Ухвала
від 17.01.2023 по справі 165/3377/19
ІВАНИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 165/3377/19

Провадження № 2/156/2/23

У Х В А Л А

17 січня 2023 року смт Іваничі

Іваничівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Федечко М. О.,

за участю секретаря судового засідання Киці Л.Ф.,

розглянувши в судовому засіданні в залі суду в смт. Іваничі цивільну справу № 165/3377/19 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Павлівська сільська рада Володимирського району Волинської області про визнання заповіту недійсним, -

в с т а н о в и в :

В провадженні Іваничівського районного суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Павлівська сільська рада Володимирського району Волинської області про визнання заповіту недійсним.

Ухвалою суду від 08.09.2021 року призначено у цій справі посмертну судово-психіатричну експертизу на вирішення якої поставлено узгоджений перелік питань та проведення якої доручено експертам Комунального підприємства «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення «Рівненської обласної ради», у зв`язку з чим зупинено провадження у даній справі.

03.01.2023 року Комунальним підприємством «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення «Рівненської обласної ради» повернуто цивільну справу № 165/3377/19 без виконання ухвали Іваничівського районного суду Волинської області від 08.09.2021 року та лист, згідно з яким із 16.08.2022 року судово-психіатрична експертна діяльність в Рівненській області здійснюється Рівненською філією судово-психіатричних експертиз ДУ "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України", яка розташована за адресою: м. Рівне, вул. Дубенська 64, каб. 12, 14.

Ухвалою суду від 09.01.2023 року провадження у справі поновлено.

В судове засідання учасники справи не з`явилися.

Від позивачки ОСОБА_1 надійшло клопотання про здійснення розгляду справи щодо виконання ухвали Іваничівського районного суду Волинської області від 08.09.2021 року без її участі, щодо доручення проведення експертизи належній установі покладається на розсуд суду.

10.01.2023 року від представника відповідачки ОСОБА_2 - ОСОБА_3 надійшла заява про здійснення судового засідання без його участі та участі відповідачки.

16.01.2023 року від представника третьої особи Павлівської сільської ради Володимирського району Волинської області секретаря ради Фіть О. надійшла заява про проведення судового засідання без участі представника.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів. Учасники справи скористалися наданим їм правом та заявили клопотання про розгляд справи за їхньої відсутності у зв`язку з чим суд вважає можливим здійснення судового засідання без участі сторін та їх представників.

Згідно із ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали цивільної справи та лист Комунального підприємства «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення «Рівненської обласної ради» суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з положеннями ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: характер і ступінь ушкодження здоров`я; психічний стан особи; вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Ухвалою суду від 08.09.2021 року призначено у справі посмертну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручено експертам Комунального підприємства «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення «Рівненської обласної ради».

Відповідно до ч. 3 ст. 103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно.

Оскільки клопотання сторони позивача про призначення посмертної судово-психіатричної експертизи по суті вирішено ухвалою суду від 08.09.2021 року, яка залишилась без виконання через реорганізацію установи, якій доручено проведення експертизи, з метою забезпечення належного виконання рішення суду та у зв`язку із тим, що із 16.08.2022 року судово-психіатрична експертна діяльність в Рівненській області здійснюється Рівненською філією судово-психіатричних експертиз ДУ "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України", суд вважає необхідним доручити проведення експертизи вказаній установі.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст. 103-105, п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Призначити посмертну судово-психіатричну експертизу у цивільній справі № 165/3377/19 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Павлівська сільська рада Володимирського району Волинської області про визнання заповіту недійсним.

На вирішення посмертної судово-психіатричної експертизи поставити наступні питання:

1. Чи страждала за життя померла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на тимчасовий психічний розлад, нервове потрясіння або психічне захворювання?

2. Чи усвідомлювала померла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 значення своїх дій та чи могла керувати ними під час укладення заповіту 08.02.2016 року після перенесеної хвороби та із врахуванням її похилого віку?

3. Чи усвідомлювала померла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 значення своїх дій та чи могла керувати ними під час укладення заповіту 08.02.2016 року у сукупності із впливом лікарських препаратів, які вона вживала за призначенням лікаря?

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 , роз`яснити сторонам положення ст.109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі.

Проведення експертизи доручити експертам Рівненської філії судово-психіатричних експертиз ДУ "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" (адреса: м. Рівне, вул. Дубенська 64, каб. 12, 14; тел (067) 663 76 25, ел. Адреса: rivnespe@ukr.net).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України. Повідомити експерта про наступне: якщо під час проведення експертизи будуть встановлені обставини, що мають значення для справи, з приводу яких йому (їм) не були поставлені питання, експерт має право свої міркування з приводу зазначених обставин занести у експертний висновок.

Роз`яснити сторонам положення ст.109 ЦПК України за завідомо неправдивий висновок та про наслідки ухилення від участі в експертизі.

Направити в розпорядження експерта матеріали цивільної справи № 165/3377/19.

В розпорядження експерта надати медичну карту амбулаторного хворого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала суду в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Cуддя М.О.Федечко

Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу108424913
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання заповіту недійсним

Судовий реєстр по справі —165/3377/19

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 09.01.2023

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 08.09.2021

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 11.08.2021

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 18.06.2021

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 07.06.2021

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 19.05.2021

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні