Ухвала
від 09.08.2021 по справі 466/6367/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/6367/20

У Х В А Л А

09 серпня 2021 року м. Львів

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянув клопотання старшого слідчого СВ ВП №1 Львівського районного управління поліції №1 ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 , яке погоджено начальником відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020140400000025 від 22.07.2020 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 15, ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364 КК України, -

у с т а н о в и в :

09 серпня 2021 року старший слідчий СВ ВП №1 Львівського районного управління поліції №1 ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, яке погоджено начальником відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020140400000025 від 22.07.2020 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 15, ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364 КК України.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що cлідчим відділенням відділу поліції №1 ЛРУП №1 ГУНП у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020140400000025 від 22.07.2020 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 364 КК України.

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється прокурорами Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 відповідно до наказу квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова № 77 від 21.05.2012 призначений на посаду інженера проектно-кошторисної групи КЕВ м. Львова на якій останній перебував до 29.07.2019.

Згідно посадової інструкції інженера проектно-кошторисної групи КЕВ м. Львова, затвердженої 07.01.2016 виконуючим обов`язки начальника КЕВ м. Львова полковником ОСОБА_6 на ОСОБА_5 покладено обов`язки щодо прийняття участі у розробці розпоряджень, листування з військовими частинами, установами, місцевими органами влади з питань землекористування; забезпечення дотримання вимог чинного законодавства України, нормативно-правових актів Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил України при обліку та використанні земельних ділянок військовими формуваннями Збройних Сил України; забезпечення документування та збереження документованого права на земельні ділянки надані в користування і оренду Міністерству оборони України, їх облік, контроль за їх рухом і правильністю використання; складанні всіх форм звітності передбачених нормативно-правовими актами (наказами, директивами, розпорядженнями Міністерства оборони України); ведення книг обліку державних актів та свідоцтв на право постійного користування земельними ділянками; здійснення контролю щодо освоєння виділених бюджетних коштів, які виділяються на виготовлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки; ведення документального обліку щодо використання коштів з наданням звітних даних; ведення обліку земельних ділянок, які плануються, заплановані під будівництво житла для військовослужбовців та відведення земельних ділянок для цих цілей; контроль та ведення справ щодо погодження меж земельних ділянок із сусідами, користувачами (власниками) земельних ділянок; ведення карток та книг обліку земельних ділянок відповідно до нормативно-правових актів Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України; прийняття участі у роботі комісії по прийому-передачі військового нерухомого майна та земельних ділянок; здійснення розгляду та перевірки наданих військовими частинами документів, проектів схем використання земельних ділянок та матеріалів з точки зору законності та правильності оформлення їх у відповідності до нормативно-правових актів, які діють в Міністерстві оборони України з питань землекористування; контроль ведення претензійної роботи із захопленням земельних ділянок Міністерства оборони України та інших випадків, передбачених законодавчими актами України; ведення комп`ютерного обліку земельних ділянок; за довіреністю брати участь у вирішенні спірних питань в Господарських судах та в інших випадках, передбачених законодавством України; за дорученням брати участь у перевірках військових частин, установ, організацій Збройних Сил України з питань, пов`язаних із землекористуванням; за дорученням начальника відділу, здійснювати ведення діловодства по обліку земельних ділянок з дотриманням НПА, які діють в Міністерстві оборони України з питань землекористування.

15.07.2014 між тимчасово виконувачем обов`язків начальника КЕВ м. Львова ОСОБА_7 та ОСОБА_5 укладено договір про повну матеріальну відповідальність, згідно з яким останній виконуючи свою роботу прийняв на себе повну матеріальну відповідальність за забезпечення зберігання довірених йому підприємством матеріальних цінностей і зобов`язується: бережно та дбайливо ставитись до переданих або наданих йому для збереження чи використання, або інших цілях матеріальних цінностей підприємства; вчасно повідомляти керівнику підприємства про дані обставини, що загрожують забезпеченню збереження довірених йому матеріальних цінностей; вести облік, складати і подавати в установленому порядку товаро-матеріальні і інші звіти про рух і залишок матеріальних цінностей; брати участь в інвентаризації довірених йому матеріальних цінностей; вживати заходи до запобігання збитку довірених йому матеріальних цінностей.

Таким чином ОСОБА_5 був наділений організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, та згідно ч. 3 ст. 18 КК України був службовою особою.

Незважаючи на свою обізнаність з вимогами вищевказаних нормативно-правових актів, ОСОБА_5 , діючи в їх порушення, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб, використав свої службові повноваження, всупереч інтересам служби та став на злочинний шлях, вчинивши умисний корисливий корупційний злочин за таких обставин.

Так, згідно з рішення Виконавчого комітету Львівської міської ради народних депутатів від 16.06.1988 №211 «Про видачу державних актів на право користування землею Львівській квартирно-експлуатаційній частині району/КЕЧ району/» вбачається, що Львівській квартирно-експлуатаційній частині району (КЕВ м. Львова правонаступник), серед іншого, видано державний акт на право користування земельною ділянкою в смт. Брюховичі м. Львова площею 141.1 га (державний акт на право користування землею серія Б №040864).

Відповідно до державного акту на право користування землею серія Б № 040864 від 1988 року у власності держави в особі Міністерства оборони України перебувала земельна ділянка площею 141,1 га по АДРЕСА_1 та визначено межі земельної ділянки.

30.12.2011 службовими особами КЕВ м. Львова спільно з службовими особами Брюховицької селищної ради, за безпосередньої участі ОСОБА_5 відповідального за облік земель КЕВ м. Львова погоджено межі земельної ділянки та складено акт прийому-передачі межових знаків на зберігання КЕВ м. Львова.

Рішенням № 197 від 05.04.2012 сесії Брюховицької селищної ради прийнято рішення про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі та формування кадастрового номера вищевказаної земельної ділянки.

Після оформлення технічної документації, 07.08.2013 земельній ділянці площею 141,1 га за адресою: АДРЕСА_2 присвоєно кадастровий номер 4610166300:11:001:0005 та відповідно внесено відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, цільове призначення: для розміщення та постійної діяльності Збройних сил України) перебувала у власності держави в особі Міністерства оборони України (територія військового містечка № НОМЕР_1 ).

Після чого, у ОСОБА_5 виник злочинний умисел спрямований на зміну меж земельної ділянки з кадастровим номером 4610166300:11:001:0005, площею 141,1 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 та фактичного зменшення меж зазначеної земельної ділянки з метою переходу земельної ділянки у власність територіальної громади смт. Брюховичі та подальшої передачі селищною радою у власність підставним особам та їх реалізації.

З метою реалізації свого злочинного умислу спрямованого на зміну меж земельної ділянки з кадастровим номером 4610166300:11:001:0005, площею 141,1 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 та фактичного зменшення меж зазначеної земельної ділянки з метою переходу земельної ділянки у власність територіальної громади смт. Брюховичі та подальшої передачі селищною радою у власність підставним особам та їх реалізації останній організував внесення виправлених відомостей до Державного земельного кадастру.

Так, 29.12.2016 останній підготував документи про внесення виправлених відомостей до Державного земельного кадастру від імені начальника КЕВ м. Львова ОСОБА_8 та подав її Державному кадастровому реєстратору Відділу Держгеокадастру у м. Львові Львівської області. При цьому, останній всупереч своєї посадової інструкції інженера проектно-кошторисної групи КЕВ м. Львова, затвердженої 07.01.2016 виконуючим обов`язки начальника КЕВ м. Львова полковником ОСОБА_6 не забезпечив виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення на місцевості меж земельної ділянки військового містечка № НОМЕР_1 , а підготував виключно координати поворотних точок меж зазначеної земельної ділянки, які фактичної не відповідають дійсності.

На підставі зазначених документів, державним кадастровим реєстратором Відділу Держгеокадастру у м. Львові Львівської області ОСОБА_9 внесено відповідні відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна та даних до Державного земельного кадастру.

У подальшому, ОСОБА_5 , обіймаючи посаду інженера проектно-кошторисної групи КЕВ м. Львова та будучи службовою особою, достовірно знаючи межі земельної ділянки з кадастровим номером 4610166300:11:001:0005, площею 141,1 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , з метою отримання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб та протиправної безоплатної передачі селищною радою у приватну власність 0.1985 га частини земельної ділянки з кадастровими номером 4610166300:11:001:0005, загальною площею 141,1 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , яка відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна належала на праві власності Квартирно-експлуатаційному відділу м. Львова (територія військового містечка № НОМЕР_1 ), діючи умисно, всупереч інтересам служби, та з метою отримання неправомірної вигоди для самого себе та третіх осіб, приховав факт зміни межових знаків та конфігурації, земельної ділянки з кадастровим номером 4610166300:11:001:0005.

У подальшому, сесією Брюховицької селищної ради прийнято рішення щодо безоплатного виділення земельних ділянок загальною площею 0.1985 га на підставних осіб учасників бойових дій (учасників антитерористичної операції). Після здійснення неодноразового переоформлення зазначених земельних ділянок здійснено внесення відомостей Державного земельного кадастру та присвоєно кадастрові номери 4610166300:10:002:0576 та 4610166300:10:002:2138 площею 0,1800 га та 0,0185 га відповідно.

Як наслідок, через умисні протиправні дії ОСОБА_5 , невстановлених на даний час осіб та службових осіб Брюховицької селищної ради із земельної ділянки з кадастровим номером 4610166300:11:001:0005, загальною площею 141,1 га незаконно вибули земельні ділянки площею 0.1985 га, загальною ринковою вартістю 2 193540 (два мільйон сто дев`яносто три тисячі п`ятсот сорок) гривень, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам.

24.09.2020 на підставі договорів купівлі-продажу земельних ділянок №146,148 від 24.09.2020 у власність особи, яка мала намір придбати зазначені земельні ділянки та яка діяла під контролем правоохоронних органів та попередньо звернулась до правоохоронних органів, державним реєстратором приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_10 до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесено відомості та зареєстровано право приватної власності на земельні ділянки, розташовані у АДРЕСА_1 , з наступними кадастровими номерами: 4610166300:10:002:0576, площею 0,0185 га, ринковою вартістю 232340 (двісті тридцять дві тисячі триста сорок) гривень та 4610166300:10:002:2138, площею 0,1800 га, ринковою вартістю 1961200 (один мільйон дев`ятсот шістдесят одна тисяча двісті) грн.

Внаслідок зловживання службовим становищем колишнього інженера проектно-кошторисної групи КЕВ м. Львова ОСОБА_5 за попередньою змовою з невстановленими особами та службовими особами Брюховицької селищної ради, з державної власності незаконно вибуло 0.1985 га земель оборони, розташованих у АДРЕСА_1 , з кадастровими номерами: 4610166300:10:002:0576 та 4610166300:10:002:2138, загальною ринковою вартістю 2 193540 (два мільйон сто дев`яносто три тисячі п`ятсот сорок) грн., що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам.

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється у зловживанні службовим становищем, тобто умисному, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для себе та інших фізичних осіб використанні службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

З метою всебічного неупередженого розслідування кримінального провадження та встановлення всіх обставин вчинення злочину на підставі ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Львова, ОСОБА_11 №466/7133/20 у кримінальному провадженні №42020140400000025 з 07.10.2020 до 08.10.2020 було проведено огляд земельних ділянок із наступними кадастровими номерами 4610166300:11:001:0249; 4610166300:11:001:0247; 4610166300:11:001:0248; 4610166300:11:001:0203; 4610166300:11:001:0245; 4610166300:11:001:0246; 4610166300:11:001:0017; 4610166300:11:001:0003; 4610166300:11:001:0004; 4610166300:11:001:0002; 4610166300:10:002:0075; 4610166300:10:002:0014; 4610166300:11:001:0009; 4610166300:11:001:0012; 4610166300:11:001:0007; 4610166300:11:001:0243; 4610166300:11:001:0008; 4610166300:11:001:0187; 4610166300:11:001:0256; 4610166300:11:001:0011; 4610166300:11:001:0015; 4610166300:11:001:0018; 4610166300:11:001:0006; 4610166300:11:001:0188; 4610166300:11:001:0199; 4610166300:11:001:0206; 4610166300:11:001:0207; 4610166300:10:002:2138; 4610166300:10:002:0576; 4610166300:11:001:0261; 4610166300:11:001:0262; 4610166300:11:001:0263; 4610166300:11:001:0265; 4610166300:11:001:0205; 4610166300:11:001:0221; 4610166300:11:001:0200; 4610166300:11:001:0202; 4610166300:11:001:0244; 4610166300:10:002:2139; 4610166300:10:002:0574, який проводився за участю інженера-геодезиста. Під час вказаного огляду земельних ділянок, було встановлено, що земельні ділянки із кадастровими номерами 4610166300:10:002:0085; 4610166300:10:002:0103; 4610166300:10:002:0179; 4610166300:10:002:0172, входять відповідно до Державного акту на право користування землею 1988 року до меж фактичного розташування військового містечка № НОМЕР_1 , що за адресою: АДРЕСА_2 . А також встановлено що територія військового містечка № НОМЕР_1 , що за адресою: АДРЕСА_1 зміщена, а саме територія розміром 3.7 га, військового містечка № НОМЕР_1 не відповідає даним публічної кадастрової карти України відносно фактичного розташування військового містечка № НОМЕР_1 .

У межах кримінального провадження проведено земельно-технічну експертизу відповідно до висновку якої встановлено наступне

1. Конфігурація досліджуваної земельної ділянки з кадастровим номером 4610166300:11:001:0005, межі якої визначені технічною документацією із землеустрою щодо встановлення в натурі (на місцевості) меж земельної ділянки військового містечка № НОМЕР_1 , після розподілу на окремі ділянки (4610166300:11:001:0249 та 4610166300:11:001:0247), в частині межування із ділянками за кадастровими номерами 4610166300:10:002:0576, 4610166300:10:002:2138, 4610166300:10:002:0574, 4610166300:10:002:2139, 4610166300:11:001:0009 змінилася, та частково не відповідає місцю її первинного розташування.

2. Земельні ділянки за кадастровими номерами 4610166300:10:002:0576, 4610166300:10:002:2138, 4610166300:10:002:0574, 4610166300:10:002:2139 в повному розмірі накладаються на земельну ділянку за кадастровим номером 4610166300:11:001:0005, межі якої визначені технічною документацією із землеустрою щодо встановлення в натурі (на місцевості) меж земельної ділянки військового містечка № НОМЕР_1 .

3. Земельні ділянки з кадастровими номерами 4610166300:10:002:0576, 4610166300:10:002:2138 у повному обсязі входять до площини, утвореної межами земельної ділянки за кадастровим номером 4610166300:11:001:0005, межі якої визначені технічною документацією із землеустрою щодо встановлення в натурі (на місцевості) меж земельної ділянки військового містечка № НОМЕР_1 .

Окрім цього в межах даного кримінального провадження проводиться земельно-технічна експертиза та ряд оціночно-земельних експертиз, для виконання яких експертам необхідно надати доступ до земельних ділянок із вищевказаними кадастровими номерами.

Враховуючи вищевикладене, та те, що в інший спосіб встановити обставини вчинення вказаного кримінального правопорушення не надається можливим, з метою фіксації відомостей про вчинення кримінальних правопорушень та встановлення осіб, які причетні до його вчинення, тому орган досудового розслідлування просить надати дозвіл на проведення огляду вищезазначених земельних ділянок.

В судове засідання, призначене на 09.08.2021 року ніхто не з`явився, однак старший слідчий СВ ВП №1 Львівського районного управління поліції №1 ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 подав заяву з проханням про розгляд справи за його відсутності, клопотання підтримує, просить його задовольнити.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Суд вважає за можливе розглянути дану справу у відсутності осіб, які беруть участь у судовому провадженні без фіксування судового засідання технічними засобами.

Згідно вимог ч. 1 ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів, що здійснюється згідно з правилами кримінального процесуального Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Ознайомившись із матеріалами клопотання та додатками до нього, приходжу до висновку, що дане клопотання підлягає до задоволення.

Відтак, наявні достатні підстави для проведення огляду з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення даного злочину.

На підставі наведеного, керуючись ст. 110, 234, 237 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в :

клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому СВ ВП №1 ЛРУП №1 ГУНП у Львівській області - ОСОБА_3 , або за його дорученням в порядку ст. 40 КПК України слідчим слідчої групи, яким доручено здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020140400000025 на проведення огляду земельних ділянок кадастрові номери 4610166300:11:001:0249; 4610166300:11:001:0247; 4610166300:11:001:0248; 4610166300:11:001:0203; 4610166300:11:001:0245; 4610166300:11:001:0246; 4610166300:11:001:0017; 4610166300:11:001:0003; 4610166300:11:001:0004; 4610166300:11:001:0002; 4610166300:10:002:0075; 4610166300:10:002:0014; 4610166300:11:001:0009; 4610166300:11:001:0012; 4610166300:11:001:0007; 4610166300:11:001:0243; 4610166300:11:001:0008; 4610166300:11:001:0187; 4610166300:11:001:0256; 4610166300:11:001:0011; 4610166300:11:001:0015; 4610166300:11:001:0018; 4610166300:11:001:0006; 4610166300:11:001:0188; 4610166300:11:001:0199; 4610166300:11:001:0206; 4610166300:11:001:0207; 4610166300:10:002:2138; 4610166300:10:002:0576; 4610166300:11:001:0261; 4610166300:11:001:0262; 4610166300:11:001:0263; 4610166300:11:001:0265; 4610166300:11:001:0205; 4610166300:11:001:0221; 4610166300:11:001:0200; 4610166300:11:001:0202; 4610166300:11:001:0244; 4610166300:10:002:2139; 4610166300:10:002:0574; 4610166300:10:002:0085; 4610166300:10:002:0103; 4610166300:10:002:0179; 4610166300:10:002:0172.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня постановлення ухвали.

Виконання ухвали доручити сташому слідчому СВ ВП №1 ЛРУП №1 ГУНП у Львівській області ОСОБА_3

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.08.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу98933329
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —466/6367/20

Ухвала від 25.08.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Єзерський Р. Б.

Ухвала від 25.08.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Єзерський Р. Б.

Ухвала від 09.08.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Єзерський Р. Б.

Ухвала від 03.02.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Єзерський Р. Б.

Ухвала від 03.02.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Єзерський Р. Б.

Ухвала від 22.01.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Єзерський Р. Б.

Ухвала від 11.01.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Єзерський Р. Б.

Ухвала від 06.01.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Єзерський Р. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні