чином, ОСОБА_6 є службовою особою юридичної особи приватного права.

Відповідно до інвестиційного договору № 12 від 01.06.2016, Товариство з обмеженою відповідальністю «Новояворівськ міськбуд», код ЄДРПОУ 40399501 (далі по тексту ТОВ «Новояворівськ міськбуд»), директором якого є ОСОБА_7 та Товариство з обмеженою відповідальністю «Балмікс», код ЄДРПОУ 13821684, своїми силами та засобами зобов`язуються організувати спорудження та забезпечення введення багатоквартирних житлових будинків АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 в експлуатацію.

Зважаючи на наведене, наприкінці травня 2021 року ОСОБА_7 , діючи як директор ТОВ «Новояворівськ міськбуд», звернувся з питань забезпечення електропостачання до директора Філії «Новояворівські електромережі» ТОВ «Нафтогаз Тепло» ОСОБА_6 , а саме підключення будинку АДРЕСА_3 до електромережі та повідомив про проблемні питання, які виникли із електропостачанням будинку АДРЕСА_4 , що знаходиться на цій же вулиці.

В свою чергу, ОСОБА_6 будучи керівником відокремленого підрозділу Товариства з обмеженою відповідальністю «Нафтогаз Тепло», діяльність якого пов`язана із розподілом електричної енергії, наданням послуг, пов`язаних із видачою технічних умов на підключення споживачів до магістральних та/або місцевих (розподільчих) електричних мереж, експлуатацією електрогенеруючих, електроенергетичних об`єктів, споруд, устаткування, вказав ОСОБА_7 на те, що будинок АДРЕСА_4 підключений до електромережі з порушеннями та отримує живлення від не передбаченої технічними умовами трансформаторної підстанції, а щодо будинку АДРЕСА_3 по цій же вулиці вказав, що такий, згідно технічних умов, має бути підключений до електромережі через трансформаторну підстанцію, яка не збудована та запропонував змінити технічні умови та у подальшому під`єднати до електромереж вказаний будинок за новою схемою.

При цьому, ОСОБА_6 будучи службовою особою юридичної особи приватного права бажав використати надані йому повноваження в інтересах очолюваного ОСОБА_7 підприємства та отримати від цього неправомірну вигоду.

Так, 29.05.2021, ОСОБА_6 , діючи умисно та з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди, перебуваючи у м. Новояворівськ Львівської області, під час розмови із директором ТОВ «Новояворівськ міськбуд» ОСОБА_7 , висловив останньому вимогу щодо надання йому неправомірної вигоди у розмірі 1 400 000 гривень за невідключення від електропостачання будинку АДРЕСА_4 та подальше сприяння у підключені до електромережі будинку АДРЕСА_3 , що мало бути пов`язане із зміною технічних умов на підключення до електричних мереж, вказуючи на те, що відповідна сума грошових коштів може бути надана йому частинами.

В свою чергу, ОСОБА_7 , розуміючи, що відмова від виконання протиправної вимоги ОСОБА_6 , потягне за собою негативні наслідки для очолюваного ним підприємства, юридичних осіб із якими ТОВ «Новояворівськ міськбуд» перебуває у договірних відносинах та споживачів клієнтів, які придбали квартири у вказаних будинках, погодився на таку протиправну вимогу.

У подальшому, ОСОБА_6 , будучи службовою особою юридичної особи приватного права, діючи всупереч її інтересам, з корисливих мотивів, з метою протиправного особистого збагачення, маючи умисел на одержання неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того хто надає неправомірну вигоду дій з використанням наданих повноважень, що було поєднане з вимаганням, 31.05.2021 близько 18:40 год. перебуваючи у приміщенні службового кабінету адміністративної будівлі Філії «Новояворівські електромережі» ТОВ «Нафтогаз Тепло», за адресою: Львівська обл., м. Новояворівськ, вул. Шевченка, 17А, одержав від ОСОБА_7 неправомірну вигоду в сумі 1 000 000 гривень за вчинення ним в інтересах останнього дій з використанням наданих йому повноважень, а саме за невідключення від електропостачання будинку АДРЕСА_4 та подальше сприяння у підключені до електромережі будинку АДРЕСА_3 , що мало бути пов`язане із зміною технічних умов на підключення до електричних мереж.

Після вказаних дій, протиправна діяльність ОСОБА_6 була припинена правоохоронними органами, а предмет неправомірної вигоди вилучено.

Таким чином, ОСОБА_6 обґрунтовано підозрюється в одержанні службовою особою юридичної особи приватного права неправомірної вигоди для себе за вчинення такою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданих їй повноважень, поєднаного з вимаганням неправомірної вигоди, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-3 КК України.

Слідчий у клопотанні вказує, що ОСОБА_6 , перебуваючи на вказаній посаді та маючи безперешкодний доступ до документів Філії «Новояворівські електромережі» ТОВ «Нафтогаз Тепло» та ТОВ «Нафтогаз Тепло», з метою уникнення від кримінальної відповідальності матиме можливість знищити та підробити документацію, яка має доказове значення для досудового розслідування і таким чином перешкоджати кримінальному провадженню.

В судовому засіданні прокурор просив задовольнити подане клопотання.

Підозрюваний ОСОБА_6 та його захисник ОСОБА_5 щодо продовження відсторонення від посади заперечили.

Заслухавши думку прокурора щодо поданого клопотання, підозрюваного та його захисника, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим управлінням ГУНП у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021140000000572 від 27.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.368-3 КК України.

ОСОБА_6 , призначений з 08.04.2021, відповідно до наказу ТОВ «Нафтогаз Тепло» №44-к від 07.04.2021, директором Філії «Новояворівські електромережі» ТОВ «Нафтогаз Тепло», тобто на посаду, яка пов`язана з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій..

31 травня 2021 року, ОСОБА_6 , затримано в порядку ст. 208 КПК України, за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-3 КК України.

01 червня 2021 року, ОСОБА_6 , повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-3 КК України.

03.06.2021, слідчим суддею Галицького районного суду м.Львова ОСОБА_1 підозрюваного ОСОБА_6 відсторонено від посади директором Філії «Новояворівські електромережі» ТОВ «Нафтогаз Тепло» строком на 2 місяці, тобто до 03.08.2021.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 27.07.2021 року продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № № 12021140000000572 від 27.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.368-3 КК України, до чотирьох місяців, тобто до 30.09.2021 року.

Згідно п. 6 ч.2 ст.155 КПК України, обов`язковою вимогою для відсторонення від посади особи про яку йдеться в клопотанні є виклад обставин, що дають підстави вважати, що підозрюваний, обвинувачений, перебуваючи на посаді, знищить чи підробить речі і документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливатиме на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином.

В судовому засіданні, під час ознайомлення із клопотанням та доданими до нього матеріалами, слідчим суддею встановлено, що прокурором цих вимог/п. 6 ст. 155 КПК України/ виконано не було. Щодо виконання вказаної вимоги, то прокурор лише обмежився стислим висновком, що строк відсторонення підозрюваного ОСОБА_6 від посади директором Філії «Новояворівські електромережі» ТОВ «Нафтогаз Тепло» закінчується 03.08.2021, однак по даному кримінальному провадженню завершити досудове розслідування у зазначений термін не представляється можливим, а тому виникла необхідність у продовженні відсторонення підозрюваного ОСОБА_6 від вказаної посади, оскільки обставини, які стали підставою для відсторонення від посади, продовжують існувати.

Однак, на підставі чого прокурор зробив такий висновок, у клопотанні не зазначено.

У відповідності до ч.2ст.156 КПК Українислідчий суддя, суд, встановивши, що клопотання подано без додержання вимогстатті 155 цього Кодексу, повертає його прокурору, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи наведене, вважаю за необхідним повернути клопотання про відсторонення від посади прокурору для усунення вищезазначених недоліків.

Керуючись ст.157-158 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в :

клопотання прокурорапрокурора першоговідділу процесуальногокерівництва припровадженні досудовогорозслідування територіальнимиорганами поліціїта підтриманнямпублічного обвинуваченняуправління наглядуза додержаннямзаконів Національноюполіцією Українита органами,які ведутьборотьбу зорганізованою татранснаціональною злочинністюЛьвівської обласноїпрокуратури ОСОБА_3 про продовження строку відсторонення від посади ОСОБА_6 - повернути прокурору.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.07.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу98660558
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку відсторонення від посади ОСОБА_6

Судовий реєстр по справі —461/4612/21

Ухвала від 20.10.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 05.08.2021

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Чорненька Д. С.

Ухвала від 04.08.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 27.07.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 27.07.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 27.07.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Головатий В. Я.

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Головатий В. Я.

Ухвала від 16.06.2021

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Березюк О. Г.

Ухвала від 16.06.2021

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Березюк О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні