Ухвала
від 15.09.2021 по справі 5011-33/8321-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про заміну сторони виконавчого провадження

м. Київ

15.09.2021Справа № 5011-33/8321-2012

Господарський суд міста Києва у складі: головуючого - судді Лиськова М.О.,

при секретарі судового засідання Свириденко А.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Європейська агенція з повернення боргів" про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником у справі

За позовом Публічного акціонерного товариства "Універсал Банк"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аттіс", ЛТД

про стягнення 354 577,24 дол. США

Без участі представників учасників справи у зв`язку із їх неявкою

ВСТАНОВИВ:

На розгляд господарського суду м. Києва передані позовні вимоги публічного акціонерного товариства "Універсал Банк" до товариства з обмеженою відповідальністю "Аттіс", ЛТД про стягнення 354 577,24 дол. США.

Рішенням господарського суду м. Києва від 17.09.2012 року позов задоволено повністю, стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю "Аттіс", ЛТД на користь публічного акціонерного товариства "Універсал Банк" заборгованість по кредиту в розмірі 290 500,00 доларів США, що за курсом НБУ станом на 04.05.2012 року становить 2 321 065,95 грн. та заборгованість по підвищеним відсоткам за користування кредитом нарахованим в період з 30.09.2010 року по 17.04.2012 року в розмірі 64 077,24 доларів США, що за курсом НБУ станом на 04.05.2012 року становить 511 970,74грн., а також 56 660,74 грн. судового збору.

02.10.2012 року, на виконання рішення господарського суду міста Києва від 17.09.2012 року, видано наказ.

26.08.2021 року через відділ діловодства суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Європейська агенція з повернення боргів" про заміну сторони виконавчого провадження, у відповідності до якої заявник просить замінити стягувача (Публічне акціонерне товариство "Універсал Банк") щодо виконання рішення господарського суду міста Києва від 17.09.2012 у справі №5011-33/8321-2012 на правонаступника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Європейська агенція з повернення боргів".

Розпорядженням В.о. Керівника апарату Господарського суду міста Києва від 26.08.2021 №05-23/1461/21 у зв`язку із відпусткою судді Мудрого С.М., проведено повторний автоматичний розподіл матеріалів судової справи, за результатами якого заяву про заміну сторони правонаступником у справі №5011-33/8321-2012 передано на розгляд судді Лиськова М.О.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.09.2021 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Європейська агенція з повернення боргів" прийнято до розгляду та призначено судове засідання на 15.09.2021.

Представники сторін та заявника у судове засідання не з`явилися, про час і місце його проведення повідомлені у встановленому порядку.

Суд вважає можливим розглянути заяву відповідно до вимог ч. 3 ст. 334 ГПК України у відсутності представників сторін та заявника за наявними матеріалами, що містять достатньо відомостей про права і взаємовідносини сторін.

Відповідно до змісту ст. 334 ГПК України, суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Враховуючи визначений процесуальний строк розгляду заяви, належне повідомлення сторін про її розгляд у судовому засіданні, приписи ст. 334 ГПК України, суд вважає за можливе здійснити розгляд поданої заяви за наявними матеріалами.

Розглянувши наявні матеріали, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Рішенням Господарського суду м. Київ у справі № 5011-33/8321-2012 позовні вимоги АТ УНІВЕРСАЛ БАНК до ТОВ АТТІС , ЛТД про стягнення заборгованості за кредитним договором №135/08 від 07.05.2010 задоволено в повному обсязі.

30.04.2021 між АТ УНІВЕРСАЛ БАНК та Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів (далі - ТОВ ФК ЄАПБ ) було укладено Договір Факторингу №30/04/21/ФК2 (далі - Договір Факторингу), відповідно до умов якого ТОВ ФК ЄАПБ зобов`язується передати (сплатити) АТ УНІВЕРСАЛ БАНК Суму Фінансування, а АТ УНІВЕРСАЛ БАНК зобов`язується відступити Факторові Права Вимоги за Кредитними Договорами в обсязі та на умовах, визначених цим Договором (витяг з Договору Факторингу додається). Перелік Позичальників, підстави виникнення Права Вимоги до Позичальників, сума Боргу на Дату відступлення Прав Вимоги та інші дані зазначаються в Реєстрі Прав Вимог, який формується згідно Додатку №1 та є невід`ємною частиною Договору та підписується одночасно з ним.

Відповідно до Додатку №1 до Договору Факторингу, ТОВ ФК ЄАПБ набуло права грошової вимоги до Відповідача за кредитним договором №135/08 від 07.05.2010 в сумі 208344,11 доларів США - основна заборгованість за тілом кредиту.

Всі нарахування, що відбувались до дати отримання права грошової вимоги здійснювались безпосередньо Первісним кредитором - AT УНІВЕРСАЛ БАНК станом на день відступлення права вимоги ТОВ ФК ЄАПБ не здійснювалося жодних додаткових нарахувань (відсотки, пеня, штрафи, тощо), умови кредитного договору в односторонньому порядку не змінювалися.

Враховуючи те, що в Додатку №1 до Договору Факторингу вимоги міститься інформація щодо великої кількості боржників, що є банківською таємницею, розкриття якої має здійснюватися у визначеному законом порядку, надаємо Витяг з Додатку №1 до Договору Факторингу, що містить лише дані Відповідача.

Згідно п. 2.3. Договору Факторингу Відступлення Права Вимоги і всіх інших прав, належних AT УНІВЕРСАЛ БАНК за Кредитними Договорами, Договорами поруки та їх перехід від AT УНІВЕРСАЛ БАНК , до ТОВ ФК ЄАПБ відбувається в момент підписання Сторонами Акту прийому-передачі Реєстру Прав Вимог згідно Додатку №2 до цього Договору, після чого Фактор стає кредитором по відношенню до Позичальників стосовно Боргу та набуває всі Права Вимоги визначені цим Договором та всі права вимоги за Договорами поруки. Сторони підписують Акт прийому-передачі Реєстру Прав Вимог в день здійснення оплати Суми Фінансування згідно п. 3.1.цього Договору.

Підписаний Сторонами та скріплений їх печатками Акт прийому-передачі Реєстру Прав Вимог - підтверджує факт переходу від Клієнта до Фактора Прав Вимоги Боргу та є невід`ємною частиною цього Договору.

Відповідно до п.4.2.5.Договору Факторингу AT УНІВЕРСАЛ БАНК зобов`язаний протягом 5 (п`яти) днів з Дати відступлення Прав Вимоги оформити Повідомлення про Відступлення AT УНІВЕРСАЛ БАНК ТОВ ФК ЄАПБ Права вимоги та всіх інших прав, належних AT УНІВЕРСАЛ БАНК за Кредитними Договорами, та організувати їх направлення Позичальникам, Поручителям, Заставодавцям по забезпеченим заставою Кредитним договорам, а по незабезпеченим Кредитним договорам - протягом 30 (тридцяти) днів з Дати відступлення Прав Вимоги.

Отже, на момент подання заяви про заміну сторони правонаступником, право вимоги за Основними договорами перейшло від Акціонерного товариства "УНІВЕРСАЛ БАНК" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Веста".

Частиною 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, визначені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ст. 52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для задоволення поданої заяви та здійснення заміни сторони (стягувача) - Публічне акціонерне товариство "Універсал банк" його правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Європейська агенція з повернення боргів" у справі №5011-33/8321-2012.

Відповідно до п.1 ч. 1 статті 512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Стаття 514 ЦК України визначає, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином, на підставі ст.ст. 512-517 ЦК України відбулась заміна кредитора у зобов`язанні, встановленому Договором факторингу №30/04/21/ФК2 від 30.04.2021.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 334 ГПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч.5 ст. 334 ГПК України).

За таких обставин суд вважає за необхідне відповідно до вимог ст. 334 ГПК України, здійснити заміну стягувача Публічне акціонерне товариство "Універсал банк" його правонаступником Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Європейська агенція з повернення боргів" м. Києва (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, 30, код 35625014) в частині стягнення 290 500 (двісті дев`яносто тисяч п`ятсот) доларів США 00 центів.

Керуючись ст. ст. 232, 334 ГПК України, Господарський суд

У Х В А Л И В :

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Європейська агенція з повернення боргів" м. Києва про заміну сторони її правонаступником задовольнити.

2. Замінити стягувача Публічне акціонерне товариство "Універсал банк" його правонаступником Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Європейська агенція з повернення боргів" (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, 30, код 35625014) в частині стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Аттіс", ЛТД (03028, м. Київ, пр-т. Науки, 9-А, ідентифікаційний код 03805589) 290 500 (двісті дев`яносто тисяч п`ятсот) доларів США 00 центів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом десяти днів в порядку передбаченому ст.ст. 253-259 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено та підписано 24.09.2021

Суддя М.О. Лиськов

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.09.2021
Оприлюднено28.09.2021
Номер документу99888007
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5011-33/8321-2012

Ухвала від 06.10.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 15.09.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 02.09.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 06.02.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Рішення від 17.09.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 26.06.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні