Рішення
від 26.11.2021 по справі 392/394/21
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/394/21

Провадження № 2/392/523/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 листопада 2021 рокуМаловисківський районний суд Кіровоградської області у складі:

Головуючої: судді Кавун Т.В.,

з участю представника відповідача Дмитрух Н.О.,

при секретарі Стець Т.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Мала Виска справу за позовом ОСОБА_1 до Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області, треті особи на стороні відповідача: Новоукраїнська районна державна адміністрація Кіровоградської області, Комунальна установа "Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості" Маловисківської районної ради Кіровоградської області в особі комісії з ліквідації про стягнення грошових коштів невиплачених при звільненні,

ВСТАНОВИВ:

10.03.2021 року позивач звернулася до суду з вказаним позовом, посилаючись на те, що у період з 02.09.2019 по 01.03.2021 року перебувала у трудових відносинах з КУ "Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області". 01.03.2021 року була звільнена в зв`язку з ліквідацією установи, згідно наказу №9-к від 26.02.2021 року. Однак, під час звільнення їй не було виплачено заробітну плату за січень, лютий та вихідну допомогу, компенсацію за невикористану відпустку. А тому просить суд стягнути з Комунальна установа "Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області" суми належні їй при звільненні станом на 01.03.2021 року, у зв`язку із ліквідацією установи. В подальшому позивач уточнила позовні вимоги та просить суд стягнути із Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області суму належну їй при звільненні станом на 01.03.2021 року у зв`язку з ліквідацією Комунальної установи "Маловисківський районний будинок Дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області" в розмірі 18 359 грн 18 коп, середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку в розмірі 43 554 грн 72 коп.

Позивачем подано до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги з урахуванням уточнень, просить задовільнити.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнала, посилаючись на обставини викладені у відзиві.

Представники третіх осіб подали до суду заяви про розгляд справи за їх відсутності, не заперечили проти задоволення позову.

Дослідивши письмові матеріали справи, заслухавши пояснення представника відповідача, судом встановлено наступні обставини.

Позивач у період з 02.09.2019 року по 01.03.2021 року перебувала у трудових відносинах з Комунальною установою "Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області", працювала на посаді керівника гуртка.

Наказом голови комісії з припинення юридичної особи публічного права комунальної установи "Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області" від 26.02.2021 року за №9-к, звільнено ОСОБА_1 із займаної посади 01 березня 2021 року у зв`язку з ліквідацією юридичної особи Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області, на підставі ч.1 ст. 40 КЗпП України.

Відповідно до п. 2 даного наказу, головному бухгалтеру централізованої бухгалтерії відділу освіти, культури, молоді та спорту Новоукраїнської районної державної адміністрації здійснити виплати ОСОБА_1 заборгованості по заробітній платі за період з 01 січня 2021 року по 01 березня 2021 року, компенсацію за 21 день щорічної основної відпустки за відпрацьований період з 02 вересня 2020 року по 01 березня 2021 року та вихідну допомогу у розмірі середньомісячного заробітку.

Рішенням Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області №8 від 08 грудня 2020 року, почато процедуру ліквідації Маловисківської районної ради шляхом приєднання до Новоукраїнської районної ради. Новоукраїнська районна рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Маловисківської районної ради. У зв`язку з реорганізацією Маловисківської районної ради, яка передбачає її припинення шляхом приєднання до Новоукраїнської районної ради, уповноважити комісію з реорганізації Маловисківської районної ради забезпечити проведення інвентаризації активів та зобов`язань Маловисківської районної ради перед складанням річної фінансової звітності станом на 31.12.2020 року.

Рішенням Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області № 34 від 18.12.2020 року, ініціювано безоплатну передачу із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Новоукраїнського району Кіровоградської області у комунальну власність Маловисківської міської ради закладів освіти як цілісних майнових комплексів бюджетних установ з нерухомим та рухомим майном, в тому числі Маловисківський районний будинок Дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області. Вийти зі складу засновників юридичних осіб, з моменту їх передачі у комунальну власність Маловисківської міської ради.

Рішенням Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області № 44 від 18.12.2020 року, припинено шляхом ліквідації юридичну особу-Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області.

Розпорядженням голови Маловисківської РДА Кіровоградської області від 28.12.2020 року за № 288-р припинено юридичну особу-Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області.

Наказом начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської РДА Кіровоградської області № 295 від 28.12.2020 року, припинено шляхом ліквідацію юридичну особу-Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області. Головному бухгалтеру централізованої бухгалтерії відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської РДА створити комісію та провести інвентаризацію матеріально-технічних цінностей Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області. Бухгалтеру провести повний розрахунок з вищевказаними працівниками відповідно до чинного законодавства.

Розпорядженням голови Маловисківської РДА Кіровоградської області №298-р від 31.12.2020 року, припинено юридичну особу публічного права відділ освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської РДА у зв`язку з реорганізацією шляхом приєднання до Новоукраїнської районної державної адміністрації.

Відповідно до наказу начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської РДА Кіровоградської області від 21.10.2020 року за № 249, припинити до 31 грудня 2020 року шляхом ліквідації відокремлені структурні підрозділи відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської РДА, а саме централізовану бухгалтерію відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської РДА. Попередити працівників до 22 жовтня 2020 року про звільнення 24 грудня 2020 року. Відповідно до ч.1 ст. 47 КЗпП України, власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у статті 116 цього Кодексу, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

Згідно ст.ст. 116, 117 КЗпП України, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

В разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Як встановлено судом, з наданих позивачем копій заяв, листів на ім`я голови Новоукраїнської районної ради, голови Новоукраїнської РДА, колектив Маловисківського РБДЮТ, позивач та директор РБДЮТ зверталися з проханням виплати заробітну плату, компенсацію за невикористану відпустку.

З наданих позивачем відомостей нарахування заробітної плати, вбачається, що позивачу не виплачено заробітну плату за січень, лютий 2021 року, компенсацію за невикористану відпустку, та вихідну допомогу, сума до виплати за розрахунками позивача становить 18 359 грн 81 коп, а також враховуючи затримку у проведені даних виплат, середній заробіток, який за розрахунками позивача становить 43 554 грн 72 коп.

Пунктом 20 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.12.1999 року №13 "Про практику застосування судами законодавства про оплату праці" передбачено, що установивши при розгляді справи про стягнення заробітної плати у зв`язку із затримкою розрахунку при звільненні, що працівникові не були виплачені належні йому від підприємства, установи, організації суми в день звільнення, коли ж він у цей день не був на роботі,-наступного дня після пред`явлення ним роботодавцеві вимог про розрахунок, суд на підставі ст. 117 КЗпП стягує на користь працівника середній заробіток за весь період затримки розрахунку, а при не проведені його до розгляду справи-по день постановлення рішення, якщо роботодавець не доведе відсутність в цьому своєї вини. Сама по собі відсутність коштів у роботодавця не виключає його відповідальність.

Позивач перебувала у трудових відносинах з КУ "Маловисківський районний будинок Дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області" та була звільнена у зв`язку з ліквідацією даної установи.

Відповідно до статуту Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області в редакції 2018 року, затвердженого розпорядженням голови Маловисківської районної ради від 26.07.2018 року, Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості є закладом позашкільної освіти, його засновником є Маловисківська районна рада Кіровоградської області. Уповноваженим органом управління є відділ освіти, молоді та спорту Маловисківської районної державної адміністрації. Заклад є юридичною особою, має печатку, штамп, бланк з власними реквізитами, централізований рахунок в Управлінні Державного казначейства. Заклад є неприбутковою установою та не має на меті отримання доходів. Директора даного закладу призначає та звільняє з посади Уповноважений орган управління за погодженням із засновником.

Фінансування закладу здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету. Бухгалтерський облік та звітність здійснюється централізованою бухгалтерією уповноваженого органу управління.

Рішення про реорганізацію, ліквідацію та перепрофілювання закладу приймає засновник. Ліквідація проводиться ліквідаційною комісією, призначеною засновником, а у випадках ліквідації за рішенням господарського суду, ліквідаційною комісією, призначеною судом. Ліквідаційна комісія оцінює наявне майно закладу виявляє його дебіторів і кредиторів, розраховується з ними, складає ліквідаційний баланс і представляє його засновнику.

Крім того, в статуті зазначено, що управління закладом в межах повноважень визначених законом та установчими документами здійснюють: засновник, уповноважений орган управління та директор. Засновник закладу позашкільної освіти контролює фінансову звітність, а уповноважений орган управління затверджує кошторис, штатний розпис.

Ведення діловодства здійснюється в порядку, визначеному нормативно-правовими актами. Бухгалтерський облік та звітність здійснюється централізованою бухгалтерією уповноваженого органу управління.

Відповідно до нової редакції Статуту, станом на 2021 рік, затвердженого розпорядженням голови Новоукраїнської районної ради від 07.06.2021 року, засновником Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області є Новоукраїнська районна рада, як правонаступник Маловисківської районної ради. Уповноваженим органом управління є Новоукраїнська районна державна адміністрація, яка є правонаступником відділу освіти, молоді та спорту Маловисківської районної державної адміністрації.

Управління закладом здійснюють: засновник, уповноважений орган управління та директор. Засновник делегує повноваження в управлінні закладом позашкільної освіти уповноваженому органу управління та контролює фінансову звітність. Фінансування закладу здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету.

Рішенням Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області від 18.05.2021 року за №105, затверджено програму заходів з ліквідації установ та закладів освіти та культури Новоукраїнського району. Новоукраїнській районній раді забезпечити виконання заходів програми. Контроль за виконанням цього рішення покладено на постійну діючу комісію районної ради з питань бюджету, фінансів, власності, інвестиційної діяльності, реалізації державної регуляторної політики та приватизації.

Відповідно до програми заходів з ліквідації установ та закладів освіти та культури Новоукраїнського району, вбачається, що під час проведення реформи децентралізації не було враховано інтереси установ та закладів, засновниками яких є районні ради, та які не були передані у власність територіальних громад через відсутність згоди останніх.

Метою програми є сплата заробітної плати, розрахункових та вихідної допомоги працівникам закладів освіти, які ліквідовано, в тому числі і Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради.

Тобто, програмою передбачено виплата заробітної плати, виплата розрахункових коштів при вивільненні працівників, проведення розрахунків з податків і зборів установ та закладів освіти та культури Новоукраїнського району, що ліквідуються.

Досягнення мети даної програми відбуватиметься за рахунок коштів районного бюджету, строк виконання програми 2021 рік. Відповідальним виконавцем є Новоукраїнська районна рада. Координацію діяльності, пов`язаної з виконанням програми та контроль за її виконанням здійснює Новоукраїнська районна рада та фінансовий відділ районної державної адміністрації.

Розпорядженням голови Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області від 16.06.2021 року, введено до штатного розпису Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради посаду бухгалтера на час виконання програми заходів з ліквідації установ та закладів освіти та культури Новоукраїнського району і подання фінансових звітів.

Отже, нарахування заробітної плати позивачу здійснювалося централізованою бухгалтерією уповноваженого органу управління закладу в якому позивач працювала до 01.03.2021 року.

Але як вбачається з наказу відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської РДА від 21.10.2020 року, припинено централізовану бухгалтерію з 31.12.2020 року. При цьому, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту видає наказ 28.12.2020 року про проведення бухгалтеру розрахунку з працівниками. А 31.12.2020 року розпорядженням голови Маловисківської РДА припинено діяльність відділу освіти, культури, молоді та спорту у зв`язку з реорганізацією, шляхом приєднання до Новоукраїнської РДА.

Під час реорганізації інвентаризаційна комісія повинна була до 01.02.2021 року здійснити заходи пов`язані з виявленням кредиторів та задоволення їх вимог, одержанням дебіторської заборгованості, повним відображенням у передавальному акті майна, прав та обов`язків Маловисківської РДА до правонаступника Новоукраїнської РДА, а також підготувати та подати до 01.03.2021 року на подальше затвердження обласній державній адміністрації передавальний акт.

Розпорядженням голови Новоукраїнської районної державної адміністрації Кіровоградської області від 23.02.2021 року №80-р затверджено передавальний акт балансових рахунків, матеріальних цінностей та активів відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської РДА до Новоукраїнської РДА, в якому балансові рахунки не містять дебіторську та кредиторську заборгованість. А розпорядженням голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 29.03.2021 року затверджено передавальний акт передачі-приймання майна з балансу Маловисківської РДА на баланс Новоукраїнської РДА, в якому відсутня дебіторська та кредиторська заборгованість.

Тобто, Новоукраїнська районна державна адміністрація не є правонаступником будь-яких боргових зобов`язань, а тому і не мала здійснити виплати по заборгованості, яка утворилася перед працівниками ліквідованих закладів освіти.

Натомість, Новоукраїнська районна рада будучи правонаступником Маловисківської районної ради, яка була засновником Маловисківського будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради, повинна була здійснювати належним чином контроль за фінансовою звітністю закладу позашкільної освіти, який було ліквідовано саме рішенням Новоукраїнської районної ради від 18.12.2020 року. Крім того, здійснювати контроль щодо забезпечення своєчасного та повного прийняття та оприбуткування активів та зобов`язань Маловисківської районної ради згідно передавального акту.

Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради, в трудових відносинах з яким перебувала позивач, було ліквідовано з 01.03.2021 року, а централізовану бухгалтерію уповноваженого органу даного закладу, а саме відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської РДА ліквідовано в строк до 31.12.2020 року, наказом начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської РДА від 21.10.2020 року "Про ліквідацію відокремлених структурних підрозділів", які здійснювали затвердження кошторису та штатного розпису, крім того, розпорядженням голови Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області від 31.12.2020 року припинено юридичну особу-відділ освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської РДА у зв`язку із реорганізацією, шляхом приєднання до Новоукраїнської РДА.

На даний час Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради перебуває в стані припинення, майна, коштів за рахунок яких можливо здійснити погашення заборгованості працівникам даного закладу, яких було звільнено у зв`язку з ліквідацією установи, не виявлено, що підтверджено передавальним актом балансових рахунків, матеріальних цінностей та активів.

А тому, саме Новоукраїнська районна рада Кіровоградської області будучи правонаступником всього майна, прав та обов`язків Маловисківської районної ради, з урахуванням затвердженої програми заходів з ліквідації установ та закладів освіти та культури Новоукраїнського району, взявши на себе зобов`язання відповідального виконавця, щодо проведення своєчасно розрахунків з працівниками закладів освіти та культури, які було ліквідовано, має на даний час здійснити виплати заборгованості, яка утворилася перед позивачем.

Враховуючи, що представником відповідача не спростовано суму заборгованості, яку просить позивач стягнути на її користь, суд погоджується з розрахунками позивача, оскільки не має права вийти за межі позовних вимог, та вважає за необхідне позов задовільнити.

Керуючись, ст.ст.258, 259, 263-265, 273 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області на користь ОСОБА_1 належну їй суму при звільненні станом на 01 березня 2021 року у зв`язку з ліквідацією установи Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області, яка складається із заборгованість по заробітній платі за період січень-лютий 2021 року, компенсації за невикористану відпустку та вихідної допомоги при звільненні - в сумі 18359 грн 81 коп, а також середній заробіток за час затримки -в сумі 43554 грн 72 коп..

Стягнути з Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області на користь держави судовий збір в сумі 908 грн. 00 коп.

Повний текст рішення складено 06.12.2021 року.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Новоукраїнська районна рада Кіровоградської області, код ЄДРПОУ: 24711384, місцезнаходження: м.Новоукраїнка Новоукраїнського району Кіровоградської області, вул.Соборна, 61.

Новоукраїнська районна державна адміністрація Кіровоградської області, код ЄДРПОУ: 04055110, місцезнаходження: м.Новоукраїнка Новоукраїнського району Кіровоградської області, вул.Соборна, 59.

Комунальна установа "Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості" Маловисківської районної ради Кіровоградської області, код ЄДРПОУ: 37341980, місцезнаходження: с.Велика Виска Новоукраїнського (Маловисківського) району Кіровоградської області, провул.Шкільний, 11.

Суддя Т.В. Кавун

Дата ухвалення рішення26.11.2021
Оприлюднено07.12.2021
Номер документу101668746
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення грошових коштів невиплачених при звільненні

Судовий реєстр по справі —392/394/21

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 17.07.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Постанова від 06.06.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Постанова від 06.06.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 14.02.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 21.01.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 29.12.2021

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Рішення від 26.11.2021

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Рішення від 26.11.2021

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні