Ухвала
від 01.10.2021 по справі 300/5547/21
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відкриття провадження

"01" жовтня 2021 р. справа № 300/5547/21

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Тимощук О.Л., розглянувши матеріали позовної заяви

Товариства з обмеженою відповідальністю Екоенергетика , адреса: вул. Заводська, 4, с-ще Вигода, Калуський р-н, Івано-Франківська обл., 77552,

до Вигодської селищної ради, адреса: вул. Д. Галицького, 75, с-ще Вигода, Калуський р-н, Івано-Франківська обл., 77552,

про визнання протиправним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

Адвокат Марчук Мар`яна Ігорівна (надалі, також - представниця позивача, представниця ТОВ Екоенергетика , адвокат Марчук М.І.), в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю Екоенергетика (надалі, також - позивач, ТОВ Екоенергетика ), 27.09.2021 звернулася в суд із позовною заявою до Вигодської селищної ради про визнання протиправним та скасування рішення від 03.08.2021 №702-8/2021 Про скасування рішення Вигодської селищної ради від 22.04.2021 №337-5/2021 Про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється .

Підставою звернення до суду стало протиправне, на переконання представниці позивача, прийняття Вигодською селищною радою оскаржуваного рішення, яким скасовано раніше прийнятий відповідачем індивідуальний акт, що вже виконаний ТОВ Екоенергетика .

Позивач є особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

Представниця позивача має належні повноваження на подання позовної заяви.

Позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі, також - КАС України).

Позовну заяву належить розглядати за правилами адміністративного судочинства, подано з дотриманням правил підсудності та у строк, встановлений законом.

Інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених КАС України немає.

Справа підсудна Івано-Франківському окружному адміністративному суду.

У позовній заяві представниця ТОВ Екоенергетика заявила клопотання про здійснення розгляду даної справи за правилами загального позовного провадження.

Так, ознайомившись із позовною заявою та долученими до неї документами, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення такого клопотання представниці позивача, зважаючи на наступне.

Положеннями статті 12 КАС України визначено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Водночас, частинами 4 та 5 статті 12 КАС України визначено, що виключно за правилами загального позовного провадження розглядаються справи у спорах:

1) щодо оскарження нормативно-правових актів, за винятком випадків, визначених цим Кодексом;

2) щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо позивачем також заявлено вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної такими рішеннями, діями чи бездіяльністю, у сумі, що перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

3) про примусове відчуження земельної ділянки, інших об`єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, з мотивів суспільної необхідності;

4) щодо оскарження рішення суб`єкта владних повноважень, на підставі якого ним може бути заявлено вимогу про стягнення грошових коштів у сумі, що перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

5) щодо оскарження рішень Національної комісії з реабілітації у правовідносинах, що виникли на підставі Закону України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років".

Умови, за яких суд має право розглядати справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Статтею 257 КАС України передбачено перелік справ, що розглядаються за правилами спрощеного позовного провадження. Так, частинами 1 та 2 даної статті визначено, що за правилами спрощеного позовного провадження розглядаються справи незначної складності, а також, будь-яка справа, віднесена до юрисдикції адміністративного суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Приписи частини 4 вказаної статті кореспондуються із приписами частини 4 статті 12 КАС України, та знову ж таки визначають конкретний перелік адміністративних справ, що належить розглядати виключно за правилами загального позовного провадження.

Суд зазначає, що адміністративні справи з приводу скасування рішення органу місцевого самоврядування, який є актом індивідуальної дії, у переліку вищенаведених статей КАС України відсутні.

Частиною 3 статті 257 Кодексу визначено, що при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує:

1) значення справи для сторін;

2) обраний позивачем спосіб захисту;

3) категорію та складність справи;

4) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо;

5) кількість сторін та інших учасників справи;

6) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес;

7) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи вищенаведені критерії, представниця позивача не навела обґрунтованих підстав для задоволення її клопотання та розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Разом з тим, здійснення розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження передбачає подання учасниками справи заяв по суті справи та письмових доказів, які необхідні для всебічного та об`єктивного розгляду справи.

Таким чином, у задоволенні клопотання представниці позивача слід відмовити, натомість дана справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) в порядку, визначеному статтею 262 КАС України.

Керуючись статями 80, 171, 248, 257, 260, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

1. Відкрити провадження в адміністративній справі за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Екоенергетика до Вигодської селищної ради про визнання протиправним та скасування рішення.

2. У задоволенні клопотання представниці позивача Марчук М.І. про розгляд справи за правилами загального позовного провадження - відмовити.

3. Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) в порядку, визначеному статтею 262 КАС України.

4. Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали для подання відзиву на позов, який повинен відповідати вимогам статті 162 КАС України, і подання всіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

4.1 Зобов`язати відповідача надіслати (надати) іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

5. Встановити позивачу для подання відповіді на відзив, а відповідачу для подання заперечень, - п`ятиденний строк з дня отримання відзиву чи відповіді на відзив, копії яких одночасно з поданням до суду повинні бути надіслані іншим учасникам справи.

6. Витребувати у Вигодської селищної ради документальне підтвердження всіх підстав та причин прийняття оскаржуваного рішення.

6.1. Зобов`язати відповідача витребувані судом документи надати суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії цієї ухвали.

7. Інформацію по даній справі учасники справи можуть отримати за веб-адресою: http://adm.if.court.gov.ua/sud0970/.

8. Направити Вигодській селищній раді копію позовної заяви разом з доданими до неї матеріалами.

9. Копію цієї ухвали надіслати учасникам справи.

10. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Суддя /підпис/ Тимощук О.Л.

Дата ухвалення рішення01.10.2021
Оприлюднено04.10.2021
Номер документу100041334
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —300/5547/21

Постанова від 29.06.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Хобор Романа Богданівна

Ухвала від 01.06.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Хобор Романа Богданівна

Ухвала від 01.06.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Хобор Романа Богданівна

Ухвала від 01.05.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Хобор Романа Богданівна

Ухвала від 27.03.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Хобор Романа Богданівна

Рішення від 04.01.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Рішення від 15.12.2021

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 03.11.2021

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 01.10.2021

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні