Ухвала
від 10.08.2021 по справі 2-343/11
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 6/742/97/21

Єдиний унікальний № 2-343/11

УХВАЛА

10 серпня 2021 року м.Прилуки

Прилуцький міськрайонний суду Чернігівської області в складі головуючого судді Ільченко О.І., за участю секретаря судового засідання Голушко Н.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Консалт Солюшенс про заміну сторони виконавчого провадження у цивільній справі № 2-343/11 за позовом Публічного акціонерного товариства СЕБ Банк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором ,-

ВСТАНОВИВ:

ТОВ Консалт Солюшенс звернувся до суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження у цивільній справі 2-343/11 за позовом Публічного акціонерного товариства СЕБ Банк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, а саме: замінити сторону стягувана - Публічне акціонерне товариство Фідобанк її правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю Консалт Солюшенс .

Свою заяву мотивує тим, що 11.03.2011 рішенням Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області у справі № 2-343/11 позов ПАТ СЕБ Банк задоволено. Стягнуто з ОСОБА_1 на кори публічного акціонерного товариства "СЕБ Банк" суму заборгованості за кредитним договором №КР/43860 від 14.09.2007 у розмірі 57905,63 грн.

На підставі рішення Загальних зборів Акціонерів ПАТ ФІДОБАНК від 01.03.2006 був затвердженій передавальний акт, у відповідності до якого ПАТ ФІДОБАНК стає правонаступником всіх прав та обов`язків ПАТ СЕБ Банк .

03.02.2021 між ПАТ Фідобанк та ТОВ Консалт Солюшенс укладено договір № GL 1 N019277_205/1 про відступлення прав вимоги.

За змістом пункту 245 Додатку № 1 до Договору № GL1N019277J205/1 про відступлення прав вимоги від 03.02.2021 до Заявника ТОВ Консалт Солюшенс перейшло право вимоги, серед іншого, до ОСОБА_1 , за договором про відкриття карткового рахунку, надання й використання платіжної картки з кредитною лінією №КР/43860 від 14.09.2007. Таким чином, ПАТ Фідобанк вибуло як кредитор із зобов`язань, що виникли на підставі Кредитного договору про відкриття карткового рахунку, надання й використання платіжної картки з кредитною лінією №KP/43860 від 14.09.2007, тому заявником і подано заяву про заміну стягувача його правонаступником.

Представник заявника в судове засідання не з`явився, проте згідно заяви про заміну стягувача його правонаступником, просив розгляд справи проводити без його участі.

Боржники ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, хоча про дату, час і місце судового засідання повідомлявся завчасно.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши наявні у справі докази, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до рішення Прилуцького міськрайонного суду від 11.03.2011 у цивільній справі №2-343/11, задоволено позов акціонерного товариства СЕБ Банк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь публічного акціонерного товариства СЕБ Банк суму заборгованості за кредитним договором №КР/43860 від 14.09.2007 у розмірі 57905грн. 63 коп.

На підставі рішення Загальних зборів Акціонерів ПАТ ФІДОБАНК від 01.03.2006 був затвердженій передавальний акт, у відповідності до якого ПАТ ФІДОБАНК стає правонаступником всіх прав та обов`язків ПАТ СЕБ Банк .

03.02.2021 між ПАТ Фідобанк та ТОВ Консалт Солюшенс укладено договір № GL1 N019277_205/1 про відступлення прав вимоги, посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Толочко Я.М. та зареєстрованим в реєстрі за № 28. За змістом пункту 1 якого банк відступає Новому кредитору належні Банку, а Новий кредитор набуває права вимоги Банку до позичальників, та/або заставодавців, та/або поручителів, зазначених у Додатку 1 до цього Договору, надалі за текстом - Боржники, включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців Боржників або інших осіб, до яких перейшли обов`язки Боржників за кредитними договорами (договорами про надання кредиту (овердрафту)), та/або договорами поруки та/або договорами застави, з урахуванням усіх змін, доповнень та додатків до них, згідно реєстру у додатку № 1 до цього Договору, надалі за текстом - Основні договори , надалі за текстом - Права вимоги. Новий кредитор сплачує Банку за права вимоги грошові кошти у сумі та у порядку, визначених цим Договором.

За змістом п.2 Договору за цим Договором, Новий кредитор у день укладення цього Договору, але в будь-якому випадку не раніше моменту отримання Банком у повному обсязі коштів, відповідно до п.4 цього Договору, набуває усі права кредитора за Основними договорами, включаючи: право вимагати належного виконання Боржниками зобов`язань за Основними договорами, сплати Боржниками грошових коштів, сплати процентів у розмірах, вказаних у Додатку №1 до цього Договору, право вимагати сплати неустойок, пеней, штрафів, передбачених Основними договорами, право вимагати передачі предметів забезпечення в рахунок виконання зобов`язань, права, що випливають із судових справ, виконавчих проваджень, право отримання коштів від реалізації заставного майна за Основними договорами. Розмір Прав вимоги, які переходять до Нового кредитора у повному обсязі та на умовах, які існують на момент відступлення Права вимоги, за виключенням права на здійснення договірного списання коштів з рахунку/рахунків Боржників, що надане Банку відповідно до умов Основних договорів.

За змістом п.245 Додатку №1 до Договору № GL1N019277_205/1 про відступлення прав вимоги від 03.02.2021 до Заявника ТОВ Консалт Солюшенс перейшло право вимоги, серед іншого, до ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , за договором про відкриття карткового рахунку, надання й використання платіжної картки з кредитною лінією №КР/43860 від 14.09.2007 ТОВ Консталт Солюшенс сплатило ПАТ Фідобанк кошти в порядку п.4 Договору до моменту набуття чинності Договором у розмірі 1 805 235,04 гривень без ПДВ, що підтверджується платіжним дорученням № 55 від 28.01.2021.

Таким чином, ПАТ Фідобанк вибуло як кредитор із зобов`язань, що виникли на підставі Кредитного договору про відкриття карткового рахунку, надання й використання платіжної картки з кредитною лінією №KP/43860 від 14.09.2007.

ТОВ Консалт Солюшенс є фінансовою установою згідно Свідоцтва про реєстрацію фінансової установи від 29 серпня 2019 року та здійснює господарську діяльність з надання фінансових послуг на підставі розпорядження Нацкомфінпослуг № 1739 від 10.09.2019.

Підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (пункт 1 частини другої статті 11 ЦК України).

Відповідно до частини першої статті 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених статтею 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі статтею 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

За змістом статті 512 ЦК України та статті 442 ЦПК України у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Виходячи із змісту цих норм, зокрема, пунктів 1 і 2 частини першої статті 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження, і її заміна належним кредитором проводиться за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Зазначена правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 20 листопада 2013 року N 6-122цс13 та постанові Верховного Суду від 21 березня 2018 року у справі №6-1355/10.

Отже, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків сторони, яка вибула, в цих правовідносинах.

Відповідно до статті 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України, судове рішення є обов`язковим до виконання.

У пункті 9 статті 129 Конституції України до основних засад судочинства віднесено обов`язковість рішень суду.

Виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду та ефективного захисту сторони у справі, що передбачено статтями 6, 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Частиною першою статті 18 ЦПК України визначено, що судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Також, варто зазначити позицію викладену в ухвалі Великої Палати Верховного Суду від 28 . 11.2019 та в постанові Об`єднаної Палати Касаційного господарського суду Верховного Суду від 17.01.2020 у справі №916/2286/16, відповідно до якої, вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження здійснюється судом за перевірки та надання оцінки доказам, наданим в обґрунтування відповідної заяви, зокрема, їх достовірності та достатності для висновків про фактичний перехід прав та обов`язків сторони виконавчого провадження до іншої особи на підставі правочину. Такому правочину має бути надана оцінка на предмет нікчемності. При цьому встановлення обставин, за яких цей правочин може бути визнаний недійсним (оспорюваний) за відсутності оспорення або визнання його недійсним у встановленому законом порядку, не входить у межі дослідження під час розгляду такої заяви, а тому відповідні обставини не можуть бути підставою для відмови у здійсненні заміни сторони процесу правонаступником, оскільки це суперечитиме презумпції правомірності правочину, визначеному статтею 204 ЦК України.

Враховуючи вищенаведене , оскільки в результаті укладеного Договору про відступлення прав вимоги між ПАТ Фідобанк та ТОВ Консалт Солюшенс перейшли права кредитора з правом вимоги до ОСОБА_1 по зобов`язанням за кредитним договором №КР/43860 від 14.09.2007, тому заява про заміну стягувача підлягає задоволенню, а сторона виконавчого провадження ПАТ Фідобанк заміні на ТОВ Консалт Солюшенс .

На підставі викладеного, керуючись п.15.5 п.15 Розділу ХІІІ Перехідні положення , ст.ст. 19, 76, 353, 442 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Консалт Солюшенс (м.Одеса, вул.Пушкінська, буд.36, офіс 308, ЄДРПОУ 42251700) про заміну сторони виконавчого провадження у цивільній справі № 2-343/11 за позовом Публічного акціонерного товариства СЕБ Банк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити .

Замінити сторону стягувача - Публічне акціонерне товариство Фідобанк (ЄДРПОУ 14351016) її правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю Консалт Солюшенс (65048, Одеська обл., м.Одеса, вул.Пушкінська, буд. 36, офіс 308, ЄДРПОУ 42251700) у виконавчому провадженні за виконавчими документами, виданими Прилуцьким міськрайонним судом Чернігівської області у цивільній справі № 2-343/11 за позовом Публічного акціонерного товариства СЕБ Банк до ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 .

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системиухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги до Чернігівського апеляційного суду через Прилуцький міськрайонний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.Ільченко

СудПрилуцький міськрайонний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення10.08.2021
Оприлюднено11.08.2021
Номер документу98906915
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-343/11

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Ведяшкіна Ю. В.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Ведяшкіна Ю. В.

Ухвала від 10.08.2021

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Ухвала від 19.07.2021

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Ухвала від 26.05.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 26.05.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 06.11.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Козлов Ю. В.

Ухвала від 12.10.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Козлов Ю. В.

Ухвала від 22.05.2020

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні