Ухвала
від 09.09.2021 по справі 903/718/20
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

09 вересня 2021 року

м. Київ

Справа № 903/718/20

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду: Пєскова В.Г. - головуючий (доповідач), Васьковського О.В., Огородніка К.М.

учасники справи:

ініціюючий кредитор - Фізична особа-підприємець Макарчук Михайло Олександрович,

боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю "Центуріон-Дістрібюшн",

ліквідатор боржника - Арбітражний керуючий Темчишин Володимир Петрович,

скаржник - Головне управління ДПС у Волинській області

розглянувши матеріали касаційної скарги Головного управління ДПС у Волинській області за вх.№ 8047/2021

на ухвалу Північно -західного апеляційного господарського суду від 29.06.2021 (про закриття апеляційного провадження)

у складі колегії суддів: Савченка Г.І. (головуючий), Демидюк О.О., Павлюк І.Ю.

у справі за заявою Фізичної особи-підприємця Макарчука Михайла Олександровича,

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Центуріон-Дістрібюшн",

про банкрутство,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Господарського суду Волинської області перебуває справа № 903/718/20 Фізичної особи-підприємця Макарчука Михайла Олександровича до Товариства з обмеженою відповідальністю "Центуріон-Дістрібюшн", про банкрутство.

19.10.2020 ухвалою Господарського суду Волинської області відкрито провадження у справі про банкрутство боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Центуріон-Дістрібюшн".

29.04.2021 ухвалою Господарського суду Волинської області серед іншого:

- звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю "Центуріон-Дістрібюшн" затверджено;

- Товариство з обмеженою відповідальністю "Центуріон-Дістрібюшн" ліквідовано;

- провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Центуріон-Дістрібюшн" закрито.

29.06.2021 ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду апеляційне провадження за апеляційною скаргою Головного управління ДПС у Волинській області на ухвалу Господарського суду Волинської області від 29.04.2021 - закрито.

Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру судових рішень ( https://reyestr.court.gov.ua/Review/97998204 ) повний текст ухвали Північно-західного апеляційного господарського суду від 29.06.2021, складено 01.07.2021.

21.07.2021 (згідно з конвертом АТ "Укрпошта" трекінг № 4301039803687) Головним управлінням ДПС у Волинській області (далі - ГУ ДПС у Волинській області) надіслано до Північно-західного апеляційного господарського суду касаційну скаргу, в якій скаржник просить скасувати ухвалу Північно-західного апеляційного господарського суду від 29.06.2021 про закриття апеляційного провадження у справі № 903/718/20.

Водночас, у касаційній скарзі скаржником заявлено клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження ухвали Північно-західного апеляційного господарського суду від 29.06.2021 про закриття апеляційного провадження у справі № 903/718/20 .

Супровідним листом Господарського суду Волинської області від 29.07.2021 № 01-19/903/718/20/4624/21 касаційну скаргу ГУ ДПС у Волинській області разом з матеріалами справи № 903/718/20 було надіслано на адресу Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

19.08.2021 зазначену касаційну передано колегії суддів у складі: головуючого - Пєскова В.Г., суддів: Васьковського О.В., Огородніка К.М.

Розглянувши клопотання ГУ ДПС у Волинській області про поновлення строку на касаційне оскарження, Верховний Суд дійшов висновку про наявність підстав для відмови у задоволенні вказаного клопотання з огляду на таке.

Відповідно до частини першої статті 288 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, що оскаржується, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Як вбачається з матеріалів справи № 903/718/20, повний текст ухвали Північно-західного апеляційного господарського суду від 29.06.2021, складено 01.07.2021, отже останнім днем для звернення з касаційною скаргою до Верховного Суду було 21.07.2021 включно.

Верховний Суд зазначає, що 21.07.2021 скаржником надіслано на адресу Північно-західного апеляційного господарського суду касаційну скаргу, тобто з додержанням строку встановленого частиною першою статті 288 ГПК України.

Отже, колегією суддів вирішено відмовити у задоволенні клопотання ГУ ДПС у Волинській області про поновлення строку на касаційне оскарження ухвали Північно-західного апеляційного господарського суду від 29.06.2021 у зв`язку з тим, що строк на касаційне оскарження не пропущений, а відтак, немає необхідності в його поновленні.

Перевіривши матеріали касаційної скарги ГУ ДПС у Волинській області, Верховний Суд дійшов до висновку про наявність підстав для відкриття касаційного провадження з огляду на таке.

Статтею 129 Конституції України передбачено, що однією з основних засад судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Пунктом 3 частини першої статті 287 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати касаційну скаргу на ухвали суду апеляційної інстанції про відмову у відкритті або закриття апеляційного провадження, про повернення апеляційної скарги, про зупинення провадження, щодо забезпечення позову, заміни заходу забезпечення позову, щодо зустрічного забезпечення, про відмову ухвалити додаткове рішення, про роз`яснення рішення чи відмову у роз`ясненні рішення, про внесення або відмову у внесенні виправлень у рішення, про повернення заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, про відмову у відкритті провадження за нововиявленими або виключними обставинами, про відмову в задоволенні заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, про заміну сторони у справі, про накладення штрафу в порядку процесуального примусу, окремі ухвали.

У даному випадку, ГУ ДПС у Волинської області оскаржує ухвалу Північно-західного апеляційного господарського суду від 29.06.2021 про закриття апеляційного провадження.

Статтею 290 Господарського процесуального кодексу України передбачені вимоги до форми і змісту касаційної скарги.

Відповідно до пункту 5 частини другої статті 290 ГПК України у касаційній скарзі повинно бути зазначено підставу (підстави), на якій (яких) подається касаційна скарга з визначенням передбаченої (передбачених) статтею 287 цього Кодексу підстави (підстав).

Підставами касаційного оскарження судового рішення скаржник зазначає неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права, що кореспондується з частиною другою статті 287 ГПК України.

Враховуючи викладене, підстав для застосування до касаційної скарги ГУ ДПС у Волинської області статей 292, 293 ГПК України, колегією суддів не встановлено.

Відповідно до частини першої статті 294 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про відкриття касаційного провадження у справі повідомляється про дату, час і місце розгляду скарги.

Водночас, вирішуючи питання щодо призначення розгляду справи у відкритому судовому засіданні колегія суддів касаційної інстанції враховує таке.

У прохальній частині касаційної скарги ГУ ДПС у Волинської області просить Суд розгляд касаційної скарги здійснювати за участі представника скаржника.

Розглянувши клопотання ГУ ДПС у Волинської області, колегія суддів зазначає, що відповідно до частини п`ятої статті 301 ГПК України, перегляд ухвал суду першої та апеляційної інстанції (крім ухвал, якими закінчено розгляд справи) здійснюється судом касаційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Зважаючи на те, що скаржником у касаційному порядку оскаржується ухвала Північно-західного апеляційного господарського суду від 29.06.2021, про закриття апеляційного провадження, Суд дійшов до висновку про відмову у задоволенні клопотання ГУ ДПС у Волинської області про розгляд касаційної скарги за участі представника скаржника.

Отже, відповідно до частини п`ятої статті 301 ГПК України касаційна скарга ГУ ДПС у Волинської області підлягає розгляду Верховним Судом в порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи.

Також, виходячи з положень частини першої статті 295 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Верховного Суду вважає необхідним надати учасникам справи строк на подання відзиву на касаційну скаргу ГУ ДПС у Волинської області - 24.09.2021.

Керуючись статтями 234, 287, 288 290, 294, 295, 301 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду

У Х В А Л И В:

1. Відмовити у задоволенні клопотання Головного управління ДПС у Волинської області про поновлення строку на касаційне оскарження ухвали Північно-західного апеляційного господарського суду від 29.06.2021 у справі № 903/718/20.

2. Відмовити у задоволенні клопотання Головного управління ДПС у Волинської області про розгляд касаційної скарги за участі представника скаржника.

3. Відкрити касаційне провадження у справі № 903/718/20 за касаційною скаргою Головного управління ДПС у Волинської області за вх. № 8047/2021 на ухвалу Північно-західного апеляційного господарського суду від 29.06.2021 у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи.

4. Надати учасникам справи строк для подання відзиву на касаційну скаргу Головного управління ДПС у Волинської області - до 24.09.2021.

5. Повідомити учасників справи про можливість подати процесуальні документи (заяви, клопотання, скарги, відзиви тощо), письмові та електронні докази на електронну адресу суду, поштою, факсом або дистанційними засобами зв`язку, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Головуючий В. Пєсков

Судді О. Васьковський

К. Огороднік

Дата ухвалення рішення09.09.2021
Оприлюднено14.09.2021
Номер документу99544022
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —903/718/20

Постанова від 30.09.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 09.09.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 29.06.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 14.06.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 24.05.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 29.04.2021

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 22.04.2021

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 22.03.2021

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 09.03.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 16.02.2021

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні