Ухвала
від 02.09.2021 по справі 129/2399/19
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 129/2399/19

Провадження № 22-ц/801/1701/2021

Категорія: 62

Головуючий у суді 1-ї інстанції Кривенко Д. Т.

Доповідач:Панасюк О. С.

УХВАЛА

02 вересня 2021 рокуСправа № 129/2399/19м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого Панасюка О. С. (суддя доповідач),

суддів Войтка Ю. Б., Ковальчука О. В.,

розглянувши заяву ОСОБА_1 про відвід колегії суддів Панасюка О. С., Ковальчука О. В., Войтка Ю. Б., -

в с т а н о в и в:

02 вересня 2021 року до Вінницького апеляційного суду надійшла заява ОСОБА_1 про відвід колегії суддів у зв`язку із сумнівами в неупередженості і об`єктивності суддів.

Дослідивши зміст заяви про відвід, суд апеляційної інстанції прийшов до висновку, що її необхідно залишити без розгляду з огляду на таке.

У тексті заяви про відвід ОСОБА_1 використовує лексику, яка не притаманна для написання ділових документів (в тому числі заяви про відвід), зокрема виражає явну неповагу до колегії суддів та відображає зневажливе ставлення до судової гілки влади загалом.

У заяві про відвід, серед іншого, зазначає, що склад суду покриває це правопорушення та здійснює бездіяльність по відношенню к колу знайомих ОСОБА_2 ….. покриває шахрайство особи ОСОБА_3 , котрої з корисливих мотивів і цим складом суду дозволяється шахрайство замість сплати державі збору за подання апеляційної скарги ; І тут річ не про прийнятті процесуальні рішення, а навпаки про бездіяльність та про перевищення своїх державних повноважень і факт приховування суддями кримінального правопорушення особи ОСОБА_4 , згідно статті 384 ККУ. Введення в оману суду або іншого уповноваженого органу:… ; Але напевно вважає може пройде і цей обман і те, що ніби відмова не безумовна та не беззастережна, тим більш у колі знайомства з суддею, чому б і ні? ; …вище викладені обставини не про прийняти процесуальні рішення, а про перевищення своїх повноважень та факти приховування кримінального правопорушення та невиконання судом своїх обов`язків, а то дуже гарно фразою про процесуальні рішення покривати та не бачити кримінальні дії кола знайомих та не виконувати свої обов`язки відповідно до ЦПК України! Що знайомі вже дали чи ще дадуть копієчку для рішень на свою користь та за приховування злочинів? І що Це справедливий, безсторонній та об`єктивний і неупереджений суд? .

В заяві про відвід на 5 аркуші міститься посилання на Закон України Про судоустрій і статус суддів (стаття 56. Права та обов`язки судді; стаття 57. Присяга судді; стаття 106. Підстави дисциплінарної відповідальності судді).

Повага до честі і гідності, рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом і неприпустимість зловживання процесуальними правами є основними засадами (принципами) цивільного судочинства (пункти 2 та 11 частини третьої статті 2 ЦПК України).

Учасники справи зобов`язані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу (пункт 1 частини другої статті 43 ЦПК України).

Відповідно до частини першої статті 44 ЦПК України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

За змістом частини другої цієї статті перелік дій, що суперечать завданню цивільного судочинства та які залежно від конкретних обставин суд може визнати зловживанням процесуальними правами, не є вичерпним.

У частинах третій - четвертій статті 44 ЦПК України визначено, що якщо подання скарги, заяви, клопотання визнається зловживанням процесуальними правами, суд з урахуванням обставин справи має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання.

Суд зобов`язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. У випадку зловживання процесуальними правами учасником судового процесу суд застосовує до нього заходи, визначені цим Кодексом.

Отже, на осіб, які беруть участь у справі, покладається загальний обов`язок - добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов`язки. При цьому під добросовісністю необхідно розуміти таку реалізацію прав і виконання обов`язків, що передбачають користування правами за призначенням, здійснення обов`язків в межах, визначених законом, недопустимість посягання на права інших учасників цивільного процесу, заборона зловживати наданими правами.

Зловживання процесуальними правами як особливий різновид цивільного процесуального правопорушення полягає в тому, що при зловживанні процесуальними правами відбувається порушення умов реалізації суб`єктивних цивільних процесуальних прав. Це положення відповідає загальнотеоретичним розробкам конструкції зловживання правом, в яких воно нерідко визначається як поведінка, що перевищує (або порушує) межі здійснення суб`єктивних прав. Суб`єкт цивільного судочинства свої цивільні процесуальні права має здійснювати відповідно до їх призначення, яке або прямо визначено змістом того чи іншого суб`єктивного права, або вочевидь випливає з логіки існування того чи іншого суб`єктивного процесуального права.

Апеляційний суд звертає увагу, що саме з метою виконання завдання цивільного судочинства сторона у справі має користуватися процесуальними правами, сприяючи тим самим суду у здійсненні правосуддя. Отож, якщо особа здійснює певну процесуальну дію не з цією метою, а для досягнення інших цілей (зокрема, образити, принизити учасників судового процесу, їхніх представників, суд, виявити до них і до їхніх дій власні негативні емоції), така особа виходить за межі дійсного змісту відповідного процесуального права, тобто зловживає ним. Правова система має бути спроможною ефективно захистити себе від цих дій. І саме на такий захист спрямовані заходи, які суд застосовує через зловживання учасником судового процесу процесуальними правами.

Дії учасників судового процесу та їхніх представників мають не лише за формою, але й за змістом відповідати завданню цивільного судочинства. Зміст права на справедливий суд несумісний зі свідомим виявом учасником судового процесу чи його представником неповаги до честі, гідності, репутації іншого учасника, представника, суду тощо. Тому суди не повинні розглядати справи, в яких особа, яка ініціювала судовий процес, використовує її процесуальні права на шкоду іншим учасникам судового процесу й інтересам правосуддя.

У процесуальних відносинах, намагаючись донести певну думку до суду, учасники судового процесу, їхні представники, інші особи мають ретельно підбирати слова, а також з обережністю виявляти емоції щодо інших учасників, їхніх представників, суду, осіб, які не беруть участь у судовому процесі. Суд не повинен толерувати використання нецензурної лексики, образливих і лайливих слів чи символів, зокрема для надання характеристик учасникам справи, іншим учасникам судового процесу, їх представникам і суду (суддям). Такі слова та символи не можна використовувати ні у заявах по суті справи, заявах з процесуальних питань, інших процесуальних документах, ні у виступах учасників судового процесу та їхніх представників.

Такі висновки апеляційного суду узгоджуються з висновками Великої Палати Верховного Суду у постановах від 13 березня 2019 року у справі № 199/6713/14-ц (пункт 22), від 14 березня 2019 року у справі № 9901/34/19, від 7 листопада 2019 року у справі № 9901/324/19).

Аналогічно Європейський суд з прав людини (далі - ЄСПЛ), застосовуючи підпункт а пункту 3 статті 35 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод оголошує неприйнятною будь-яку індивідуальну заяву, подану згідно зі статтею 34, якщо він вважає, що ця заява є зловживанням правом на її подання. Для прикладу, ЄСПЛ констатує зловживання правом на подання заяви, коли заявник під час спілкування з ЄСПЛ вживає образливі, погрозливі або провокативні висловлювання проти уряду-відповідача, його представника, органів влади держави-відповідача, проти ЄСПЛ, його суддів, Секретаріату ЄСПЛ або його працівників (див. mutatis mutandis ухвали щодо прийнятності у справах Ржегак проти Чеської Республіки від 14 травня 2004 року (Rehak v. the Czech Republic, заява № 67208/01), Дюрінже та Грандж проти Франції від 4 лютого 2003 року (Duringer and Grunge v. France, заяви № 61164/00 і № 18589/02)).

Частиною першою статті 143 ЦПК України передбачено, що заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.

Згідно з частинами першою - другою статті 148 ЦПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі до від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: 1) невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу; 2) зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству; 3) неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин; 4) невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів, ненадання копії відзиву на позов, апеляційну чи касаційну скаргу, відповіді на відзив, заперечення іншому учаснику справи у встановлений судом строк; 5) порушення заборон, встановлених частиною дев`ятою статті 203 цього Кодексу.

Отже, звернення ОСОБА_1 з заявою про відвід, у якій неодноразово використані принизливі, глумливі, образливі висловлювання щодо суддів та судової системи загалом є виявом очевидної неповаги, не спрямоване на ефективний захист її прав, свобод та інтересів, а тому суперечить завданню цивільного судочинства та є зловживанням процесуальними правами.

Таким чином, апеляційний суд дійшов висновку про наявність підстав для визнання дій ОСОБА_1 зловживанням процесуальними правами.

Крім того, з метою запобігання в подальшому зловживанням ОСОБА_1 процесуальними правами, до неї необхідно застосувати заходи процесуального примусу, а саме стягнути з неї в дохід державного бюджету штраф в розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що згідно зі статтею 7 Закону України Про державний бюджет України на 2021 рік з 1 січня 2021 року становить 2270 грн 00 к.

Керуючись ст. ст. 44, 143, 148, 259, 260, 271, 381 ЦПК України, апеляційний суд, -

п о с т а н о в и в:

Визнати, що заявлений ОСОБА_1 відвід колегії суддів Панасюка О. С., Ковальчука О. В., Войтка Ю. Б. є діями, що суперечать завданню цивільного судочинства та є зловживанням процесуальними правами.

Заяву ОСОБА_1 про відвід колегії суддів Панасюка О. С., Ковальчука О. В., Войтка Ю. Б. залишити без розгляду та повернути заявниці.

Застосувати до ОСОБА_1 , 1950 року народження, АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , заходи процесуального примусу у вигляді штрафу в розмірі 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн 00 к. та стягнути з неї вказану суму в дохід Державного бюджету України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий О. С. Панасюк

Судді: Ю. Б. Войтко

О. В. Ковальчук

Дата ухвалення рішення02.09.2021
Оприлюднено03.09.2021
Номер документу99340410
СудочинствоЦивільне
Сутьвідвід колегії суддів Панасюка О. С., Ковальчука О. В., Войтка Ю. Б

Судовий реєстр по справі —129/2399/19

Постанова від 16.03.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 24.01.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Постанова від 16.09.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Постанова від 16.09.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Ухвала від 09.09.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Ухвала від 02.09.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Ухвала від 30.07.2021

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні