Постанова
від 06.06.2022 по справі 392/394/21
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

07 червня 2022 року м. Кропивницький

справа № 392/394/21

провадження № 22-ц/4809/355/22

головуючого судді: Дуковського О.Л.

суддів: Дьомич Л.М., Письменного О.А.,

з участю секретаря: Демешко Л.В.

Учасники справи:

позивач: ОСОБА_1 ;

відповідач: Новоукраїнська районна рада Кіровоградсьої області;

треті особи на стороні відповідача: Новоукраїнська районна державна адміністрація Кіровоградської області, Комунальна установа «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості» Маловисківської районної ради Кіровоградської області в особі комісії з ліквідації.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому цивільну справу за апеляційною скаргою Новоукраїнської районної ради Кіровоградсьої області на рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 26 листопада 2021 року, у складі головуючого судді Кавун Т.В., у справі за позовом ОСОБА_1 до Новоукраїнської районної ради Кіровоградсьої області, треті особи на стороні відповідача: Новоукраїнська районна державна адміністрація Кіровоградської області, Комунальна установа «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості» Маловисківської районної ради Кіровоградської області в особі комісії з ліквідації про стягнення грошових коштів невиплачених при звільненні, -

В С Т А Н О В И В:

У березні 2021 року позивач звернувся до суду із позовом до Новоукраїнської районної ради Кіровоградсьої області, треті особи на стороні відповідача: Новоукраїнська районна державна адміністрація Кіровоградської області, Комунальна установа «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості» Маловисківської районної ради Кіровоградської області в особі комісії з ліквідації про стягнення грошових коштів невиплачених при звільненні.

В обгрунтування позову позивач посилалася на те, що у період з 02.09.2019 по 01.03.2021 вона перебувала у трудових відносинах з Комунальною установою «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», а 01.03.2021 була звільнена у зв`язку із ліквідацією установи, згідно наказу №9-к від 26.02.2021.

Зазначала, що під час звільнення їй не було виплачено заробітну плату за січень, лютий та вихідну допомогу, компенсацію за невикористану відпустку, а тому просила стягнути із Комунальна установа «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» суми належні їй при звільненні станом на 01.03.2021, у зв`язку із ліквідацією установи.

В подальшому позивач уточнила позовні вимоги та просила стягнути із Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області суму належну їй при звільненні станом на 01.03.2021 у зв`язку із ліквідацією Комунальної установи «Маловисківський районний будинок Дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» в розмірі - 18359,18 грн , середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку в розмірі 43 554 грн

Рішенням Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 26 листопада 2021 року позов задоволено.

Стягнуто з Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області на користь ОСОБА_1 належну їй суму при звільненні станом на 01 березня 2021 року у зв`язку із ліквідацією установи Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області, яка складається із заборгованість по заробітній платі за період січень-лютий 2021 року, компенсації за невикористану відпустку та вихідної допомоги при звільненні - в сумі 18359,81 грн , а також середній заробіток за час затримки - в сумі 43554,72 грн .

Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Не погоджуючись із вказаним рішенням суду, Новоукраїнська районна рада подала апеляційну скаргу.

Вказує, що рішення суду є незаконним та необґрунтованим, оскільки ухвалено з порушенням норм матеріального та процесуального права і є таким, що прийнято з неповним з`ясуванням обставин, що мають значення для справи; недоведеністю обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими; невідповідністю висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи.

Відповідач, посилаючись на ч.1 ст. 176 ЦК України зазначав, що територіальні громади не відповідають за зобов`язаннями створених ними юридичних осіб, крім випадків, встановлених законом.

Новоукраїнська районна рада, відповідно до ст. 140 Конституції України належить до органів місцевого самоврядування і не може відповідати за зобов`язаннями Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області, як його засновник, солідарна відповідальність за зобов`язаннями Маловисківського РБДЮТ щодо виплати працівникам заробітної плати та розрахункових в оскаржуваному рішенні суду законодавчо не обґрунтовано.

Крім того, відповідач не погоджується із визначенням розміру сум, що підлягають стягненню, оскільки в матеріалах справи відсутній розрахунок таких сум.

Вважає, що суд визнав встановленим розмір коштів до стягнення з відповідача, але позивач не довів дану обставину справи відповідним розрахунком.

Крім того відповідач вважає, що Новоукраїнська районна рада є неналежним відповідачем і позовні вимоги до неї не підлягають задоволенню, а належними відповідачами у даній справі є Новоукраїнська районна державна адміністрація Кіровоградської області та Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області.

Від відповідача надійшов відзив на апеляційну скаргу, в якому просить рішення суду залишити без змін, а скаргу без задоволення.

До відзиву ОСОБА_1 долучає відомості про нарахування заробітної плати, відрахувань та податків, пов`язаних із нею за період січень 2021, лютий 2021, березень 202 1, індивідуальні відомості про застраховану особу та архівну довідку.

Новоукраїнська районна державна адміністрація Кіровоградської області подала відзив на апеляційну скаргу, в якому просить рішення суду залишити без змін, а скаргу без задоволення.

Справу призначено до розгляду з повідомленням учасників справи.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, про залишення скарги без задоволення, а рішення суду без змін.

Відповідно дост. 263 ЦПК України судове рішення повинно грунтувантися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Згідно ч. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; 2) чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин; 5) чи слід позов задовольнити або в позові відмовити; 6) як розподілити між сторонами судові витрати.

Оскаржуване судове рішення відповідає зазначеним вимогам виходячи із наступного.

Судом першої інстанції встановлено, що позивач у період з 02.09.2019 по 01.03.2021 перебувала у трудових відносинах з Комунальною установою «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області», працювала на посаді керівника гуртка.

Наказом голови комісії з припинення юридичної особи публічного права комунальної установи «Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області» від 26.02.2021 за №9-к, звільнено ОСОБА_1 із займаної посади 01 березня 2021 року у зв`язку із ліквідацією юридичної особи Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області, на підставі ч.1 ст. 40 КЗпП України.

Відповідно до п. 2 даного наказу, головному бухгалтеру централізованої бухгалтерії відділу освіти, культури, молоді та спорту Новоукраїнської районної державної адміністрації зобов`язано здійснити виплати ОСОБА_1 із заборгованості по заробітній платі за період з 01 січня 2021 року по 01 березня 2021 року, компенсацію за 21 день щорічної основної відпустки за відпрацьований період з 02 вересня 2020 року по 01 березня 2021 року та вихідну допомогу у розмірі середньомісячного заробітку.

Встановлено, що рішенням Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області №8 від 08 грудня 2020 року, почато процедуру ліквідації Маловисківської районної ради шляхом приєднання до Новоукраїнської районної ради.

Новоукраїнська районна рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Маловисківської районної ради.

У зв`язку із реорганізацією Маловисківської районної ради, яка передбачає її припинення шляхом приєднання до Новоукраїнської районної ради, уповноважити комісію з реорганізації Маловисківської районної ради забезпечити проведення інвентаризації активів та зобов`язань Маловисківської районної ради перед складанням річної фінансової звітності станом на 31.12.2020 (том 1 а.с.17-29).

Рішенням Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області № 34 від 18.12.2020, ініціювало безоплатну передачу із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Новоукраїнського району Кіровоградської області у комунальну власність Маловисківської міської ради закладів освіти як цілісних майнових комплексів бюджетних установ з нерухомим та рухомим майном, в тому числі Маловисківський районний будинок Дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області.

Вирішено вийти зі складу засновників юридичних осіб, з моменту їх передачі у комунальну власність Маловисківської міської ради (том 1 а.с. 30-31).

Рішенням Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області № 44 від 18.12.2020 року, припинено шляхом ліквідації юридичну особу-Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області (том 1 а.с. 32-33).

Розпорядженням голови Маловисківської РДА Кіровоградської області від 28.12.2020 за № 288-р припинено юридичну особу-Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області.

Наказом начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської РДА Кіровоградської області № 295 від 28.12.2020, припинено шляхом ліквідації юридичну особу-Маловисківський районний будинок дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області.

Головному бухгалтеру централізованої бухгалтерії відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської РДА створити комісію та провести інвентаризацію матеріально-технічних цінностей Маловисківського районного будинку дитячої та юнацької творчості Маловисківської районної ради Кіровоградської області. Бухгалтеру провести повний розрахунок з вищевказаними працівниками відповідно до чинного законодавства (том 1 а.с. 36).

Розпорядженням голови Маловисківської РДА Кіровоградської області №298-р від 31.12.2020, припинено юридичну особу публічного права відділ освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської РДА у зв`язку з реорганізацією шляхом приєднання до Новоукраїнської районної державної адміністрації.

Відповідно до наказу начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської РДА Кіровоградської області від 21.10.2020 за № 249, припинити до 31 грудня 2020 шляхом ліквідації відокремлені структурні підрозділи відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської РДА, а саме централізовану бухгалтерію відділу освіти, культури, молоді та спорту Маловисківської РДА. Попередити працівників до 22 жовтня 2020 року про звільнення 24 грудня 2020 року.

Відповідно до ч.1 ст. 47 КЗпП України, власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у статті 116 цього Кодексу, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

Згідно ст.ст. 116, 117 КЗпП України, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен у строк визначений чинним законодавством виплатити не оспорювану ним суму.

В разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Звернувшись із даним позовом позивач просила стягнути на її користь не виплачені їй кошти при звільненні.

Встановлено, що позивачу не виплачено заробітну плату за січень, лютий 2021 року, компенсацію за невикористану відпустку, та вихідну допомогу, сума до виплати за розрахунками позивача становить 18359,81 грн , а також враховуючи затримку у проведені даних виплат, середній заробіток, який за розрахунками позивача становить 43 554 грн 72 коп.

Колегія суддів, погоджується із висновком суду першої інстанції з таких підстав.

Доводи апеляційної скарги, що Новоукраїнська районна рада є неналежним відповідачем не відповідають Положенням чинного законодавства і юридично судовій практиці.

Вимога про стягнення заробітної плати, як еквівалент витраченої праці та часу не має строку давності для працівника.

ОСОБА_1 добросовісно і правомірно вважала, що органи державної влади (місцевого самоврядування) при взаємному врегулюванні прав та обов`язків юридичних осіб внаслідок територіально адміністративної реформи мають не допускати бюрократичних проявів, що обмежують права громадян.

Відповідач, не погоджується із розміром стягнутих кошті, але власного контр розрахунку не надав.

Суд апеляційної інстанції згідно діючих вимог цивільно-процесуального законодавства перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги та позовних вимог, що були предметом розгляду в суді першої інстанції.

З урахуванням викладеного, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції ухвалив рішення з дотриманням норм матеріального та процесуального права, а тому рішення суду першої інстанції підлягає залишенню без змін, а скарга без задоволення.

Керуючись ст.ст. 368, 374, 375, 381, 382, 383, 384 ЦПК України, Кропивницький апеляційний суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу Новоукраїнської районної ради Кіровоградсьої області - залишити без задоволення.

Рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 26 листопада 2021 року - залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

20.06.2022 складено постанову.

Головуючий суддя: О.Л. Дуковський

Судді: Л.М.Дьомич

О.А. Письменний

Дата ухвалення рішення06.06.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104894552
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/394/21

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 17.07.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Постанова від 06.06.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Постанова від 06.06.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 14.02.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 21.01.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 29.12.2021

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Рішення від 26.11.2021

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Рішення від 26.11.2021

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні