Ухвала
від 08.09.2021 по справі 165/3377/19
ІВАНИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 165/3377/19

провадження № 2/156/20/21

У Х В А Л А

08 вересня 2021 року смт Іваничі

Іваничівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Федечко М. О

за участю секретаря Салатюк Г.В.,

позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

відповідача ОСОБА_3

розглянувши в судовому засіданні в залі суду в смт. Іваничі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , трьої особи Павлівської сільської ради про визнання заповіту недійсним , -

встановив :

В провадженні Іваничівського районного суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третьої особи Павлівської сільської ради про визнання заповіту недійсним.

Ухвалою суду від 07.06.2021 року задоволено клопотання представника позивача та призначено посмертну судово-психіатричну експертизу проведення якої доручено експертам Комунального підприємства Волинська обласна психіатрична лікарня м.Луцька , провадження у справі зупинено.

Ухвалою суду від 11.08.2021 року провадження у справі поновлено.

Згідно повідомлення КП Волинська обласна психіатрична лікарня м.Луцька на даний час, у зв`язку з реорганізацією в лікарні відсутні механізм приймання оплати за проведення судово-психіатричних експертиз у цивільних справах, що унеможливлює виконання згаданої ухвали суду В той же час, проведення експертизи може бути доручене іншій експертній установі, де затверджений порядок і тарифи на відповідні послуги.

В судовому засіданні позивачем подано клопотання про направлення на виконання ухвали суду до Комунального підприємства Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення Рівненської обласної ради у зв`язку з надісланим суду повідомленням КП Волинська обласна психіатрична лікарня м.Луцька .

Представник відповідача в судовому засіданні відносно клопотання про направлення на виконання ухвали суду Комунальному підприємству Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення Рівненської обласної ради залишив на розсуд суду, однак вважає, що саме призначення експертизи є безпідставним.

Представник третьої особи подав суду заяву про розгляд справи у їх відсутність.

Відповідно до ч.1 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з положеннями ст.105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: характер і ступінь ушкодження здоров`я; психічний стан особи; вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Відповідно до ч.1 ст.104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Ухвалою суду від 07.06.2021 року призначено у справі посмертну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручено експертам КП Волинська обласна психіатрична лікарня м.Луцька .

Відповідно до ч.3 ст.103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно.

Оскільки клопотання сторони позивача про призначення посмертної судово-психіатричної експертизи по суті вирішено ухвалою суду від 07.06.2021 року, яка залишилась без виконання у зв`язку з реорганізацією установи, якій доручено проведення експертизи, з метою належного виконання рішення суду, суд задовільняє клопотання позивача та доручає проведення експертизи Комунальному підприємству Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення Рівненської обласної ради. Заперечень зі сторони відповідача щодо визначеної позивачем установи не надходило.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст.103-105, п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

призначити у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третьої особи Павлівської сільської ради про визнання заповіту недійсним , посмертну судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1. Чи страждала за життя померла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на тимчасовий психічний розлад, нервове потрясіння або психічне захворювання?

2. Чи усвідомлювала померла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 значення своїх дій та чи могла керувати ними під час укладення заповіту 08.02.2016 року після перенесеної хвороби та із врахуванням її похилого віку?

3. Чи усвідомлювала померла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 значення своїх дій та чи могла керувати ними під час укладення заповіту 08.02.2016 року у сукупності із впливом лікарських препаратів, які вона вживала за призначенням лікаря?

Проведення експертизи доручити експертам Комунального підприємства Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення Рівненської обласної ради (33010, Рівненська область, м.Рівне, вул.Дубенська, 64), попередивши їх про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову від дачі висновку за ст.ст.384, 385 КК України.

Направити в розпорядження експерта матеріали цивільної справи № 165/3377/19.

В розпорядження експерта надати медичну карту амбулаторного хворого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 , роз`яснити сторонам положення ст.109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Волинського апеляційного суду через Іваничівський районний суд Волинської області.

Cуддя М.О.Федечко

Дата ухвалення рішення08.09.2021
Оприлюднено09.09.2021
Номер документу99457596
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання заповіту недійсним

Судовий реєстр по справі —165/3377/19

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 09.01.2023

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 08.09.2021

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 11.08.2021

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні