Рішення
від 13.09.2021 по справі 295/3792/21
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/3792/21

Категорія 71

2/295/1612/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.09.2021 року м. Житомир

Богунський районний суд міста Житомира у складі:

головуючої судді Семенцової Л.М.,

за участі секретаря Ковальчук М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа орган опіки та піклування Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області, про позбавлення батьківських прав,-

ВСТАНОВИВ:

У березні 2021 року позивач звернулася до суду з указаним позовом, в якому просить позбавити відповідача батьківських прав відносно малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування своїх вимог зазначила, що вона перебувала в шлюбі з відповідачем, від якого вони мають малолітню дочку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Рішенням Богунського районного суду міста Житомира від 19.11.2019 року шлюб між нею та відповідачем розірвано. З дня народження дочки відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків щодо виховання та утримання дитини, не цікавиться дитиною, не спілкується з нею. Дитина проживає з позивачем та перебуває на її утриманні.

У судовому засіданні позивач та її представник вимоги позову підтримали, посилаючись на викладені в позовній заяві обставини.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, причин неявки до суду не повідомив, відзив на позовну заяву до суду не направив.

Представник третьої особи, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, звернувся до суду із заявою з проханням проводити розгляд справи у його відсутності, зазначивши про підтримання позовних вимог.

Згідно ч. 1 ст. 280 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, не подав відзив, позивач не заперечує проти заочного вирішення справи, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Суд, заслухавши позивача та її представника, свідків, дослідивши письмові матеріали справи, з`ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позовна заява, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що позивач та відповідач є батьками малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підтвердженням чому є копія свідоцтва про народження дитини серії НОМЕР_1 , виданого виконавчим комітетом Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області 19.05.2019 року.

12.08.2017 року між сторонами було зареєстровано шлюб, який рішенням Житомирського районного суду Житомирської області від 19.11.2020 року в справі № 295/10419/20 розірвано.

Із довідки виконавчого комітету Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області № 359 від 09.03.2021 року вбачається, що дитина проживає разом із матір`ю за адресою: АДРЕСА_1 .

Як зазначено в довідці КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Новогуйвинської селищної ради № 38 від 09.03.2021 року, документально підтверджених даних про те, що батько дитини ОСОБА_3 приймав участь в лікуванні дитини, відвідуванні амбулаторії з дитиною з приводу профщеплень та лікування, немає.

У період з 14.06.2020 року по 31.02.2021 року згідно з виконавчим листом № 278/2491/19, виданим 03.10.2019 року Житомирським районним судом, про стягнення аліментів на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 аліменти не отримані у зв`язку з тим, що боржник ухиляється від їх сплати, що слідує з довідки Богунського відділу ДВС у місті Житомирі Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) від 10.03.2021 року.

Допитані в судовому засіданні в якості свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 надали показання про те, що відповідач понад два роки тому востаннє бачив дитину, з того часу дитину не відвідує, матеріально її не забезпечує, ніякої допомоги на утримання дитини не надає та не цікавиться нею.

Згідно висновку Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області як органу опіки та піклування щодо позбавлення батьківських прав відповідача від 16.03.2021 року, затвердженого рішенням виконавчого комітету Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області від 18.03.2021 року № 11, ОСОБА_2 вихованням дитини не займається, не надає кошти на утримання дочки, матеріально не забезпечує дитину, не дбає про харчування, одяг, взуття для неї, не піклується про її фізичний, духовний розвиток, підготовку до самостійного життя, не відвідує з нею заклади охорони здоров`я, не забезпечує медичний догляд та лікування ОСОБА_6 . Батько дитини не цікавиться життям та здоров`ям дочки, ніколи її не відвідує, не телефонує, не проводить з нею час, не здійснює прогулянки з нею. Виходячи з інтересів дитини, виконавчий комітет вважає за доцільне позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно малолітньої дочки ОСОБА_3 .

Підстави позбавлення батьківських прав визначені статтею 164 СК України, до яких віднесено, зокрема, ухилення батьками від виконання своїх обов`язків від виховання дитини. Тобто, таке ухилення має місце, коли батьки не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя.

У пункті 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав» роз`яснено, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом і суд може у виняткових випадках при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох з урахуванням її характеру, особи батька і матері.

З огляду на досліджені судом докази встановлено, що відповідач свідомо самоусунувся від виконання батьківських обов`язків з виховання дитини, не піклується про її здоров`я, фізичний і духовний розвиток, підготовку до самостійного життя, матеріально її не забезпечує. Тому, враховуючи інтереси малолітньої дитини, суд дійшов висновку про наявність підстав відповідно до ст. 164 СК України для позбавлення батьківських прав відповідача.

При вирішення питання щодо розподілу судових витрат між сторонами суд керується ч. 2 ст. 141 ЦПК України та стягує з відповідача на користь позивача понесені нею судові витрати зі сплати судового збору, підтверджені документально.

Керуючись ст. ст. 150, 164 СК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав», ст. ст. 10, 12, 13, 18, 76, 81, 89, 141, 258, 259, 263-265, 268, 280-282 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 батьківських прав відносно малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 908,00 грн. судового збору.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Богунський районний суд міста Житомира протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Відомості про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (адреса: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ).

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (адреса: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ).

Третя особа: орган опіки та піклування Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області (адреса: с. Глибочиця Житомирського району Житомирської області, вул. Грушевського, 2, код ЄДРПОУ 42735274).

Суддя Л.М. Семенцова

Дата ухвалення рішення13.09.2021
Оприлюднено29.08.2022
Номер документу99699268
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —295/3792/21

Рішення від 26.02.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

Рішення від 26.02.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

Рішення від 13.09.2021

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

Ухвала від 18.04.2021

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні