Рішення
від 05.11.2021 по справі 698/340/21
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/340/21

Провадження № 2-о/698/27/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 листопада 2021 р. смт Катеринопіль

Катеринопільський районний суд Черкаської області в складі: головуючого судді Баранова О.І.,

присяжних Кріпаченко Т.А., Матяша П.І.,

за участю секретаря Триліс Я.О.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні у залі суду в селищі Катеринопіль цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ :

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з вищевказаною заявою в обґрунтування якої зазначив, що через стійкий хронічний психічний розлад ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом першої групи з дитинства, не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує постійної сторонньої допомоги, як в побутових, повсякденних питаннях, так і в прийнятті рішень юридичного характеру від свого імені, а отже є недієздатною особою, яка потребує встановлення опіки. Враховуючи викладене, заявник просить суд визнати ОСОБА_2 недієздатним, встановити над ним опіку та призначити йому опікуна - ОСОБА_1 ..

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримала, просить визнати ОСОБА_2 недієздатним, оскільки останній не може керувати своїми діями та усвідомлювати їх значення, тому потребує постійного догляду і встановлення опіки та просить призначити її опікуном як найближчого родича.

Орган опіки та піклування звернувся до суду з заявою про проведення судового розгляду без участі його представника.

В судовому засіданні встановлені наступні обставини та відповідні ним правовідносини.

З висновку судово-психіатрічної експертизи від 02.10.2021 року № 366, призначеної ухвалою суду вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на хронічний стійкий психічний розлад внаслідок чого не здатний усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними.

З висновку органу опіки та піклування, затвердженого рішенням Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області від 26.045.2021 року № 526/02-25 вбачається, що вказаний орган вважає за доцільне призначити ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_2 .

З висновку про стан здоров`я опікуна виданого Катеринопільською ЦРЛ 16.06.2021 року вбачається, що у ОСОБА_1 не виявлені протипоказання для виконання обов`язків опікуна.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розгляду не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Оцінивши за своїм внутрішнім переконанням досліджені у судовому засіданні докази, врахувавши належність, допустимість та достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок досліджених доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про наявність законних підстав для визнання особи, недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна, оскільки судом достовірно встановлена недієздатність ОСОБА_2 ..

За таких обставин, суд визнає необхідним встановити опіку над ОСОБА_2 та призначити йому опікуна ОСОБА_1 ..

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 295-300, 354 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Пальчик, Катеринопільського району, Черкаської області, зареєстроване місце проживання АДРЕСА_1 - визнати недієздатним та встановити над ним опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уроджену села Пальчик, Катеринопільського району, Черкаської області, зареєстроване місце проживання АДРЕСА_2 опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Пальчик, Катеринопільського району, Черкаської області, зареєстроване місце проживання АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відповідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення встановлюється до 04.11.2023 року . Клопотання про продовження строку дії рішення подається згідно ч. 7 ст. 300 ЦПК України не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного ч. 6 ст. 300 ЦПК України.

Рішення суду після набрання законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Головуючий Баранов О.І.

Присяжні:


Кріпаченко Т.А.


Матяш П.І..

СудКатеринопільський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення05.11.2021
Оприлюднено09.11.2021
Номер документу100915832
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —698/340/21

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Рішення від 05.11.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 05.11.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 14.06.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні