Ухвала
від 24.11.2021 по справі 638/7803/18
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 638/7803/18

Провадження № 1-кс/638/2617/21

24.11.2021 року Дзержинський районний суд м. Харкова

у складі: слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого СВ Харківського районного управління поліції №3 Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова Харківської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018220480002158 від 02 червня 2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 115, частиною 1 статті 140, частини 1 статті 358 Кримінального кодексу України, -

ВСТАНОВИВ:

До Дзержинського районного суду м. Харкова звернулася слідчий СВ Харківського районного управління поліції №3 Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_3 з клопотанням, в якому просить суд надати тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018220480002158 від 02 червня 2018 року за ознаками кримінальних правопорушень-злочинів, передбачених частиною 1 статті 115, частиною 1 статті 140, частини 1 статті 358 Кримінального кодексу України.

Своє клопотання слідчий обґрунтовує тим, що слідчим відділом Харківського районного управління поліції №3 ГУ НП в Харківській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.06.2018 року за №12018220480002158, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 115, частиною 1 статті 140, частини 1 статті 358 Кримінального кодексу України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 раптово помер ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Під час досудового розслідування допитано як потерпілого ОСОБА_6 , долучені до матеріалів провадження документи, надані потерпілим. На підставі ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів що містять охоронювану законом таємницю вилучено оригінали амбулаторної карти ОСОБА_5 та протоколу операції від 23.01.2018 року з КЗОЗ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; медичної карти ОСОБА_5 в КЗОЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »; медичної карти ОСОБА_5 в ІНФОРМАЦІЯ_5 . На підставі ухвали слідчого судді Дзержинського районного суду м. Харкова у вказаному кримінальному провадженні призначено комісійну судово-медичну експертизу, яка на теперішній час до слідчого відділу СВ ХРУП №3 ГУНП в Харківській області не надходила.

Від судово-медичних експертів надійшло клопотання про направлення на їх адресу гістологічного матеріалу, відібраного у ОСОБА_5 .

Враховуючи вищезазначене, орган досудового розслідування приходить до висновку про те, що для повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування необхідно отримати тимчасовий доступ до речей, що містять охоронювану законом таємницю, а саме до гістологічного матеріалу(архіву) трупа ОСОБА_5 - вологий архів і препарати з шматочків внутрішніх органів, що були відібрані при розтині трупу (упакований відповідним чином) та направлення на гістологічне дослідження з переліком шматочків внутрішніх органів, які вилучалися при судово-медичній експертизі трупа («Висновок експерта» №13/2081-Дм/18 від 06.06-16.07.18 р. судово-медичної експертизи гістологічних препаратів, виконаної у відділенні гістології ІНФОРМАЦІЯ_6 ), які знаходяться в Комунальному закладі охорони здоров`я « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_2 ).

В судове засідання слідчий СВ Харківського районного управління поліції №3 ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 не з`явилася, надала до суду заяву з проханням розглянути клопотання без її участі, вимоги, викладені в ньому, підтримує у повному обсязі, просить суд його задовольнити.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, на підставі частини 2 статті 163 КПК України, розгляд даного клопотання необхідно проводити без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Суд, дослідивши матеріали клопотання, вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Відповідно до статті 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про інформацію», інформація про фізичну особу (персональні дані) - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров`я, а також адреса, дата і місце народження.

Відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 30 жовтня 1997 року у справі щодо офіційного тлумачення ст. ст. 3, 23, 31, 47, 48 Закону України «Про інформацію» та ст. 12 Закону України «Про прокуратуру» (справа Устименка), враховуючи норму частини 2 статті 32 Конституції України, частину четверту статті 23 Закону України «Про інформацію» треба розуміти так, що забороняється не лише збирання, а й зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її попередньої згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту, прав та свобод людини. До конфіденційної інформації, зокрема, належать свідчення про особу (освіта, сімейний стан, релігійність, стан здоров`я, дата і місце народження, майновий стан та інші персональні дані).

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 162 КПК України, відомості, які можуть становити лікарську таємницю, відносяться до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах та документах.

Відповідно до пункту 8 частини 1 статті 162 КПК України персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних, відносяться до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах та документах.

Отже, медична документація відносно ОСОБА_5 містить відомості, які належать до охоронюваної законом таємниці.

Згідно частини 6 статті 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною 5 цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Внесене слідчим клопотання відповідає вимогам статті 160 КПК України, матеріали клопотання містять достатні дані про те, що речі та документи самі по собі або в їх сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, про тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий знаходяться у володінні Комунального закладу охорони здоров`я « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_2 ) та має суттєве значення для встановлення важливих обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні. Отже, слідчим доведено, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування такий ступінь втручання у права і свободи особи, про які йдеться у клопотанні слідчого та завдання, для виконання якого слідчий звертається з клопотанням, може бути виконане.

Слідчий суддя приймає до уваги, що для встановлення істини по справі необхідні інформація та документи, доступ до яких просить надати слідчий, та у сукупності з іншими документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості, які містяться в документах, про вилучення яких заявлено клопотання, можуть бути використані у якості доказів.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 110, 159-164 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Харківського районного управління поліції №3 Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова Харківської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018220480002158 від 02 червня 2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 115, частиною 1 статті 140, частини 1 статті 358 Кримінального кодексу України, задовольнити.

Зобов`язати уповноваженихосіб Комунальногозакладу охорониздоров`я « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_1 ,місцезнаходження юридичноїособи: АДРЕСА_2 )надати слідчомуСВ Харківського районного управління поліції №3 Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до гістологічного матеріалу (архіву) трупа ОСОБА_5 - вологий архів і препарати з шматочків внутрішніх органів, що були відібрані при розтині трупу (упакований відповідним чином) та направлення на гістологічне дослідження з переліком шматочків внутрішніх органів, які вилучалися при судово-медичній експертизі трупа («Висновок експерта» №13/2081-Дм/18 від 06.06-16.07.18 р. судово- медичної експертизи гістологічних препаратів, виконаної у відділенні гістології ІНФОРМАЦІЯ_6 ) з можливістю його вилучення.

Строк дії ухвали 1 місяць з дня її постановлення.

Відповідно до частини 1 статті 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення24.11.2021
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу101343222
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —638/7803/18

Ухвала від 21.12.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 24.11.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 03.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 23.03.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 24.12.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 24.05.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 24.10.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 04.10.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 29.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні