Ухвала
від 17.09.2021 по справі 487/6532/21
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/6532/21

Провадження № 1-кс/487/5430/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.09.2021 року м.Миколаїв

Слідчий суддя Заводського районного суду міста Миколаєва ОСОБА_1 ,за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві клопотання старшого слідчого першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Миколаєві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві ОСОБА_5 , у кримінальному провадженні №62021150010000179 про відсторонення від посади відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився у с.Баху, Келерашського району Республіки Молдова, громадянина України, працює заступником чергового помічника начальника установи начальником чергової зміни відділу нагляду і безпеки Державної Установи «Арбузинська виправна колонія (№83)», проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

- підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст. 307 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

16.09.2021 року старший слідчий Першого слідчого відділу (з дислокацією в місті Миколєві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, ОСОБА_5 звернулася до суду у кримінальному провадженні № 62021150010000179 із клопотанням про відстороненнявід посади ОСОБА_4 .

У клопотанні зазначено наступне.

ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України. Досудовим розслідуванням встановлено, що що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проходячи службу в Державній кримінально виконавчій службі України, перебуваючи на посаді заступника чергового помічника начальника установи начальник чергової зміни відділу нагляду і безпеки Державної установи «Арбузинська виправна колонія (№83)», в званні «прапорщик внутрішньої служби» в Державній установі «Арбузинська виправна колонія (№ 83)», є державним службовцем та, відповідно до Закону України «Про Державну кримінально виконавчу службу України» повинен, окрім іншого, забезпечувати правопорядок, додержання вимог режиму, правил внутрішнього розпорядку в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах і на прилеглих до них територіях та несе відповідальність за порушення дисципліни та законності, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності.

У невстановлені досудовим слідством час та місці, ОСОБА_4 , усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, з корисливих мотивів, став на шлях злочинної діяльності та умисно почав вчиняти злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів при наступних обставинах.

Так, не пізніше 2 липня 2021 року, у ОСОБА_4 виник злочинний умисел направлений на незаконне придбання, зберігання, перевезення з метою збуту особливо небезпечного наркотичного засобу та збут особливо небезпечного наркотичного засобу канабісу у місця позбавлення волі, а саме: за його місцем проходження служби Державної установи «Арбузинська виправна колонія (№83)» (далі ДУ «ВК № 83»), яка знаходиться за адресою: вул. Володимирська, 1, смт. Костянтинівка, Арбузинський район, Миколаївська область, з метою особисто збагачення.

Реалізуючи злочинний намір, направлений на незаконне збагачення, ОСОБА_4 вирішив збувати особливо небезпечний наркотичний засіб на території ДУ «ВК № 83», з метою конспірації безконтактним способом шляхом закладання наркотичного засобу на території колонії у дні, коли перебуває на добовому чергуванні, проносячи наркотичні засоби у особистих речах або продуктах харчування, та у подальшому після отримання грошових коштів шляхом їх перерахування засудженим на його мобільний номер телефону № НОМЕР_1 , повідомляючи про місце находження наркотичного засобу.

Підшукавши особу із числа засуджених, що відбувають покарання у ДУ «ВК № 83», а саме ОСОБА_6 , ОСОБА_4 збував йому особливо небезпечний наркотичний засіб канабіс вище описаним способом.

Так, 27.08.2021 о 11:15 год. ОСОБА_4 у ході розмови по мобільному телефону отримав замовлення від ОСОБА_6 на придбання особливо небезпечного наркотичного засобу канабісу. Діючи всупереч вимогам ст. 7 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», ст. 1 Закону України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», маючи умисел на незаконне придбання, зберігання, перевезення з метою збуту особливо небезпечного наркотичного засобу та збут особливо небезпечного наркотичного засобу у місця позбавлення волі до ДУ «ВК № 83», усвідомлюючи суспільно - небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, у невстановлений час, але не раніше 27.08.2021, та у невстановленої слідством особи, ОСОБА_4 незаконно придбав особливо небезпечний наркотичний засіб «КАНАБІС», маса якого складає не менше 7.707 г., яка, відповідно до Таблиці №1, є невеликим розміром, та став незаконно зберігати за місцем свого фактичного проживання будинок АДРЕСА_1 , з метою їх подальшого збуту.

Продовжуючи реалізаціюсвого умислу,03.09.2021 ОСОБА_4 ,діючи умисно,зберігаючи присобі особливонебезпечний наркотичнийзасіб «КАНАБІС»,маса якогоскладає неменше 7.707г.,незаконно перевізйого зметою подальшогозбуту з місцясвого проживанняза вищевказаноюадресою досмт.Костянтинівка Арбузинськогорайону Миколаївськоїобласті,прибувши домісця своєїроботи пройшовши зонувнутрішнього контролю,незаконно пронісособливо небезпечнийнаркотичний засіб канабіс на територіюустанови виконанняпокарань,та у період добової зміни 03.09.2021 з 08:00 год. до 08:00 год. наступного дня, сховав його на території колонії з метою подальшого збуту.

Продовжуючи реалізацію свого умислу, 03.09.2021 ОСОБА_4 , змінившись після добового чергування у ДУ «ВК № 83», діючи умисно, у телефонній розмові о 14:22 год. повідомив ОСОБА_6 про необхідність перерахування ОСОБА_6 на мобільний телефон ОСОБА_4 за № НОМЕР_1 , грошові кошти у сумі 500 гривень за наркотичний засіб.

Того ж дня, о 19:13 год., після отримання грошових коштів вищевказаним способом, ОСОБА_4 у телефонній розмові вказав місце, куди необхідно пройти ОСОБА_6 , щоб отримати залишений ОСОБА_4 особливо небезпечний наркотичний засіб, а саме на територію дисциплінарного ізолятору ДУ «ВК № 83».

Виконуючи вказівку ОСОБА_4 , о 19:45 год. ОСОБА_6 прибув на територію дисциплінарного ізолятору ДУ «ВК № 83» та після отримання у ході телефонної розмови з ОСОБА_4 деталізації місця, під однією із бетонних плит, розташованих на землі дисциплінарного ізолятору ДУ «ВК № 83», ОСОБА_6 дістав поліетиленовий пакет з канабісом, який відноситься до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено, масою 7,707 г., тим самим ОСОБА_4 вчинив усі дії, які вважав за необхідне для реалізації свого злочинного умислу на збут наркотичних засобів на території установи виконання покарань.

Клопотання слідчого обґрунтовано тим, що ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді, знищить чи підробить речі і документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливатиме на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримала.

Підозрюваний ОСОБА_4 у судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотання.

Заслухавши думку сторін кримінального провадження, перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази, слідчий суддя приходить до наступного.

Як видно з матеріалів клопотання, ТУ ДБР, розташоване у м. Миколаєві, здійснюється досудове розслідування за ч.2 ст. 307 КК України у кримінальному провадженні № 62021150010000179 від 02.07.2021 р. за фактом того, що до ТУ ДБР у м.Миколаєві надійшли матеріали з УСБУ в Миколаївській області щодо наявної інформації про факти збуту службовою особою одного з пенітенціарних закладів Миколаївської області наркотичних засобів та психотропних речовин.

15.09.2021 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 307 КК України.

Відповідно до вимог ст.ст.154, 157 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. При розгляді клопотання про відсторонення від посади слідчий чи прокурор зобов`язаний довести достатність підстав вважати, що такий захід необхідний для припинення кримінального правопорушення, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі, документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження, або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 307 КК України підтверджується доказами доданими до клопотання, зокрема, протоколом допитусвідка ОСОБА_6 ;висновком експерта№СЕ-19/115-21/12216-НЗПРАПвід 09.09.2021;протоколом про хідрезультати проведенняконтролю завчиненням злочинуу форміоперативної закупкивід 03.09.2021.

Враховуючи обставини кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що відсторонення ОСОБА_4 від займаної посади є необхідним для запобігання протиправній поведінці підозрюваного, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі і документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, незаконно засобами впливати на свідків, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином. На даній стадії кримінального провадження застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження є виправданим.

Слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню

Керуючись ст.ст.131,132,154,156,157,376 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Відсторонити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.307 КК України, від посади заступника чергового помічника начальника установи начальника чергової зміни відділу нагляду і безпеки Державної Установи «Арбузинська виправна колонія (№83)» на строк до 15.11.2021 р.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99808164
СудочинствоКримінальне
Сутьвідсторонення від посади відносно: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився у с.Баху, Келерашського району Республіки Молдова, громадянина України, працює заступником чергового помічника начальника установи начальником чергової зміни відділу нагляду і безпеки Державної Установи «Арбузинська виправна колонія (№83)», проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, - підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст. 307 КК України

Судовий реєстр по справі —487/6532/21

Ухвала від 12.11.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 12.11.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 26.10.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 26.10.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 17.09.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 17.09.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 22.09.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 17.09.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 17.09.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 10.09.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні