Постанова
від 14.09.2021 по справі 380/10806/20
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 вересня 2021 рокуЛьвівСправа № 380/10806/20 пров. № А/857/13013/21

Восьмий апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючої судді Хобор Р.Б.,

суддів Кухтей Р.В., Судової-Хомюк Н.М.

з участю секретаря судового засідання Кахнич Г.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові апеляційну скаргу громадської організації Кам`янко-Бузьке мисливсько-рибальське господарство Побужани на рішення Львівського окружного адміністративного суду від 06 травня 2021 року, ухвалене суддею Брильовським Р.М. у м. Львові о 12 год 19 хв. у справі № 380/10806/20 за адміністративним позовом громадської організації Кам`янко-Бузьке районне товариство мисливців і рибалок ТМР Крижень до Дернівської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів - громадської організації Кам`янко-Бузьке мисливсько-рибальське господарство Побужани про визнання протиправним та скасування рішення,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом у якому просить суд визнати протиправним та скасувати рішення Дернівської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області 57 сесії 7 демократичного скликання № 1023 від 22.10.2020 року Про надання погодження .

Рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 06 травня 2021 року позов задоволено.

Визнано протиправним та скасовано рішення Дернівської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області 57 сесії 7 демократичного скликання № 1034 від 22.10.2020 року Про надання погодження .

Стягнуто з Дернівської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області за рахунок її бюджетних асигнувань 1051 грн. судового збору на користь громадської організації Кам`янка-Бузьке районне товариство мисливців і рибалок ТМР Крижень .

Стягнуто з Кам`янка-Бузької міської ради Львівської області за рахунок її бюджетних асигнувань 1051 грн судового збору на користь громадської організації Кам`янка-Бузьке районне товариство мисливців і рибалок ТМР Крижень .

Не погодившись із цим рішенням суду, його оскаржила третя особа, громадська організація Кам`янко-Бузьке мисливсько-рибальське господарство Побужани , яка просить рішення суду першої інстанції скасувати та постановити нове рішення, яким в задоволенні позову відмовити.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги третя особа зазначає те, що суд першої інстанції не врахував, що на підставі оскарженого рішення право користування не виникає. Крім того, зазначає, що суд втрутився у дискреційні повноваження відповідача, який вільний у виборі землекористувача. Суд першої інстанції, на думку скаржника, неправильно оцінив природу спірних правовідносин, а тому помилково вважав, що цей спір є публічно-правовим.

Заслухавши суддю - доповідача, перевіривши законність і обґрунтованість судового рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, апеляційний суд при розгляді цієї справи виходить з наступних міркувань.

Суд першої інстанції встановив те, що рішенням Львівської обласної ради 9 сесії 5 демократичного скликання № 145 від 05.12.2006 року Про внесення змін до рішення обласної ради від 11.02.1997 року № 127 Про надання у користування мисливських угідь у Львівській області (пункт 3) надано в користування мисливські угіддя терміном на 15 років ТМР Крижень Кам`янка-Бузького району (додаток 3), зокрема, загальна площа мисливських угідь 67 780 га, з них 53 006 га польові, 12 218 га лісові, 2556 га водно-болотні.

На підставі рішення Львівської обласної ради № 145 від 05.12.2006 року, між Львівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства та Кам`янка-Бузьким районним товариством мисливців і рибалок ТМР Крижень укладено договір № 49 про умови ведення мисливського господарства від 19.11.2010 року.

16.03.2020 року та 29.04.2020 року позивач звертався до Дернівської сільської ради щодо розгляду щодо розгляду питання про надання у користування мисливських угідь в межах Дернівської сільської ради терміном на 49 років.

Листом від 28.08.2020 Дернівська сільська рада повідомила позивача про те, що для об`єктивного та всебічного розгляду даного питання слід подати погодження власників та землекористувачів земельних ділянок, які знаходяться на території Дернівської сільської ради, щодо подальшого погодження на користування мисливськими угіддями, після завершення терміну до 2022 року, на який надано попередньому користувачу право користування мисливськими угіддями на території Дернівської сільської ради.

Рішенням Дернівської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області 57 сесії 7 демократичного скликання № 1034 від 22.10.2020 року Про надання погодження у зв`язку із відсутністю у Кам`янка-Бузького районного товариства мисливців і рибалок ТМР Крижень погодження землекористувачів, відмовлено останньому у наданні погодження щодо користування мисливськими угіддями на території Дерніської сільської ради, після завершення терміну договору оренди.

Одночасно цим рішенням вирішено погодити надання в користування мисливських угідь громадській організації Кам`янка-Бузьке мисливсько-рибальське господарство Побужани .

Надаючи правову оцінку правильності вирішення судом першої інстанції даного публічно - правового спору, суд апеляційної інстанції виходить із такого.

Відповідно до преамбули Закону України Про мисливське господарство та полювання його положення визначають правові, економічні та організаційні засади діяльності юридичних та фізичних осіб у галузі мисливського господарства та полювання, забезпечують рівні права усім користувачам мисливських угідь у взаємовідносинах з органами державної влади щодо ведення мисливського господарства, організації охорони, регулювання чисельності, використання та відтворення тваринного світу.

Згідно з статтею 1 Закону України Про мисливське господарство та полювання мисливські угіддя - це ділянки суші та водного простору, на яких перебувають мисливські тварини і які можуть бути використані для ведення мисливського господарства.

Згідно із статтею 10 Закону України Про мисливське господарство та полювання до повноважень сільських, селищних і міських рад у галузі мисливського господарства та полювання належить, зокрема, вирішення відповідно до цього Закону питань, що стосуються надання у користування мисливських угідь.

Аналогічна норма міститься і у статті 15 Закону України Про тваринний світ .

Згідно із частиною першою статті 22 Закону України Про мисливське господарство та полювання , яка більше деталізує повноваження на надання мисливських угідь у користування, мисливські угіддя для ведення мисливського господарства надаються у користування обласними радами за поданням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарства, погодженим з обласними державними адміністраціями, а також власниками або користувачами земельних ділянок. Мисливські угіддя надаються у користування на строк не менш як на 15 років.

Отже, відповідно до цієї норми, відповідач не праві надавати погодження на користування мисливськими угіддями, оскільки це компетенція обласної державної адміністрації, а не відповідача.

Враховуючи наведені міркування, апеляційний суд вважає, що рішення Дернівської сільської ради Кам`янка-Бузького району Львівської області 57 сесії 7 демократичного скликання №1034 від 22.10.2020 року Про надання погодження є протиправним та таким, що підлягає скасуванню, оскільки не ґрунтується на нормах законодавства, суперечить вимогам Закону України Про мисливське господарство та полювання , оскільки прийняте за відсутності у відповідача відповідних повноважень на його прийняття.

Інші доводи сторін не впливають на правильність позиції апеляційного суду.

Відповідно до ст. 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

З огляду на викладене, апеляційний суд дійшов до переконання в тому, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Таким чином, апеляційний суд вважає доводи апеляційної скарги безпідставними та такими, що не спростовують висновків суду першої інстанції, а тому апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а оскаржуване рішення суду першої інстанції без змін.

Судові витрати новому розподілу не підлягають.

Керуючись ст.ст. 308, 310, 315, 316, 321, 325, 328, 329, 331 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу громадської організації Кам`янко-Бузьке мисливсько-рибальське господарство Побужани залишити без задоволення, а рішення Львівського окружного адміністративного суду від 06 травня 2021 року - без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та касаційному оскарженню не підлягає, крім випадків, передбачених пунктом другим частини п`ятої статті 328 КАС України, за наявності яких постанова може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту постанови, шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуюча суддя Р. Б. Хобор судді Р. В. Кухтей Н. М. Судова-Хомюк Повний текст постанови складений 21.09.2021 року

СудВосьмий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.09.2021
Оприлюднено23.09.2021
Номер документу99764213
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —380/10806/20

Окрема думка від 24.09.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Судова-Хомюк Наталія Михайлівна

Постанова від 14.09.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Хобор Романа Богданівна

Ухвала від 20.07.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Хобор Романа Богданівна

Ухвала від 20.07.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Хобор Романа Богданівна

Рішення від 06.05.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

Ухвала від 23.03.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

Ухвала від 11.03.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

Ухвала від 30.11.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні