Ухвала
від 21.10.2021 по справі 619/2745/19
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №619/2745/19

провадження №1-кс/619/1098/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2021 року м. Дергачі

Дергачівський районний суд Харківської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1

секретаря ОСОБА_2 ,

представника ОСОБА_3 адвоката ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

слідчого ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дергачі скаргу представника ОСОБА_3 адвоката ОСОБА_4 про скасування постанови слідчого СВ ВП №3 ХРУП №3 ГУ НП в Харківській області про закриття кримінального провадження від 05.03.2021, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019220280000891 від 06.07.2019,-

ВСТАНОВИВ:

До Дергачівськогорайонного судуХарківської областінадійшла вказанаскарга відпредставника ОСОБА_3 адвоката ОСОБА_4 ,в якійскаржник просить скасувати постанову слідчого СВ ВП №3 ХРУП №3 ГУ НП в Харківській області про закриття кримінального провадження від 05.03.2021, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019220280000891 від 06.07.2019.

На обґрунтування скарги зазначено, що 05.07.2019 ОСОБА_3 було подано заяву до Дергачівського ВП ГУ НП в Харківській області про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190 КК України. За вказаною заявою 06.07.2019 відкрито кримінальне провадження №12019220280000891, про що внесено інформацію до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Постановою слідчого СВ Дергачівського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_7 від 05.03.2021 кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019220280000891 від 06.07.2019, закрито на підставі абз.14 ч.1 ст.284 КПК України у зв`язку з тим, що строк досудового розслідування закінчився та жодній особі не повідомлено про підозру. Вказану постанову потерпілий не отримував. Про її існування стало відомо 25.04.2021 з Єдиного державного реєстру судових рішень, а саме з ухвали Дергачівського районного суду Харківської області від 13.04.2021 №619/2745/19. Так, з даною постановою ОСОБА_3 не згодний та вважає, що вона прийнята передчасно без вчинення всіх необхідних слідчих дій, а тому підлягає скасуванню, з огляду на те, що прийняття рішення про закриття кримінального провадження можливе лише після дослідження всіх обставин кримінального провадження та безпосереднього дослідження і оцінки слідчим, прокурором показань, речей і документів, які стосуються цього провадження, у їх сукупності. Так, слідчим не були належним чином дослідженні всі обставини кримінального провадження та безпосередньо дослідженні, з наданням оцінки показанням, речам і документам, які стосуються цього провадження, у їх сукупності. При цьому, закриття провадження фактично внаслідок неналежного виконання слідчим та прокурором своїх обов`язків порушує права ОСОБА_3 . Отже, досудовим слідством проведені не всі можливі слідчі дії, внаслідок чого висновок про закриття кримінального провадження у зв`язку із закінченням строків досудового розслідування є передчасним, а постанова про закриття кримінального провадження такою, що підлягає скасуванню.

Представник ОСОБА_3 адвокат ОСОБА_4 в судовому засіданні підтримала доводи скарги та просила її задовольнити.

Прокурор в судовому засіданні заперечував проти задоволення скарги, посилався на її необґрунтованість. Крім того прокурор зазначив, що кримінальне провадження було закрито, у зв?язку з закінченням строків досудового розслідування.

Слідчий в судовому засіданні підтримав скаргу та просив скасувати постанову.

Слідчий суддя, дослідивши скаргу, матеріали кримінального провадження №12019220280000891 від 06.07.2019, оцінивши надані докази, приходить до наступного.

Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора передбачені ч.1ст.303 КПК України, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Пункт 3 частини 1статті 303 КПК Українипередбачає оскарження на досудовому провадженні рішення слідчого про закриття кримінального провадження - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником.

Постанова про закриття кримінального провадження має бути мотивованою, її зміст повинен відповідати фактичним обставинам, встановленим матеріалами справи, зокрема в ній мають бути викладені всі підстави, які виключають провадження у справі і обумовлюють її закриття, що є однією із гарантій забезпечення прав і законних інтересів учасників кримінального провадження.

Оцінюючи на предмет законності оскаржувану постанову, слідчий суддя враховує, що закриття кримінального провадження є одним із способів його остаточного вирішення, а тому провадження має закриватися після всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин справи та оцінки всіх зібраних та перевірених доказів.

Виходячи з вимогст.2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Однією із форм закінчення досудового розслідування, виходячи з вимог ч.1ст.283 КПК України, є його припинення шляхом закриття провадження.

Так, постановою слідчого СВ ВП №3 ХРУП №3 ГУ НП в Харківській області ОСОБА_7 від 05.03.2021 кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за №12019220280000891 від 06.07.2019 за ознаками ст.190 ч.4, 358 ч.1 КК України закрито на підставі ст.284 ч.1 абзацу 14 КПК України.

Згідно абзацу 14 ч. 1ст. 284 КПК Українислідчий, прокурор зобов`язані закрити кримінальне провадження також у разі, коли строк досудового розслідування, визначенийстаттею 219 КПК України, закінчився та жодній особі не було повідомлено про підозру.

Відповідно до ч.ч.1, 2ст.219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до положеньст.294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 КПК України, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 КПК України. Строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

Відповідно до положень ч.1ст.284 КПК України, слідчий, прокурор зобов`язані закрити кримінальне провадження у разі, коли строк досудового розслідування, визначений статтею 219 КПК України, закінчився та жодній особі не було повідомлено про підозру.

У встановленому порядку сторони кримінального провадження не звернулися з відповідним клопотанням до слідчого судді про продовження строку досудового розслідування, який сплив у даному провадженні. У такому випадку строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає. У відповідності до положень ст. 284 КПК України, слідчий, прокурор зобов`язані були закрити кримінальне провадження у разі, коли строк досудового розслідування, визначений статтею 219 КПК України, закінчився та жодній особі не було повідомлено про підозру.

Відповідно до ч.2 п.7 ст.36 КПК України прокурор,здійснюючи наглядза додержаннямзаконів підчас проведеннядосудового розслідуванняу форміпроцесуального керівництвадосудовим розслідуванням,уповноважений скасовувати незаконні та необґрунтовані постанови слідчих.

На підставіст.113 КПК Українипроцесуальні строки - це встановлені законом або відповідно до нього прокурором, слідчим суддею або судом проміжки часу, у межах яких учасники кримінального провадження зобов`язані (мають право) приймати процесуальні рішення чи вчиняти процесуальні дії. Будь-яка процесуальна дія або сукупність дій під час кримінального провадження мають бути виконанні без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку, визначеного відповідними положеннямикримінально-процесуального кодексу.

Згідно ч.5ст.294 КПК Українистрок досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

В обґрунтування постанови слідчим зазначено, що під час досудового розслідування про підозру у вчиненні кримінального правопорушення нікому не повідомлено, слідчим було вжито усіх заходів для об`єктивного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні, згідно з ч.1 ст.219КПК України строк досудового розслідування у кримінальному провадженні закінчився. У зв`язку з чим кримінальне провадження закрито у зв`язку із закінченням строку досудового розслідування, з посиланням на положення ч.1 ст.284 КПК України.

Крім того, слідчий суддею встановлено, що постанова слідчого відповідає вимогам ч.5 ст.110 КПК України, а саме: винесена з всебічним, повним та об`єктивним дослідженням. Постанова слідчого містить аналіз, мотиви та обґрунтування, з яких він виходив при прийнятті рішення про закриття кримінального провадження.

Таким чином, після спливу строку досудового розслідування, слідчий суддя позбавлений можливості скасувати постанову слідчого про закриття кримінального провадження, у зв`язку із закінченням строку досудового розслідування, а тому приходить до висновку, що в задоволенні скарги необхідно відмовити.

Так, в ході досудового розслідування даного кримінального провадження, виконуючи вимоги законодавства, слідчим зібрано усі письмові докази, які мають відношення до порушеного питання, та надано відповідну правову оцінку цим доказам; допитано всіх учасників події, та надано правову оцінку їх показанням та діям.

Решта доводів заявника щодо незаконності оскаржуваної постанови не спростовують наведених висновків слідчого, а тому відхиляються за безпідставністю.

Зазначене свідчить лише про незгоду особи, яка подала скаргу, з прийнятим по суті рішенням слідчого у даному кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст.303-307,372,376,395 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні скарги представника ОСОБА_3 адвоката ОСОБА_4 про скасування постанови слідчого СВ ВП №3 ХРУП №3 ГУ НП в Харківській області про закриття кримінального провадження від 05.03.2021, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019220280000891 від 06.07.2019 відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду через Дергачівський районний суд Харківської області протягом п?яти днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на подачу апеляційної скарги за відсутності такої скарги, а при оскарженні ухвали - після постановлення ухвали апеляційним судом.

Повний текст ухвали оголошено22 жовтня 2021 року о 09 год. 45 хв.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.10.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу100453287
СудочинствоКримінальне
Сутьзакриття кримінального провадження від 05.03.2021, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019220280000891 від 06.07.2019

Судовий реєстр по справі —619/2745/19

Ухвала від 29.11.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 29.11.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 09.09.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савенко М. Є.

Ухвала від 21.10.2021

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калиновська Л. В.

Ухвала від 19.10.2021

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калиновська Л. В.

Ухвала від 09.09.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савенко М. Є.

Ухвала від 06.07.2021

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калиновська Л. В.

Ухвала від 13.04.2021

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калиновська Л. В.

Ухвала від 14.04.2021

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калиновська Л. В.

Ухвала від 17.12.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савенко М. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні