Ухвала
від 14.09.2021 по справі 753/14386/21
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/14386/21

провадження № 1-кс/753/3672/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" вересня 2021 р. Дарницький районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

слідчого ОСОБА_3

розглянувши в закритому судовому засіданні клопотання слідчого слідчого відділу Дарницького управління поліції ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 по кримінальному провадженню №12021100020000761 від 11.03.2021 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України, про проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

10.09.2021 до Дарницького районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого слідчого відділу Дарницького управління поліції ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 , погодженого прокурором Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , по кримінальному провадженню №12021100020000761 від 11.03.2021 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України, про проведення обшуку.

В обґрунтуванняклопотанняслідчимзазначено,щов провадженні слідчого відділу Дарницького УП ГУНП у м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження №12021100020000761 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11.03.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України.

У ході досудового розслідування було встановлено, що на території Дніпропетровської області зареєстровано ряд агрофірм, а саме: ТОВ АГРОФІРМА "ВЕСНА" (ЄДРПОУ 30593952), що знаходиться за адресою: Дніпропетровська обл., Петриківський р-н, село Чаплинка, вул. Центральна, 9-В, ТОВ "ВПК-АГРО" (ЄДРПОУ 34229691), що знаходиться за адресою: Дніпропетровська обл., Магдалинівський р-н, село Вишневе, вул. Гагаріна, 4/1, Фермерське господарство "ЕКО-ОВОЧІ" (ЄДРПОУ 38580689), що знаходиться за адресою: Дніпропетровська обл., Магдалинівський р-н, село Шевченківка, вул. Фрунзе, 21-А, ТОВ "ЕКОФІЛД", (ЄДРПОУ 32839929), що знаходиться за адресою: Дніпропетровська обл., Петриківський р-н, село Чаплинка, пров. Тихий, будинок 8.

Вказані агропромислові підприємства, відповідно до Інформації Державного Інспекційного порталу (inspections.gov.ua), мають ряд об`єктів, на території Дніпропетровської області, а саме складські приміщення, будівлі виробничо-складського призначення у с. Чаплинка та с. Ульянівка, Петриківського району, с. Шевченково Дніпровського району, с. Вишневе та с. Приют, Магдалинівського району.

За оперативною інформацією на території вказаних виробничо-складських приміщень використовується праця малозабезпечених осіб із незахищених верств населення, яких обманним шляхом та із використанням їх уразливого стану вербують на залізничних вокзалах «Дарниця» та «Центральний» м. Києва та переміщують на територію Дніпропетровської області.

За матеріалами кримінального провадження ряд керівників вказаних агрофірм, з метою забезпечення дешевою робочою силою свої підприємства, мінімізації грошових витрат на виробничі процеси, залучили осіб посередників, які виконують функції вербувальників, а саме займаються пошуком і підбором працівників на зазначені виробничі об`єкти.

08.09.2021 під час проведення санкціонованих обшуків в цьому кримінальному провадженні оперативними співробітниками УМП ГУНП у м. Києві була отримана інформація, що у будівлях, якими користується один з фігурантів кримінального провадження - ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , утримуються особи, які використовуються ним для трудової експлуатації.

В порядку ст. 233 КПК України, 08.09.2021 в період часу з 06 годин 34 хвилин по 09 годин 52 хвилин працівниками поліції було проведено обшук ділянки за адресою: АДРЕСА_1 , в ході якого було виявлено двадцять дев`ять осіб, яких утримують за даною адресою та вилучено: мобільний телефон марки «MEIZU» моделі «М578\1 з абонентським номером НОМЕР_1 , ІМЕІ1: НОМЕР_2 , ІМЕІ2: НОМЕР_3 ; мобільний телефон марки «Microsoft» з ІМЕІ НОМЕР_4 ; мобільний телефон марки «Samsung»з ІМЕІ: НОМЕР_5 ; мобільний телефон марки «Nokia» чорного кольору; мобільний телефон марки «Samsung» з ІМЕІ-1: НОМЕР_6 ; ІМЕІ-2: НОМЕР_7 ; мобільний телефон марки «IPhone 6» з абонентським номером НОМЕР_8 та ІМЕІ: НОМЕР_9 ; сімдесят дві пачки цигарок, ємкість з приблизним об`ємом 10 л з прозорою рідиною з характерним запахом спирту, ємкість з приблизним об`ємом 5 л з прозорою рідиною з характерним запахом спирту, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу марки «Ford» моделі «Transit» вантажний фургон, номер шасі НОМЕР_10 синього кольору з державним номерним знаком НОМЕР_11 2004 року випуску на ім`я ОСОБА_6 , серія НОМЕР_12 ; паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_7 , номер паспорта НОМЕР_13 ; банківська карта «ПриватБанк» № НОМЕР_14 ; банківська карта № НОМЕР_15 ; протокол перевірки технічного стану транспортного засобу марки «Ford» моделі «Transit» з державним номерним знаком НОМЕР_11 ; витяг №16835523 на транспортний засіб марки «Ford» моделі «Transit»; копія адміністративної постанови.

Враховуючи наявність обставин, передбачених ч. 3 ст. 233 КПК України, оскільки вилучені предмети можуть мати велике значення для досудового розслідування, для отримання або спростування факту вчинення кримінального правопорушення, а також неможливість отримання таких даних у інший спосіб, слідча просила винести ухвалу про надання дозволу слідчому СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_8 на проведення обшуку земельної ділянки та розташованих на ній будівель за адресою: АДРЕСА_1 , якою користується ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та вилучення наступних предметів: мобільний телефон марки «MEIZU» моделі «М578\1 з абонентським номером НОМЕР_1 , ІМЕІ1: НОМЕР_2 , ІМЕІ2: НОМЕР_3 ; мобільний телефон марки «Microsoft» з ІМЕІ НОМЕР_4 ; мобільний телефон марки «Samsung»з ІМЕІ: НОМЕР_5 ; мобільний телефон марки «Nokia» чорного кольору; мобільний телефон марки «Samsung» з ІМЕІ-1: НОМЕР_6 ; ІМЕІ-2: НОМЕР_7 ; мобільний телефон марки «IPhone 6» з абонентським номером НОМЕР_8 та ІМЕІ: НОМЕР_9 ; сімдесят дві пачки цигарок, ємкість з приблизним об`ємом 10 л з прозорою рідиною з характерним запахом спирту, ємкість з приблизним об`ємом 5 л з прозорою рідиною з характерним запахом спирту, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу марки «Ford» моделі «Transit» вантажний фургон, номер шасі НОМЕР_10 синього кольору з державним номерним знаком НОМЕР_11 2004 року випуску на ім`я ОСОБА_6 , серія НОМЕР_12 ; паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_7 , номер паспорта НОМЕР_13 ; банківська карта «ПриватБанк» № НОМЕР_14 ; банківська карта № НОМЕР_15 ; протокол перевірки технічного стану транспортного засобу марки «Ford» моделі «Transit» з державним номерним знаком НОМЕР_11 ; витяг №16835523 на транспортний засіб марки «Ford» моделі «Transit»; копія адміністративної постанови.

У судовому засіданні слідча підтвердила доводи, викладені у клопотанні на його обґрунтування, просила клопотання задовольнити у повному обсязі

Заслухавши слідчого, вивчивши клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження, що обґрунтовують клопотання, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановления ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні клопотання про обшук, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню в порядку, передбаченому статтею 255 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7)індивідуальні абородові ознакиречей,документів,іншого майнаабо осіб,яких плануєтьсявідшукати,а такожїхній зв`язокіз вчиненимкримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

У судовомузасіданнізнаданихматеріалів встановлено,щов провадженні слідчого відділу Дарницького УП ГУНП у м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження №12021100020000761 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11.03.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України.

У ході розслідування, під час оперативного супроводження матеріалів кримінального провадження працівниками відділу боротьби зі злочинами, пов`язаних з торгівлею людьми ГУНП у м. Києві (Управління міграційної поліції) в ході проведення оперативних заходів та виконання доручення слідчого, наданого в порядку ст. 40 КПК України, було встановлено, що на території Дніпропетровської області зареєстровано ряд агрофірм, а саме: ТОВ АГРОФІРМА "ВЕСНА" (ЄДРПОУ 30593952), що знаходиться за адресою: Дніпропетровська обл., Петриківський р-н, село Чаплинка, вул. Центральна, 9-В, ТОВ "ВПК-АГРО (ЄДРПОУ 34229691), що знаходиться за адресою: Дніпропетровська обл., Магдалинівський р-н, село Вишневе, вул. Гагаріна, 4/1, Фермерське господарство "ЕКО-ОВОЧІ" (ЄДРПОУ 38580689), що знаходиться за адресою: Дніпропетровська обл., Магдалинівський р-н, село Шевченківка, вул. Фрунзе, 21-А, ТОВ "ЕКОФІЛД", (ЄДРПОУ 32839929), що знаходиться за адресою: Дніпропетровська обл., Петриківський р-н, село Чаплинка, пров. Тихий, будинок 8.

Вказані агропромислові підприємства, відповідно до Інформації Державного Інспекційного порталу (inspections.gov.ua), мають ряд об`єктів, на території Дніпропетровської області, а саме складські приміщення, будівлі виробничо-складського призначення у с. Чаплинка та с. Ульянівка, Петриківського району, с. Шевченково Дніпровського району, с. Вишневе та с. Приют, Магдалинівського району.

За оперативною інформацією на території вказаних виробничо-складських приміщень використовується праця малозабезпечених осіб із незахищених верств населення, яких обманним шляхом та із використанням їх уразливого стану вербують на залізничних вокзалах «Дарниця» та «Центральний» м. Києва та переміщують на територію Дніпропетровської області.

За отриманою інформацією, ряд керівників вказаних агрофірм, з метою забезпечення дешевою робочою силою свої підприємства, мінімізації грошових витрат на виробничі процеси, залучили осіб посередників, які виконують функції вербувальників, а саме займаються пошуком і підбором працівників на зазначені виробничі об`єкти.

Вербувальники здійснюють виїзди у місця скупчення безхатченків, на залізничні вокзали міста Києва, Дніпра та Одеси, де займаються пошуком робочої сили, переважно чоловіків. Вони обіцяють офіційне працевлаштування, забезпечення житлом та триразовим харчуванням, а також заробітну плату від 3000 до 4000 грн. на місяць.

Завербованих осіб останні на мікроавтобусах доставляють на територію Дніпропетровської області, а саме у с. Приют, с. Шевченківка, с. Чаплинка, та с. Улянівка, де розселяють їх у приміщеннях та будинках із абсолютно відсутніми умовами для проживання.

В подальшому, завербованих осіб кожного дня залучають до роботи на виробничо-складських приміщеннях агрофірм, а також у сезон на полях для збору урожаю. Працювати їх змушують по 12-16 годин на добу.

Залучених до трудової експлуатації осіб годують 2-3 рази на добу за рахунок агрофірм, де вони працюють, сумнівними харчовими продуктами. Окрім цього, вербувальники іноді видають їм сигарети та алкоголь. Жодних грошових коштів за виконані роботи завербовані працівники не отримують.

На території будинків, де проживають завербовані особи, за ними здійснюють нагляд довірені особи вербувальників, які контролюють їх підйом та направлення на роботу, обмежують їх у пересуванні після повернення з робіт.

При спробі завербованими особами самовільно залишити територію будинків, де вони проживають, вербувальники та їх довірені особи погрожують застосуванням сили, а у разі невиконання їх вимог, застосовують її. Окрім цього, у завербованих осіб, які мають при собі документи, вербувальники відбирають їх, обманним шляхом, під приводом надійного зберігання, з метою подальшого утримання вказаних осіб. В цілому, створюються умови, що унеможливлюють залишення вказаних нелюдських умов проживання і праці. На завербованих осіб постійно здійснюється психологічний тиск, вони відрізані від зовнішнього світу, засоби зв`язку також відбираються вербувальниками, як і їх документи. Окрім цього, їм постійно обіцяють заплатити гроші, для того щоб якнайдовше утримувати їх та мотивувати працювати.

Проведеними слідчими (розшуковими) діями та негласними слідчими (розшуковими) діями, було встановлено ряд осіб, причетних до вчинення злочину, у т.ч. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вербувальник, адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , проживає та утримує завербованих осіб за адресою АДРЕСА_1 , також утримує потерпілих за адресою АДРЕСА_3 та АДРЕСА_4 ( ТОВ Агрофірма « ІНФОРМАЦІЯ_2 »).

З доданих до клопотання матеріалів, допитів потерпілих та негласних розшукових дій, зокрема у розмовах між собою осіб, які підозрюються у причетності до скоєння кримінального правопорушення, вбачається, що ОСОБА_5 обгрунтовано підозрюється у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України.

За такихобставин,суд вважає,що узазначених вклопотанні будівлях можуть зберігатись зазначені у клопотанні документи та речі. Отже, на думку суду, ці речі мають значення для досудового розслідування та відомості, що в них містяться можуть бути доказами під час судового розгляду, а тому, приймаючи до уваги достатні підстави вважати, що вказане знаходиться у зазначеному у клопотанні об`єкті, суд вважає за необхідне клопотання слідчого в цій частині задовольнити.

Відповідно до облікової картки об`єкта погосподарського обліку домогосподарство, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , належить ОСОБА_9 .

Також слідчим доведено, що відповідно до вимог ч. 3 ст. 233, 234 КПК України існували невідкладні підстави для проведення обшуку будівель до надання дозволу судом, оскільки він проводився за оперативною інформацією про насильницке утримання в них експлуатуємих осіб в антісанітарійних умовах, що складає небезпеку для їхнього здоров`я та життя.

Керуючись ст. ст. 7, 110, 234, 235, 376 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого слідчого відділу Дарницького управління поліції ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 по кримінальному провадженню №12021100020000761 від 11.03.2021 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України, про проведення обшуку - задовольнити.

Надати слідчому СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_8 на проведення обшуку домогосподарства за адресою: АДРЕСА_1 , якою користується ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та вилучення наступних предметів: мобільний телефон марки «MEIZU» моделі «М578\1 з абонентським номером НОМЕР_1 , ІМЕІ1: НОМЕР_2 , ІМЕІ2: НОМЕР_3 ; мобільний телефон марки «Microsoft» з ІМЕІ НОМЕР_4 ; мобільний телефон марки «Samsung»з ІМЕІ: НОМЕР_5 ; мобільний телефон марки «Nokia» чорного кольору; мобільний телефон марки «Samsung» з ІМЕІ-1: НОМЕР_6 ; ІМЕІ-2: НОМЕР_7 ; мобільний телефон марки «IPhone 6» з абонентським номером НОМЕР_8 та ІМЕІ: НОМЕР_9 ; сімдесят дві пачки цигарок, ємкість з приблизним об`ємом 10 л з прозорою рідиною з характерним запахом спирту, ємкість з приблизним об`ємом 5 л з прозорою рідиною з характерним запахом спирту, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу марки «Ford» моделі «Transit» вантажний фургон, номер шасі НОМЕР_10 синього кольору з державним номерним знаком НОМЕР_11 2004 року випуску на ім`я ОСОБА_6 , серія НОМЕР_12 ; паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_7 , номер паспорта НОМЕР_13 ; банківська карта «ПриватБанк» № НОМЕР_14 ; банківська карта № НОМЕР_15 ; протокол перевірки технічного стану транспортного засобу марки «Ford» моделі «Transit» з державним номерним знаком НОМЕР_11 ; витяг №16835523 на транспортний засіб марки «Ford» моделі «Transit»; копія адміністративної постанови.

Вважати дану ухвалу такою, що виконана та не надає дозволу на повторне проведення обшуку.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення щодо неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99707667
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —753/14386/21

Ухвала від 05.07.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

Ухвала від 24.06.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 24.06.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 03.09.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 03.09.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 28.01.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 28.01.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 06.12.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Якусик О. В.

Ухвала від 06.12.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Якусик О. В.

Ухвала від 03.09.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні