Ухвала
від 27.09.2021 по справі 2/135
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2/135

УХВАЛА

27.09.2021 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі: судді Фанди О.М., секретаря судового засідання Поліводи С.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях вх. № 15483/21 від 15.09.2021 про видачу дублікату наказу та поновлення строку для пред`явлення виконавчого документу до виконання по справі

за позовом: Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській області,

до відповідача: Приватного підприємства "Імідж-Плюс",

про розірвання договору купівлі-продажу нежитлових приміщень від 02.09.2008 та стягнення неустойки у сумі 658 744,60 грн.

Сторони в судове засідання не з`явилися.

ВСТАНОВИВ:

15.09.2021 до Господарського суду Івано-Франківської області надійшла заява від Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях за вх. № 15483/21 про видачу дублікату наказу та поновлення строку для пред`явлення виконавчого документу до виконання у даній справі.

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 16.09.2021 заяву призначено до розгляду в судовому засіданні на 27.09.2021.

Представники сторін в судове засідання не з`явились і в суду відсутні відомості про причини їх неявки.

Судом взято до уваги те, що згідно приписів ч. 2 ст. 329 Господарського процесуального кодексу України, заява про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документу до виконання, повинна бути розглянута господарським судом у десятиденний строк, а неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для розгляду заяви.

Дослідивши обставини на яких ґрунтуються вимоги заяви, оцінивши в сукупності всі докази, які мають значення для її розгляду по суті, суд виходить з наступного.

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 31.10.2011 позов Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській області до Приватного підприємства "Імідж-Плюс" про розірвання договору купівлі-продажу нежитлових приміщень від 02.09.2008 та стягнення неустойки у сумі 658 744,60 грн. - задоволено.

03.02.2012 на виконання рішення від 31.10.2011, Господарським судом Івано-Франківської області видано наказ про примусове виконання, який направлений на адресу стягувача.

В підтвердження заяви про видачу дублікату наказу та поновлення строку для пред`явлення виконавчого документу до виконання заявником вказано, що 17.10.2013 державним виконавцем ВДВС винесено постанову про повернення виконавчого документа стягувачу та повернуто наказ Господарського суду Івано-Франківської області.

Після цього Регіональним відділенням неодноразово направлялась заява про примусове виконання рішення суду, а органами ДВС виносилась постанова про повернення виконавчого документа стягувачу. Востаннє така заява була подана позивачем 14.02.2017, однак постанову про відкриття виконавчого провадження Регіональне відділення ФДМУ так і не отримало.

В подальшому Регіональне відділення неодноразово зверталося з листами до ВДВС про надання інформації про хід виконавчого провадження, проте відповіді не отримували, лише на звернення від 30.07.2021 до Регіонального відділення надійшла відповідь, в якій повідомлено, що матеріали виконавчого провадження знищені за терміном зберігання.

Заявник зазначає, що ним втрачено оригінал наказу Господарського суду Івано-Франківської області від 03.02.2012, що унеможливлює виконання рішення суду.

Згідно пункту 19.4. Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви.

Судом встановлено, що видача дублікату наказу не порушує прав боржника та не покладає на нього додаткових зобов`язань, оскільки дублікат наказу має повністю відтворювати втрачений наказ, у тому числі містити й дату його видачі. Натомість відсутність наказу у стягувача унеможливлює виконання рішення суду та порушує його права.

З огляду на викладене, суд вважає за можливе видати заявнику - Регіональному відділенню Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях дублікат наказу Господарського суду Івано-Франківської області від 03.02.2012.

Також у поданій суду заяві заявник - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях просить суд поновити строк для пред`явлення наказу Господарського суду Івано-Франківської області від 03.02.2012 до виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 327 ГПК України, виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження", виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Згідно з ст. 329 ГПК України, у разі пропуску строку для предявлення наказу, судового наказу до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено. Заява про поновлення пропущеного строку подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції, і розглядається в судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Їхня неявка не є перешкодою для вирішення питання про поновлення пропущеного строку. Суд розглядає таку заяву в десятиденний строк. Про поновлення строку для предявлення виконавчого документа до виконання суд постановляє ухвалу.

ГПК України не пов`язує право суду відновити пропущений процесуальний строк лише з певним колом обставин, що спричинили пропуск строку.

Можливість відновлення судом пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання безпосередньо пов`язана з наявністю поважних причин його пропуску, і такою підставою не може бути лише подання заяви стягувачем із зазначенням, що ним пропущено строк з поважних причин.

Поважними причинами пропуску процесуального строку визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, незалежними від волевиявлення сторони та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для вчинення процесуальної дії.

Отже, у кожному випадку суд повинен з урахуванням конкретних обставин пропуску строку оцінити доводи, що наведені на обґрунтування клопотання про його відновлення, та зробити мотивований висновок щодо поважності чи неповажності причин пропуску строку.

Враховуючи вищевикладене, зокрема відсутність інформації щодо номеру виконавчого провадження, відсутність будь-яких постанов стосовно виконавчого провадження у даній справі, позбавлення можливості стягувача повторно пред`явити виконавчий документ до виконання, суд вважає причини пропуску процесуального строку поважними . За наведеного , строк для пред`явлення наказу Господарського суду Івано-Франківської області від 03.02.2012 до виконання підлягає поновленню.

За наведеного, керуючись ст. 327, ст. 329, пунктом 19.4. Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України

УХВАЛИВ:

заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях вх. № 15483/21 від 15.09.2021 про видачу дублікату наказу та поновлення строку для пред`явлення виконавчого документу до виконання по справі № 2/135 - задовольнити.

Видати заявнику - Регіональному відділенню Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях дублікат наказу Господарського суду Івано-Франківської області від 03.02.2012.

Поновити заявнику - Регіональному відділенню Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях строк для пред`явлення дублікату наказу Господарського суду Івано-Франківської області від 03.02.2012 до виконання.

Встановити строк пред`явлення дублікату наказу Господарського суду Івано-Франківської області від 03.02.2012 до виконання з 28 вересня 2021 року до 28 вересня 2024 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду протягом десяти днів шляхом подання апеляційної скарги.

Ухвалу підписано 27.09.2021.

Суддя О.М. Фанда

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення27.09.2021
Оприлюднено28.09.2021
Номер документу99887723
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/135

Ухвала від 20.01.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 10.01.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 27.09.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 16.09.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 12.09.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 02.09.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 09.08.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Судовий наказ від 07.08.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Постанова від 18.07.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Ухвала від 18.07.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні