Ухвала
від 16.08.2021 по справі 802/987/17-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про прийняття адміністративної справи до провадження

м. Вінниця

16 серпня 2021 р. Справа № 802/987/17-а

Суддя Вінницького окружного адміністративного суду Богоніс М.Б., перевіривши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Вінницьке спеціалізоване підприємство Рембудзв`язок (вул. Сабарівська, 11, м. Вінниця, 21037, код ЄДРПОУ 01168173)

до Головного управління ДФС у Вінницькій області (вул. Хмельницьке шосе, 7, м. Вінниця, 21036, код ЄДРПОУ 39402165)

про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень - рішень

УСТАНОВИВ

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Вінницьке спеціалізоване підприємство Рембудзв`язок до Головного управління ДФС у Вінницькій області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень - рішень.

Постановою Вінницького окружного адміністративного суду від 30.08.2017 позов задоволено повністю.

Постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 18.01.2018 апеляційну скаргу Головного управління ДФС у Вінницькій області залишено без задоволення, а постанову Вінницького окружного адміністративного суду від 30.08.2017 - без змін.

Постановою Верхового Суду від 03.06.2021 постанову Вінницького окружного адміністративного суду від 30.08.2017 та постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 18.01.2018 скасовано, а справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Справа надійшла до Вінницького окружного адміністративного суду 10.08.2021.

За результатом автоматизованого розподілу справ між суддями, головуючим у справі визначено суддю Богоноса М.Б.

Враховуючи наведене, справу № 802/987/17-а слід прийняти до свого провадження.

Вирішуючи питання про те, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа, суд враховує положення ч. 1-3 ст. 12 КАС України, відповідно до яких адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке їх вирішення. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно з ч. 3 ст. 257 КАС України при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) значення справи для сторін; 2) обраний позивачем спосіб захисту; 3) категорію та складність справи; 4) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; 5) кількість сторін та інших учасників справи; 6) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 7) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи характер спірних правовідносин, предмет доказування та склад учасників, справа підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін в порядку визначеному статтею 262 КАС України.

Згідно із ч. 1 ст. 262 КАС України розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи за правилами загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 159 КАС України при розгляді справи судом за правилами загального позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом.

Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Беручи до уваги те, що провадження у справі відкрито згідно положень Кодексу адміністративного судочинства України у редакції, що діяла до 15 грудня 2017 року, та з метою створення додаткових гарантій для реалізації процесуальних прав сторін, передбачених положеннями Кодексу адміністративного судочинства України у редакції від 15 грудня 2017 року, суд вважає за необхідне запропонувати сторонам подати відзив на позовну заяву (відповідачу), відповідь на відзив (позивачу) та заперечення (відповідачу), а також встановити строк для їх подання.

При поданні заяв по суті справи сторонам необхідно врахувати таке.

Згідно ч. 5 ст. 353 КАС України, висновки і мотиви Верховного Суду, з яких скасовані рішення, є обов`язковими для суду першої або апеляційної інстанції при новому розгляді справи.

Скасовуючи рішення суду першої та апеляційної інстанції у цій справі, Верховний Суд зазначив, що суди не надали правової оцінки фактам відсутності документального підтвердження здійснення господарських операцій позивача з МП Вікфіл та ТОВ Техногруп-Інжиніринг .

Взяті судами до уваги доводи позивача щодо подальшої реалізації товару, робіт, як свідчення реальності проведених господарських операцій, самі по собі не підтверджують факту їх придбання саме у цих контрагентів. Такі докази мають оцінюватися у сукупності з наданими позивачем документами первинного та податкового обліку, які підтверджують реальний рух товару, робіт в ланцюгу від продавця до покупця.

Також Суд касаційної інстанції зазначив, що суди не надали правової оцінки фактам відсутності у позивача документального підтвердження способу поставки придбаного у МП Вікфіл Бентоніту Bara-Kade Plus North Star вагою 12 тон, його фактичного отримання відповідальними особами позивача, документального підтвердження його подальшого використання у господарській діяльності. Зазначені обставини залишились поза увагою суду у сукупності з податковою інформацією стосовно МП Вікфіл , на яку посилався відповідач в акті документальної перевірки.

Мотивом скасування судових рішень у цій справі стало і те, що суди не дослідили акти виконаних робіт, на які посилався позивач, як на первинні документи. Матеріали справи не містять жодного двостороннього акта приймання виконаних робіт, підписаного між позивачем та ТОВ Техногруп-Інжиніринг . Проте згідно з умовами укладених договорів прийняття виконаних робіт мало здійснюватися саме на підставі двосторонніх актів (пункт 5 договорів).

Суд звертає увагу, що одним із принципів адміністративного судочинства є офіційне з`ясування всіх обставин у справі. Цей принцип визначає особливості адміністративного судочинства і полягає у більш активній ролі суду: саме на суд покладено обов`язок вживати передбачені законом заходи, необхідні для всебічного з`ясування обставин у справі. Отже, адміністративний суд має повністю встановити обставини справи, щоб на засадах верховенства права ухвалити законне та обґрунтоване рішення.

Відтак, суд зобов`язує сторін у справі надати за наявності додаткові докази, які підтверджують реальний рух товару, робіт в ланцюгу від продавця до покупця; документального підтвердження способу поставки придбаного у МП Вікфіл Бентоніту Bara-Kade Plus North Star вагою 12 тон, його фактичного отримання відповідальними особами Товариства з обмеженою відповідальністю Вінницьке спеціалізоване підприємство Рембудзв`язок , документального підтвердження його подальшого використання у господарській діяльності.

Також на стадії прийняття справи до свого провадження судом із власної ініціативи вирішується питання щодо заміни відповідача правонаступником у зв`язку із реорганізацією органів Державної фіскальної служби України.

При цьому суд враховує, що відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 682-р Питання Державної податкової служби , почала свою роботу Державна податкова служба України. Керівникам податкових органів на місцях було доручено здійснити всі заходи для виконання завдань необхідних для здійснення ДПС функцій і повноважень ДФС що припиняється. У зв`язку із цим, розпочало виконання функцій у спірних правовідносинах Головне управління Державної податкової служби у Вінницькій області замість Головного управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області, що припиняється.

Крім того, суд враховує, що 30.09.2020 Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 893 "Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби", якою вирішено ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби, у тому числі Головне управління ДПС у Вінницькій області.

Наказом Державної податкової служби України від 30.09.2020 № 529 утворено відокремлені підрозділи Державної податкової служби України, у тому числі Головне управління ДПС у Вінницькій області.

Наказом Державної податкової служби України від 12.11.2020 № 643 з метою реалізації постанови від 30.09.2020 № 893 та наказу Державної податкової служби України від 30.09.2020 № 529, затверджено, зокрема положення про Головне управління ДПС у Вінницькій області.

Згідно з п. 1 Положення про Головне управління ДПС у Вінницькій області, затвердженою Наказом Державної податкової служби України № 643 від 12.11.2020 останнє є правонаступником усіх прав та обов`язків Головного управління ДПС у Вінницькій області (43142454).

24.12.2020 Державною податковою службою України прийнято наказ № 755 "Про початок забезпечення здійснення територіальними органами ДПС повноважень та функцій", відповідно до якого вирішено розпочати з 01.01.2021 здійснення територіальними органами ДПС, утвореними як її відокремлені підрозділи згідно з наказом ДПС від 30.09.2020 № 529 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби", повноважень та функцій територіальних органів ДПС, що ліквідуються відповідно до пункту 1 Постанови № 893.

Головне управління ДПС у Вінницькій області як відокремлений підрозділ Державної податкової служби України зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ідентифікаційний код відокремленого підрозділу 44069150.

Враховуючи наведені обставини, правонаступником Головного управління ДФС у Вінницькій області стало Головне управління ДПС у Вінницькій області (код ЄДРПОУ 43142454), яке в подальшому реорганізовано в Головне управління ДПС у Вінницькій області (код ЄДРПОУ ВП 44069150) як відокремлений підрозділ.

Згідно ч. 1 ст. 52 КАС України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Враховуючи зазначене, Головне управління ДФС у Вінницькій області підлягає заміні його правонаступником - Головним управлінням ДПС у Вінницькій області (код ЄДРПОУ ВП 44069150).

Керуючись ст.ст. 12, 31, 248, 256, 262 КАС України,

УХВАЛИВ

1. Прийняти до свого провадження адміністративну справу 802/987/17-а за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Вінницьке спеціалізоване підприємство Рембудзв`язок до Головного управління ДФС у Вінницькій області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень - рішень.

2. Розгляд справи здійснюватиметься суддею Богоносом Михайлом Богдановичем одноособово за правилами спрощеного позовного провадження з повідомлення (викликом) сторін.

3. Призначити справу до судового розгляду на 14.09.2021 о 09:30 год. в залі судового засідання № 1 Вінницького окружного адміністративного суду, що знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Брацлавська, 14.

4. Замінити відповідача у справі - Головне управління ДФС у Вінницькій області (код ЄДРПОУ 43142454) його правонаступником - Головним управлінням ДПС у Вінницькій області (код ЄДРПОУ ВП 44069150).

5. Встановити відповідачу 15-денний строк з дня отримання копії цієї ухвали для подання відзиву на позовну заяву в порядку ст. 162 КАС України

6. Встановити позивачу 3-денний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив в порядку ст. 163 КАС України.

7. Встановити відповідачу 3-денний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення в порядку ст. 164 КАС України.

8. Зобов`язати учасників справи надати у строк до 02.09.2021 докази, які підтверджують реальний рух товару, робіт по ланцюгу постачання від продавця до покупця; документального підтвердження способу поставки придбаного у МП Вікфіл Бентоніту Bara-Kade Plus North Star вагою 12 тон, його фактичного отримання відповідальними особами Товариства з обмеженою відповідальністю Вінницьке спеціалізоване підприємство Рембудзв`язок , документального підтвердження його подальшого використання у господарській діяльності.

9. Копію ухвали суду надіслати (надати) учасникам справи.

10. Повідомити, що учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: « http://court.gov.ua/fair/» .

Ухвала суду набирає законної сили з моменту підписання її суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Богоніс Михайло Богданович

Дата ухвалення рішення16.08.2021
Оприлюднено19.08.2021
Номер документу99026904
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкових повідомлень - рішень

Судовий реєстр по справі —802/987/17-а

Ухвала від 26.04.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Постанова від 21.02.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Боровицький О. А.

Ухвала від 12.01.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Боровицький О. А.

Ухвала від 23.12.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Боровицький О. А.

Ухвала від 17.12.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Боровицький О. А.

Ухвала від 09.12.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Боровицький О. А.

Рішення від 09.11.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

Ухвала від 16.08.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

Постанова від 03.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Ухвала від 02.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні