Ухвала
від 03.08.2021 по справі 569/12097/21
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відмову у відкритті апеляційного провадження

03 серпня 2021 року м.Рівне

Суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Рівненського апеляційного суду ОСОБА_1 , перевіривши апеляційну скаргу представника Приватної виробничо-комерційної фірми «Фіалка» - адвоката ОСОБА_2 на ухвалу слідчого судді Рівненського міського суду Рівненської області від 08 липня 2021 року, якою відмовлено у скасуванні арешту майна у кримінальному провадженні №42017000000003045,

в с т а н о в и в :

Ухвалою слідчого судді Рівненського міського суду Рівненської області від 08 липня 2021 року відмовлено у задоволенні клопотання представника власника майна Приватної виробничо-комерційної фірми «Фіалка» - адвоката ОСОБА_2 про скасування арешту майна.

Не погодившись з вказаним судовим рішення, представник ПВКФ «Фіалка» - адвокат ОСОБА_2 подав апеляційну скаргу, в якій просив вказану ухвалу скасувати та постановити нову ухвалу, якою задовольнити його клопотання та скасувати арешт коштів ПВКФ «Фіалка», які знаходять на рахунках, відкритих у ПАТ КБ «Приватбанк».

Перевіривши апеляційну скаргу, суддя-доповідач приходить до переконання, що вона подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню з огляду на таке.

Так згідно з ч. 3 ст. 392 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК) в апеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді у випадках, передбачених цим Кодексом.

Перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку під час досудового розслідування, визначено частинами 1 та 2 ст.309 КПК.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.309 КПК під час досудового розслідування можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали слідчого судді про арешт майна, або відмову в ньому, тобто судові рішення, які були постановлені в порядку ст.173 КПК.

При цьому можливості оскарження ухвал слідчого судді, які прийняті в порядку ст.174 КПК, зокрема про скасування арешту майна або відмову у скасуванні арешту майна, кримінальний процесуальний закон не передбачає.

За положеннями ч.1 ст.170 КПК арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому КПК порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Виходячи з наведеного, арешт майна передбачає встановлення певного обмеження прав особи щодо вільного володіння майном, на яке накладається арешт, повне або часткове скасування арешту, у свою чергу, повністю або в певній частині поновлює права особи щодо відчуження, розпорядження та/або користування майном.

Саме тому, при формулюванні в ст.309 КПК переліку ухвал слідчого судді, які підлягають апеляційному оскарженню, законодавець відніс до їх числа ухвали про арешт майна або відмову у ньому, оскільки це питання стосується необхідності обмеження прав володільця майна, але не зазначив у цьому переліку ухвали про скасування арешту майна, адже таке рішення означає повне або часткове скасування вже накладених обмежень.

Таким чином, в аспекті положень ст.309 КПК ухвала слідчого судді про скасування арешту майна або відмову у скасуванні арешту майна, постановлена за правилами ст.174 КПК, не підлягає апеляційному оскарженню.

Аналогічна правова позиція була висловлена Об`єднаною палатою Касаційного кримінального суду Верховного Суду в ухвалі від 19 лютого 2019 року по справі №569/17036/18.

Вказане узгоджується й з висновками Європейського Суду з прав людини, викладеними, зокрема, в рішенні від 28.03.2006 р. у справі «Мельник проти України», про те, що спосіб, у який ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод застосовується до апеляційних і касаційних судів, має залежати від особливостей процесуального характеру, а також до уваги мають бути взяті норми внутрішнього законодавства та роль касаційних судів у них.

Відповідно до ч.4 ст.399 КПК України, суддя доповідач відмовляє у відкритті провадження, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

Виходячи з наведеного та керуючись ст.ст.309, 399 КПК України, суддя-доповідач,

у х в а л и в:

Відмовити увідкритті провадженняза апеляційноюскаргою представника Приватної виробничо-комерційної фірми «Фіалка» - адвоката ОСОБА_2 на ухвалу слідчого судді Рівненського міського суду Рівненської області від 08 липня 2021 року, повернувши апеляційну скаргу особі, яка її подала.

Ухвала може бути оскаржена до Касаційного кримінального суду Верховного Суду протягом трьох місяців з дня отримання її копії.

Суддя ОСОБА_1

СудРівненський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення03.08.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98770732
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —569/12097/21

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 03.08.2021

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Гладкий С. В.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 30.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 24.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 16.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 16.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 16.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 16.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні