Ухвала
від 05.10.2021 по справі 922/3537/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"05" жовтня 2021 р.Справа № 922/3537/20

Господарський суд Харківської області у складі:

судді: Міньковського С.В.

при секретарі судового засідання : Черновій В.О.

розглянувши справу

за заявою Фізичної особи ОСОБА_1 до Фізичної особи ОСОБА_1 про неплатоспроможність за участю :

керуючого реалізацією : Чипиженко Є.В., свідоцтво №523 від 21.03.2013

представника кредитора ОСОБА_2 : адвокат Чередниченко К.В., договір про надання правової допомоги від 21.12.2020, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю №1293 від 16.05.2005

ВСТАНОВИВ:

КОРОТКИЙ ЗМІСТ ТА ВИМОГИ КЕРУЮЧОГО РЕАЛІЗАЦІЄЮ.

Постановою господарського суду Харківської області від 15.04.2021 визнано фізичну особу ОСОБА_1 банкрутом та введено процедуру погашення боргів, призначено керуючим реалізації боржника арбітражного керуючого Чипиженко Є.В.

13.07.2021 року до суду надійшла скарга керуючого реалізацією на дії учасника ліквідаційної процедури (вх. №16318), відповідно до якої скаржник просить суд зобов`язати АТ КБ "ПриватБанк" перерахувати на спеціальний поточний рахунок для проведення процедури погашення боргів боржника фізичної особи ОСОБА_1 грошові кошти.

Ухвалою від 19.07.2021 зазначену скаргу суд призначив до розгляду в судовому засіданні на 17.08.2021, залучивши до розгляду даної скарги АТ КБ "ПриватБанк" та зобов`язавши залучену особу надати суду відзив на скаргу керуючого реалізацією на дії учасника ліквідаційної процедури щодо списання грошових коштів з банківських рахунків банкрута.

Ухвалою суду від 17.08.2021 відкладено розгляд скарги керуючого реалізацією на дії учасника ліквідаційної процедури на 31.08.2021 року; повторно зобов`язано залучену особу, АТ КБ "ПриватБанк", надати суду відзив на скаргу керуючого реалізацією, попереджено АТ КБ "ПриватБанк" про накладення штрафу в разі невиконання вимог ухвали суду.

Ухвалою суду від 31.08.2021 стягнуто з АТ КБ "ПриватБанк" в дохід Державного бюджету України штраф у розмірі 11350,00 гривень, відкладено розгляд скарги керуючого реалізацією на дії учасника ліквідаційної процедури на 23.09.2021. Повторно зобов`язано залучену особу, АТ КБ "ПриватБанк", виконати вимоги попередньої ухвали суду та надати суду відзив на скаргу керуючого реалізацією щодо списання грошових коштів з банківських рахунків ОСОБА_1

23.09.2021 до суду надійшла уточнена скарга керуючого реалізацією на дії учасника ліквідаційної процедури (вх. №16318). В поданій скарзі керуючий реалізацією зазначає, що всупереч вимог Кодексу України з процедур банкрутства та приписів ухвали суду від 19.11.2020 та постанови суду від 15.04.2021 під час дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, АТ КБ "ПриватБанк" здійснив списання грошових коштів з банківських рахунків банкрута ОСОБА_1 . Письмові вимоги керуючого реалізацією на адресу АТ КБ "ПриватБанк" про повернення грошових коштів не були задоволені. Окрім того, на рахунках банкрута, відкритих у АТ КБ "ПриватБанк", продовжують обліковуватись грошові кошти банкрута. Письмові вимоги керуючого реалізацією на адресу АТ КБ "ПриватБанк" щодо перерахування цих грошових коштів на спеціальний поточний рахунок, відкритий керуючим реалізацією для проведення процедури погашення боргів банкрута, також не були задоволені. Отже, керуючий реалізацією вважає, що такі рішення АТ КБ "ПриватБанк" суперечать вимогам закону та порушують права кредиторів, а саме: спрямовані на задоволення грошових вимог АТ КБ "ПриватБанк" до банкрута пріоритетно перед іншими кредиторами та з порушенням визначеної законом процедури. З урахуванням вищевикладеного, керуючий реалізацією просить зобов`язати АТ КБ "ПриватБанк" перерахувати на спеціальний поточний рахунок, відкритий для проведення процедури погашення боргів банкрута, коштів, раніше списаних АТ КБ "ПриватБанк" на свою користь, а також коштів, які продовжують обліковуватися на рахунках банкрута, відкритих в АТ КБ "ПриватБанк".

23.09.2021 року судом було оголошено протокольну ухвалу про відкладення розгляду скарги керуючого реалізацією на дії АТ КБ "ПриватБанк" на 05.10.2021 року; зобов`язано АТ КБ "ПриватБанк" надати суду письмовий відзив (заперечення) на уточнену скаргу керуючого реалізацією.

28.09.2021 року, на виконання вимог ухвали суду від 23.09.2021 року, на електронну пошту надійшли письмові пояснення АТ КБ "Приватбанк" (вх. № 6208), в яких банк зазначає, що не заперечує проти доводів ліквідатора, що належним одержувачем коштів боржника є керуючий реалізацією, а належним банківським рахунком, на якому мають акумулюватися кошти в процедурі банкрутства - спеціальний поточний рахунок, відкритий керуючим реалізацією для проведення процедури погашення боргів фізичної особи, тому просить суд розглядати скаргу керуючого реалізацією з урахуванням наданих пояснень та винести рішення щодо скарги на розсуд суду.

Присутній в судовому засіданні керуючий реалізацією підтримує уточнену скаргу, просить суд задовольнити її.

Представник АТ КБ "ПриватБанк" не заперечує проти скарги керуючого реалізацією.

Інші учасники у справі про неплатоспроможність в судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду скарги керуючого реалізацією були повідомлені належним чином, про що свідчать повідомлення, наявні в матеріалах справи.

Згідно ч. 1 ст. 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Судом встановлено, що всіх учасників даного судового засідання повідомлено про дату, час та місце розгляду справи належним чином, в зв`язку з чим суд розглядає скаргу керуючого реалізацією по суті.

Розглянувши матеріали справи, скаргу керуючого реалізацією, вислухавши пояснення керуючого реалізацією, здійснивши оцінку всіх доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку про наступне.

НОРМИ, ЯКІ ПІДЛЯГАЮТЬ ЗАСТОСУВАННЮ.

Згідно ст. 11 ГПК України суд при розгляді справи керується верховенством права. Суд розглядає справи відповідно до Конституції України, законів України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Суд застосовує при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано ВРУ, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

У відповідності до ч. 6 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"

За приписами ч. 1 ст. 3 ГПК України, судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України Про міжнародне приватне право , Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно ч. 3 наведеної статті судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

З 21.10.2019 почав діяти новий Кодекс України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення в дію цього Кодексу визнано такими, що втратили чинність Закон України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 31, ст. 440 із наступними змінами).

Таким чином, розгляд справи про неплатоспроможність ОСОБА_1 та скарги керуючого реалізацією на дії учасника ліквідаційної процедури АТ КБ "ПриватБанк" повинні відбуватись за нормами Кодексу України з процедур банкрутства (далі- КУзПБ).

ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ СПРАВИ І ВИСНОВОК СУДУ.

Як свідчать матеріали справи, скарга подана арбітражним керуючим Чипиженком Є.В., якого призначено керуючим реалізацією боржника-фізичної особи ОСОБА_1 . Предметом оскарження є дії учасника ліквідаційної процедури АТ КБ "ПриватБанк", які полягають у списанні на користь банку коштів, що на момент визнання боржника банкрутом знаходились на рахунку у АТ КБ "ПриватБанк", а також у невиконанні банком вимоги керуючого реалізацією про перерахування коштів з рахунків банкрута на спеціальний поточний рахунок, відкритий керуючим реалізацією для проведення процедури погашення боргів.

Ухвалою суду від 19.11.2020 р. відкрито провадження у справі про неплатоспроможність фізичної ОСОБА_1 , введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Ухвалами суду від 12.01.2021, 09.02.2021, 11.03.2021 розглянуто заяви кредиторів із грошовими вимогами до боржника. При цьому, на адресу господарського суду заяви АТ КБ "Приватбанк" із грошовими вимогами до боржника не надходило.

Постановою суду від 15.04.2021 р. фізичну особу ОСОБА_1 визнано банкрутом, введено процедуру погашення боргів, керуючим реалізацією призначено арбітражного керуючого Чипиженко Є.В. Зазначеною постановою суду встановлено, що з дня її прийняття припиняється стягнення з банкрута за всіма виконавчими документами, а також скасовуються арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається. Окрім того, судом встановлено, що оригінал постанови суду від 15.04.2021 було надано керуючим реалізацією через канцелярію АТ КБ "Приватбанк" 26.04.2021, що підтверджується копією заяви керуючого реалізацією від 22.04.2021 №02-26/54 із відміткою банку про прийняття, яка додана до скарги

Як свідчать матеріали справи, на виконання вимог ч.1 ст.133 КУзПБ керуючим реалізацією відкрито у АБ "Укргазбанк" окремий банківський рахунок для задоволення вимог кредиторів ОСОБА_1 (довідка АБ "Укргазбанк" від 05.05.2021 №5-270/20/677/2021)

Судом встановлено, що після відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника та під час дії мораторію на задоволення вимог кредиторів учасником ліквідаційної процедури АТ КБ "ПриватБанк" вчинено дії із списання коштів з рахунків банкрута на користь банку. Так, згідно Виписки АТ КБ "ПриватБанк" від 24.05.2021 б/н на рахунках (у власності) ОСОБА_1 станом на 15.04.2021, зокрема, знаходились:

- на рахунку № НОМЕР_1 - грошові кошти у сумі 800,00 грн.,

- на рахунку № НОМЕР_2 - грошові кошти у сумі 1 144,27 доларів США (що згідно офіційного курсу долара США, встановленого Національним банком України станом на 15.04.2021 р. складало 32012,66 грн. (1 144,27 доларів США х 27,9765 = 32012,66 грн.);

Згідно виписок АТ КБ "ПриватБанк" від 11.05.2021, 22.09.2021 в період 29.04.2021- 31.05.2021 АТ КБ "ПриватБанк" здійснив списання грошових коштів з банківських рахунків ОСОБА_1 , а саме:

- автоматичне списання грошей для погашення заборгованості по карті - у загальній сумі 939,64 доларів США - 29.04.2021 р.

- автоматичне списання грошей для погашення заборгованості по карті - у загальній сумі 800,00 грн. - 29.04.2021 р.

- автоматичне списання грошей для погашення заборгованості по карті - у загальній сумі 204,63 доларів США - 31.05.2021 р.

Окрім того, згідно виписки АТ КБ "ПриватБанк" від 22.09.2021 р. у період з 29.04.2021 по 29.08.2021 за рахунком № НОМЕР_3 здійснювалося нарахування процентів за вкладом та утримання податків, з урахуванням чого залишок за зазначеним рахунком складає 1 317,74 грн.

У матеріалах справи наявні докази вчинення керуючим реалізацією дій щодо поновлення порушеного права шляхом повернення списаних коштів на відповідні рахунки банкрута із подальшим їх перерахуванням на спеціальний рахунок керуючого реалізацією, а саме:

- заява керуючого реалізацією вих. № 02-26/73 від 11.05.2021 щодо невідкладного повернення незаконно списаних грошових коштів у загальній сумі 939,64 доларів США та 800,00 грн. на банківські рахунки ОСОБА_1

- вимога керуючого реалізацією б/н від 25.05.2021р. щодо повернення незаконно списаних коштів, а також залишку на рахунках боржника на спеціальний поточний рахунок для проведення процедури погашення боргів боржника фізичної особи ОСОБА_1

АТ КБ "ПриватБанк" листом № 20.1.0.0.0/7-210511/13355 від 01.06.2021 повідомлено керуючого реалізацією про "складність питання та необхідність детального розгляду", тобто про відсутність відповіді по суті. Таким чином, вимоги керуючого реалізацією банком по суті не розглянуті та не задоволені.

Згідно довідки від 22.09.2021, залишки на рахунках ОСОБА_1 в АТ КБ "ПриватБанк" станом на дату надання довідки становлять:

- № UA403052990000026301645755304 - 344,88 грн.;

- № UA963052990000026206863156642 - 0,05 грн.;

- № UA283052990000026205756228592 - 1 317,74 грн;

Оцінюючі правомірність викладених вище дій з боку АТ КБ "ПриватБанк", суд виходить з наступного.

Згідно преамбули КУзПБ, цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника-юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Відповідно до ч.1 ст. 113 КУзПБ, провадження у справах про неплатоспроможність боржника-фізичної особи, фізичної особи-підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених Книгою четвертою Кодексу.

Згідно ч.1 ст.120 КУзПБ з моменту відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника пред`явлення кредиторами вимог до боржника та задоволення таких вимог може відбуватися лише в межах провадження у справі про неплатоспроможність та у порядку, передбаченому цим Кодексом; вводиться мораторій на задоволення вимог кредиторів; будь-яке відчуження та розпорядження майном боржника здійснюються виключно в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Частина 2 ст.121 КУзПБ встановлює, що протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів зупиняється стягнення з боржника за всіма виконавчими документами, крім виконавчих документів за вимогами про стягнення аліментів чи про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, а також крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум, у тому числі одержаних від продажу майна боржника, або перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж.

При цьому, згідно ч. 5 ст. 121 КУзПБ, дія мораторію припиняється з дня закриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Порядок задоволення вимог кредиторів у процедурі погашення боргів врегульований ст. 133 КУзПБ, яка, зокрема, встановлює, що усі кошти від продажу майна боржника вносяться на окремий банківський рахунок, відкритий керуючим реалізацією. Подальше задоволення вимог кредиторів здійснюється з вказаного рахунку в порядку черговості, встановленому ч.3,4 ст.133 КУзПБ.

Суд враховує, що згідно ч.1,2,4 ст.131 КУзПБ майно боржника, що підлягає реалізації у процедурі погашення боргів боржника, складає ліквідаційну масу. До складу ліквідаційної маси включається все майно боржника, що перебуває у його власності. З моменту визнання боржника банкрутом розпорядження усіма правами щодо майна, включеного до складу ліквідаційної маси, здійснює керуючий реалізацією від імені боржника.

Згідно ст. 171 ЦК України, грошові кошти є різновидом майна.

Отже, будь-яке розпорядження майном банкрута, у тому числі, грошовими коштами, як у гривні, так у іноземній валюті, що знаходяться на банківських рахунках, здійснюється винятково керуючим реалізацією в межах провадження у справі про неплатоспроможність.

Розглянувши матеріали справи у їх сукупності, суд приходить до висновку, що скарга керуючого реалізацію є обґрунтованою, оскільки дії АТ КБ "ПриватБанк" із списання грошових коштів з рахунків банкрута полягають у задоволенні (погашенні) грошових вимог банку до боржника поза межами провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 , що не відповідає вищезазначеним приписам закону та перешкоджає керуючому реалізацією у здійсненні розпорядження грошовими коштами банкрута за процедурою та в порядку черговості, встановленим КУзПБ.

Вирішуючи питання про способи поновлення порушених прав кредиторів, суд виходить з того, що єдиним належним одержувачем коштів банкрута є керуючий реалізацією, а єдиним належним банківським рахунком, на якому мають акумулюватися кошти в процедурі банкрутства є спеціальний поточний рахунок, відкритий керуючим реалізацією для проведення процедури погашення боргів боржника-фізичної особи ОСОБА_1 .

Згідно ч. 1 ст.1073 ЦК України у разі несвоєчасного зарахування на рахунок грошових коштів, що надійшли клієнтові, їх безпідставного списання банком з рахунка клієнта або порушення банком розпорядження клієнта про перерахування грошових коштів з його рахунка банк повинен негайно після виявлення порушення зарахувати відповідну суму на рахунок клієнта або належного отримувача, сплатити проценти та відшкодувати завдані збитки, якщо інше не встановлено законом.

Таким чином, права кредиторів банкрута, порушені діями АТ КБ "ПриватБанк", можуть бути поновлені шляхом зарахування на спеціальний рахунок для проведення розрахунків з кредиторами коштів ОСОБА_1 , які на цей час обліковуються на його рахунках у АТ КБ "ПриватБанк", а також коштів, раніше списаних АТ КБ "ПриватБанк" на свою користь.

Частиною 1 ст.61 КУзПБ встановлено, що ліквідатор з дня свого призначення, зокрема, здійснює такі повноваження приймає у своє відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; формує ліквідаційну масу.

Отже, суд приходить до висновку, що формування ліквідаційної маси здійснюється керуючим реалізацією станом на дату визнання боржника банкрутом та введення процедури погашення боргів.

Також, згідно ч.1 ст.5 Закону України "Про валюту і валютні операції" гривня є єдиним законним платіжним засобом в Україні з урахуванням особливостей, встановлених частиною другою цієї статті, і приймається без обмежень на всій території України для проведення розрахунків.

Відповідно до ч. 2 ст. 45 КУзПБ, склад і розмір грошових вимог кредиторів визначаються в національній валюті України. Якщо зобов`язання боржника визначені в іноземній валюті, то склад і розмір грошових вимог кредиторів визначаються в національній валюті за курсом, встановленим Національним банком України на дату подання кредитором заяви з грошовими вимогами до боржника.

Таким чином, КУзПБ встановлює, що склад і розмір грошових вимог кредиторів та їх подальше погашення в порядку, встановленому ст.133 КУзПБ здійснюється в національній валюті України - гривні.

Окрім того, норми КУзПБ, Порядку організації та проведення аукціонів з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність) (затверджений постановою КМУ від 02.10.2019р. № 865) та інших законодавчих актів не надають керуючому реалізацією повноважень щодо продажу іноземної валюти.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку, що зарахування грошових коштів у загальній сумі 1144,27 доларів США, які були списані АТ КБ "ПриватБанк" з рахунків банкрута на спеціальний поточний рахунок, відкритий керуючим реалізацією для проведення процедури погашення боргів боржника-фізичної особи ОСОБА_1 має відбуватись у гривні за курсом, встановленим Національним банком України на дату винесення постанови про визнання боржника банкрутом -15.04.2021.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 58-65, 113, 130-133 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 171 та ч. 1 ст. 1073 ЦК України, ст.ст. 233-235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Скаргу керуючого реалізацією, з урахуванням уточнень, задовольнити.

2. Зобов`язати Акціонерне товариство Комерційний банк "ПриватБанк" (код ЄДРПОУ 14360570, місцезнаходження: вул. Грушевського, 1д, м. Київ 01001, Україна) перерахувати на спеціальний поточний рахунок арбітражного керуючого Чипиженка Євгена Віталійовича (РНОКПП НОМЕР_4 ) № НОМЕР_5 в АБ «Укргазбанк» , МФО 320478, наступні грошові кошти:

- 32012,66 гривень (еквівалент 1144,27 доларів США, згідно офіційного курсу долара США, встановленого Національним банком України станом на 15.04.2021);

- 800,00 гривень;

- з рахунку ОСОБА_1 № НОМЕР_6 - 344,88 гривень;

- з рахунку ОСОБА_1 № НОМЕР_7 - 0,05 гривні;

- з рахунку ОСОБА_1 № НОМЕР_3 - 1317,74 гривні.

3. Ухвалу направити керуючому реалізацією, банкруту, АТ КБ "ПриватБанк", представнику кредиторів ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , представнику кредиторів: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , іншим кредиторам.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена протягом десяти днів з дня підписання повного судового рішення.

Ухвалу підписано 07.10.2021 року.

Суддя Міньковський С.В.

Дата ухвалення рішення05.10.2021
Оприлюднено08.10.2021
Номер документу100178703
СудочинствоГосподарське
Сутьправо на заняття адвокатською діяльністю №1293 від 16.05.2005

Судовий реєстр по справі —922/3537/20

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 27.01.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 27.01.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 19.01.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 21.12.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 07.12.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Постанова від 30.11.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Барбашова Сільва Вікторівна

Ухвала від 11.11.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Барбашова Сільва Вікторівна

Ухвала від 12.10.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Барбашова Сільва Вікторівна

Ухвала від 05.10.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні