Ухвала
від 11.08.2021 по справі 1-138/11
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 1-в/537/100/2021

Справа № 1-138/11

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.08.2021 року Крюківський районний суд м.Кременчука Полтавської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю: прокурора ОСОБА_3 ,

представника «Центр пробації» - ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Крюківського райсуду міста Кременчука подання інспектора КрюківськогоРВ філіїДержавної установи«Центр пробації»про вирішенняпитання прозвільнення засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, який мешкає за адресою : АДРЕСА_1 , засудженого 01.02.2011 року Крюківським районним судом м.Кременчука Полтавської області за ч.1ст.185 КК Українидо покарання у вигляді штрафу у суму 850 грн.,

про звільнення від відбування призначеного покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку-

ВСТАНОВИВ:

Інспектор Крюківськогорайонного відділуфілії Державноїустанови «Центрпробації» вПолтавській областізвернулася досуду зподанням,відповідно доякого проситьсуд звільнити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засудженого вироком Крюківського районного суду м.Кременчука Полтавської області 01.02.2011 року за ч. 1ст. 185 КК України до покарання у виді штрафу у суму 850 грн. від відбування покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку Крюківського районного суду м.Кременчука Полтавської області від 01 лютого 2011 року.

В обґрунтування подання зазначила, що вирок відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 надійшов до Крюківського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області 14.06.2021 року.

Закінчення строків давності виконання обвинувального вироку є юридичним фактом, з якимКК Українипов`язує звільнення від відбування покарання засудженої особи.

Відповідно до п.1 ч. 1ст.80КК України особа звільняється від відбування покарання, якщо з дня набрання чинності обвинувальним вироком його не було виконано в такі строки: два роки - у разі засудження до покарання менш суворого, ніж обмеження волі.

Перебіг строку давності виконання обвинувального вироку починається з дня набрання чинності вироком суду.

Згідно ч. 3,4ст. 80 КК Україниперебіг давності зупиняється, якщо засуджений ухиляється від відбування покарання. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення засудженого для відбування покарання або з дня його затримання. Перебіг давності переривається,якщо до закінчення строків,зазначених у частинах першій та третій цієї статті, засуджений вчинить новий злочин. Обчислення давності в цьому випадку починається з дня вчинення нового злочину.

Відповідно до ч.1,3ст. 26 Кримінально-виконавчого кодексу України, засуджений зобов`язаний сплатити штраф у місячний строк після набрання вироком суду законної сили і повідомити про це кримінально-виконавчій інспекції за місцем проживання шляхом пред`явлення документа про сплату штрафу. У разі несплати засудженим штрафу у строк, передбачений частиною першою цієї статті, суд за поданням кримінально-виконавчої інспекції розглядає питання про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі відповідно до закону.

Стаття 80 КК Українипередбачає нормативне регулювання інституту звільнення від відбування покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку та встановлює імперативні строки, сплив яких є безумовною підставою для звільнення засудженого від відбування призначеного йому покарання.

Правова природа вказаного виду звільнення від відбування призначеного покарання зумовлюється одностороннім обов`язком держави примусово реалізувати через спеціально уповноважені нею органи призначене особі покарання протягом певних строків. Особа, засуджена до певного виду покарання, не несе правового обов`язку застосовувати право обмеження, які входять до його змісту, сама до себе, це виключна одностороння компетенція спеціальних державних органів, які виконують покарання. Водночас засуджений до певного виду покарання не може перебувати в потенційному очікуванні виконання покарання невизначений проміжок часу, у зв`язку із чим законодавчо встановлюються імперативні строки, сплив яких припиняє наявні між державою і засудженою особою кримінальні правовідносини, а отже, унеможливлює виконання покарання.

Вказані положення свідчать, що держава втрачає право на виконання призначеного засудженому покарання лише у тих випадках, коли засуджений своєю поведінкою не перешкоджав процедурі його виконання.

Відповідно до подання засуджений ОСОБА_5 був притягнутий до кримінальної відповідальності та засуджений вироком Крюківського районного суду від 01.02.2011р. заст.185 ч.1 КК Українидо покарання у вигляді штрафу у сумі 850 грн. Вирок набрав законної сили 16.02.2011р.

Відповідно дост.537КПК Українипід час виконання вироків суд, визначений ч. 2ст. 539 цього Кодексу, має право вирішувати питання про звільнення від покарання.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд вважає, що вказане подання стосовно засудженого ОСОБА_5 підлягає задоволенню, а засуджений ОСОБА_5 підлягає звільненню від покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку.

На підставі вищевикладеного, керуючисьст. 80 КК України, ст.ст.537,539 КПК України,суд

УХВАЛИВ:

Подання інспектора Крюківського районноговідділу філіїДержавної установи«Центр пробації»в Полтавськійобласті про звільнення від відбування покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку відносно ОСОБА_5 - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання призначеного вироком Крюківського районного суду м.Кременчука Полтавської області від 01.02. 2011року у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку.

Ухвалу може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду через Крюківський районний суд м.Кременчука Полтавської області шляхом подання апеляційної скарги протягом семи днів з дня її проголошення.

Якщо ухвалу було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.08.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу98929984
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях

Судовий реєстр по справі —1-138/11

Ухвала від 11.08.2021

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Маханьков О. В.

Ухвала від 08.04.2021

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сойма М. М.

Постанова від 03.03.2020

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Щасна Т. В.

Постанова від 06.01.2011

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Солопов Ю. О.

Постанова від 22.06.2011

Кримінальне

Володарський районний суд Донецької області

Доценко С. І.

Постанова від 22.02.2019

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Щасна Т. В.

Постанова від 23.09.2011

Кримінальне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Головін В. А.

Постанова від 25.08.2011

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Бондаренко Г. К.

Ухвала від 04.11.2011

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Бондаренко Г. К.

Постанова від 28.11.2011

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Бондаренко Г. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні