Постанова
від 10.06.2010 по справі 2а-6070/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

10.06.10 < копія >

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2010 р. Справа № 2а-6070/10/0470

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Юхно І. В. < Текст >

при секретарі Чупіній О.В.

за участю:

представника позивача

представника відповідача Загляди Л.І.

Єнікеєвої А.Р.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністр ативну справу за адміністрат ивним позовом управління Пен сійного фонду України в Верх ньодніпровському районі Дні пропетровської області до Ко мунального підприємства «Ве рхньодніпровське виробниче управління водопровідно-кан алізаційного господарства» Дніпропетровської обласної ради про стягнення заборгов аності, -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійног о фонду України у Верхньодні провському районі Дніпропет ровської області звернулося до Дніпропетровського окруж ного адміністративного суду з позовом до Комунального пі дприємства «Верхньодніпров ське виробниче управління во допровідно-каналізаційного господарства» Дніпропетров ської обласної ради» про стя гнення заборгованості зі спл ати страхових внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування.

В обґрунтування позовних в имог позивачем було вказано, що відповідачем - Комунальни м підприємством «Верхньодні провське виробниче управлін ня водопровідно-каналізацій ного господарства» Дніпропе тровської обласної ради» бул о подано до Управління Пенсі йного фонду України у Верхнь одніпровському районі Дніпр опетровської області Розрах унок суми страхових внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування з а березень 2010р., відповідно до я кого йому належало до сплати страхові внески у сумі 66190,95 грн . Однак, внаслідок того, що від повідачем в порушення вимог ст. 20 Закону України «Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування» не було сплачено зазначену суму стр ахових внесків до настання о станнього строку їх сплати, у нього виникла прострочена з аборгованість, тобто недоїмк а на загальну суму 66190,95 грн.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав, просив адмініс тративний позов задовольнит и повністю.

Представник відповідача п роти позову заперечував, з по зовними вимогами не погодивс я зазначивши, що до утворення даної суми заборгованості п ризвів тяжкий фінансовий ста н, в якому перебуває підприєм ство.

Дослідивши матеріали спра ви та подані до суду докази, за слухавши пояснення представ ників сторін, оцінивши їх за с воїм внутрішнім переконання м, що ґрунтується на всебічно му, повному та об' єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи, суд вст ановив наступне.

Відносини, що виникають між суб'єктами системи загально обов'язкового державного пен сійного страхування, регулюю ться Законом України «Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування» від 09.07.2003 року, який набрав чинності з 01.01.2004 року (далі - Закон № 1058- IV).

Статтею 15 Закону №1058-IV передба чено, що платники внесків є ро ботодавці, підприємства, уст анови і організації, створен і відповідно до законодавств а України, незалежно від форм власності, виду діяльності т а господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політи чні партії, фізичні особи-суб 'єкти підприємницької діяльн ості та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб-с уб'єктів підприємницької дія льності, що обрали особливий спосіб оподаткування - фіксо ваний податок, єдиний подато к, фіксований сільськогоспод арський податок, придбали сп еціальний торговий патент), я кі використовують працю фізи чних осіб на умовах трудовог о договору ( контракту) або на інших умовах, передбачених з аконодавством або за договор ами цивільно-правового харак теру.

Відповідач - Комунальне п ідприємство «Верхньодніпро вське виробниче управління в одопровідно-каналізаційног о господарства» Дніпропетро вської обласної ради» (код ЄД РПОУ 02128201) є страхувальником, як ий повинен сплачувати страхо ві внески на загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування та зареєстрований в у правлінні Пенсійного фонду У країни у Верхньодніпровсько му районі Дніпропетровської області.

В силу ч. 3 ст. 18 вищевказаного Закону страхові внески є ціл ьовим загальнообов'язковим п латежем, який справляється н а всій території України в по рядку, встановленому цим Зак оном.

Відповідно до п. 6 ч.2 ст.17 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» та п. 5.1 Інструкції п ро порядок обчислення і спла ти страхувальниками та застр ахованими особами внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України, затв ердженої Постановою правлін ня Пенсійного фонду України 19.12.2003 року №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції Україн и 16.01.004 року №64/8663 (далі Інструкція ) передбачено, що страхувальн ики зобов'язані нараховувати , обчислювати і сплачувати в у становлені строки та в повно му обсязі страхові внески.

Пунктом 11.11 «Інструкції» пер едбачено, що платники страхо вих внесків щомісяця складаю ть у двох примірниках розрах унок сум страхових внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування, у якому зазначають самостійно обчислені суми страхових вн есків за формою згідно додат ку 23.

Згідно з ч. 6 ст. 20 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» та п. 5.1.4 названої Інструкц ії передбачено, що страхува льники зобов' язані сплачув ати страхові внески, нарахов ані за відповідний базовий з вітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із д ня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом дл я страхувальників є календар ний місяць.

Таким чином відповідач є зо бов'язаним на підставі ст.20 За кону України №1058-1V та п.5 Інструк ції до 20 числа наступного за з вітним щомісяця сплачувати с трахові внески.

Проте відповідач не сплати в до Пенсійного фонду Україн и за березень 2010р. страхові вн ески, визначені у відповідни х розрахунках суму страхових внесків за формою згідно дод атку 23, в результаті чого вини кла заборгованість у загальн ому розмірі 66190,95 грн.

Твердження відповідача що до не згоди з даним позовом з о гляду на неможливість погаси ти суму заборгованості через тяжкий фінансовий стан суд в важає не обґрунтованим з огл яду на те, що відповідно до п. 12 ст. 20 Закону України «Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування» страхо ві внески підлягають сплаті незалежно від фінансового ст ану платника страхових внеск ів.

Частиною 2 ст. 106 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» передбачено, що суми стр ахових внесків, своєчасно не нараховані та/або не сплачен і страхувальниками у строки, визначені ст. 20 цього Закону, вважаються простроченою заб оргованістю із сплати страхо вих внесків (далі - недоїмка ). Тобто відповідач не виконав покладених на нього законод авством обов' язків, що приз вело до утворення недоїмки в загальній сумі 66190,95 грн.

Відповідно до п. 3 ст. 106 вказан ого Закону, територіальні ор гани Пенсійного фонду за фор мою і у строки, визначені прав лінням Пенсійного фонду, над силають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Протягом десяти днів із дня одержання вимоги про с плату недоїмки, страхувальни к зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

На виконання вимог наведен ої норми Закону позивачем бу ла направлена вимога про спл ату недоїмки № Ю-01 від 05.05.2010р., яка отримана відповідачем 07.05.2009р., що підтверджується підписом уповноваженої особи відпові дача на корінці вищезазначе ної вимоги.

Отже, сума заборгованості відповідача складає 66190,95 грн. і є узгодженою.

Статтею 23 цього ж закону пер едбачено, що спори, що виникаю ть із правовідносин за цим За коном, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судово му порядку.

Приймаючи до уваги викладе не та враховуючи, що на час роз гляду справи сума боргу відп овідачем добровільно не спла чена, відповідних доказів су ду не надано, суд дійшов висно вку, що позовні вимоги є обґру нтованими, а тому підлягають задоволенню в повному обсяз і.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодекс у адміністративного судочин ства України судові витрати по справі з відповідача не ст ягуються.

Керуючись ст. ст. 94, 128, 160, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов управління Пенсійного фон ду України у Верхньодніпровс ькому районі Дніпропетровсь кої області до Комунального підприємства «Верхньодніпр овське виробниче управління водопровідно-каналізаційно го господарства» Дніпропетр овської обласної ради» про с тягнення заборгованості зі с плати страхових внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування - зад овольнити.

Стягнути з Комунального пі дприємства «Верхньодніпров ське виробниче управління во допровідно-каналізаційного господарства» Дніпропетров ської обласної ради» (код ЄДР ПОУ 02128201, р/р 2600101301158 ВАТ «БМ Банк», МФ О 380913) на користь Управління Пе нсійного фонду України у Вер хньодніпровському районі Дн іпропетровської області (код ЗКПО 21909453, р/р 2560331135003 у Дніпродзерж инському відділенні ВАТ «Дер жавний Ощадбанк» № 3293, МФО 306083) за боргованість зі сплати внеск ів на загальнообов' язкове д ержане пенсійне страхування за березень 2010р. у сумі 66190,95 грн. (ш істдесят шість тисяч сто дев ' яносто гривень 9

Постанова суду наби рає законної сили після закі нчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, я кщо таку заяву не було подано .

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але а пеляційна скарга не була под ана у строк, постанова суду на бирає законної сили після за кінчення цього строку.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду шляхом подачі за яви про апеляційне оскарженн я через Дніпропетровський ок ружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня ск ладання постанови у повному обсязі, а апеляційна скарга н а постанову суду подається п ротягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Повний текст постанови скл адений 07.06.2010

Суддя < (підпис) >

< Список >

< Список >

< Список > І.В. Юхно

< суддя учасник колегії >

< ПІБ Судді >

< ПІБ Судді >

Дата ухвалення рішення10.06.2010
Оприлюднено01.09.2010
Номер документу9884942
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6070/10/0470

Ухвала від 03.10.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Ухвала від 28.09.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Ухвала від 08.12.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

Ухвала від 27.05.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Постанова від 10.06.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Постанова від 10.06.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні