Ухвала
від 09.09.2021 по справі 619/2745/19
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


Справа № 619/2745/19 Головуючий 1-ї інстанції: ОСОБА_1

Провадження №11-сс/818/1460/21 Доповідач: ОСОБА_2

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 вересня 2021 року м. Харків

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Харківського апеляційного суду у складі:

головуючого судді - ОСОБА_2 ,

суддів - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ,

секретаря - ОСОБА_5 ,

представника - ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові матеріали за апеляцією представника ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Дергачівського районного суду Харківської області від 06.07.2021,-

В С Т А Н О В И Л А:

Цією ухвалою повернуто скаргу представника ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_6 на постанову слідчого про закриття кримінального провадження.

Як вбачається зі змісту ухвали, приймаючи рішення про повернення скарги, слідчий суддя керувався положеннями п. 3 ч. 2 ст. 304 КПК України, у відповідності до якого скарга повертається, якщо вона подана після закінчення строку, передбаченого частиною першої цієї статті, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або слідчий суддя за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

Слідчий суддя зазначив, що у поданій скарзі представник ОСОБА_7 адвокат ОСОБА_6 не надала доказів поважності пропуску строку на подачу скарги.

Не погодившись з постановленим процесуальним рішенням слідчого судді, 14.07.2021 представник ОСОБА_7 адвокат ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу слідчого судді Дергачівського районного суду Харківської області від 06.07.2021 та постановити нову, якою повернути справу до суду першої інстанції для розгляду.

Вважає оскаржуване судове рішення необґрунтованим, постановленим з порушенням вимог КПК України.

Заслухавши доповідь судді, доводи представника адвоката ОСОБА_6 , яка просила задовольнити апеляційну скаргу, перевіривши матеріали за скаргою та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного:

Відповідно до ч. 1 ст. 304 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені ч. 1 ст. 303 КПК України, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги обчислюється з дня отримання особою її копії.

29.06.2021 представник ОСОБА_7 адвокат ОСОБА_6 , засобами поштового зв`язку, звернулася до Зачепилівського районного суду Харківської області зі скаргою.

Слідчий суддя зазначив, що заявником не надано слідчому судді жодного належного доказу на підтвердження того, коли саме ним отримано оскаржувану постанову, окрім власноруч вказаної дати у тексті скарги.

Судова колегія не погоджується з даним висновком.

З матеріалів судового провадження вбачається, що 22.06.2021 представник ОСОБА_7 адвокат ОСОБА_6 отримала копію постанови слідчого СВ Дергачівського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_8 від 05.03.2021 про закриття кримінального провадження №12019220280000891 від 06.07.2019.

Даний факт підтверджується копією листа Дергачівської окружної прокуратури №57-108-1079 від 16.06.2021.

Тому висновок слідчого судді про те, що представником ОСОБА_7 адвокатом ОСОБА_6 пропущений строк для подачі скарги є передчасним.

Відповідно до вимог ст. 370 КПК судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим. Законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до ст. 94 цього Кодексу. Вмотивованим є рішення, в якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до вимог ст. 307 КПК України за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора постановлюється ухвала про скасування рішення слідчого чи прокурора, зобов`язання припинити дію, зобов`язання вчинити певну дію, відмову у задоволенні скарги.

Слідчий суддя не врахував, що згідно з положеннями частин 1 і 6 ст. 9 КПК у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені ч. 1 ст. 7 КПК.

Відповідно до частин 1 і 2 ст. 8 КПК кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються основними цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ).

Для вирішення питання щодо строку оскарження ухвали слідчого судді необхідно здійснити аналіз і тлумачення вказаних вище норм КПК з урахуванням вимог Конституції України, ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція), рішень ЄСПЛ і Конституційного Суду України, норм КПК про загальні засади кримінального провадження.

Серед основних засад судочинства Конституція України визначає забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на оскарження судового рішення.

Усталеною правовою позицією ЄСПЛ є те, що право на доступ до суду є елементом права на справедливий суд, гарантований ст. 6 Конвенції. У Рішенні «Голдер проти Об`єднаного Королівства», яке є основоположним у контексті тлумачення права на доступ до суду, ЄСПЛ зауважив, що «право доступу до правосуддя є однією з невід`ємних складових права, гарантованого п. 1 ст. 6. Це непоширювальне тлумачення, яке покладає нові зобов`язання на Договірні Держави: цей висновок ґрунтується на термінології першого речення п. 1 ст. 6, прочитаного в контексті даної статті, з урахуванням предмета та мети нормативного договору, яким є Конвенція, а також загальних принципів права» (п. 36).

У статті 24 КПК закріплено положення такої засади кримінального провадження, як забезпечення права на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності. Відповідно ж до ч. 1 цієї статті кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дії чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Оскільки, встановивши помилковість висновків суду першої інстанції, апеляційний суд позбавлений процесуальної можливості постановити судове рішення за скаргою представника ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_6 без розгляду її по суті слідчим суддею, а тому, за відсутності іншого законодавчо визначеного способу забезпечення виконання завдань кримінального провадження (ст. 2 КПК України), колегія суддів застосовує найприйнятніший спосіб захисту порушеного права через відновлення процедури оцінки скарги заявника слідчим суддею з точки зору можливості її прийняття.

Конституційний Суд України в Рішенні від 23 листопада 2018 року № 10-р/2018 зазначив, що відповідно до принципу верховенства права держава має запровадити таку процедуру апеляційного перегляду справ, яка забезпечувала б ефективність права на судовий захист на цій стадії судового провадження, зокрема давала б можливість відновлювати порушені права і свободи та максимально запобігати негативним - індивідуальним наслідкам можливої судової помилки.

За наведених обставин ухвала слідчого судді Дергачівського районного суду Харківської області від 06.07.2021 є передчасною і підлягає скасуванню, а матеріали за скаргою представника ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_6 підлягають поверненню для відновлення процедури, передбаченої ст. ст. 304 - 306 КПК України та вирішення питання щодо можливості її розгляду за відсутності інших процесуальних перешкод.

Крім того, колегія суддів зазначає, що при викладенні апеляційних вимог необхідно враховувати які процесуальні рішення має право винести апеляційний суд у відповідності до ч. 3 ст. 407 КПК України та те, що скарга слідчим суддею по суті не розглядалась.

Керуючись ст. ст. 392, 404, 405, 407, 418, 419, 423 КПК України, колегія суддів,-

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу представника ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_6 задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Дергачівського районного суду Харківської області від 06.07.2021 щодо повернення скарги представника ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_6 на постанову слідчого про закриття кримінального провадження скасувати.

Матеріали за скаргою представника ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_6 повернути до Дергачівського районного суду Харківської області для відновлення процедури, передбаченої ст.ст. 304-306 КПК України та вирішення питання щодо розгляду скарги по суті за відсутності інших процесуальних перешкод.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.

Головуючий

Судді

Дата ухвалення рішення09.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу100731810
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —619/2745/19

Ухвала від 29.11.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 29.11.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 09.09.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савенко М. Є.

Ухвала від 21.10.2021

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калиновська Л. В.

Ухвала від 19.10.2021

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калиновська Л. В.

Ухвала від 09.09.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савенко М. Є.

Ухвала від 06.07.2021

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калиновська Л. В.

Ухвала від 13.04.2021

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калиновська Л. В.

Ухвала від 14.04.2021

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калиновська Л. В.

Ухвала від 17.12.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савенко М. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні