Рішення
від 26.08.2021 по справі 910/5888/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"26" серпня 2021 р. Справа № 910/5888/21

За позовом Приватного акціонерного товариства "Вишневе", 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 23

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Локаль Торг", 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 23, офіс 2

про усунення перешкод у здійсненні права користування майном шляхом скасування реєстраційної дії

суддя Н.Г. Шевчук

секретар судового засідання М.Г. Байдрелова

за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився.

суть спору:

Приватне акціонерне товариство "Вишневе" звернулось до господарського суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Локаль Торг", в якому просить суд усунути перешкоди Приватному акціонерному товариству "Вишневе" у користуванні нерухомим майном, що знаходиться за адресою: 08132, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, м. Вишневе, вул. Київська, 23, шляхом скасування реєстраційних дій/записів в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 10.11.2017 № 13391020000015667 та від 27.12.2017 № 13391070001015667, вчинених державним реєстратором Кукла Світланою Олександрівною (Київська обласна філія комунального підприємства "Реєстрація нерухомості та бізнесу") щодо державної реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю "Локаль Торг" (код ЄДРПОУ 41728093) за адресою: 08132, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, м. Вишневе, вул. Київська, буд. 23, оф. 2.

Позовні вимоги обґрунтовані безпідставним (без згоди Приватного акціонерного товариства "Вишневе") зазначенням Товариством з обмеженою відповідальністю "Локаль Торг" під час здійснення реєстрації (заснування) останнього адреси місцезнаходження, а саме: 08132, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, м. Вишневе, вул. Київська, буд. 23, оф. 2. Позивач зазначає, що оскільки він є власником об`єкта нерухомого майна, розташованого за вищезазначеною адресою, Товариство з обмеженою відповідальністю "Локаль Торг" створило перешкоди у здійсненні господарської діяльності Приватного акціонерного товариства "Вишневе" та порушило право власності позивача.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 05.05.2021 відкрито провадження у справі № 910/5888/21 за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання. Цією ж ухвалою було задоволено клопотання позивача про витребування доказів в частині витребуванння у Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, як утримувача реєстраційної справи відповідача, належним чином засвідчені копії матеріалів реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю "Локаль Торг" (ідентифікаційний код 41728093).

Ухвалою Господарського суду Київської області від 03.06.2021 у Києво-Святошинської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області було витребувано інформацію про те, чи здійснювались Києво-Святошинською ДПІ ГУ ДПС у Київській області (або правопопередником) у період часу з 10.11.2017 по дату надання відповіді документальні планові чи позапланові виїздні або фактичні перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю "Локаль Торг" (ідентифікаційний код 41728093), що згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань рахується зареєстрованим за юридичною адресою: 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 23, офіс 2; якщо такі перевірки зазначених суб`єктів господарювання, платників податків здійснювались, інформацію про те, чи було виявлене Товариство з обмеженою відповідальністю "Локаль Торг" (ідентифікаційний код 41728093) за вказаним місцем реєстрації його місцезнаходження; якщо Товариство з обмеженою відповідальністю "Локаль Торг" (ідентифікаційний код 41728093) (або посадових осіб цього платника податків чи його законних (уповноважених) представників) не було виявлено у ході перевірок, - інформацію чи складалися відповідні акти у довільній формі, що засвідчили ці факти та чи подавався запит на встановлення місцезнаходження платника податків до оперативного підрозділу відповідного територіального органу ДВС за основним місцем обліку платника податків; якщо такі акти і запити складалися і подавалися за належністю, інформацію про результати перевірки встановлення місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю "Локаль Торг" (ідентифікаційний код 41728093) та копії вказаних актів і письмових повідомлень, що надійшли ініціаторам запиту про проведену роботу та копій отриманих у ході його виконання матеріалів, надавши до суду.

Відповідно до частини одинадцятої статті 242 Господарського процесуального кодексу України у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Суд зазначає, що згідно частини п`ятої статті 176 Господарського процесуального кодексу України ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

З метою повідомлення відповідача про розгляд справи № 910/5888/21 ухвала господарського суду від 05.05.2021 була направлена судом рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження відповідача, а саме: 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 23, офіс 2, що вказана в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Однак, поштове відправлення, адресоване на адресу відповідач, підприємством поштового зв`язку повернуто до суду із зазначенням причини повернення: адресат відсутній за вказаною адресою.

З метою вжиття всіх необхідних заходів для належного повідомлення відповідача по справі, судом також було направлено ухвалу на адресу керівника (засновника) ТОВ "Локаль Торг" Колесникова А.В., що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань (49057, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, провулок Баженова, будинок 26); копія ухвали була отримана 22.07.2021.

Суд вважає за необхідне зазначити, що до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

Статтею 93 Цивільного кодексу України встановлено, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Відповідно до статей 9, 14, 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" на підставі поданих юридичною особою документів у Єдиному державному реєстрі зазначаються відомості про її місцезнаходження.

Тобто, офіційне місцезнаходження повідомляється юридичною особою для забезпечення комунікації та зв`язку із нею зацікавлених осіб, у тому числі контрагентів, органів державної влади тощо.

Відтак, повна відповідальність за достовірність інформації про місцезнаходження, а також щодо наслідків неотримання поштових відправлень за своїм офіційним місцезнаходженням покладається саме на юридичну особу.

У разі якщо копію прийнятого судового рішення направлено судом листом за належною поштовою адресою, тобто повідомленою суду учасником справи, і повернено підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання чи закінчення строку зберігання поштового відправлення, то вважається, що адресат повідомлений про прийняте судове рішення.

Вказана правова позиція міститься у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 12.03.2019 у справі № 923/1432/15.

Суд враховує позицію Верховного Суду, викладену у постанові від 23.04.2018 у справі №916/3188/16, відповідно до якої сам лише факт неотримання стороною справи кореспонденції, яку суд, з дотриманням вимог процесуального закону, надсилав копії судових рішень за належною адресою та яка повернулася до суду у зв`язку з її неотриманням адресатом, не може вважатися поважною причиною неявки в судові засідання, оскільки зумовлений не об`єктивними причинами, а суб`єктивною поведінкою сторони щодо отримання кореспонденції, яка надходила на його адресу.

Разом з тим, направлення листа рекомендованою кореспонденцією на дійсну адресу є достатнім для того, щоб вважати повідомлення належним, оскільки отримання зазначеного листа адресатом перебуває поза межами контролю відправника, у цьому випадку суду (аналогічний висновок викладено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 25.04.2018 у справі № 800/547/17, постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 27.11.2019 у справі № 913/879/17, від 21.05.2020 у справі № 10/249-10/19, від 15.06.2020 у справі № 24/260-23/52-б).

Крім того відповідач мав право та дійсну можливість ознайомитись, з ухвалами по справі в Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Відповідно до частини першої статті 4 Закону України "Про доступ до судових рішень" судові рішення, внесені до Єдиного державного реєстру судових рішень, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі Судової влади України.

Судом було вжито всіх належних способів в порядку, передбаченому Господарським процесуальним кодексом України для повідомлення учасників справи про розгляд справи.

Відповідно до частини дев`ятої статті 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Як передбачено частиною четвертою статті 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

25 червня 2021 року на виконання вимог ухвали суду від 03.06.2021 Головне управління ДПС у Київській області повідомило, що жодних перевірок стосовно ТОВ "Локаль Торг" не проводилось.

14 липня 2021 року від Управління цифрового розвитку та організації діяльності центрів надання адміністративних послуг Бучанської районної державної адміністрації Київської області супровідним листом № 04-08/13 від 09.07.2021 надійшли належним чином засвідчені копії документів реєстраційної справи ТОВ "Локаль Торг".

Ухвалою Господарського суду Київської області від 15.07.2021 строк підготовчого провадження було продовжено на тридцять днів, цією ж ухвалою вирішено закрити підготовче провадження 15.08.2021 та призначити судове засідання для розгляду справи по суті.

В матеріалах справи містяться клопотання позивача про розгляд справи без участі їх представника.

За результатами судового засідання 28.08.2021 судом підписано вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані документи, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

встановив:

Згідно статуту (нова редакція), затвердженого протоколом Загальних зборів ЗАТ "Вишневе" від 19.04.2011 № 2 зі змінами проведеними 29.04.2011, Приватне акціонерне товариство "Вишневе" є повним правонаступником усіх прав та обов`язків Закритого акціонерного товариства "Вишневе", акціонерного товариства "Вишневе" та орендного підприємства "Вишневе".

Приватне акціонерне товариство "Вишневе" є юридичною особою за законодавством України, набуває усіх передбачених прав та обов`язків юридичної особи з моменту його державної реєстрації, має відокремлене майно, може від свого імені набувати майнових і особистих немайнових прав, нести обов`язки, бути позивачем і відповідачем у суді, третейському суді (пункт 2.1 Статуту).

Приватне акціонерне товариство "Вишневе" (код ЄДРПОУ 13723022) зареєстровано за юридичною адресою (місцезнаходження): 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 23, за цією ж адресою володіє на праві постійного користування земельною ділянкою та нерухомим майном, яке розміщено на ній.

Відповідно до рішення 2 сесії 22 скликання Вишневої міської ради народних депутатів від 26.05.1995 акціонерному товариству "Вишневе", як землекористувачу, Виконавчим комітетом Вишневої міської ради видано державного акта про право постійного користування землею серія та номер КВ ІМ 000120 від 20.06.1995, відповідно до якого у постійне користування надано 2,4 га землі для виробничої бази. Акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 19.

Згідно поданого до суду Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно речове право постійного користування земельною ділянкою площею 2,3678 га, кадастровий номер 3222410600:01:012:5440 зареєстровано в Державному реєстрі за позивачем.

Право власності позивача на об`єкт нерухомості (реєстраційний номер 1153238632224), що знаходиться за адресою: 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 23, належним чином зареєстроване 17.01.2017, що підтверджується копією Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 176837050. Підставою виникнення права власності вказано: свідоцтво про власність, серія та номер: 15, виданий 17.09.1993, видавник: Регіональне відділення по Київській області Фонду державного майна України; договір № 19 купівлі-продажу державного майна орендного підприємства "Вишневе", серія та номер: 1-2603, виданий 28.07.1993, видавник: Києво-Святошинська державна нотаріальна контора Київської області; довідка про балансову належність майна, серія та номер: 61, виданий 19.12.2016, видавник: Приватне акціонерне товариство "Вишневе"; довідка про показники об`єкта нерухомого майна, серія та номер: №14/05, виданий 31.05.2019, видавник: ПП "Вечірня Столиця"; Технічний паспорт, серія та номер: 999*, виданий 29.05.2019, видавник: ПП "Вечірня Столиця". Форма власності: приватна.

Відповідно, позивач Приватне акціонерне товариство "Вишневе" є власником виробничої бази (цілісний майновий комплекс), розташованої за адресою: 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 23 (складові частини об`єкта: адміністративна будівля, А, площею 160.3 кв.м; виробничі майстерні, Б, площею737.3 кв.м; виробничий цех (прибудова "В3"; прибудова "в"), площею 3725.8 кв.м; Трансформаторна підстанція, Є, площею 24.7 кв.м; бойлерна, адміністративна будівля, Ж, Ж1, площею 230.1 кв.м; насосна, К, площею 9.5 кв.м; виробничий цех (прибудова "Н1"; прибудова "н"; прибудова "н1"), Н, площею 512.4 кв.м; промисловий ангар, О, площею 346.9 кв.м; промисловий ангар, П, площею 346.5 кв.м; промисловий ангар, Р, площею 330.3 кв.м; Промисловий ангар, Т, площею 542.9 кв.м; Промисловий ангар, Ф, площею 542.9 кв.м; Будинок охорони, Х, площею 16.1 кв.м; залізнична майстерня, Ш, площею 12.6 кв.м; вбиральня, Ч; споруда, ворота з хвірткою, 8; споруда, огорожа, 9; споруда, огорожа, 10; споруда, огорожа 11; споруда, ворота, 12; споруда, замощення, І; споруда, колія залізнична, II; споруда, естакада, III; споруда, рампа, IV; споруда, залізнична рампа, V; промисловий ангар, Щ, площею 870.1 кв.м; промисловий ангар, Щ, площею 530.1 кв.м).

Обґрунтовуючи обставини звернення з позовом до суду позивач у позовній заяві зазначив, що 10.08.2020, пославшись на дані з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, до ПрАТ "Вишневе" звернулися працівники правоохоронних органів по питанню проведення огляду належних Товариству приміщень за вказаною адресою, обґрунтовуючи свої дії тим, що, нібито, за адресою нерухомого майна ПрАТ "Вишневе" знаходиться Товариство з обмеженою відповідальністю "Локаль Торг" (код ЄДРПОУ: 41728093). Звернувшись до інформації, яка розміщена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, позивачем було встановлено, що дійсно за адресою: 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 23, офіс 2 зареєстровано Товариство з обмеженою відповідальністю "Локаль Торг".

Як вбачається з поданого витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 10.11.2017 13:32:30 державним реєстратором Кукла С.О. Київської обласної філії комунального підприємства "Реєстрація нерухомості та бізнесу" вчинено реєстраційний запис № 13391020000015667 про державну реєстрацію створення юридичної особи ТОВ "Локаль Торг", засновником якого є Колесников Анатолій Валерійович, місцезнаходження юридичної особи: 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 23, офіс 2; місце зберігання реєстраційної справи Києво-Святошинська районна державна адміністрація Київської області. 27.12.2017 державним реєстратором Кукла С.О. Київської обласної філії комунального підприємства "Реєстрація нерухомості та бізнесу" вчинено реєстраційний запис № 13391070001015667 змін до відомостей про юридичну особу: зміна інформації для здійснення зв`язку з юридичною особою; зміна видів економічної діяльності юридичної особи; зміна керівника або відомостей про керівника юридичної особи; зміна розміру статутного (складеного) капіталу (пайового фонду) юридичної особи; зміна складу або інформації про засновників; зміна складу засновників (учасників) або зміна відомостей про засновників (учасників) юридичної особи; зміни статутного або складеного капіталу.

При цьому, позивач стверджує, що ТОВ "Локаль Торг" фізично не перебуває за вказаною адресою, не має у власності майна за цією ж адресою, жодних правочинів щодо оренди нерухомого майна не укладалось, більш того ТОВ "Локаль Торг" ніколи не зверталось до ПрАТ "Вишневе" з цього приводу.

З матеріалів позовної заяви вбачається, що позивач звертався зі скаргою № 23 від 01.09.2020 до Міністерства юстиції України на реєстраційні дії щодо ТОВ "Локаль Торг", оскільки, як зазначає позивач, факт реєстрації цього Товариства (відповідача) за адресою місцезнаходження власності та реєстрації юридичної адреси ПрАТ "Вишневе" створює для ПрАТ "Вишневе" перешкоди у мирному і безперешкодному володінні своїм майном та чинить перешколи у реалізації права на здійснення Товариством господарської діяльності, постійні перевірки зі сторони контролюючих та правоохоронних органів спричиняють втручання у господарську діяльність ПрАТ "Вишневе" та порушує право власності Підприємства.

За результатами розгляду вказаної скарги наказом Міністерства юстиції України від 26.10.2020 № 2786/7 "Про відмову у задоволенні скарги" Приватному акціонерному товариству "Вишневе" відмовлено у задоволенні скарги на реєстраційні дії щодо ТОВ "Локаль Торг" та зазначено, що державним реєстратором Київської обласної філії комунального підприємства "Реєстрація нерухомості та бізнесу" Кукла С.О. рішення прийнято відповідно до законодавства.

Висновком колегії Міністерства юстиції України з розгляду скарги встановлено, що унаслідок проведення оскаржуваних реєстраційних дій від 10.11.2017 № 13391020000015667 було зареєстровано ТОВ "Локаль Торг" за адресою: Київська область, Києво-Святошинський р-н, м. Вишневе, вул. Київська, буд. 23, оф. 2.

Частиною першою статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань" визначено, що державна реєстрація здійснюється за заявницьким принципом і базується на принципах обов`язковості державної реєстрації в Єдиному реєстрі, об`єктивності, достовірності та повноти відомостей у Єдиному державному реєстрі, а також внесення відомостей до реєстру виключно на підставі та відповідно до Закону.

Для проведення державної реєстрації новоутвореної юридичної особи державному реєстратору подається вичерпний комплект документів, визначений частиною першою статті 17 Закону.

Колегією зазначено, що до повноважень реєстратора не належить встановлення достовірності даних, зазначених у документах. Водночас повноваження державного реєстратора полягають у перевірці відповідності відомостей, які вказані в заяві на внесення змін, відомостям, які зазначені в поданих документах.

З огляду на заявницький принцип державної реєстрації, також в силу положень статті 17 Закону, заявник не зобов`язаний надати державному реєстратору документи, що підтверджують речове право юридичної особи на об`єкт нерухомого майна, розташований за адресою місцезнаходження такої юридичної особи.

З огляду на викладене, комісією встановлено, що оскаржуване рішення державним реєстратором прийнято відповідно до законодавства.

Позивач твердить, що державна реєстрація ТОВ "Локаль Торг" за адресою місцезнаходження приватної власності та реєстрації ПрАТ "Вишневе" порушує виключні права позивача на володіння, користування та розпорядження належним йому об`єктом власності, та просить суд усунути перешкоди у здійсненні позивачем права на безперешкодну господарську діяльність і у користуванні майном шляхом скасування у Єдиному державному реєстрі записів № 13391020000015667 від 10.11.2017 щодо державної реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю "Локаль Торг" за адресою: 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 23, офіс 2 та № № 13391070001015667 від 27.12.2017 щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу.

Статтею 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців, громадських формувань" визначено, що державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців (далі - державна реєстрація) - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об`єднання, професійної спілки, її організації або об`єднання, політичної партії, організації роботодавців, об`єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

Змістом статті 6 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців, громадських формувань" передбачено повноваження державного реєстратора згідно з якими він, зокрема, проводить реєстраційну дію (у тому числі з урахуванням принципу мовчазної згоди) за відсутності підстав для зупинення розгляду документів та відмови у державній реєстрації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру; веде Єдиний державний реєстр; веде реєстраційні справи.

Подання документів для державної реєстрації за змістом статті 14 наведеного вище Закону здійснюється заявником (засновник (засновники) або уповноважена ними особа - у разі подання документів для державної реєстрації створення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, в розумінні абзацу 1 пункту 8 частини першої статті 1 Закону.

Водночас статтею 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" встановлено спростовувану презумпцію відомостей, оголошених в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (ЄДР).

Особа, яка вважає своє право чи інтерес порушеними через подання та внесення до ЄДР недостовірних відомостей може вимагати їх захисту через корегування відомостей ЄДР та відображенні в ЄДР відповідних дійсних відомостей у спосіб, що забезпечить ефективне відновлення та захист її порушених прав та інтересів, зокрема, шляхом скасування запису в ЄДР (пункт 2 частини першої статті 25 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань").

У такому випадку, якщо суд встановить, що суб`єкт державної реєстрації вчинив запис в ЄДР за зверненням належного заявника, на підставі всіх необхідних для реєстрації документів відповідно до закону та відсутності встановлених законом підстав для відмови в державній реєстрації, це не є перешкодою для скасування в судовому порядку недостовірного запису в ЄДР, наявність якого порушує права чи законні інтереси позивача.

Така ж позиція викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 04.09.2018 у справі № 904/5857/1.

У даному випадку правомірність дій державного реєстратора та відповідність поданих для державної реєстрації юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю "Локаль Торг" документів встановлена у передбаченому законом порядку колегією Міністерства юстиції України з розгляду скарги ПрАТ "Вишневе" на реєстраційні дії щодо ТОВ "Локаль Торг" (наказ № 2786/7 від 26.10.2020, висновок від 17.09.2020).

Суд погоджується із тим, що у даному випадку має місце порушення права власності позивача, за захистом якого він звернувся до суду з негаторним позовом про усунення перешкод у користуванні майном шляхом скасування недостовірного запису в ЄДР, відтак спір має приватноправовий характер та існує між двома юридичними особами ПрАТ "Вишневе" та ТОВ "Локаль Торг", та підвідомчій господарському суду як за змістом спірних відносин, так і за суб`єктним критерієм.

Відповідно до частини першої статті 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яким вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Статтею 317 Цивільного кодексу України визначено зміст права власності, частиною першої якої передбачено, що власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Як визначено частиною першою статті 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Згідно з частиною першою статті 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до статті 391 Цивільного кодексу України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Отже, цивільне законодавство визначає усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження майном як спосіб захисту речових прав, який може бути реалізований шляхом подання негаторного позову.

Характерною ознакою такого позову є протиправне вчинення перешкод власникові у реалізації ним повноважень розпорядження або (та) користування належним йому майном.

Другою умовою застосування негаторного позову має бути відсутність між позивачем і відповідачем договірних відносин, адже в разі наявності таких відносин власник здійснює захист порушеного права власності зобов`язально-правовими засобами.

Матеріали справи не містять доказів, які б вказували, що відповідач має у користуванні/власності нерухоме майно, якому у встановленому порядку присвоєно відповідну адресу та/або фактично здійснює діяльність, та/або має фактичне місце розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю ТОВ "Локаль Торг" (переважно знаходиться керівництво) та здійснюється управління та облік.

Пунктом 7 частини першої статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань" закріплено принцип об`єктивності, достовірності та повноти відомостей у Єдиному державному реєстрі.

Відповідно до статті 10 вказаного Закону: 1) якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою; 2) якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, є недостовірними і були внесені до нього, третя особа може посилатися на них у спорі як на достовірні. Третя особа не може посилатися на них у спорі у разі, якщо вона знала або могла знати про те, що такі відомості є недостовірними; 3) якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не внесені до нього, вони не можуть бути використані у спорі з третьою особою, крім випадків, коли третя особа знала або могла знати ці відомості; 4) відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи - підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах.

Зареєструвавши без достатніх правових підстав ТОВ "Локаль Торг" за адресою нерухомості позивача, відповідач реалізує належні власнику об`єкта правомочності без відповідної правової підстави, як то договору оренди, користування, інше, що об`єктивно перешкоджає позивачу у здійсненні своїх прав на користування належним йому об`єктом нерухомого майна.

Суд погоджується з твердженнями позивача про те, що така ситуація створює передумови для втручання у право власності позивача, зокрема у право безперешкодно та на власний розсуд користуватись і розпоряджатись своїм нерухомим майном, як з боку самого відповідача, так і з боку: 1) контролюючих органів, на яких відповідно до закону покладено обов`язок проведення перевірок дотримання вимог чинного законодавства (екологічного, протипожежного, охорони праці, податкового тощо); 2) органів виконавчої служби під час виконання судових рішень, 3) правоохоронних органів під час здійснення процесуальних та слідчих дій (зокрема обшук, тимчасовий доступ до речей і документів, виклик на допит посадових осіб тощо).

Також таке втручання є можливим із сторони невизначеного кола третіх осіб, з якими відповідач може перебувати у договірних чи позадоговірних відносинах, і які, в силу достовірності інформації, що міститься у ЄДР, можуть обґрунтовано направляти кореспонденцію, або іншим чином втручатись у здійснення позивачем свого права власності та звужуючи гарантований законом обсяг його свободи у здійсненні прав.

З урахуванням вказаних вище приписів законодавства суд доходить до висновку, що реєстрація відповідача за місцезнаходженням майна та реєстрації позивача є порушенням права власності позивача.

Частиною першою статті 15 Цивільного кодексу України встановлено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 25 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань" передбачено вчинення реєстраційних дій на підставі судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, зокрема щодо скасування реєстраційної дії/запису в Єдиному державному реєстрі.

З огляду на викладене та враховуючи правові позиції Великої Палати Верховного Суду, викладені у постановах від 04.09.2018 у справі № 904/5857/1 та від 27.03.2019 у справі № 809/3420/14, суд вважає позовні вимоги позивача обґрунтованими, законними, належним чином доведеними, а відповідачем - не спростованими.

Як унормовано статтею 129 Конституції України, основними засадами судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з частинами першою - четвертою статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Аналогічна норма міститься у частині першій статті 74 Господарського процесуального кодексу України.

Частиною першою статті 73 Господарського процесуального кодексу України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Враховуючи все наведене, суд дійшов висновку, що права позивача були порушені, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Позивач також просив стягнути з відповідача понесені судові витрати, зокрема судовий збір у розмірі 2 270,00 грн, що підтверджується наявним в матеріалах справи платіжним дорученням № 1094 від 24.03.2021 та витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 5 000,00 грн.

В матеріалах справи міститься заява позивача б/н від 01.04.2021, якою останній повідомляє суд, що докази понесення судових витрат будуть подані в порядку передбаченому частиною восьмою статті 129 Господарського процесуального кодексу України, протягом п`яти днів після ухвалення судового рішення.

У разі надання позивачем доказів понесення ним витрат на професійну правничу допомогу адвоката, пов`язані зі справою, судом буде призначене судове засідання для вирішення питання про такі судові витрати.

Судовий збір відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України покладається на відповідача.

Керуючись статтями 129, 236 - 240 Господарського процесуального кодексу України суд

вирішив:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Усунути перешкоди Приватному акціонерному товариству "Вишневе" (08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 23, код ЄДРПОУ 13723022) у користуванні нерухомим майном за адресою: 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 23, шляхом скасування реєстраційних дій/запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 10.11.2017 № 13391020000015667 та від 27.12.2017 № 13391070001015667, вчинених державним реєстратором Кукла Світланою Олександрівною (Київська обласна філія комунального підприємства "Реєстрація нерухомості та бізнесу") щодо державної реєстрації та внесення змін до відомостей Товариства з обмеженою відповідальністю "Локаль Торг" (08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 23, офіс 2, код ЄДРПОУ 41728093) за адресою: 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 23, офіс 2.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Локаль Торг" (08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 23, офіс 2, код 41728093) на користь Приватного акціонерного товариства "Вишневе" (08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 23, код 13723022) 2 270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн. 00 коп. витрат по сплаті судового збору.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Дане рішення набирає законної сили відповідно до статті 241 Господарського процесуального кодексу України і може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені статтями 256-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Н.Г. Шевчук

Повне рішення складено та підписано: 06.09.2021

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення26.08.2021
Оприлюднено09.09.2021
Номер документу99446967
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/5888/21

Ухвала від 17.08.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 05.07.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 23.02.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 09.02.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Рішення від 26.08.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 16.08.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 15.07.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 03.06.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 26.05.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 05.05.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні