Ухвала
від 14.06.2021 по справі 698/340/21
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/340/21

Провадження № 2-о/698/27/21

УХВАЛА

14 червня 2021 р. Катеринопільський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Баранова О.І.,

присяжних Матяша П.І., Кріпаченко Т.А.,

за участю секретаря Триліс Я.О.,

заінтересованої особи ОСОБА_1 ,

розглянувши у порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні у залі суду у селищі Катеринопіль цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Катеринопільської селищної ради об`єднаної територіальної громади, Звенигородського району, Черкаської області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з вищевказаною заявою в обґрунтування якої зазначила, що її двоюрідний брат ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом першої групи з дитинства (перша підгрупа А), недієздатною особою, яка потребує постійного стороннього догляду. У зв`язку із цим заявник просить юридично встановити недієздатність ОСОБА_2 та призначити її опікуном над останнім. Для підтвердження вказаних обставин заявник просить суд призначити по справі судово-психіатричну експертизу та витребувати медичні відомості необхідні для її проведення. На вирішення експертизи просить поставити питання: Чи здатний ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

В судовому засіданні заявника ОСОБА_1 підтримала клопотання щодо призначення судово-психіатричної експертизи з підстав, що були наведені у заяві. Додатково зазначила, усе життя її брат ОСОБА_2 є нерухомою особою, яка є нетранспортабельною, отже, його транспортування до експертної установи є вкрай ускладненим.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Враховуючи викладене, з урахуванням відомостей щодо стану психічного здоров`я ОСОБА_2 , який згідно довідки МСЕК від 14.08.2011 року серії 10ААА № 357961 має інвалідність І групи (перша підгрупа А) та є особою, яка потребує постійного стороннього догляду, суд призначає у справі судово-психіатричну експертизу, оскільки визнає, що визначення психічного стану особи, вимагає спеціальних медичних знань в галузі психіатрії та є обов`язковим згідно п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України.

Крім того, з урахуванням ступеня обмеження фізичних можливостей ОСОБА_2 , суд визнає про наявність законних підстав для проведення виїзної судово-психіатричної експертизи за місцем перебування останнього. При цьому суд звертає увагу заінтересованої особи - органу опіки та піклування Катеринопільської селищної ради об`єднаної територіальної громади, Звенигородського району, Черкаської області на необхідність сприяння заявнику у транспортуванні експертів до місця проведення експертизи .

За таких обставин, керуючись ст.ст. 103-105, п.12 ст.353 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

1.Призначити у справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам психіатрам Черкаської обласної психіатричної лікарні № 1 із здійсненням виїзду до місця проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає по у селі Пальчик, Катеринопільського району, Черкаської області для огляду експертами з метою визначення психічного стану останнього. (моб. телефон заявника НОМЕР_1 )

2.Витребувати від Катеринопільської центральної районної лікарні медичну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та надати її для огляду експертами.

3.Попередити експерта (експертів) про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст. 384,385 КК України.

4.На вирішення експерта (експертів) поставити наступні питання:

а) Чи страждає ОСОБА_2 яким-небудь душевним захворюванням, якщо так, то яким саме?

б) Чи є душевне захворювання ОСОБА_2 тимчасовим, або воно має постійний характер?

в) Чи здатний ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

5. Направити ухвалу разом з матеріалами справи для проведення експертизи, зупинивши провадження у справі на час проведення експертизи.

6. Направити копії ухвали сторонам справи.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуючий суддя Баранов О.І.

Присяжні: Матяш П.І.,

Кріпаченко Т.А.,

СудКатеринопільський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення14.06.2021
Оприлюднено16.06.2021
Номер документу97635421
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —698/340/21

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Рішення від 05.11.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 05.11.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 14.06.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні