Ухвала
від 25.11.2021 по справі 202/4108/21
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 21-з/803/115/21 Справа № 202/4108/21 Суддя у 1-й інстанції - Суддя у 2-й інстанції - ОСОБА_1

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 листопада 2021 року м. Дніпро

Колегія суддів Судової палати з розгляду кримінальних справ Дніпровського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю :

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5

підозрюваної ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву захисника ОСОБА_5 , в інтересах підозрюваної ОСОБА_6 про роз`яснення ухвали Дніпровського апеляційного суду від 05 серпня 2021 року,

ВСТАНОВИЛА:

До Дніпровського апеляційного суду звернулась захисник ОСОБА_5 , в інтересах підозрюваної ОСОБА_6 з заявою про роз`яснення ухвали Дніпровського апеляційного суду від 05 серпня 2021 року.

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 05 серпня 2021 року частково задоволено пеляційну скаргу захисника ОСОБА_5 в інтересах підозрюваної ОСОБА_6 , ухвалу Індустріального районного суду м. Днепропетровска від 20 липня 2021 року скасовано та застосовано до ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що складає 45 400 гривень, поклавши на підозрювану ОСОБА_6 обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України

В заяві захисник ОСОБА_5 просить роз`яснити вищезазначену ухвалу в частині строку дії запобіжного заходу.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, думку захисника ОСОБА_5 та підозрюваної ОСОБА_6 , які просили задовольнити заяву, обговоривши доводи заяви, проаналізувавши доводи, що містяться в заяві, зіставивши їх з наявними матеріалами, колегія суддів приходить до наступного висновку.

Згідно з ч. 1 ст. 380 КПК України, якщо судове рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою учасників судового провадження чи органу виконання судового рішення ухвалою роз`яснює своє рішення.

При цьому, суд не вправі вносити будь-які зміни в існуюче рішення так само, як і вирішувати питання, що не були предметом судового розгляду. Він може лише, змінивши форму викладення, більш повно, чітко і зрозуміло навести ті частини рішення, що породжують певні труднощі для однозначного сприйняття.

Наведені положення закону є імперативними та підлягають обов`язковому врахуванню судом, сторонами та іншими учасниками провадження при його здійсненні.

Отже, необхідність роз`яснення судового рішення зумовлена лише його нечіткістю або суперечливістю викладених у ньому висновків, тобто, коли зміст рішення є незрозумілим для осіб, стосовно яких воно ухвалене, або для осіб, які мають його виконувати.

Зрозумілість рішення полягає в тому, що воно є доступним для сприйняття, дохідливим, таким, що не припускає варіантності свого тлумачення.

У ході роз`яснення рішення суд повинен тлумачити юридичні терміни, а не загальновживані слова.

Тобто, роз`яснення судового рішення є одним із способів усунення його недоліків, які стосуються недотримання його ясності та визначеності, а тому судове рішення не може містити положень, що викликають суперечності під час його виконання.

При цьому, виходячи зі змісту вказаної норми, роз`ясненню підлягає суть прийнятого рішення, а не мотиви та підстави для його прийняття та порядок його виконання.

Із заяви про роз`яснення судового рішення вбачається, що захиснику ОСОБА_5 , на її думку, є незрозумілим строк дії запобіжного заходу.

В свою чергу, відповідно до ч. 3 ст. 183 КПК України слідчий суддя, суд при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зобов`язаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим обов`язків, передбачених цим Кодексом, крім випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті.

В ухвалі слідчого судді, суду зазначаються, які обов`язки з передбачених статтею 194 цього Кодексу будуть покладені на підозрюваного, обвинуваченого у разі внесення застави, наслідки їх невиконання, обґрунтовується обраний розмір застави, а також можливість її застосування, якщо таке рішення прийнято у кримінальному провадженні, передбаченому частиною четвертою цієї статті.

Як вбачається з ухвали суду в ній чітко визначено, які обов`язки з передбачених ст. 194 цього Кодексу покладені на підозрюваного у разі внесення застави, наслідки їх невиконання.

З моменту обрання запобіжного заходу у вигляді застави щодо особи, яка не тримається під вартою, в тому числі до фактичного внесення коштів на відповідний рахунок, а також з моменту звільнення підозрюваного, обвинуваченого з-під варти внаслідок внесення застави, визначеної слідчим суддею, судом в ухвалі про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, підозрюваний, обвинувачений, заставодавець зобов`язані виконувати покладені на них обов`язки, пов`язані із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави.

Апеляційним судом в ухвалі чітко та конкретно було зазначено як про розмір застави так і про перелік покладених, у зв`язку з цим на підозрювану ОСОБА_6 обов`язків, які безпосередньо пов`язані між собою.

Відповідно до ч. 5 ст. 194 КПК України, та згідно з ч. 7 ст. 194 КПК України після закінчення строку, на який на підозрюваного були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу припиняє свою дію саме в цій частині, а обов`язки скасовуються.

Натомість, в частині застосованого запобіжного заходу у вигляді застави ухвала продовжує діяти. КПК України взагалі не визначено строку дії запобіжного заходу у вигляді застави, а тому такий захід є безстроковим і діє до його скасування або зміни.

Отже, зазначена ухвала апеляційного суду є досить чіткою, зрозумілою, тому немає необхідності в її роз`ясненні.

Таким чином слід відмовити захиснику ОСОБА_5 в роз`ясненні вказаного судового рішення.

Керуючись ст. 380 КПК України, колегія суддів, -

ПО СТ АН ОВ ИЛА:

Відмовити взадоволенні заявизахисника ОСОБА_5 ,в інтересахпідозрюваної ОСОБА_6 про роз`ясненняухвали Дніпровськогоапеляційного судувід 05серпня 2021року .

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та касаційному оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення25.11.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу101406805
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗаява про роз’яснення судового рішення

Судовий реєстр по справі —202/4108/21

Ухвала від 25.11.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Пістун А. О.

Ухвала від 20.10.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Пістун А. О.

Ухвала від 27.09.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Слоквенко Г. П.

Ухвала від 06.09.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 06.09.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 05.08.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Пістун А. О.

Ухвала від 05.08.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 03.08.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 02.08.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні