Вирок
від 16.11.2021 по справі 303/4673/21
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №303/4673/21

№1-кп/303/628/21

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2021 року м. Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

в складі: головуючого-судді ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

за участю сторін кримінального провадження: прокурора ОСОБА_3 , представника Вищого професійного училища №3 м. Мукачево- ОСОБА_4 , обвинуваченого ОСОБА_5 , захисника обвинуваченого ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Мукачево об`єднане кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , громадянина України, із незакінченою вищою освітою, не одруженого, не працюючого, раніше не судимого,

- у вчиненні кримінальних правопорушеннь, передбачених ст.ст. 185 ч.3, 345 ч.2 КК України,

в с т а н о в и в:

Обвинувачений ОСОБА_5 23.03.2021 о 01 год. 17 хв., діючи умисно, за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, з метою крадіжки чужого майна, шляхом зняття з рами вікна скла проник в середину приміщення майстерні Вищого професійного училища №3 по вул. Кооперативна, 2 в м. Мукачево, звідки таємно викрав тридцять один субблок пристроїв верстата числового програмного керування 2Р-22 16А20Ф3 зав. №03468 та п`ятдесят сім субблоків пристроїв з верстата числового програмного керування 2С-42-65 МС12-250М1-2 зав. №594, спричинивши Вищому професійному училищу №3 в м. Мукачево матеріальну шкоду на загальну суму 16 875 грн. 40 коп.

Крім того, під час проведення оперативно розшукових заходів на території міста Мукачево старшими оперуповноваженими УКР ГУНП в Закарпатські області лейтенантом поліції ОСОБА_7 та майором поліції ОСОБА_8 23.03.2021 о 02 год. 00 хв. на вул. Коцака в м. Мукачево були помічені чотири невідомі особи, які несли в руках великі полімерні мішки з викраденими субблоками пристроїв верстата числового програмного керування в середині, які, побачивши працівників поліції почали втікати, покинувши викрадене майно на землі. Працівники поліції ОСОБА_7 та ОСОБА_8 намагались зупинити ОСОБА_5 , однак останній діючи умисно, усвідомлюючи, що вказані особи є працівниками поліції, перебувають на службі та виконують службові обов`язки, з метою перешкоджання законної діяльності працівників поліції, вчинив щодо них активні дії, які виразилась у тому, що ОСОБА_5 несподівано повернувся до працівників поліції та бризнув з газового балончика речовиною в обличчя ОСОБА_7 , внаслідок чого останній отримав тілесні ушкодження у вигляді гіперемії кон`юнктиви правого ока та дрібно крапкових крововиливів під кон`юнктиву, опік рогівки та кон`юнктиви правого ока, які відносяться до групи легких тілесних ушкоджень, як такі, що не потягли за собою короткочасний розлад здоров`я і стійку втрату працездатності.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 свою вину у вчиненні 23.03.2021 таємної крадіжки з приміщення Вищого професійного училища №3 в м. Мукачево та заподіяння працівникові правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень визнав повністю, підтвердив обставини викладені в обвинувальних актах, розповів про обставини скоєння ним кримінальних правопорушень. Цивільний позов Вищого професійного училища №3 в м. Мукачево визнав частково, на суму 4 410 грн. 62 коп.

В судовому засіданні представник Вищого професійного училища №3 в м. Мукачево- ОСОБА_4 заявлений цивільний позов про відшкодування заподіяної матеріальної шкоди на суму 560 000 грн. повністю підтримав та пояснив, що внаслідок вчиненої ОСОБА_5 крадіжки субблоків пристроїв з двох верстатів з числовим програмним керуванням унеможливило їх використання відповідно до функціонального призначення.

Відповідно до вимог ч.3 ст.349 КПК України суд має право, якщо проти цього не заперечують учасники судового провадження, визнати недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються. При цьому суд з`ясовує, чи правильно розуміють зазначені особи зміст цих обставин, чи немає сумнівів у добровільності їх позиції, а також роз`яснює їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Судом з`ясовано правильність розуміння обвинуваченим та іншими учасниками судового провадження обставин щодо недоцільності дослідження доказів та роз`яснено положення ч. 3 ст. 349 КПК України.

Оцінивши всі докази в їх сукупності, суд приходить до висновку про доведеність вини обвинуваченого ОСОБА_5 у вчиненні таємного викрадення чужого майна (крадіжка), поєднаного з проникненням у інше приміщення, вчинене за попередньою змовою групою осіб та вчинення насильства щодо працівника правоохоронного органу, тобто умисне заподіянняпрацівникові правоохоронногооргану легкихтілесних ушкодженьу зв`язкуз виконаннямцим працівникомслужбових обов`язківі вважає вірноюкваліфікацію органомдосудового розслідуванняйого дій за ст.ст. 185 ч.3, 345 ч.2 КК України.

Призначаючи покарання обвинуваченому ОСОБА_5 , суд враховує характер і ступінь тяжкості вчинених ними кримінальних правопорушеннях, особу винного, раніше не судимого.

Щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, суд визнає за обставини, які пом`якшують покарання винного.

Обставин, що обтяжують покарання винного, судом не встановлено.

З урахуванням вищевикладеного, виходячи зпринципів законності,справедливості,обґрунтованості таіндивідуалізації покарання,суд приходить до висновку про необхідністьпризначення ОСОБА_5 покарання увигляді позбавленняволі вмежах санкціїч.3ст.185та ч.2ст.345КК Україниіз застосуваннямст.ст.75,76КК України, оскільки, на думку суду саме таке покарання буде достатнім для виправлення та перевиховання обвинуваченого, запобігання вчиненню ним нових злочинів.

Вирішуючи питання щодо заявленого представником Вищого професійного училища №3 в м. Мукачево- ОСОБА_4 цивільного позову про стягнення з ОСОБА_5 560000 грн. матеріальної шкоди, суд приходить до слідуючого висновку.

Цивільний позов мотивовано тим, що ОСОБА_5 23.03.2021 шляхом механічного вилучення таємно викрав державне майно, належне Вищому професійному училищу №3 в м. Мукачево - тридцять один субблок пристроїв верстата числового програмного керування 2Р-22 16А20Ф3 зав. №03468 та п`ятдесят сім субблоків пристроїв з верстата числового програмного керування 2С-42-65 МС12-250М1-2 зав. №594 загальною вартістю 16875 грн. 40 коп., частину зазначеного майна на суму орієнтовно 12000 грн. повернуто Вищому професійному училищу №3 в м. Мукачево. Таємне викрадення ОСОБА_5 вказаних субблоків пристроїв з верстатів числового программного керування шляхом їх механічного вилучення неуможливило їх використання відповідно до функціонального призначення; обвинуваченим пошкоджено дві системим електронного управління верстатів з прогнамним керуванням вартістю 500000 грн., придбання нових систем електронного управління верстатів з програмним керуванням становить 250000 грн., орієнтовна вартість аналогічного верстата з ЧПК становить 1600 грн.

Відповідно до ч. 1ст.1166ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ч.5ст.128КПК України цивільний позов у кримінальному провадженні розглядається судом за правилами, встановленими цим Кодексом. Якщо процесуальні відносини, що виникли у зв`язку з цивільним позовом, цим Кодексом не врегульовані, до них застосовуються нормиЦивільного процесуального кодексу Україниза умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства.

Згідно вимог ч.3ст.12ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.2ст.77ЦПК України предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідночастини першої статті 80 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено та підтверджено представником Вищого професійного училища №3 в м. Мукачево ОСОБА_4 про часткове відшкодування завданої матеріальної шкоди шляхом повернення Вищому професійному училищу №3 в м. Мукачево частини викраденого майна на суму 12464 грн. 78 коп.

З оглядуна вищевказане,суд вважаєза необхіднецивільний позов представника Вищого професійного училища №3 в м. Мукачево про відшкодування майнової шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, задовольнити частково на суму 4410 грн. 62 коп., в інші частині цивільний позов залишити без розгляду, оскільки представник цивільного позивача не довів ті обставини, на які він посилається як на підставу своїх вимог, не надав суду належних та допустимих доказів на підтвердження завдання майнової шкоди та не обґрунтував суми відшкодування збитків.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 7ст.128КПК України особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред`явити його в порядку цивільного судочинства.

Питання речових доказів слід вирішити у порядку ст. 100 КПК України.

Процесуальні витрати слід стягнути з ОСОБА_5 .

Керуючись ст. 84-86, 94, 95, 349, 370, 371, 373-376 КПК України, суд

у х в а л и в:

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 185 та ч.2 ст. 345 КК України та призначити йому покарання за ч. 3 ст. 185 КК України у виді 4 (чотирьох) років позбавлення волі, за ч.2 ст. 345 КК України у виді 3 (трьох) років позбавлення волі.

На підставі ч.1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покаранням більш суворим остаточно призначити ОСОБА_5 покарання у виді 4 (чотирьох) років позбавлення волі.

На підставіст.ст.75,76ч.1п.п.1,2КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком терміном 2 (два) роки 6 (шість) місяців з покладенням на нього обов`язків: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи.

Арешт,накладений ухвалоюслідчого суддіМукачівського міськрайонногосуду від24.03.2021на тимчасововилучене майно,а самена:п`ятдесят дев`ятьплат розміром23,5х 14см.,з маркуванням:3.092.059;3.082.466,5.113\13;7.102.591;3.082976,5.7657;1у7104019,3.082.008;3.082884-01;7.104.017,S2S4S5S13;10\7.4.87.3.082.783;3.082449,5.13916;3.082.449,5.13929;5.106.26.3.082.443;3.082465,5.09422;,3.082.465,5.094-31;5.082.452,5.07713;3.082.452,507720;3.082.90001;5.29115R21;3.09.069-01;5.20912,23.082475;3.092059,4.00610;3.082781;3.082976,5.67513;5.209\7,3082475;3.082893,54786;9364.4.88,3.082893547861014488;3.082893547861213488;3.09206901,5.8468;3.09206901,5.8469;3.082.44250;1560488;1571488;41.К.882;3.082454;5.12325;3.0824545.12312;3.082.440;3.082.775;5.264/5;4.0.154,3092086;3.082.445,258.К.894;5.4786;3.082893,54786;5110-223.082463;5.072183.082.441;3.082.7805.27819;МК 7020678;МК 479.06.88;1071.К.87.2;п`ятьшт.з маркуванням3.082900-01;три штукиз маркуванням-5.105.000,3.082005;п`ять зяких розміром47х24см.,з маркуванням5.283.-0117,6673.280-09;5.282176.673280-12;5282-01,6.673280-03;5281-0123,667327902,5280/18,6673279;роз`єм білогокольору змаркуванням Х128;одна платарозміром 28х23см.,з маркуванням3317.06.8912; дві пари матерчастих рукавичок, які поміщено в паперовий конверт, рація марки «ALOFENG UV-5R» з запасною батареєю, які опечатано в спецпакет НПУ EXPT0209825, кусачки стального кольору з резиновими рукоятками чорного з червоним кольорами з маркуванням «МОНТЕРО 90602221», та кусачки зажим металеві без маркування упаковані в спецпакет НПУ EXPT0209706, батарейки в кількості 4 шт., навушники чорного кольору, фонарик на голову «АОТІК CORE», пояс бананка чоловіча сірого з червоним кольорами, поміщено в спецпакет НПУ ГСУ INZ 3007537, мобільний телефон марки «Vernee M5», газовий балончик з маркуванням «PFEFFER», чорного кольору з надписом жовтого кольору, який опечатано в паперовий конверт НПУ ГСУ, кошти в сумі 153 гривні, які опечатано в паперовий конверт, куртка х/б чорного кольору з застіпкою на молнію, яку опечатано в спец пакет НПУ ГСУ № 7260504, штани тактичні М-ТАС чорного кольору опечатано в спе пакет НПУ ГСУ № 7260503- скасувати.

Арешт,накладений ухвалоюслідчого суддіМукачівського міськрайонногосуду від26.03.2021на тимчасово вилучене майно, а саме на вилучений в ході огляду місця події від 23.03.2021 року автомобіль марки «Nissan», моделі «Rogue Sport», державний номерний знак НОМЕР_1 , який згідно Свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу № НОМЕР_2 належить на праві приватної власності ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 скасувати.

Речові докази: автомобіль марки «Нісан» д.н.з. НОМЕР_1 , який знаходиться на відповідальному зберіганні у ОСОБА_9 , передати ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за належністю; ДВД диск з записом камер спостереження, ДВД диск з записом обшуку автомобіля марки Нісан д.н.з. НОМЕР_1 , які зберігаються в матеріалах кримінального провадження залишити при справі; поліетиленовий пакет чорного кольору в якому знаходиться рюкзак з речами, поліетиленовий пакет чорного кольору в якому знаходиться рюкзак з речами з надписом denecana, поліетиленовий пакет чорного кольору в якому знаходиться рюкзак колір хакі з речами, поліетиленовий пакет чорного кольору в якому знаходиться рюкзак з речами з надписом Porn Hub, поліетиленовий пакет зеленого кольору в якому знаходиться верхній одяг, які знаходяться на зберіганні в кімнатіречових доказівМукачівського РУПГУНП вЗакарпатській області повернути за належністю власникам; спец пакет НПУ SUD 2033278 в якому знаходиться пять пар рукавичок та 1 рукавичка без пари, спец пакет НПУ SUD 3006988 в якому знаходиться рація з зарядним пристроєм та поясна сумка з інструментами, спец пакет НПУ ГСУ № INZ 1043309 в середині якого знаходиться балаклава, спец пакет НПУ ГСУ № INZ 1043308 в середині якого знаходиться дві викрутки та кусачки;паперовий конверт у якому знаходиться типу банківська картка у середині якої знаходяться дві відмички, дві парирукавичок матерчастихрукавичок,які поміщенов паперовийконверт,рація маркиALOFENGUV-5Rз запасноюбатареєю,які опечатанов спецпакет НПУEXPT0209825,кусачки стальногокольору зрезиновими рукояткамичорного зчервоним кольорамиз маркуваннямМОНТЕРО 90602221,кусачки зажимметалеві безмаркування упакованів спеціальнийпакет НПУEXPT0209706,батарейки вкількості 4шт,газовий балончикз маркуванням«PFEFFER» чорногокольору знадписом жовтогокольору опечатанов паперовийконверт НПУГСУ, двабалончика зневідомою речовиноюз надписом,«Pfeffer», які знаходяться на зберіганні в кімнаті речових доказів Мукачівського РУП ГУНП в Закарпатській області- знищити; плати систем числового програмного керування в кількості 65 шт., а саме: п`ять з яких розміром 47х24 см.,з маркуванням 5.283.-01 17, 6673.280-09; 5.282 17 6.673280-12; 5282-01, 6.673280-03; 5281-0123, 667327902, 5280/18, 6673279; роз`єм білого кольору з маркуванням Х128; одна плата розміром 28х23 см., з маркуванням 3317.06.8912; п`ятдесят дев`ять плат розміром 23,5 х 14 см., з маркуванням: 3.092.059; 3.082.466, 5.113/13; 7.102.591; 3.082976, 5.765 7; 1у7104019, 3.082.008; 3.082884-01; 7.104.017, S2S4S5S13; 10/7.4.87.3.082.783; 3.082449, 5.139 16; 3.082.449, 5.139 29; 5.106.26.3.082.443; 3.082465, 5.094 22;, 3.082.465, 5.094-31; 5.082.452, 5.077 13; 3.082.452, 507720; 3.082.900 01; 5.29115R21; 3.09.069-01; 5.209 12, 23.082475; 3.092059, 4.00610; 3.082781; 3.082 976, 5.675 13; 5.209\7, 3082475; 3.082893, 54786; 9364.4.88, 3.082893 54786 1014488; 3.082893 54786 1213488; 3.092069 01, 5.8468; 3.09206901, 5.8469; 3.082.442 50; 1560488; 1571488; 41.К.882; 3.082454; 5.12325; 3.082 454 5.12312; 3.082.440; 3.082.775; 5.264/5; 4.0.154, 3092086; 3.082.445, 258.К.894; 5.4786; 3.082893, 5 4786; 5110-22 3.082 463; 5.07218 3.082.441; 3.082.780 5.27819; МК 7020678; МК 479.06.88; 1071.К.87.2; пять шт. з маркуванням 3.082900-01; три штуки з маркуванням - 5.105.000, 3.082005, які знаходяться на зберіганні в кімнаті речових доказів Мукачівського РУП ГУНП в Закарпатській області повернути уповноваженому представнику Вищого професійного училища №3 в м. Мукачево за належністю; навушники чорного кольору,фонарик наголову АОТІК CORE, пояс бананкачоловіча сірогоз червонимкольорами поміщенов спецпакет НПУГСУ INZ3007537,мобільний телефонмарки VerneeM5,кошти всумі 153гривні, куртку х/б чорного кольору з застіпкою на молнію, яку опечатано в спеціальний пакет НПУ ГСУ №7260504, штани тактичні М-ТАС чорного кольору, які опечатано в спеціальний пакет НПУ ГСУ №7260503, які знаходяться на зберіганні в кімнаті речових доказів Мукачівського РУП ГУНП в Закарпатській області повернути ОСОБА_5 за належністю; мобільний телефон марки «SAMSUNG» чорного кольору, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 на автомобіль марки NISAN, д.н.з. НОМЕР_1 ; посвідчення водія серії НОМЕР_4 ; ключ від автомобіля з брелком, які знаходяться на відповідальному зберіганні у ОСОБА_9 , передати ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за належністю.

Стягнути з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 на користь держави витрати за проведення: трасологічної експертизи №СЕ-19/107-21/3325 ТР від 28.04.2021 1029 грн. 72 коп.; трасологічної експертизи №СЕ-19/107-21/3331 ТР від 05.05.2021 - 1029 грн. 72 коп.; одорологічної експертизи №СЕ-19/102-21/6184 БД від 17.05.2021 1712 грн. 27 коп.

Цивільний позов представника Вищого професійного училища №3 в м. Мукачево- ОСОБА_4 про стягнення з ОСОБА_5 матеріальної шкоди задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 на користь Вищого професійного училища №3 м. Мукачево (м. Мукачево, вул. Кооперативна, 2, код ЄДРПОУ 03566191) 4410 грн. 62 коп. в рахунок відшкодування завданої матеріальної шкоди.

В іншій частині цивільний позов представника Вищого професійного училища №3 в м. Мукачево- ОСОБА_4 про стягнення з ОСОБА_5 матеріальної шкоди залишити без розгляду.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Закарпатського апеляційного суду через цей суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуючий ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.11.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу101133121
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —303/4673/21

Вирок від 23.11.2023

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Маргитич О. І.

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Маргитич О. І.

Ухвала від 25.10.2023

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Маргитич О. І.

Ухвала від 17.10.2023

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Маргитич О. І.

Ухвала від 04.10.2023

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Ухвала від 11.07.2023

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Ухвала від 01.03.2022

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Животов Є. Г.

Ухвала від 17.02.2022

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Животов Є. Г.

Вирок від 16.11.2021

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Гейруш В. Б.

Ухвала від 26.10.2021

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Гейруш В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні