Ухвала
від 09.08.2021 по справі 522/12891/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Cправа № 522/12891/20

Провадження№1-кс/522/5071/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 cерпня 2021 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси - ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання представника власника майна ОСОБА_3 - адвоката ОСОБА_4 про скасування арешту майна в рамках кримінального провадженні №32020160000000052 від 14.07.2020 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212 КК України.

Учасники процесу:

представник власника майна - ОСОБА_4

В С Т А Н О В И В:

Адвокат ОСОБА_4 звернулася до слідчого судді Приморського районного суду міста Одеси із клопотанням про скасування арешту з майна, мотивуючи наступним.

На підставі ухвали слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси 28.04.2021 року було проведено обшук, за адресою: АДРЕСА_1 , де працює ОСОБА_3 .

11 травня 2021 року ухвалою слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси накладено арешт на вилучене в ході вказаного обшуку майно.

Адвокат вважає, що сам обшук проведено незаконно, так як перший раз слідчим суддею відмовлено у наданні дозволу на проведення обшуку. Крім цього, під час проведення обшуку, на твердження власника майна, було підкинуті речі і документи, які йому не належать, та при вилученні мобільного телефону йому був заподіяний струс головного мозку.

Представник власникамайна,зазначає,що ОСОБА_3 зареєстрований якФОП таздійснює своюпідприємницьку діяльністьза основнимвидом діяльності діяльністьу сферібухгалтерського облікуй аудиту,консультування зпитань оподаткування, про що регулярно звітує до ДПС та оплачує відповідні податки (копії підтверддуючих документів надаю). Отже, ОСОБА_3 працює із документами своїх замовників та зберігає їх у своєму офісі. Вилучення та арешт вказаних документів фактично паралізує роботу ФОП ОСОБА_3 , а також його замовників. Відповідно, у зв`язку із цим, ОСОБА_3 має фінансові збитки, хоча є єдиним годувальником сім`ї та має на утриманні дружину та трьох дітей, двоє з яких неповнолітні 2006 та 2011 року народження.

Таким чином,представник власникамайна вважає, що арешт на майно накладено безпідставно і необґрунтовано, у провадженні, де відсутня підозра вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення.

Представник власників майна підтримала клопотання просила його задовольнити.

Прокурор чи слідчий до судового засідання не з`явилися, про час, дату та місце судового розгляду були повідомлені належним чином, та їх неявка не перешкоджає розгляду клопотання.

Розглянувши клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про таке.

Відповідно до ч. 1 ст.174КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Згідно із ч.1 ст.170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Частиною 2 ст.170КПК України встановлено, що метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, забезпечення цивільного позову у кримінальному провадженні, забезпечення конфіскації або спеціальної конфіскації. Арештованим може бути майно, яким володіє, користується чи розпоряджається підозрюваний, обвинувачений, засуджений, треті особи, юридична особа, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру за рішенням, ухвалою суду, слідчого судді.

Згідно із ч. ч. 6, 7 ст.170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, які перебувають у власності або володінні, користуванні, розпорядженні підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

3. У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

З урахуванням вище наведеного, слідчий суддя приходить до висновку, що справді, за вказаних у клопотанні обставин, подальше застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді накладення арешту на буде негативним чином порушувати право особи на мирне володіння своїм майном.

Відповідно дост. 13 Конституції України«держава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності». Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, і ніхто не може бути протиправне позбавлений права власності (ст. 41 Конституції України).

Відповідно до ст. 1 Додаткового протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Під час розгляду клопотання слідчим суддею встановлено, що не зважаючи на наявність правових підстав для накладення арешту, які були розглянуті у судових засіданнях, наразі продовження застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження буде невиправдано порушувати право особи на мирне володіння майном зважаючи на наступне. Так, керуючись загальними засадами кримінального провадження, вимоги до доказів які слугували підставою для обмеження будь-яких законних прав чи інтересів осіб у кримінальному провадженні, з часом провадження стають більш суворими і потребують ретельнішої перевірки. Наразі, стороною захисту надано належним чином завірену копію листа в якому йдеться про те, що ГУ ДПС у Херсонскій області Автономній республіці Крим та м. Севастополі від 12.05.2021 року № 140/21-22-0701-12 у ТОВ «АГРОЮГ и К» було проведено податкову перевірку щодо діяльності підприємства в продовж трьох останніх років за результатами якої складено два ППР на загальну суму 303160, 44 грн., тобто вказана обставина справді викликає сумніви у наявності обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України. Тому підстав вважати, що вилучене майно є речовими доказами у слідчого судді за викладених умов і обставин немає.

Крім цього, слідчий суддя взяв до уваги, що строк перебування майна під арештом був достатнім для фіксації інформації, яка має значення для кримінального провадження, у разі її наявності, та для проведення необхідних слідчих (розшукових) дій направлених на встановлення усіх обставин кримінального правопорушення.

Таким чином з урахуванням вище викладеного та практики Європейського суду з прав людини та основоположних свобод, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність скасування арешту з майна.

На підставі вище викладеного, керуючись ст.ст. 170-174 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника власника майна ОСОБА_3 - адвоката ОСОБА_4 про скасування арешту майна в рамках кримінального провадженні №32020160000000052 від 14.07.2020 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212 КК України - задовольнити.

Скасувати арешт накладений ухвалою слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 11 травня 2021 року справа №522/12891/20, провадження № 1-кс/522/42/21, в рамках кримінального № 3202016000000052 від 14.07.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України на наступне майно: Банківська карта Монобанк № НОМЕР_1 ; Банківська карта Монобанк № НОМЕР_2 ; Банківська карта Приватбанк № НОМЕР_3 ; Конверт сірого кольору в якому міститься оригінал ТТН між ТОВ «Агроресурс-А» та ТОВ «Украгро Транс» та договори поставки між зазначеними підприємствами загалом на 10 арк.; Чеки, б.у. «Приватбанк», копії рахунків та актів виконання робіт між ФОП Цибеда та ТОВ «Кори Трейд Контрол» поміщення до поліетиленового файлу загалом на 24 арк.; Договори, специфікації, видаткові накладні між «ТОВ «Агро-Вейн ОТЛ» та ТО «Колос» загалом на 15 аркушах; Договори поставки , видаткові накладні між ТОВ «Агроресурс» та ФОП « ОСОБА_5 » загалом на 20 арк, поміщенні у пакет Нова Пошта; Видаткові накладні між ТОВ «Сімартхин груп» та ЛП «Агрі-ЮГ» на 2 арк, поміщені до пакету «Нова Пошта»; Видаткові накладні між ТОВ «Компанія «Алнаір» та ТОВ «ПМК «Світ Лайн» на 6 арк, поміщені до пакету «Нова Пошта»; Довіреність на отрмиання ТМЦ ТОВ «ТО «Агроюг», видаткові накладні між ПП «Грейн-Юг» та ТОВ «Омега Логістік Південь», акти подання послуг, видаткові накладні на 36 арк. загалом, поміщені до пакету Нова Пошта; договір поставки товару між ТОВ «Іллінецький цукровий завод» та ПРАТ «Теофапольський цукровий завод на 2 арк. Поміщенні до конверту «Нова пошта»; ноутбук Леново чорного кольору MОРF9YBfE; договори про зарахування однорідних зустрічних вимог між ТОВ «Глобал Сіст ем» та ТОВ «Шатен Пикарпаття», ТОВ «Компанія Гермез Трейдінг» та ТОВ «Глобал Системз» та неризидентами та ТОВ «Шаиен Прикарпаття», ТОВ «Компанія Гермез Трейдінг» та ін. загалом на 73 арк., що поміщені до папки-скорозшивача зеленого кольору; договори фінансово-господарської діяльності ТТН ті інші супровідні документи до договорів між ТОВ «Агро Ексім», ФОП « ОСОБА_5 » ТОВ «Екотера» та ін. поміщені до поліетиленових файлів загалом на 314 арк.; акти виконнаня робіт, ТТН між ПП «Артек-Союз» ФОП « ОСОБА_6 » та ін., загалом на 41 арк.; акти здачі-приймання робіт між ТОВ «Алвна Алацет» ТОВ «ТД «Детонекс-Буд», договори про корпоративне обслуговування поміщенні до поліетиленових файлів загалом на 262 арк.; мобільні телефони «Oppo» чорного кольору Model CPH2015 523860 PRC та мобільний телефон «Nokia» синього кольору Model TА 1004 без серійного номеру; ноутбук Macbook Pro сірого кольору CO2P4CM63QC ID 4324-A-BRCM; мобільний телефон Porsche Design Blackberry чорного кольору; мобільний телефон Nokia чорного кольору без с/н; мобільний телефон IPhone cірого кольору. IMEI НОМЕР_4 ; Банківська картка Приватбанк НОМЕР_5 ; Банківська картка НОМЕР_6 ; Флеш-носій «Transcend» чорного кольору 8 гб 1 шт.; Флеш-носій «Transcend» чорного кольору 8 гб з написом «Донк Трейд» 1 шт.; флеш-носій «Transcend» біло-голубого кольору 8 гб., флеш-носій білого кольору з написом 2.06В -1 шт.; флеш-носій Silicon Power 46B чорного кольору 1 шт. Папку жовтого кольору у якій міститься реєстраційні документи ФОП « ОСОБА_7 » чорнові записи, оригінал довіреності від ОСОБА_7 на ОСОБА_3 . Загалом на 43 арк.

Копію судового рішення направити прокурору у даному кримінальному провадженні - для виконання.

Слідчий, прокурор після отримання судового рішення про повне або часткове скасування арешту тимчасово вилученого майна повинні негайно вжити заходів щодо виконання судового рішення та направити повідомлення про його виконання слідчому судді.

Ухвала підлягає негайному виконанню з моменту її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

09.08.2021

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення09.08.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98964139
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —522/12891/20

Ухвала від 01.05.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 28.12.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 20.12.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 13.10.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 15.09.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 15.09.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 09.08.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 09.08.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 09.08.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 09.07.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні