Ухвала
від 17.09.2021 по справі 487/6532/21
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/6532/21

Провадження № 1-кс/487/5429/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.09.2021 року м.Миколаїв

Слідчий суддя Заводського районного суду міста Миколаєва ОСОБА_1 ,за участю секретаря судових засідань - ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

розглянувши увідкритомусудовомузасіданні взалісудув м.Миколаєвіклопотання старшогослідчогопершого слідчоговідділу(здислокацієюум.Миколаєві)ТериторіальногоуправлінняДержавного бюророзслідувань,розташованогоум.Миколаєві, ОСОБА_5 ,укримінальномупровадженні №62021150010000179 про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився у с.Баху, Келерашського району Республіки Молдова, громадянина України, працює заступником чергового помічника начальника установи начальником чергової зміни відділу нагляду і безпеки Державної Установи «Арбузинська виправна колонія (№83)», проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

- підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст. 307 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

16.09.2021 року старший слідчий першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Миколаєві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві ОСОБА_5 , звернулася до суду з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно підозрюваного ОСОБА_4 .

У клопотанні зазначено наступне.

ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.307 КК України. Досудовим розслідуванням встановлено, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проходячи службу в Державній кримінально виконавчій службі України, перебуваючи на посаді заступника чергового помічника начальника установи начальник чергової зміни відділу нагляду і безпеки Державної установи «Арбузинська виправна колонія (№83)», в званні «прапорщик внутрішньої служби» в Державній установі «Арбузинська виправна колонія (№ 83)», є державним службовцем та, відповідно до Закону України «Про Державну кримінально виконавчу службу України» повинен, окрім іншого, забезпечувати правопорядок, додержання вимог режиму, правил внутрішнього розпорядку в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах і на прилеглих до них територіях та несе відповідальність за порушення дисципліни та законності, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності.

У невстановлені досудовим слідством час та місці, ОСОБА_4 , усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, з корисливих мотивів, став на шлях злочинної діяльності та умисно почав вчиняти злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів при наступних обставинах.

Так, не пізніше 2 липня 2021 року, у ОСОБА_4 виник злочинний умисел направлений на незаконне придбання, зберігання, перевезення з метою збуьу особливо небезпечного наркотичного засобу та збут особливо небезпечного наркотичного засобу канабісу у місця позбавлення волі, а саме: за його місцем проходження служби Державної установи «Арбузинська виправна колонія (№83)» (далі ДУ «ВК № 83»), яка знаходиться за адресою: вул. Володимирська, 1, смт. Костянтинівка, Арбузинський район, Миколаївська область, з метою особисто збагачення.

Реалізуючи злочинний намір, направлений на незаконне збагачення, ОСОБА_4 вирішив збувати особливо небезпечний наркотичний засіб на території ДУ «ВК № 83», з метою конспірації безконтактним способом шляхом закладання наркотичного засобу на території колонії у дні, коли перебуває на добовому чергуванні, проносячи наркотичні засоби у особистих речах або продуктах харчування, та у подальшому після отримання грошових коштів шляхом їх перерахування засудженим на його мобільний номер телефону № НОМЕР_1 , повідомляючи про місце находження наркотичного засобу.

Підшукавши особу із числа засуджених, що відбувають покарання у ДУ «ВК № 83», а саме ОСОБА_6 , ОСОБА_4 збував йому особливо небезпечний наркотичний засіб канабіс вище описаним способом.

Так, 27.08.2021 о 11:15 год. ОСОБА_4 у ході розмови по мобільному телефону отримав замовлення від ОСОБА_6 на придбання особливо небезпечного наркотичного засобу канабісу. Діючи всупереч вимогам ст. 7 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», ст. 1 Закону України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», маючи умисел на незаконне придбання, зберігання, перевезення з метою збуту особливо небезпечного наркотичного засобу та збут особливо небезпечного наркотичного засобу у місця позбавлення волі до ДУ «ВК № 83», усвідомлюючи суспільно - небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, у невстановлений час, але не раніше 27.08.2021, та у невстановленої слідством особи, ОСОБА_4 незаконно придбав особливо небезпечний наркотичний засіб «КАНАБІС», маса якого складає не менше 7.707 г., яка, відповідно до Таблиці №1, є невеликим розміром, та став незаконно зберігати за місцем свого фактичного проживання будинок АДРЕСА_1 , з метою їх подальшого збуту.

Продовжуючи реалізаціюсвого умислу,03.09.2021 ОСОБА_4 ,діючи умисно,зберігаючи присобі особливонебезпечний наркотичнийзасіб «КАНАБІС»,маса якогоскладає неменше 7.707г.,незаконно перевізйого зметою подальшогозбуту змісця свогопроживання завищевказаною адресоюдо смт.Костянтинівка Арбузинськогорайону Миколаївськоїобласті,прибувши домісця своєїроботи пройшовши зонувнутрішнього контролю,незаконно пронісособливо небезпечнийнаркотичний засіб канабіс на територіюустанови виконанняпокарань,та у період добової зміни 03.09.2021 з 08:00 год. до 08:00 год. наступного дня, сховав його на території колонії з метою подальшого збуту.

Продовжуючи реалізацію свого умислу, 03.09.2021 ОСОБА_4 , змінившись після добового чергування у ДУ «ВК № 83», діючи умисно, у телефонній розмові о 14:22 год. повідомив ОСОБА_6 про необхідність перерахування ОСОБА_6 на мобільний телефон ОСОБА_4 за № НОМЕР_1 , грошові кошти у сумі 500 гривень за наркотичний засіб.

Того ж дня, о 19:13 год., після отримання грошових коштів вищевказаним способом, ОСОБА_4 у телефонній розмові вказав місце, куди необхідно пройти ОСОБА_6 , щоб отримати залишений ОСОБА_4 особливо небезпечний наркотичний засіб, а саме на територію дисциплінарного ізолятору ДУ «ВК № 83».

Виконуючи вказівку ОСОБА_4 , о 19:45 год. ОСОБА_6 прибув на територію дисциплінарного ізолятору ДУ «ВК № 83» та після отримання у ході телефонної розмови з ОСОБА_4 деталізації місця, під однією із бетонних плит, розташованих на землі дисциплінарного ізолятору ДУ «ВК № 83», ОСОБА_6 дістав поліетиленовий пакет з канабісом, який відноситься до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено, масою 7,707 г., тим самим ОСОБА_4 вчинив усі дії, які вважав за необхідне для реалізації свого злочинного умислу на збут наркотичних засобів на території установи виконання покарань.

В рамках даного кримінального провадження ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України.

Клопотання обґрунтоване тяжкістю кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 , наявністю ризиків, передбачених п.п. 1, 2, 3 ч.1 ст. 177 КПК України.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримала.

Підозрюваний ОСОБА_4 у судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання.

Заслухавши думку сторін кримінального провадження, перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази, слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1ст. 194 КПК Українипід час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбаченихстаттею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Прокурором не доведені обставини, передбачені п. 3 ч.1 ст. 194 КПК України.

Як видно з матеріалів клопотання, ТУ ДБР, розташоване у м. Миколаєві, здійснюється досудове розслідування за ч.2 ст. 307 КК України у кримінальному провадженні № 62021150010000179 від 02.07.2021 р. за фактом того, що до ТУ ДБР у м.Миколаєві надійшли з УСБУ в Миколаївській області щодо наявної інформації про факт збуту службовою особою одного з пенітенціарних закладів Миколаївської області наркотичних засобів та психотропних речовин.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 307 КК України підтверджується доказами доданими до клопотання, зокрема, висновком експерта №СЕ-19/115-21/12216-НЗПРАП від 09.09.2021, протоколом про хід та результати проведення контролю за вчинення злочину у формі оперативної закупки від 03.09.2021,протоколом допитусвідка ОСОБА_6 від 15.07.2021.

Вивченням відомостей про особу ОСОБА_4 встановлено, що він раніше не судимий, працює, має постійне місце проживання, має на утриманні малолітню дитину, є єдиним батьком цієї дитини.

Враховуючи обставини кримінального провадження, обґрунтованість підозри, відомості про особу підозрюваного, тяжкість покарання, що йому загрожує у разі визнання винуватим у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, слідчий суддяприходитьдовисновку,щопрокуроромдоведено наявністьризиків,передбаченихп.п.1,2,3ч.1ст.177КПКУкраїни увигляді можливостіпідозрюваним:переховуватися відорганів досудовогорозслідуваннята/абосуду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконновпливати насвідків.

Разом із тим, слідчий суддя приходить до висновку, що зазначеним ризикам можливо запобігти шляхом застосування більш м`якого запобіжного заходу, ніж цілодобовий домашній арешт, а саме у вигляді домашнього арешту у певний період доби.

При цьому, слідчий суддя враховує положення ст. 132 КПК України, згідно якої застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе: що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Слідчий суддя враховує, що ОСОБА_4 раніше не судимий, має постійне місце проживання, має міцні соціальні зв`язки. Також слідчий суддя враховує, що ОСОБА_4 має на утриманні неповнолітню дитину, є єдиним батьком цієї дитини, оскільки її мати померла. У зв`язку із чим, застосування до ОСОБА_4 цілодобового домашнього арешту не є виправданим.

При цьому, слідчому судді не доведено, що без застосування такого заходу забезпеченнякримінальногопровадження у відношенні ОСОБА_4 не може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий звернувся із даним клопотанням.

За такого, у задоволенні клопотання слід відмовити. При цьому, слідчий суддя приходить до висновку про можливість застосування у відношенні ОСОБА_4 домашнього арешту із забороною залишати місце проживання у певний період доби.

Керуючись ст.ст.176-178,181,193-197,309,392-395 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання слідчоговідмовити.

Застосувати відносно ОСОБА_4 запобіжний захід - домашній арешт.

Заборонити ОСОБА_4 у певний період доби з 22.00 до 06.00 год. наступного дня залишати місце постійного проживання: АДРЕСА_1 , без дозволу слідчого, прокурора чи суду в залежності від стадії кримінального провадження.

Покласти на ОСОБА_4 до 15.11.2021 року наступні обов`язки:

- прибувати за кожною вимогою слідчого, прокурора, суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- утримуватися від спілкування зі свідком ОСОБА_6 та іншими учасниками кримінального провадження №62021150010000179;

- здати, у разі наявності, на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Попередити ОСОБА_4 про наслідки невиконання обов`язків, передбаченихст.194 КПК України, роз`яснивши, що в разі їх невиконання до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Запобіжний захід - домашній арешт встановлюється до 15.11.2021 року.

Обов`язки по контролю за поведінкою підозрюваного ОСОБА_4 покласти на працівників Відділення поліції № 1 Первомайського районного відділу поліції ГУ НП в Миколаївській області.

Копію ухвали направити до Відділення поліції № 1 Первомайського районного відділу поліції ГУ НП в Миколаївській області - для відома та виконання.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99808163
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився у с.Баху, Келерашського району Республіки Молдова, громадянина України, працює заступником чергового помічника начальника установи начальником чергової зміни відділу нагляду і безпеки Державної Установи «Арбузинська виправна колонія (№83)», проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, - підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст. 307 КК України

Судовий реєстр по справі —487/6532/21

Ухвала від 12.11.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 12.11.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 26.10.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 26.10.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 17.09.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 17.09.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 22.09.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 17.09.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 17.09.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 10.09.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні