Ухвала
від 16.11.2021 по справі 730/323/21
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

16 листопада 2021 року м. Чернігів

Унікальний номер справи № 730/323/21

Апеляційне провадження № 22-ц/4823/1625/21

Чернігівський апеляційний суд у складі судді Онищенко О.І., розглянувши питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Борзнянського районного суду Чернігівської області від 04 жовтня 2021 року у справі за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ЗЛАГОДА до ОСОБА_1 про повернення безпідставно набутих грошових коштів,

в с т а н о в и в :

Не погоджуючись з рішенням Борзнянського районного суду Чернігівської області від 04 жовтня 2021 року, ОСОБА_1 звернувся до суду з апеляційною скаргою та клопотанням про звільнення його від сплати судового збору, посилаючись на те, що він не працює і здійснює догляд за особою похилого віку та його дохід становить 37,34 грн. на місяць

Положеннями статті 136 ЦПК України визначено, що суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Статтею 8 Закону України Про судовий збір передбачено певні умови, за наявності яких можливе звільнення від сплати судового збору, зокрема якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі статтею 12 ЦПК України повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Оскільки з апеляційною скаргою ОСОБА_1 звернувся до суду у жовтні 2021 року, то для вирішення його клопотання про звільнення від сплати судового збору йому необхідно було надати довідку про доходи за попередній календарний рік, тобто за січень-грудень 2020 року.

Проте, на підтвердження доводів щодо неможливості сплатити судовий збір ОСОБА_1 надано копію довідки №557 від 13 жовтня 2021 року, виданої УПСЗН Ніжинської РДА Ніжинське районне УПСЗН про те, що розмір компенсаційної виплати працездатній особі, що не працює (не вчиться) і здійснює догляд за інвалідом I групи або особою похилого віку, що досягла 80-річного віку становить 433,40 грн. (а.с.133). При цьому із вказаної довідки не вбачається загального розміру отриманої компенсаційної виплати працездатній особі, що не працює (не вчиться) і здійснює догляд за інвалідом I групи або особою похилого віку, що досягла 80-річного віку за чотири квартали 2020 року (з 01.01.2020 року по 31.12.2020 року).

Суд бере до уваги, що наведені відповідачем доводи не підтверджені належними доказами, які б свідчили про неможливість сплати судового збору, зокрема не надано доказів про відсутність інших джерел доходу, окрім компенсаційної виплати працездатній особі, що не працює (не вчиться) і здійснює догляд за інвалідом I групи або особою похилого віку, що досягла 80-річного віку, які б підтверджувалися відомостями з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків ДФС України про суми виплачених доходів за чотири квартали 2020 року.

За таких обставин, у суду відсутні підстави вважати, що за попередній календарний рік ОСОБА_1 мав дохід, який не дозволяє йому сплатити судовий збір за подачу апеляційної скарги.

Констатація скрутного матеріального становища без надання доказів на підтвердження цих обставин не може вважатися достатньою підставою для звільнення від сплати судового збору, що узгоджується із статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, згідно з якою судові процедури повинні бути справедливі для всіх учасників процесу.

Статтею 129 Конституції України визначено, що однією із основних засад судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Оскільки наведені доводи та надані документи не є беззаперечними доказами, які підтверджують скрутний майновий стан ОСОБА_1 , відсутність у нього можливості сплатити судовий збір та не дають змоги в повній мірі оцінити його майновий стан, у задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги необхідно відмовити.

Отже, відповідачу необхідно сплатити судовий збір у порядку та розмірі, визначених Законом України Про судовий збір , або надати інші документи (наприклад, довідки органів ДФС України про майновий стан, наявність рухомого чи нерухомого майна, цінних паперів тощо) на підтвердження підстав звільнення від сплати судового збору, зокрема довідку про розмір компенсаційної виплати працездатній особі, що не працює (не вчиться) і здійснює догляд за інвалідом I групи або особою похилого віку, що досягла 80-річного віку ОСОБА_1 за чотири квартали 2020 року.

Згідно п/п 6 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір - ставка судового збору за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду встановлюється в розмірі 150% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Як вбачається з позовної заяви, Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю ЗЛАГОДА просило стягнути з ОСОБА_1 кошти в розмірі 18765,80 грн., що є вимогою майнового характеру.

Відповідно до п/п 1 п.1 ч.2 ст. 4 Закону України „Про судовий збір» ставка судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана юридичною особою, встановлюється в розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно ч. 4 ст. 6 Закону України Про судовий збір - якщо скаргу (заяву) подано про перегляд судового рішення в частині позовних вимог (сум, що підлягають стягненню за судовим рішенням), судовий збір за подання скарги (заяви) вираховується та сплачується лише щодо перегляду судового рішення в частині таких позовних вимог (оспорюваних сум).

Оскільки рішення суду оскаржується в частині стягнення 18255,52 грн., 1,5 відсотка якої є меншою 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, то за подання апеляційної скарги підлягає сплаті судовий збір у розмірі 3 405 грн. (2102 грн. х 150%).

Таким чином, ОСОБА_1 належить сплатити 3 405 грн. судового збору за наступними реквізитами: отримувач - УК у м.Чернігові/м.Чернігів/22030101; код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37972475; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); рахунок отримувача - UA798999980313111206080025739; код класифікації доходів бюджету - 22030101; призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ) (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Чернігівський апеляційний суд, або надати документи на підтвердження підстав звільнення від сплати судового збору за чотири квартали 2020 року.

Керуючись ст. 185, ч. 2 ст. 357 ЦПК України,

у х в а л и в :

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору відмовити.

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Борзнянського районного суду Чернігівської області від 04 жовтня 2021 року у справі за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ЗЛАГОДА до ОСОБА_1 про повернення безпідставно набутих грошових коштів - залишити без руху.

Встановити ОСОБА_1 строк, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення даної ухвали для подання Чернігівському апеляційному суду оригіналу квитанції про сплату судового збору або документів на підтвердження підстав звільнення від сплати судового збору.

Копію ухвали направити ОСОБА_1 та його представнику - адвокату Ковалюху Василю Миколайовичу.

Роз`яснити, що в разі невиконання вказаних вимог апеляційна скарга буде визнана неподаною та повернута.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню у касаційному порядку не підлягає.

Суддя О.І.Онищенко

СудЧернігівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення16.11.2021
Оприлюднено16.11.2021
Номер документу101094178
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —730/323/21

Постанова від 03.02.2022

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 16.12.2021

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 06.12.2021

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 30.11.2021

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Рішення від 04.10.2021

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Ріхтер В. В.

Рішення від 04.10.2021

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Ріхтер В. В.

Ухвала від 10.06.2021

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Ріхтер В. В.

Ухвала від 19.05.2021

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Ріхтер В. В.

Ухвала від 23.04.2021

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Ріхтер В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні