Ухвала
від 05.11.2021 по справі 698/340/21
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/340/21

Провадження № 2-о/698/27/21

УХВАЛА

про повернення судового збору

05 листопада 2021 р. Катеринопільський районний суд Черкаської області в складі: головуючого судді Баранова О.І.,

за участю секретаря Триліс Я.О.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні у залі суду в селищі Катеринопіль заяву ОСОБА_1 про повернення судового збору, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою, заінтересована особа орган опіки та піклування Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, поданою в порядку окремого провадження.

Під час подання заяви заявником згідно квитанції від 12.05.2021 року №16 сплачено судовий збір у розмірі 908 грн.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з клопотанням про повернення, сплаченої суми судового збору. В обґрунтування клопотання заявник зазначила, що судові витрати, пов`язані з провадженням справ про визнання фізичної особи недієздатною, у відповідності до частини 2 статті 299 ЦПК України, відносяться за рахунок держави.

Вирішуючи вказане клопотання по суті, суд враховує, що з 01.09.2015 року набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору" згідно якого виключено п. 9 ч. 2 ст. 3 Закону України "Про судовий збір", на підставі якого судовий збір не справлявся за подання до суду заяви про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Відповідно до ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу; пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України на рахунок держави у справах про визнання фізичної особи недієздатною відносяться саме витрати пов`язані із розглядом справи.

В той же час, питання звільнення від сплати судового розгляду визначаються ст. 5 Закону України "Про судовий збір". При цьому, передбачені ст. 5 Закону України "Про судовий збір" підстави звільнення особи від сплати судового збору є спеціальною нормою, яка за загальним правовим принципом lex specialis derogat generalis має пріоритет над загальною нормою, якою є ч. 2 ст. 299 ЦПК України.

З аналізу наведених норм випливає, що спеціальний закон не предбачає звільнення особи від сплати судового збору за подання до суду заяви про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна.

Отже, за подання до суду заяви в порядку окремого провадження про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна підлягає сплаті судовий збір у розмірі, передбаченому пунктом 1.4 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" - 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що на день звернення заявника до суду складає 454 грн.

З наявної у матеріалах провадження квитанції від 12.05.2021 року № 16 вбачається, що судовий збір сплачено заявником у розмірі 908 грн., тобто у більшому розмірі ніж передбачено законом (454 грн).

Відповідно до п.1 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в р азі зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом.

За таких обставин, суд визнає, що при зверненні до суду заявник ОСОБА_1 сплатила судовий збір у більшому розмірі, ніж встановлено законом. Отже, судовий збір сплачений у більшому розмірі підлягає поверненню заявнику.

На підставі викладеного, керуючись ст.7 Про судовий збір ,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заявника ОСОБА_1 про повернення судового збору - задовольнити частково.

Повернути ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) - 454 (Чотириста п`ятдесят чотири) гривні - частину суми судового збору, сплаченого згідно квитанції від 12.05.2021 року № 16 у розмірі 908 грн.

У задоволенні іншої частини клопотання - відмовити.

Ухвалу може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий суддя О.І. Баранов

СудКатеринопільський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення05.11.2021
Оприлюднено09.11.2021
Номер документу100915831
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —698/340/21

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Рішення від 05.11.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 05.11.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 14.06.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні