Ухвала
від 25.08.2021 по справі 916/2546/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"25" серпня 2021 р.м. Одеса Справа № 916/2546/21

Господарський суд Одеської області у складі судді Мостепаненко Ю.І. , розглянувши матеріали вх.№2635/21

за позовом Компанія МЕЕ A/S (MEE A/C) (Данія, Копенгаген, вул. Еспланаден, 50, ДК-1263) адреса для листування 65009, м.Одеса, вул. Генуезька, 24-В.

до відповідача товариства з обмеженою відповідальністю МСТ (65016, м.Одеса, Фонтанська дорога, буд.71, офіс 217, код ЄДРПОУ 34737387 )

про стягнення 44 427 доларів США.

ВСТАНОВИВ:

19.08.2021р. Компанія МЕЕ A/S (MEE A/C) звернулось до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю МСТ , в якій просить суд стягнути з відповідача 44 427 доларів США. - вартості втрачених контейнерів.

В обґрунтування позовної заяви позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов укладеного між сторонами договору на транспортно-експедиторське обслуговування та перевезення зовнішньоторговельних вантажів №168/00022191 від 02.02.2015р. в частині неповернення (втрати) 12 контейнерів.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд зазначає таке.

По-перше, згідно до п. 1 ч. 1 ст.164 ГПК України передбачено до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч. 1 ст.172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Як встановлено судом, відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань №57720901010, сформованого судом - товариство з обмеженою відповідальністю МСТ зареєстровано за адресою: 65016, м.Одеса, Фонтанська дорога, буд.71, офіс 217.

Між тим, позивачем до позовної заяви в підтвердження відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів надано поштову накладну та опис вкладення. При цьому, як вбачається з поштової накладної та опису вкладення 19.08.2021р. позивачем було відправлено позовну заяву з доданими до неї документами на неактуальну адресу відповідача, а саме: 65012, м.Одеса, Французький бульвар, 9, офіс 47.

Зазначене свідчить, що позивачем, не додержано вимог ст. 164 ГПК України щодо направлення копії позовної заяви на належну адресу.

По-друге, згідно ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 4 ГПК України, право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Положеннями ст. 73 Закону України «Про міжнародне приватне право» іноземці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, іноземні держави (їх органи та посадові особи) та міжнародні організації (далі - іноземні особи) мають право звертатися до судів України для захисту своїх прав, свобод чи інтересів. Міжнародними договорами України та законами України можуть бути встановлені особливості участі у процесі дипломатичних агентів, персоналу міжнародних організацій та інших осіб.

Згідно ст. 74 Закону України «Про міжнародне приватне право» , процесуальна правоздатність і дієздатність іноземних осіб в Україні визначаються відповідно до права України. На вимогу суду який розглядає справу, іноземна юридична особа має представити оформлений з урахуванням ст. 13 цього закону документ, що є доказом правосуб`єктності юридичної особи (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо).

Так, в Роз`ясненнях Президії Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики розгляду справ за участю іноземних підприємств і організацій» від 31.05.2002 р. N 04-5/608 (з наступ. змінами і доповнен.) зазначено, що з метою дотримання вимог законодавства щодо правосуб`єктності сторін спору господарський суд вживає заходів для встановлення статусу іноземного підприємства чи організації, яка є учасником судового процесу. На вимогу суду, який розглядає справу, іноземна юридична особа має подати оформлений з урахуванням статті 13 Закону України «Про міжнародне приватне право» документ, що є доказом правосуб`єктності юридичної особи (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо).

Відповідно до статті 365 Господарського процесуального кодексу України, іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, позивачем не надано доказів, що підтверджують правовий статус Компанії МЕЕ A/S (MEE A/C) (Данія), як юридичної особи за законодавством країни, де її створено, на момент звернення до суду.

Відтак, відсутність вказаних документів унеможливлює встановлення судом статусу позивача як юридичної особи та відповідних осіб, наділених повноваженнями діяти від імені Компанії, на момент звернення до суду із заявленим позовом.

Згідно до ч.1 ст.174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Отже, з урахуванням наявності вищевикладених недоліків, позовна заява Компанія МЕЕ A/S (MEE A/C), на підставі ч.1 ст.174 ГПК України - підлягає залишенню без руху із встановленням позивачу строку для усунення виявлених недоліків шляхом надання до суду: належних доказів, підтверджуючих надіслання копії позовної заяви з доданими до неї документами на актуальну адресу відповідача; докази, що підтверджують правовий статус Компанії МЕЕ A/S (MEE A/C) (Данія), як юридичної особи за законодавством країни, де її створено, на момент звернення до суду.

Керуючись ст.ст., 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Компанія МЕЕ A/S (MEE A/C) (вх.№ 2635/21 від 19.08.2021р.) - залишити без руху.

2. Встановити позивачу десятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків позовної заяви шляхом надання до суду: належних доказів, підтверджуючих надіслання копії позовної заяви з доданими до неї документами на актуальну адресу відповідача; докази, що підтверджують правовий статус Компанії МЕЕ A/S (MEE A/C) (Данія), як юридичної особи за законодавством країни, де її створено, на момент звернення до суду.

3. Попередити позивача про наслідки недотримання вимог ухвали про залишення позовної заяви без руху, передбачені ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua.

Ухвала суду набирає законної сили 25.08.2021року та оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.І. Мостепаненко

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення25.08.2021
Оприлюднено28.08.2021
Номер документу99173334
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2546/21

Ухвала від 09.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 24.05.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Рішення від 23.12.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 06.12.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 25.11.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 01.11.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 07.10.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 07.09.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 25.08.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні