Ухвала
від 05.10.2021 по справі 490/2151/20
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Центральний районний суд м. Миколаєва

54020, м. Миколаїв, вул. Декабристів, 41/12, inbox@ct.mk.court.gov.ua

490/2151/20

н\п 1-кс/490/4294/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 жовтня 2021 року слідчий суддя Центрального районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання Старшого слідчого в ОВС СВ Управління СБ України в Миколаївській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32020150000000009, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді Центрального районного суду м. Миколаєва з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32020150000000009 від 07.04.2020 року до дванадцяти місяців.

В обґрунтування клопотання вказав, що строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливає 07.10.2021 року, однак на теперішній час з урахуванням складності кримінального провадження, великого обсягу та специфіки слідчих та процесуальних дій, необхідних для забезпечення належної якості досудового розслідування, тривалості проведення судових експертиз неможливо закінчити досудове розслідування або повідомити особі про підозру.

Вказані дії не могли бути здійснені та завершені раніше з об`єктивних причин.

В судове засідання слідчий не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі, в якій вказав, що клопотання підтримує та просить задовольнити.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, приходжу до наступного.

Згідно пункту 2 частини другої статті 219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину становить вісімнадцять місяців.

Відповідно до витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань по кримінальному провадженні №32020150000000009, відомості внесено за ч. 3 ст.212 КК України, санкція якої передбачає покарання у виді штрафу від п`ятнадцяти тисяч до двадцяти п`яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Згідно ч. 5 ст. 12 КК України, тяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п`яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років.

Таким чином, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 212 КК України, відноситься до категорії тяжких злочинів, а строк досудового розслідування до дня повідомлення про підозру щодо нього становить вісімнадцять місяців.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно ч. 4 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті; шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину; дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених ст. 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Як було встановлено, СВ Управління СБ України в Миколаївській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020150000000009 від 07.04.2020, за обставинами умисного ухилення службовими особами ТОВ «Снаппер» (код ЄДРПОУ 42248403) від сплати податків в особливо великих розмірах при здійсненні експорту за межі митної території України продукції сільськогосподарського виробництва, тобто за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Досудовим розслідуванням встановлено, що у період 2019-2020 років службовими особами ТОВ «Снаппер» з метою здійснення зовнішньоекономічної діяльності з порушенням чинного митного та податкового законодавства (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах), вчинялися дії щодо експорту необлікованої та придбаної за готівкові кошти сільгосппродукції без нарахування та сплати відповідних податків.

Відповідно до наявних матеріалів, ТОВ «Снаппер» (код ЄДРПОУ 42248403) у період з жовтня 2019 року по березень 2020 року в зоні діяльності Миколаївської митниці ДФС та Чорноморської митниці Держмитслужби здійснювалось митне оформлення експорту та вивезення за межі митної території України на адресу компанії-нерезидента - «AG Trade Company Limited» (Об`єднані Арабські Емірати) товарів сільськогосподарської продукції в значних обсягах.

Зокрема, протягом жовтня - грудня 2019 року підприємством фактично здійснено експорт товарів загальною вагою нетто - 15 347,8 тонн, фактурною вартістю - 226,3 млн.грн. Протягом січня - березня 2020 року підприємством фактично здійснено експорт товарів загальною вагою нетто - 5 737,8 тонн, фактурною вартістю - 74 416,7 млн.грн.

Однак, незважаючи на значні об`єми експорту, посадовими особами ТОВ «Снаппер» всупереч встановленим нормам законодавства, не було подано жодної податкової звітності. Зокрема, не подано декларації з податку на прибуток за 2019 та 2020 роки, не зареєстровано підприємство як платника ПДВ, не задекларовано податкові зобов`язання, не зареєстровано жодних податкових накладних.

Відповідно до висновку сектору боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ГУ ДПС у Миколаївській області №10/14-29-16-14/42248403, службовими особами ТОВ «Снаппер» (код ЄДРПОУ 42248403) в період 2019 року в порушення п.3.2, п.3.5 ст.3 Методичних рекомендацій щодо заповнення форм фінансової звітності, затверджених Наказом Міністерства фінансів України 28.03.2013 №433, ст.3 Закону України від 16 липня 1999 року №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», п.44.1, п.44.2 ст.44, п.п.134.1.1 п.134.1 ст.134, п.135.1 ст.135, п.137.4 ст.137 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI (із змінами та доповненнями) занижено об`єкт оподаткування податком на прибуток, шляхом неподання документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов`язкових платежів), що в свою чергу призвело до несплати до бюджету податку на прибуток із джерелом походження з України та за її межами за 2019 рік у розмірі - 40 727 986,63 грн.

22.04.2020 на підставі ухвал слідчого судді Центрального районного суду м. Миколаєва було проведено обшуки на олійному терміналі та офісному приміщенні ТОВ «Миколаївське підприємство «Термінал-Укрхарчозбутсировина» та олійному терміналі ТОВ «Евері», в ході яких вилучено документи щодо відправлення, перевезення та зберігання олії соняшникової ТОВ «Снаппер» та олію соняшникову, що належить ТОВ «Снаппер». Вилучене майно визнано речовими доказами у кримінальному в провадженні та в подальшому ухвалою слідчого судді Центрального районного суду м. Миколаєва на нього накладено арешт.

Проведеним оглядом вилучених в ході обшуків документів встановлено, що відповідно до товарно-транспортних накладних та посвідчень якості на продукцію, постачальником олії соняшникової зазначено ТОВ «Біо-Лідер Запоріжжя».

Допитаний як свідок директор ТОВ «Біо-Лідер Запоріжжя» ОСОБА_4 , повідомив, що ТОВ «Біо-Лідер Запоріжжя» ніколи не мало фінансово-господарських відносин з ТОВ «Снаппер», посадові особи зазначеного підприємства йому не знайомі. 3 жовтня 2019 ТОВ «Біо-Лідер Запоріжжя» не здійснює свою діяльність, приміщення підприємства передано в оренду іншому суб`єкту господарювання. Така ж інформація зазначена представником ТОВ «Біо-Лідер Запоріжжя» у відповіді на вимогу слідчого в порядку ст. 93 КПК України.

У ОСОБА_4 було відібрано експериментальні зразки почерку, підпису та відтиску печатки ТОВ «Біо-Лідер Запоріжжя», в подальшому слідчим винесено постанову про призначення судової почеркознавчої експертизи та технічної експертизи документів щодо вилучених в ході обшуків додатків до товарно-транспортних накладних посвідчень якості, на яких наявні відтиски печатки та підписи керівника ТОВ «Біо-Лідер Запоріжжя».

Відповідно до висновків експертів, надані на дослідження зразки підписів не підлягають експертній оцінці, а відтиски печатки на наданих документах мають відмінності у порівнянні з відтисками печатки з експериментальних зразків.

Вжитими заходами встановлено анкетні дані та адреси реєстрації водіїв та власників транспортних засобів, які зазначені у товарно-транспортних накладних. Було допитано частину з цих осіб, які повідомили, що ТОВ «Снапер» та ТОВ «Біо-Лідер Запоріжжя» їм не відомі та вони не здійснювали перевезення за вказаним у товарно-транспортних накладних маршрутами.

Окрім того, на адреси підприємств-перевізників ПП «Люкс Ойл», ТОВ «Трунов Компані», ТОВ «Експрес Лоджистікс», ПП «Вимпел», ТОВ «Аквітінія Пром», ТОВ «Транс КПК», ТОВ «Бєл-Транс» направлено вимоги в порядку ст. 93 КПК України з метою отримання документів щодо перевезення сільськогосподарської продукції для ТОВ «Снаппер». Згідно з отриманими відомостями, ТОВ «Експрес Лоджистікс», ПП «Люкс Ойл», ТОВ «Трунов Компані», ТОВ «Транс КПК», ТОВ «Бєл-Транс» не мали фінансово-господарських відносин з ТОВ «Снаппер» та ТОВ «Біо-Лідер Запоріжжя».

В ході досудового розслідування проведено тимчасовий доступ до документів, наявних у реєстраційній справі ТОВ «Снаппер», які перебувають у володінні департаменту з надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради і містять інформацію щодо реєстраційних даних та посадових осіб підприємства.

Також проведено тимчасовий доступ до документів ТОВ «Снаппер» щодо операцій по банківським рахункам, які відкриті в ПАТ «Укргазбанк». Встановлено, що за зазначеними банківськими рахунками ТОВ «Снаппер» рух коштів взагалі не відбувався з часу відкриття рахунків.

В подальшому у Чорноморської митниці Держмитслужби витребувано всі наявні документи щодо експортної діяльності ТОВ «Снаппер» за період 2019-2020 років.

В рамках міжнародного співробітництва правоохоронних органів України з органами Інтерполу, було надіслано запити до НЦБ Об`єднаних Арабських Еміратів та НЦБ Малайзії з метою одержання інформації стосовно діяльності підприємств-нерезидентів «AG Trade Company» та «Alfa Trading Limited». На теперішній час відповідь не надходила.

З урахуванням одержаної в ході досудового розслідування інформації на адресу ГУ ДПС у Миколаївській області було направлено листа щодо ініціювання проведення перевірки ТОВ «Снаппер» з питань дотримання податкового законодавства України при здійснені експортної діяльності.

Відповідно до одержаної відповіді, надану інформацію щодо діяльності ТОВ «Снаппер» ГУ ДПС у Миколаївській області взято до уваги, на адресу підприємства направлено лист, яким підприємству запропоновано надати пояснення і документальні підтвердження щодо фактів порушення податкового законодавства, та після завершення строку дії мораторію на проведення документальних та фактичних перевірок, ГУ ДПС у Миколаївській області буде проведена документальна позапланова перевірка ТОВ «Снаппер».

19.04.2021 на адресу ГУ ДПС у Миколаївській області повторно направлено запит щодо з`ясування можливості проведення на теперішній час перевірки ТОВ «Снаппер» з питань дотримання податкового законодавства України при здійснені експортної діяльності. Від ГУ ДПС у Миколаївській області одержано відповідь щодо неможливості проведення документальної позапланової виїзної перевірки станом на теперішній час у зв`язку з відсутністю ТОВ «Снаппер» та його посадових осіб за податковою адресою та встановленим мораторієм на податкові перевірки. У зв`язку з чим, допитано як свідка начальника відділу позапланових перевірок з інших податків ГУ ДПС у Миколаївській області ОСОБА_5 щодо причин неможливості проведення податкової перевірки.

У період здійснення ТОВ «Снаппер» експортної діяльності, а саме з 18.10.2019 по 15.06.2020 одноосібним засновником, керівником та бухгалтером ТОВ «Снаппер» була ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на яку було покладено обов`язок ведення бухгалтерського обліку і складання звітності, забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах. ОСОБА_6 , виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, як особа, яка здійснювала одноособове керівництво підприємством, повинна була забезпечити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних основ бухгалтерського обліку, була відповідальною за організацію бухгалтерського обліку, подачу податкової звітності в орган податкової служби за місцем реєстрації, своєчасне і повне нарахування і перерахування податків в бюджет держави.

ОСОБА_6 була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . За цією адресою неодноразово були направлені повістки про виклик на допит в якості свідка, а також до СУ ФР ГУ ДФС у Львівській області та до СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві було скеровано постанови про проведення процесуальних дій на іншій території з метою встановлення місцезнаходження та допиту в якості свідка директора ТОВ «Снаппер» ОСОБА_6 .

Відповідно до одержаних матеріалів виконання постанови, слідчим СУ ФР ГУ ДФС у Львівській області було здійснено виїзд за адресою реєстрації ОСОБА_6 : АДРЕСА_1 . В ході спілкування з її матір`ю ОСОБА_7 , остання повідомила, що ОСОБА_6 за вказаною адресою не проживає з 2012 року, її місцезнаходження невідоме, спілкування припинилося з того ж часу. ОСОБА_7 повідомила, що відповідно до рішення Сихівського районного суду м. Львова від 18.11.2013, ОСОБА_6 визнано такою, що втратила право на користування вказаним житлом.

Проведеним оглядом податкової адреси ТОВ «Снаппер» встановлено, що за адресою: м. Миколаїв, вул. Нікольська, буд. 25 підприємство та його службові особи не перебувають, між власниками приміщення та представниками підприємства ТОВ «Снаппер» договорів оренди або суборенди на офісне приміщення за вказаною адресою не було укладено.

Станом на теперішній час ОСОБА_6 не зареєстрована за жодною адресою, місце її мешкання невідоме, за місцями реєстрації інших підприємств, де вона зазначена керівником, не знаходиться, офіційних доходів не отримує.

Згідно з відомостями Управління державної реєстрації Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, записи про шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть та народження дітей щодо ОСОБА_6 відсутні, наявний лише актовий запис про народження. У базах даних Національної поліції відсутні відомості про факти притягнення ОСОБА_6 до кримінальної або адміністративної відповідальності, перетин державного кордону України зазначеною особою здійснювався лише 02.07.2019 у пункті пропуску «Одеса» (виїзд) та 03.07.2019 у пункті пропуску

«Бориспіль-D» (в`їзд).

В ході досудового розслідування проведено тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні УДМС України в ході якого вилучено оригінал заяви про видачу паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон ОСОБА_6 .

На адресу Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів скеровано запити щодо розшуку активів, які належать ОСОБА_6 .

На теперішній час продовжують вживатися заходи щодо встановлення місцезнаходження ОСОБА_6 з метою її допиту, а також відібрання експериментальних зразків її підпису, почерку та відтисків печатки ТОВ «Снаппер» для подальшого призначення судових експертиз.

Окрім того, у кримінальному провадженні вживаються заходи, спрямовані на встановлення повного кола осіб, причетних до вчинення зазначеного кримінального правопорушення. Також необхідно встановити місцезнаходження та допитати всіх осіб, які зазначені як водії, відповідно до вилучених товарно-транспортних накладних, що потребує значного часу у зв`язку з великою кількістю таких осіб, які проживають по всій території України, вжити заходів щодо проведення перевірки діяльності ТОВ «Снаппер» з питань дотримання податкового законодавства, одержати відповіді від НЦБ Інтерполу в Об`єднаних Арабських Еміратах та НЦБ Інтерполу в Малайзії.

З матеріалів клопотання вбачається, що для закінчення досудового розслідування у кримінальному провадженні №32020150000000009, провести ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій у кримінальному провадженні.

З урахуванням складності кримінального провадження, зареєстрованого за фактом вчинення тяжкого злочину, зібраних під час досудового розслідування відомостей, беручи до уваги складність та тривалість проведення експертних досліджень, обсяг запланованих процесуальних дій, які мають суттєве значення для забезпечення належного досудового розслідування, вважаю необхідним клопотання слідчого задовольнити.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №32020150000000009 від 07.04.2020 року до дванадцяти місяців.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_8

Дата ухвалення рішення05.10.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу100419354
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32020150000000009

Судовий реєстр по справі —490/2151/20

Ухвала від 05.10.2021

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 19.05.2020

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 19.05.2020

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні