Ухвала
від 17.09.2021 по справі 552/4979/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/4979/21

Провадження № 1-кс/552/1476/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.09.2021 Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

слідчого ОСОБА_3

розглянувши клопотання старшогослідчого зособливо важливихсправ першоговідділу розслідуваннякримінальних провадженьслідчого управлінняфінансових розслідуваньГУ ДФСу Полтавськійобласті ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з особливо важливих справ першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_4 звернулась до слідчого судді з клопотанням, погодженим прокурором Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_5 про надання дозволу на проведення обшуку автомобіля марки Mazda д.н.з. НОМЕР_1 , який на праві приватної власності належить ОСОБА_6 , з метою виявлення та вилучення документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «Елплат» та ТОВ «Система Електронних Транзакцій» за період з 01.01.2017 по теперішній час; чорнових записів; комп`ютерної техніки (системних блоків ПК, жорстких дисків, ноутбуків); USB-флеш накопичувачів; мобільних телефонів; сім-картдля телефонів; відеореєстраторів та серверів; інших електронних носіїв інформації, які містять дані про вчинення злочинної діяльності; готівкових коштів, в тому числі в іноземній валюті, які є об`єктом кримінально протиправних дій; банківських та пластикових карток для обслуговування карткових, депозитних та кредитних рахунків; печаток та штампів вказаних суб`єктів господарювання, інших документів та носіїв інформації, що мають значення у кримінальному провадженні та відповідають критеріям ст. 98 КПК України.

В клопотанні послалась на те, що слідчими слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області, за процесуального керівництва Полтавської обласної прокуратури, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32021170000000048, в межах якого установлено, що cлужбові особи ТОВ «Інноваційні Платіжні Технології» в період часу 2017-2021 років внаслідок не відображення в документах бухгалтерського та податкового обліку фактично отриманого доходу від фінансово-господарської діяльності, ухилилися від сплати податків на суму понад 6 млн. грн., що є великим розміром.

За наявною інформацією підприємство ТОВ «Інноваційні Платіжні Технології» знаходиться на загальній системі оподаткування та не є платником податку на додану вартість.

Під час досудового розслідування встановлено здійснено аналіз руху грошових коштів по банківських рахунках ТОВ «Інноваційні Платіжні Технології», за результатами якого установлено загальний обсяг проведених операцій за 2020 рік по вказаних рахунках, який складає понад 50 млн. грн., в той час як згідно із поданою інформацією в податковій декларації з податку на прибуток підприємства за 2020 рік задекларовано обсяг проведених фінансово-господарських операцій на загальну суму 21323015 грн.

Також установлено, що службові особи ТОВ «Інноваційні Платіжні Технології» у своїй повсякденній діяльності використовують реквізити пов`язаних підприємств, а саме: ТОВ «Система Електронних Транзакцій» (код 40984246), ТОВ «Елплат» (код 36984783) та інших СГД, а також ряду фізичних осіб, які здійснюють відкриття карткових рахунків на своє ім`я в банківських установах за грошову винагороду.

ТОВ «Система Електронних Транзакцій» (код 40984246) зареєстроване за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Європейська, 225, директором, головним бухгалтером та бенефіціарним власником якого є ОСОБА_7 . В той же час, ОСОБА_7 є директором, головним бухгалтером та бенефіціарним власником ТОВ «Елплат» (код 36984783).

Згідно інформації УБФЗ ГУ ДФС у Полтавській області, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є організатором схеми умисного ухилення від сплати податків, та у своїй повсякденній протиправній діяльності використовує автомобіль марки Mazda д.н.з. НОМЕР_1 , що на праві приватної власності належить ОСОБА_6 , та у якій ОСОБА_7 перевозить документи фінансово-господарської діяльності вищевказаних підприємств, печатки, чорнові записи, набуті кримінально протиправним шляхом готівкові кошти, що в свою чергу вказують на порушення законодавства, можуть бути використані як докази під час досудового розслідування і суду у кримінальному провадженні та мають значення для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування.

Тож, вбачаються достатні підстави вважати, що за вказаною адресою можуть зберігатись документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «Елплат» та ТОВ «Система Електронних Транзакцій»; чорнові записи; комп`ютерна техніка (системні блоки ПК, жорсткі диски, ноутбуки); USB-флеш накопичувачі; відео реєстратори та сервери; мобільні телефони; сім-карти для телефонів; інші носії інформації, які містять дані про злочинну діяльність; банківські та пластикові картки для обслуговування карткових, депозитних та кредитних рахунків; набуті кримінально протиправним шляхом готівкові кошти, в тому числі в іноземній валюті; печатки та інші речі та документи, які використовуються вказаною особою у злочинній діяльності.

Оскільки при вчинені злочинних дій ОСОБА_7 використовувались підроблені первинні фінансово-господарські та бухгалтерські документи, печатки та інші речі та документи, а отримані внаслідок таких операцій кошти є об`єктом кримінально протиправних дій, а також враховуючи, що відомості по вказаних операціях можуть міститись на будь-яких носіях, призначених для обміну та зберігання інформації вказані речі та документи відповідають критеріям ст. 98 КПК України, у зв`язку із чим їх вилучення має вирішальне значення для доведення винуватості осіб, які причетні до злочинної діяльності. Відтак, спроба вилучення вказаних документів та речей у спосіб, відмінний від обшуку, призведе до їх знищення, переховування або невидачі.

У даному випадку є необхідність у вилученні саме оригіналів документів, а не їх копій, оскільки для підтвердження їх підробки певними особами призначатиметься судово-почеркознавча експертиза.

Відповідно до абзацу 2 п. 1.1 розділу 1 Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених Наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України 26.12.2012 № 1950/5), для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Вилучення комп`ютерної техніки, мобільних телефонів, інших електронних носіїв інформації необхідно для проведення комп`ютерно-технічних експертиз задля віднайдення на них інформації, в тому числі видаленої, яка може мати значення для встановлення обставин кримінального правопорушення.

Таким чином, з метою всебічного, повного та неупередженого досудового розслідування, запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, перетворення, передачі, відчуження речових доказів, фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах та заслухавши обґрунтування слідчого ОСОБА_3 , що входить до групи слідчих, що здійснюють досудове розслідування зазначеного провадження, приходжу до наступних висновків.

Згідно зі ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч.5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Надані дослідчого суддіматеріали містятьдані,які даютьдостатні підставивважати,щодо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за № 32021170000000048 від 10.08.2021, внесено відомості за ознаками вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.212 КК України ( а.с.3).

Згідно матеріалів клопотання, cлужбові особи ТОВ «Інноваційні Платіжні Технології» в період часу 2017-2021 років внаслідок не відображення в документах бухгалтерського та податкового обліку фактично отриманого доходу від фінансово-господарської діяльності, ухилилися від сплати податків на суму понад 6 млн. грн., що є великим розміром. Аналізом руху грошових коштів по банківських рахунках ТОВ «Інноваційні Платіжні Технології», встановлено загальний обсяг проведених операцій за 2020 рік по вказаних рахунках, який складає понад 50 млн. грн., в той час як згідно із поданою інформацією в податковій декларації з податку на прибуток підприємства за 2020 рік задекларовано обсяг проведених фінансово-господарських операцій на загальну суму 21323015 грн.(а.с.7,8,14-17).

Службові особи ТОВ «Інноваційні Платіжні Технології» у своїй повсякденній діяльності використовують реквізити пов`язаних підприємств, а саме: ТОВ «Система Електронних Транзакцій» (код 40984246), ТОВ «Елплат» (код 36984783) та інших СГД, а також ряду фізичних осіб, які здійснюють відкриття карткових рахунків на своє ім`я в банківських установах за грошову винагороду. ТОВ «Система Електронних Транзакцій» (код 40984246) зареєстроване за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 225, директором, головним бухгалтером та бенефіціарним власником якого є ОСОБА_7 . В той же час, ОСОБА_7 є директором, головним бухгалтером та бенефіціарним власником ТОВ «Елплат» (код 36984783)( а.с. 9-13).

Згідно інформації УБФЗ ГУ ДФС у Полтавській області, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є організатором схеми умисного ухилення від сплати податків, та у своїй повсякденній протиправній діяльності використовує автомобіль марки Mazda д.н.з. НОМЕР_1 ( а.с.20 та матеріали НСРД досліджені під час розгляду клопотання, а саме протокол про проведення негласних слідчих ( розшукових) дій, від 16.07.2021, з якого знято гриф «таємно», згідно якого ОСОБА_7 в телефонній розмові повідомляє відомості про автомобіль, на якому пересувається з д.н.з. НОМЕР_1 а.с. 26,27 ).

Відповідно до інформації РСЦГСЦ МВС в Полтавській області автомобіль марки Mazda д.н.з. НОМЕР_1 на праві приватної власності належить ОСОБА_6 (а.с.22,23).

Таким чином, матеріалами клопотання обґрунтовано ту обставину, що в автомобілі марки Mazda д.н.з. НОМЕР_1 , яким користується ОСОБА_6 можуть зберігатись документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «Елплат» та ТОВ «Система Електронних Транзакцій», інші документи, речі та носії інформації, що мають значення у кримінальному провадженні, необхідні для повного та неупередженого розслідування обставин у даному кримінальному провадженні, встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та причетні до його вчинення, а також проведення судових експертиз.

Спроба вилучення вищезазначеного майна у спосіб, відмінний від обшуку може призвести до його знищення, переховування або втрати.

Тому клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Крім того, враховуючи конкретні обставини, викладені в клопотанні, обґрунтування слідчого в необхідності доступу та вилучення документів, великий обсяг та складність кримінального провадження, вважаю достатнім визначити строк дії ухвали 15 днів.

Керуючись ст.234 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Надати дозвіл на проведення обшуку автомобіля марки Mazda д.н.з. НОМЕР_1 , яким користується ОСОБА_7 та який на праві приватної власності належить ОСОБА_6 , з метою виявлення та вилучення документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «Елплат» та ТОВ «Система Електронних Транзакцій» за період з 01.01.2017 по дату винесення ухвали; чорнових записів; комп`ютерної техніки (системних блоків ПК, жорстких дисків, ноутбуків); USB-флеш накопичувачів; мобільних телефонів; сім-картдля телефонів; відеореєстраторів та серверів; інших електронних носіїв інформації, які містять дані про вчинення злочинної діяльності; готівкових коштів, в тому числі в іноземній валюті, які є об`єктом кримінально протиправних дій; банківських та пластикових карток для обслуговування карткових, депозитних та кредитних рахунків; печаток та штампів вказаних суб`єктів господарювання, інших документів та носіїв інформації, що мають значення у кримінальному провадженні та відповідають критеріям ст. 98 КПК України.

Дозвіл на проведення обшуку надати заступнику начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_8 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_4 , начальнику другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_9 , заступнику начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_10 , начальнику третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_11 , заступнику начальника третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_12 , старшому слідчому третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_13 , заступнику начальника контрольно-методичного відділу СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській ОСОБА_14 .

Строк дії ухвали 15 днів з дня її ухвалення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99673019
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —552/4979/21

Ухвала від 17.01.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 17.01.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 14.12.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Ухвала від 17.09.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 17.09.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 17.09.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 16.09.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні