Ухвала
від 30.11.2021 по справі 2-58/2010
ЮЖНОУКРАЇНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-58/2010

Провадження № 6/486/37/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2021 року Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

у складі: головуючого судді - Савіна О.І.

при секретарі - Матіївій В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Южноукраїнську Миколаївської області заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал про заміну стягувача його правонаступником,

без участі сторін

В С Т А Н О В И В:

20.07.2021 року на адресу суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Вердикт Капітал " про заміну стягувача його правонаступником, у справі № 2-58/2010 за позовом ПАТ ОТП Банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за кредитним договором та звернення стягнення на предмет іпотеки. В обґрунтування заяви зазначає, що 11.02.2010 року Южноукраїнським міським судом ухвалено рішення у вказаній справі, про стягнення з відповідачів заборгованості за кредитним договором № ML-402/020/2008. 20.03.2015 року суд замінив стягувача ПАТ ОТП Банк на ТОВ ОТП Факторинг Україна . 10.09.2018 року між ТОВ ОТП Факторинг Україна та ТОВ Вердикт Капітал укладено договір відступлення права вимоги № 1-09/18, відповідно до якого ТОВ ОТП Факторинг Україна відступив, а ТОВ Вердикт Кепітал набув право вимоги за договорами кредиту, в тому числі за кредитним договором № ML-402/020/2008. У зв`язку з цим просить замінити стягувача ПАТ ОТП Банк на його правонаступника ТОВ "Вердикт Капітал " у справі № 2-58/2010 за позовом ПАТ ОТП Банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за кредитним договором № ML-402/020/2008 та одночасно просить розглянути заяву без участі представника заявника.

Сторони в судове засідання не з`явились, причину неявки суду не повідомили .

Згідно ч. 3 ст. 442 ЦПК України, неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши письмові матеріали справи суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що 11.02.2010 року Южноукраїнським міським судом Миколаївської області ухвалено рішення у справі за позовом ПАТ ОТП Банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за кредитним договором та звернення стягнення на предмет іпотеки, яким позов задоволено частково, в частині стягнення заборгованості (а.с. 64-65).

20.03.2015 року, ухвалою Южноукраїнського міського суду Миколаївської області задоволено заяву ПАТ ОТП Банк від 16.03.2015 року про заміну сторони у виконавчому провадженні та замінено стягувача ПАТ ОТП Банк на його правонаступника ТОВ ОТП Факторинг Україна (а.с. 129).

10.09.2018 року між ТОВ ОТП Факторинг Україна та ТОВ Вердикт Капітал укладено договір відступлення права вимоги № 1-09/18, відповідно до якого ТОВ ОТП Факторинг Україна відступив, а ТОВ Вердикт Кепітал набув право вимоги за договорами кредиту, в тому числі за кредитним договором № ML-402/020/2008.

У зв`язку з цим заявник просить замінити стягувача ТОВ Вердикт Капітал у справі № 2-58/2010 на його правонаступника ТОВ "Вердикт Капітал ".

Відповідно до п.1), п.2) ч.1 ст. 512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок: передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення прав вимоги); правонаступництва.

За змістом ст. 442 ЦПК України та ч. 5 ст. 15 ЗУ Про виконавче провадження , у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням (заявою) державного виконавця, сторони, а також заінтересованої особи питання заміни сторони її правонаступником вирішується у судовому порядку.

При цьому суд виходить з того, що хоча положеннями ст. 442 ЦК України регламентовано заміну сторони правонаступником на стадії виконання судового рішення, однак, Верховним Судом в постанові від 16.05.2018 року (Справа № 1056-08) сформовано правову позицію, відносно якої, у разі звернення із заявою про заміну сторони виконавчого провадження - стягувача, поза межами відкритого виконавчого провадження стосовно боржника, то це не позбавляє його права звернутись із заявою про заміну сторони у виконавчому провадженні та не є підставою для відмови судом у задоволенні такої заяви.

Підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (пункт 1 частини другої статті 11 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст. 512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених статтею 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі статтею 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином. згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Виходячи зі змісту норм, пунктів 1 і 2 ч.1 ст. 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження, і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до норм ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", ст. 442 ЦПК України, за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Отже, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків сторони, яка вибула, в цих правовідносинах.

Відповідно до статті 129-1 Конституції Україн, суд ухвалює рішення іменем України, судове рішення є обов`язковим до виконання.

У пункті 9 ст. 129 Конституції України, до основних засад судочинства віднесено обов`язковість рішень суду.

Виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду та ефективного захисту сторони у справі, що передбачено статтями 6, 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Частиною 1 ст. 18 ЦПК України визначено, що судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

З огляду на викладене, передання кредитором своїх прав іншій особі за договором факторингу є правонаступництвом, і правонаступник кредитора має право звертатись до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження з наданням йому статусу сторони виконавчого провадження. Заміна сторони виконавчого провадження внаслідок відступлення права вимоги до боржників можлива як під час виконання судового рішення, так і поза межами виконавчого провадження.

Згідно ст. 514 ЦК України, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 1054 ЦК України визначено перелік осіб, які можуть бути кредитодавцями в кредитних правовідносинах. Такими є банк або інша фінансова установа. Цей перелік є вичерпним.

У пункті 1 ч.1 ст. 1 Закону України Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг , від 12.07.2001 року вказано, що фінансова установа - це юридична особа, яка відповідно до закону надає одну чи декілька фінансових послуг, а також інші послуги (операції), пов`язані з наданням фінансових послуг, у випадках, прямо визначених законом , та внесена до відповідного реєстру в установленому законом порядку. До фінансових установ належать банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії та інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг, а у випадках, прямо визначених законом , - інші послуги (операції), пов`язані з наданням фінансових послуг.

З огляду на викладене, заява ТОВ "Вердикт Капітал " щодо заміни стягувача ТОВ ОТП Факторинг Україна його правонаступником ТОВ "Вердикт Капітал " у справі № 2-58/2010 за позовом ПАТ ОТП Банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за кредитним договором № ML-402/020/2008, є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

У відповідності до ч.4 ст. 442 ЦПК України, ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 272 цього Кодексу.

Керуючись ст.ст. 512, 514 ЦК України, ст. 442 ЦПК України, ст. 15 ЗУ Про виконавче провадження , суд

У Х В А Л И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал про заміну стягувача його правонаступником, задовольнити.

У справі № 2-58/2010 за позовом Публічного акціонерного товариства "ОТП Банк" до ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за кредитним договором № ML-402/020/2008, замінити стягувача Товариство з обмеженою відповідальністю ОТП Факторинг Україна його правонаступником - Товариство з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал .

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Миколаївського апеляційного суду в п`ятнадцятиденний строк з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її підписання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Южноукраїнського

міського суду Олександр Іванович Савін

СудЮжноукраїнський міський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення30.11.2021
Оприлюднено07.12.2021
Номер документу101663307
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-58/2010

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Волкова О. І.

Рішення від 31.03.2010

Цивільне

Кузнецовський міський суд Рівненської області

Горегляд О.І.

Рішення від 28.11.2010

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Нікітішин В. П.

Ухвала від 30.11.2021

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Ухвала від 22.06.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Ухвала від 18.03.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Ухвала від 18.01.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Ухвала від 18.01.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Ухвала від 06.07.2020

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Ухвала від 17.10.2018

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Маслов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні