Рішення
від 04.03.2024 по справі 698/340/21
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/340/21

Провадження № 6/698/3/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 березня 2024 р. Катеринопільський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Баранова О.І.,

присяжних Кріпаченко Т.А., Радецької А.О.,

за участю секретаря Триліс Я.О.,

адвоката Замковенка В.М.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні у залі суду в селищі Катеринопіль цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області про продовження дії судового рішення щодо визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з вищевказаним клопотанням в обґрунтування якого зазначила, що згідно судового рішення від 05.11.2021 року, через стійкий хронічний психічний розлад її двоюрідний брат ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 був визнаний судом недієздатним. Також в обґрунтування клопотання ОСОБА_1 зазначила, що психічний стан ОСОБА_2 залишається без змін, оскільки останній продовжує страждати на психічне захворювання, а отже, залишається недієздатною особою, що потребує продовження строку дії судового рішення від 05.11.2021 року.

Враховуючи викладене, заявник просить суд продовжити дію ухваленого щодо ОСОБА_2 судового рішення про визнання останнього недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення йому опікуна - ОСОБА_1 , як найближчого родича.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримала, просить продовжити дію судового рішення щодо ОСОБА_2 , оскільки останній продовжує хворіти на психічне захворювання. Також повідомила, що ОСОБА_2 не може самостійно пересуватися та прибути до суду, оскільки багато років є прикутим до ліжка.

В судовому засіданні адвокат Замковенко В.М. заявлені ОСОБА_1 вимоги підтримав та просить суд їх задовольнити. Також повідомив, що не заперечує проти розгляду клопотання за відсутності особи щодо якої вирішується клопотання, оскільки йому достовірно відомо, що ОСОБА_2 не може самостійно пересуватися та прибути до суду.

В судове засідання заінтересована особа представника не направила, заявою від 16.11.2023 року (а.с.20) повідомила суд про відсутність заперечень проти задоволення заяви, просить розглянути справу за відсутності її представника.

В судовому засіданні встановлені наступні обставини та відповідні ним правовідносини.

З висновку судово-психіатрічної експертизи від 24.11.2023 року № 636 вбачається, що ОСОБА_2 продовжує страждати на хронічне стійке психічне захворювання - помірну розумову відсталість в ступені нерізко-вираженої імбецильності, що виникла внаслідок раннього органічного ураження центральної нервової системи (дитячий церебральний параліч), з ускладнюючою його стан грубою вогнищевою неврологічною симптоматикою у вигляді спастичного тетрапарезу з неспроможністю до самостійного пересування, через що він не здатний усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розгляду не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Оцінивши за своїм внутрішнім переконанням досліджені у судовому засіданні докази, врахувавши належність, допустимість та достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок досліджених доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку про наявність законних підстав для продовження дії рішення щодо визнання особи, недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна, оскільки судом достовірно встановлено, що ОСОБА_2 продовжує бути недієздатною особою.

За таких обставин, суд визнає необхідним продовжити дію судового рішення від 05.11.2021 року як в частині визнання особи недієздатною, так і в частині встановлення опіки над ОСОБА_2 з призначенням йому опікуна ОСОБА_1 ..

На підстав викладеного, керуючись ст.ст. 295-300 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Продовжити дію судового рішення від 05.11.2021 року щодо визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Пальчик, Катеринопільського району, Черкаської області, зареєстроване місце проживання АДРЕСА_1 недієздатним та встановлення над ним опіки з боку ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення встановлюється до 05.03.2026 року. Клопотання про продовження строку дії рішення подається згідно ч. 7 ст. 300 ЦПК України не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного ч. 6 ст. 300 ЦПК України.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду після набрання законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Головуючий Баранов О.І. ,

Присяжні:


Кріпаченко Т.А.,


Радецька А.О.,

СудКатеринопільський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117398215
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —698/340/21

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Рішення від 05.11.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 05.11.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 14.06.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні