Ухвала
від 24.05.2019 по справі 638/7803/18
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 638/7803/18

Провадження № 1-кс/638/2495/19

24.05.2019 рокуроку Дзержинський районний суд м. Харкова

у складі слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши в залі судового засідання в приміщенні Дзержинського районного суду м. Харкова клопотання слідчого СВ Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018220480002158 від 02.06.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень-злочинів, передбачених частиною 1 статті 115, частиною 1 статті 140, частиною 1 статті 358 Кримінального кодексу України,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_3 звернувся до Дзержинського районного суду м. Харкова з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12018220480002158 від 02.06.2018 року за ознаками кримінального правопорушення-злочину, передбаченого частиною 1 статті 358, частиною 1 статті 140 Кримінального кодексу України.

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що 02.06.2018 року Шевченківським ВП ГУ НП в Харківській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за №12018220480002158 за ч. 1 ст. 115 КК України за фактом смерті ОСОБА_5 .

Крім того, до Харківської місцевої прокуратури №1 з Дзержинського районного суду м. Харкова надійшла ухвала суду, якою зобов`язано службових осіб місцевої прокуратури внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості, які містяться в заяві ОСОБА_6 від 04.06.2018 року щодо службового підроблення. На виконання ухвали суду, місцевою прокуратурою 03.07.2018 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018221090000183 за ч. 1 ст. 358 КК України.

Крім того, до Харківської місцевої прокуратури №1 з Дзержинського районного суду м. Харкова надійшла ухвала суду, якою зобов`язано службових осіб місцевої прокуратури внсети відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості, які містяться в заяві ОСОБА_6 від 04.06.2018 щодо неналежного виконання професійних обов`язків медичними працівниками.

На виконання ухвали суду, місцевою прокуратурою 03.07.2018 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018221090000184 за ч. 1 ст. 140 КК України.

Постановою прокурора місцевої прокуратури від 31.08.2018 року зазначені кримінальні провадження об`єднані в одне за єдиним номером №12018220480002158 за ч. 1 ст. 115, ч. 1 ст. 140, ч. 1 ст. 358 КК України.

Під час досудового розслідування допитано як потерпілого ОСОБА_6 , долучені до матеріалів провадження документи, надані потерпілим. На підставі ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів що містять охоронювану законом таємницю вилучено оригінали амбулаторної карти ОСОБА_5 та протоколу операції від 23.01.2018 року з КЗОЗ «Харківська міська поліклініка №8»; медичної карти ОСОБА_5 в КЗОЗ «Обласний госпіталь ветеранів війни»; медичної карти ОСОБА_5 в КЗОЗ Харківський міський шкіряно-венерологічний диспансер№1. На підставі ухвали слідчого судді Дзержинського районного суду м. Харкова у вказаному кримінальному провадженні призначено комісійну судово-медичну експертизу, яка на теперішній час до слідчого відділу СВ Шевченківського ВП ГУНП в Харківській області не надходила. Жодній особі в ході досудового розслідування повідомлення про підозру не вручалось.

Незважаючи на те, що на даний час у кримінальному провадженні виконано деякий обсяг слідчих дій, однак, особу причетну до скоєння кримінального правопорушення не встановлено. Для закінчення досудового розслідування необхідно провести наступні слідчі дії: допитати свідків; отримати висновок комісійної судово-медичної експертизи; витребувати документи.

Вищевказані процесуальні дії не могли бути виконані та завершені раніше з об`єктивних причин, а саме через рівень експертної завантаженості фахівців експертної установи, якій доручено проведення зазначеної експертизи, що зумовлено великою кількістю експертних досліджень. На момент подачі клопотання слідчим про продовження строків досудового розслідування, висновку зазначеної експертизи останнім не отримано.

На теперішній час матеріали вищезазначеного кримінального провадження перебувають в експертній установі, у зв`язку з проведенням комісійної судово- медичної експертизи через що відсутня об`єктивна можливість долучити до клопотання копії матеріалів провадження.

Результати проведення вказаних слідчих дій мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, однак їх отримання потребує додаткового часу строком не менш ніж 6 (12) місяців.

Строк досудового розслідування закінчується 02 червня 2019 року, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, оскільки слідчим не встановлені всі обставини кримінального правопорушення та не притягнуто винну особу до відповідальності. Просить клопотання задовольнити.

Слідчий СВ Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, надав заяву з проханням розглядати клопотання про продовження строку досудового розслідування без його участі, вимоги клопотання підтримує та просить задовольнити.

Слідчий суддя, дослідивши надані матеріали клопотання, встановив наступне.

У провадженні Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження №12018220480002158 від 02.06.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень-злочинів, передбачених частиною 1 статті 115, частиною 1 статті 140, частиною 1 статті 358 Кримінального кодексу України.

Під час досудового розслідування допитано як потерпілого ОСОБА_6 , долучені до матеріалів провадження документи, надані потерпілим. На підставі ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів що містять охоронювану законом таємницю вилучено оригінали амбулаторної карти ОСОБА_5 та протоколу операції від 23.01.2018 року з КЗОЗ «Харківська міська поліклініка №8»; медичної карти ОСОБА_5 в КЗОЗ «Обласний госпіталь ветеранів війни»; медичної карти ОСОБА_5 в КЗОЗ Харківський міський шкіряно-венерологічний диспансер №1. На підставі ухвали слідчого судді Дзержинського районного суду м.Харкова у вказаному кримінальному провадженні призначено комісійну судово-медичну експертизу, яка на теперішній час до слідчого відділу СВ Шевченківського ВП ГУНП в Харківській області не надходила.

Жодній особі в ході досудового розслідування повідомлення про підозру не вручалось. Незважаючи на те, що на даний час у кримінальному провадженні виконано деякий обсяг слідчих дій, однак, особу причетну до скоєння кримінального правопорушення не встановлено. Для закінчення досудового розслідування необхідно провести наступні слідчі дії: допитати свідків; отримати висновок комісійної судово-медичної експертизи; витребувати документи.

Вищевказані процесуальні дії не могли бути виконані та завершені раніше з об`єктивних причин, а саме через рівень експертної завантаженості фахівців експертної установи, якій доручено проведення зазначеної експертизи, що зумовлено великою кількістю експертних досліджень. На момент подачі клопотання слідчим про продовження строків досудового розслідування, висновку зазначеної експертизи останнім не отримано.

Результати проведення вказаних слідчих дій мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, однак їх отримання потребує додаткового часу.

Відповідно до частини 1 статті 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно частин 3, 4 статті 294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 2 абзацу третього частини першої статті 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини другої статті 219 цього Кодексу: 1) до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, заступником Генерального прокурора; 2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора; 3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею, за клопотанням слідчого, погодженим з Генеральним прокурором чи його заступниками. Строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Конституційний Суд України у рішенні у справі про розгляд судом окремих постанов слідчого від 30 січня 2003 року вказав, що поняття «розумний строк досудового слідства» є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину (злочинів). Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Обов`язковість урахування цілого ряду конкретних обставин справи при визначенні розумності строку зумовила також необхідність вироблення Європейським судом переліку взаємопов`язаних критеріїв. Згідно з практикою Європейського суду розумність тривалості провадження повинна визначатись з урахуванням відповідних обставин справи та з огляду на такі критерії, як, зокрема, складність справи, поведінка заявника, а також органів влади, пов`язаних зі справою (рішення у справах «Пелісьє і Сассі проти Франції» та «Філіс проти Греції»).

На даний час завершити досудове розслідування не представляється можливим, у зв`язку з тим, що матеріали вищезазначеного кримінального провадження перебувають в експертній установі, у зв`язку з проведенням комісійної судово-медичної експертизи.

При цьому, слідчий суддя зауважує, що вимоги щодо проведення розслідування не є обов`язком досягнення результату, але обов`язком вжиття заходів. Іншими словами, державні органи повинні вживати усіх розумних і доступних їм заходів для забезпечення збирання доказів, що стосуються події, включаючи, серед іншого, висновки судових експертиз та інше.

З огляду на викладене, враховуючи наведені вище обставини, слідчий суддя вважає за доцільне клопотання задовольнити та продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженні №12018220480002158 від 02.06.2018 року до шести місяців, тобто до 02.12.2019 року.

На підставі наведеного, керуючись ст. 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018220480002158 від 02.06.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень-злочинів, передбачених частиною 1 статті 115, частиною 1 статті 140, частиною 1 статті 358 Кримінального кодексу України - задовольнити.

Продовжити строкдосудового розслідуванняу кримінальномупровадженні №12018220480002158,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань02.06.2018року за ознаками кримінальних правопорушень-злочинів, передбачених частиною 1 статті 115, частиною 1 статті 140, частиною 1 статті 358 Кримінального кодексу України, до шести місяців, тобто до 02.12.2019 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення24.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81961644
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —638/7803/18

Ухвала від 21.12.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 24.11.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 03.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 23.03.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 24.12.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 24.05.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 24.10.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 04.10.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 29.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні