Ухвала
від 17.09.2021 по справі 953/7426/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/7426/21

н/п 1-кс/953/8889/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" вересня 2021 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Київського районного суду м. Харкова клопотання старшого слідчого СВ Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області майора поліції ОСОБА_6 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018221080000154 від 31.05.2018 року про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Слатине, Дергачівського району Харківської області, українця, громадянина України, з вищою освітою, не працюючого, який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

15.09.2021 року до Київського районного суду м. Харкова надійшло клопотання старшого слідчого СВ Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області майора поліції ОСОБА_6 , погоджене з прокурором ОСОБА_7 про застосування до підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб в Державній установі «Харківський слідчий ізолятор», розташованій за адресою: 61093 м. Харків, вул. Полтавський шлях, 99.

В обґрунтування поданого клопотання прокурор вказує, що слідчим відділом СВ Харківського РУП № 1 ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №4201822108000154 від 31.05.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 191 КК України, за фактомзаволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, у великих розмірах.

Процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні здійснює Київська окружна прокуратура міста Харкова.

В ході досудового розслідування встановлено, щонаказом ТОВ «Констракшн Машинері» № 184к від 01.12.2011 ОСОБА_5 призначено директором філії ТОВ «Констракшн Машинері» в м. Харкові (ЄДРПОУ 37974527), зареєстрованого за адресою: м. Харків, пр. Ю. Гагаріна, 201Б, яке є юридичною особою та має самостійний баланс, поточні рахунки у банківських установах, штамп, печать та діє на підставі господарського розрахунку, у зв`язку з чим мав право підпису всіх документів, необхідних для ведення фінансово-господарської діяльності, відповідно до статуту ТОВ, тобто був службовою особою, що постійно обіймає на підприємстві посаду, пов`язану з організаційно-розпорядними та адміністративно господарськими функціями.

Відповідно до «Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політки України № 336 від 29.12.2004, директор, серед іншого, керує згідно з чинним законодавством виробничо-господарською та фінансово-економічною діяльністю підприємства, відповідає за наслідки прийнятих рішень, збереження та ефективне використання майна підприємства, а також фінансово-господарські результати його діяльності; забезпечує виконання підприємством програми оновлення продукції, планів капітального будівництва, обов`язків перед державним бюджетом, постачальниками, замовниками і банками, а також господарських та трудових договорів (контрактів) і бізнес-планів; вирішує інші питання щодо фінансово-економічної та виробничо-господарської діяльності підприємства.

Враховуючи вказані права, обов`язки та повноваження, надані ОСОБА_5 . Статутом ТОВ «Констракшн Машинері», відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України, він, як директор філії ТОВ «Констракшн Машинері», обіймаючи вказану посаду, яка пов`язана з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, - є службовою особою.

ОСОБА_5 , працюючи на вищевказаній посаді, будучи обізнаним у своїх службових обов`язках та вимогах законодавства, що регламентують діяльність ТОВ «Констракшн Машинері», усвідомлюючи протиправність свої дій, діючі умисно, з корисливих мотивів, переслідуючи мету особистого збагачення, у січні 2019 року, точна дата під час досудового розслідування не встановлена, вступив у злочинну змову із посадовими особами КП «Балаклійський водоканал» з метою заволодіння бюджетними коштамиКП «Балаклійський водоканал» шляхом зловживання службового становища, із використанням процедури проведення торгів на закупівлю товару за кодом ДК 021:2015-43260000-3 Механічні лопати, екскаватори та ковші навантажувачі, гірнича техніка (Екскаватор-навантажувач).

Відповідно до спільного злочинного плану, розробленому ОСОБА_5 та посадовими особами КП «Балаклійський водоканал» - ТОВ «Констракшн Машинері» та ТОВ «Спецкомтранс», виступаючи дилерами одного й того ж самого підприємства-виробника JCB, пропонуватимуть заздалегідь узгоджену завищену ціну на нього, як на етапі формування очікуваної вартості предмета закупівлі, так і у ході спільної участі у відкритих торгах, а посадові особи КП «Балаклійський водоканал» здійснить забезпечення перемоги ТОВ «Констракшн машинері» у цих торгах з метою подальшого заволодіння державними коштами, отриманими злочинним шляхом, розмір яких становитиме різницю у реальній вартості (вартості виробника) та вартості реалізації обладнання, поставленого на адресу вказаного комунального підприємства, для подальшого розподілу грошових коштів між учасниками злочинної схеми.

При цьому склад тендерного комітету КП «Балаклійський водоканал» повинен був за усною вказівкою посадових осіб вказаного комунального підприємства підготувати та розмістити на веб-порталі Уповноваженого органу (prozorro.gov.ua) оголошення про проведення закупівлі та тендерну документацію КП «Балаклійський водоканал», в якій заздалегідь створені умови на користь ТОВ «Констракшен машинері», перевірити документи в тендерних пропозиціях учасників торгів ТОВ «Констракшн Машинері» та ТОВ «Спецкомтранс», та внести до офіційних документів відомості щодо визнання переможцем ТОВ «Констракшн Машинері», підписати їх членами тендерного комітету.

В свою чергу, директор ТОВ «Констракшн машинері» ОСОБА_5 повинен був: підготувати тендерні пропозиції ТОВ «Констракшн Машинері» у відповідності до тендерної документації КП «Балаклійський водоканал» та необхідні документи для участі у торгах, вказати в тендерній пропозиції завищену ціну пропозиції та умови згідно попередньої домовленості з посадовими особами КП «Балаклійський водоканал», приймати участь в торгах та виконувати домовленості з даними посадовими особами щодо не зменшення ціни пропозиції, підписати договори за результатами перемоги в торгах, зняти грошові кошти, які отримані як прибуток ТОВ «Констракшен Машинері» у результаті виконання договору з постачання Екскаватора-навантажувача для КП «Балаклійський водоканал» за завищеними цінами та частину грошових коштів передати посадовим особами даного комунального підприємства.

У подальшому посадові особи КП «Балаклійський водоканал» продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, на початку лютого 2019 року, точна дата під час досудового розслідування не встановлена, зловживаючи своїм службовим становищем, перебуваючи за адресою: Харківська область, Балаклійський район, м. Балаклія, вул. Вторчерметівська, 3, усвідомлюючи, що тендерну пропозицію ТОВ «Констракшен Машинері» можливо використати для участі у торгах, та за результатами торгів визначити ТОВ «Констрашн машинері» переможцем, надали вказівку інженеру технологу КП «Балаклійський водоканал» ОСОБА_8 розмістити на авторизованому електронному майданчику «Prozorro» оголошення про проведення відкритих торгів за предметом закупівлі код ДК 021:2015-43260000-3 Механічні лопати, екскаватори та ковші навантажувачі, гірнича техніка, а саме Екскаватор-навантажувач, очікуваною вартістю 2475000,00 гривень, та тендерну документацію КП «Балаклійський водоканал» з вимогами, заздалегідь штучно створеними на користь ТОВ «Констракшн Машинері». Після чого ОСОБА_8 на виконання даної вказівки 11.02.2019 розмістив на електронному майданчику «Prozorro» оголошення про проведення відкритих торгів за вказаним предметом закупівлі, номер процедури закупівлі в електронній системі визначений UA-2019-02-11-000906-a.

Після розміщення вказаного оголошення для участі у зазначеній процедурі закупівлі ТОВ відповідно до спільного розробленого злочинного плану тендерні пропозиції подали 2 учасники: ТОВ «Констракшн Машинері» з ціною пропозиції 2470000 гривень, ТОВ «Спецкомтранс» з ціною пропозиції 2472000 гривень.

У подальшому тендерним комітетом КП «Балаклійський водоканал», який діяв за злочинною вказівкою та прямим сприянням посадових осіб даного комунального підприємства, використовуючи заздалегідь штучно створені умови для реалізації злочинної схеми, спрямованої на незаконне заволодіння державними коштами, за результатами розгляду конкурсних пропозицій акцептовано пропозицію ТОВ «Констракшн Машинері» з ціною 2470000,00 грн. разом з ПДВ, що є завідомо для посадових осіб КП «Балаклійський водоканал» та ОСОБА_5 значно вищою за ринкову, та з формальних підстав відхилено конкурсну пропозицію ТОВ «Спецкомтранс».

11.03.2019 за результатами проведеної тендерної процедури між КП «Балаклійський водоканал» (Замовник) та ТОВ «Констракшн машинері» (Постачальник) укладений договір № 32, згідно якого ТОВ «Констракшн машинері» зобов`язується поставити Замовнику в строк до 31.12.2019 товар: Екскаватор-навантажувач JCB 3CXSITEMASTER, вартістю 2470000 грн. 00 коп.

11.03.2019 директор ТОВ «Констракшн машинері» ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, спрямований на незаконне заволодіння державними коштами, на виконання умов договору від 11.03.2019 за №32, відповідно до видаткової накладної № 3697 від 11.03.2019 та акту приймання передачі обладнання №КМ-00003697 від 11.03.2019 здійснив постачання до КП «Балаклійский водоканал» за адресою: Харківська область, Балаклійський район, вул. Вторчерметівська, 3,товар: Екскаватор-навантажувач JCB 3CXSITEMASTER, на суму згідно вказаного договору 2470000 грн. 00 коп., в той час як ринкова вартість даного екскаватора, складала 2077725 грн. 00 коп.

13.03.2019 КП «Балаклійський водоканал», в свою чергу, на виконання умов вказаного договору, відповідно до платіжного доручення № 15 від 13.03.2019 перерахувало на розрахунковий рахунок ТОВ «Констракшн машинері» грошові кошти загальній сумі 2 470000 грн. 00 коп.

В подальшому грошові кошти, одержані від КП «Балаклійський водоканал» за поставку екскаватора-навантажувача JCB 3CXSITEMASTER, були розподілені між ОСОБА_9 та посадовими особами КП «Балаклійський водоканал» та незаконно витрачені на особисті потреби останніх.

Слідчий вказує, що ОСОБА_5 , займаючи посаду директора філії ТОВ «Констракшн машинері», будучи службовою особою, наділеною адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими функціями, повністю розуміючи протиправність своїх дій, діючи умисно, за попередньою змовою з посадовими особами КП «Балаклійський водоканал», шляхом зловживання своїм службовим становищем, незаконно заволодів бюджетними коштами КП «Балаклійський водоканал» на загальну суму 392275 грн. 00 грн., які надійшли на розрахунковий рахунок ТОВ «Констракшн машинері» за придбання Екскаватора-навантажувача JCB 3CXSITEMASTER на виконання договору поставки про закупівлю товару від 11 березня 2019 року за №32, що підтверджується висновком судової економічної експертизи № 18479 від 26.07.2021, та якими ОСОБА_5 спільно з посадовими особами КП «Балаклійський водоканал» незаконно розпорядився, тим самим спричинив матеріальний збиток державним інтересам на суму 392275 грн. 00 коп., що на той час більш ніж в 250 разів перевищувало неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Також зазначає, що на даний час існують ризики, передбачені п.п.1,3,5 ч.1 ст. 177 КПК України, а саме: підозрюваний ОСОБА_5 , умисно ігноруючи вимоги діючого законодавства України, внаслідок помилкових думок про ймовірну безкарність за свої вчинки, вчинив умисний тяжкий злочин, за яке передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до восьми років, завдавши матеріальну шкоду інтересам держави; матеріальні збитки до даного часу не відшкодовані; перебуваючи на волі, може переховуватися від органів досудового розслідування та\або суду, у тому числі на території іншої держави, а також вчинити інше аналогічне кримінальне правопорушення, крім того, може незаконно впливати насвідків, які допитані під час досудового розслідування у кримінальному провадженні, оскільки проводиться досудове розслідування та на даний час вони не давали свої показання у суді; свідків, які на даний час встановлюються, та ще не допитані у кримінальному провадженні, а також на осіб, які вчинили кримінальне правопорушення, передбачене ч.4ст. 191 КК України, у змові з ОСОБА_5 , та які не встановлені під час досудового розслідування.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання про застосування запобіжного заходу відносно підозрюваного ОСОБА_5 , просили задовольнити. Підставою застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_5 вказує наявність обґрунтованої підозри у вчиненні умисного кримінального правопорушення, передбаченихч.4 ст.191 КК України, а також з метою запобігання спробам переховуватись від органів досудового розслідування та/або суду у кримінальному провадження, продовжити свою злочинну діяльність.

Захисник підозрюваного адвокат ОСОБА_4 та підозрюваний ОСОБА_5 заперечували проти задоволення клопотання, просили відмовити у його задоволенні за необґрунтованістю, недоведеністю та безпідставністю, просили врахувати фактичні обставини, відомості про особу підозрюваного, стан його здоров`я, існування міцних соціальних зв`язків, тощо.

Слідчий суддя, вислухавши думку сторін кримінального провадження, дослідивши надані докази, вважає, що клопотання прокурора про обрання запобіжного заходу підозрюваному ОСОБА_5 у кримінальному провадженні підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Слідчим відділом СВ Харківського РУП № 1 ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №4201822108000154 від 31.05.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 191 КК України, за фактомзаволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, у великих розмірах.

Процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні здійснює Київська окружна прокуратура міста Харкова.

16.08.2021 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення злочину, передбаченому ч.4 ст. 191 КК України. Допитаний в якості підозрюваного ОСОБА_5 свою провину у вчиненні даних злочинівне визнав.

Обґрунтованість повідомленої ОСОБА_5 підозри увчиненні вказаногозлочину обґрунтовуєтьсянаступними матеріаламикримінального провадження№42018221080000154від 31.05.2018року,зокрема: наказом ТОВ «Констракшн Машинері» № 184к від 01.12.2011 відповідно до якого ОСОБА_5 призначений на посаду директора філії ТОВ «Констракшн машинері»; статутом ТОВ «Констракшн машинері»; тендерною документацією, наданою КП «Балаклійський водоканал» під час проведення тендеру за № UA-2019-02-11-000906-a; тендерною документацією, наданою ТОВ «Констракшн машинері» під час проведення тендер заUA-2019-02-11-000906-a; договором закупівлю товару № 32, укладеним 11.03.2019 між КП «Балаклійський водоканал» та ТОВ « Констракшн машинері» за результатами проведення тендеру № UA-2019-02-11-000906-a; на загальну суму 2 470000 грн. 00 коп.; видатковою накладною № 3697 від 11.03.2019; актом приймання-передачі обладнання № КМ-00003697 від 11.03.2019;платіжним дорученням № 15 від 13.03.2019; довідкою спеціаліста від 25.06.2021; висновком судової економічної експертизи № 18479 від 26.07.2021; даними, отриманими в результаті проведення негласних слідчих (розшукових) дій; іншими матеріалами досудового розслідування.

Надані стороною обвинувачення докази та матеріали кримінального провадження свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінальних правопорушень, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави суду вважати, що обвинувачений може здійснити дії передбачені ч. 1ст. 177 КПК України.

При вирішенні питання щодо обрання запобіжного заходу судом були оцінені всі обставини з урахуванням наданих сторонами кримінального провадження матеріалів, а також вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним кримінального правопорушення, тяжкість покарання, що загрожує особі у разі визнання підозрюваним винуватим у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, відомості про особу підозрюваного, фактичні обставини справи, викладені у клопотанні про застосування запобіжного заходу з доданими матеріалами, вагомість наявних доказів, якими обґрунтовується відповідні обставини.

За таких обставин, перевіряючи доводи, надані сторонами в обґрунтування своїх доводів та заперечень, дослідивши додані письмові матеріали у системному взаємозв`язку, приймаючи до уваги, що підозрюваний ОСОБА_5 має зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий, його ставлення до вчиненого, щире каяття, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання прокурора про обрання підозрюваному ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту за місцем реєстрації, що відповідатиме загальним засадам кримінального судочинства, враховуватиме відомості про особу підозрюваного, фактичні обставини справи, а також буде співмірним та відповідати наведеними у клопотанні прокурора ризикам, передбаченими ч. 1ст. 177 КПК України.

Застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту надасть можливість усунути вплив підозрюваного на потерпілих та свідків, забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, дасть можливість запобігти ризикам, передбаченим п. 1, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, зокрема неявки до суду, незаконного впливу на потерпілих, свідків у кримінальному провадженні, вчиненню інших кримінальних правопорушень чи перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Слідчий суддя враховує, що метою застосування запобіжного заходу є не карна функція, а забезпечувальна, тобто до підозрюваного має бути застосований такий вид запобіжного заходу, який би в повній мірі забезпечив запобіганню ризиків, передбачених ст.177 КПК України, а також відповідав засадам гарантування основоположних прав людини на свободу та особисту недоторканність, що передбачає недопущення ув`язнення особи до засудження її компетентним судом, (пп. «а» п.1ст.5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод).

На підставі вищенаведеного, керуючись статтями 177, 178, 182, 183, 193-197, 206, 211,213, 372, 395 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області майора поліції ОСОБА_6 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018221080000154 від 31.05.2018 року про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 задовольнити частково.

Застосувати допідозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді домашнього арешту за місцем проживання за адресою: АДРЕСА_1 в межах строку досудового розслідування на 60 діб - до 15.11.2021 року включно.

Покласти на ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обов`язки:1)прибувати дослідчого,прокурора чисуду закожною вимогою;2)не змінювати місце постійного проживання за адресою: АДРЕСА_1 без дозволу слідчого, прокурора або суду; 3) не залишати місце постійного проживання за адресою: АДРЕСА_1 з 22-00до 06-00години; 4) утриматись від будь якого спілкування з потерпілими у кримінальному провадженні та свідками; 5) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Контроль за виконанням вказаного запобіжного заходу залишити за органами Національної поліції, які обслуговують територію місця проживання підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 заадресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення, а підозрюваним в той же строк, але з моменту отримання копії ухвали слідчого судді.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя -

Дата ухвалення рішення17.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу100094640
СудочинствоКримінальне
Сутьобрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Слатине, Дергачівського району Харківської області, українця, громадянина України, з вищою освітою, не працюючого, який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —953/7426/21

Ухвала від 28.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 28.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 15.11.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 15.11.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

Ухвала від 26.10.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Кружиліна О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні