Ухвала
від 07.12.2021 по справі 415/1081/21
ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 415/1081/21

Провадження № 22-ц/810/830/21

ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

07 грудня 2021 року Луганський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати у цивільних справах:

головуючого Назарової М.В.,

суддів: Лозко Ю.П., Луганської В.М.,

учасники справи: позивач - ОСОБА_1 , відповідач - ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних позовних вимог на предмет спору - Служба у справах дітей Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Луганського апеляційного суду в м. Сєвєродонецьку в порядку спрощеного провадження

апеляційну скаргу ОСОБА_1

на рішення Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 11 серпня 2021 року

у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних позовних вимог на предмет спору - Служба у справах дітей Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області про позбавлення батьківських прав,

в с т а н о в и в:

У лютому 2020 року позивачка ОСОБА_1 звернулась з позовом до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, який мотивувала тим, що сторони перебували у шлюбі, який розірвано згідно рішення Алчевського міського суду Луганської області від 26.12.2011 у справі №2-3727. Від шлюбу сторони мають дитину - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відповідач з 2012 року, після розірвання шлюбу, виїхав із місця свого постійного проживання, зв`язок ані з позивачем, ані з донькою не підтримує, розвитком та утриманням дитини не займається, зв`язку з відповідачем не має.

У зв`язку з чим позивачка просила суд позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно його дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішенням Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 11 серпня 2021 року у задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних позовних вимог на предмет спору - Служба у справах дітей Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області про позбавлення батьківських прав відмовлено.

Не погодившись з вказаним рішенням суду, позивачка ОСОБА_1 звернулась до суду з апеляційною скаргою, просить скасувати рішення та ухвалити нове рішення , яким позовні вимоги позивачки задовольнити, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права.

Згідно із частиною 1 статті 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до частин 1, 3 статті 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 365 ЦПК України передбачено, що у разі встановлення, що рішення суду першої інстанції може вплинути на права та обов`язки особи, яка не брала участі у справі, залучає таку особу до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Частиною 5 ст. 53 ЦПК України встановлено, що про залучення третіх осіб до участі у справі, суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права та обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом спору є позбавлення батьківських прав.

Згідно ч. 4 ст. 19 Сімейного кодексу України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Відповідно до ч. 6 ст. 56 ЦПК України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

Аналіз наведено законодавства свідчить про те, що формою участі вказаних органів є саме надання висновку із зазначених питань.

Матеріали справи не містять висновку будь-якого органу опіки та піклування.

Зареєстрованим у визначеному порядку місцем проживання/перебування позивачки ОСОБА_1 є АДРЕСА_1 .

Згідно отриманих судом відомостей з Міністерства соціальної політики України, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , входить до переліку взятих на облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України, та перебуває на обліку в ЄІБДВПО. Фактично проживає: АДРЕСА_2 .

Отже, місцем проживання неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , є адреса матері.

Місцем реєстрації відповідача ОСОБА_2 зазначено: АДРЕСА_3 , яке підтверджено інформацією УДМС України в Луганській обл.

Згідно отриманих судом відомостей з Міністерства соціальної політики України, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , входить до переліку взятих на облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та перебуває на обліку в ЄІБДВПО. Фактично проживає: АДРЕСА_4 .

Враховуючи положення ч. 4 ст. 19 СК України та ч. 3 ст. 53 ЦПК України, та фактичне місце проживання неповнолітньої дитини ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_2 , як внутрішньо переміщеної особи, суд вважає залучити до участі у справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог, Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради (місцезнаходження: м. Харків, вул. Чернишевська, б. 55).

Згідно пункту 74 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого Постановою КМ України від 24 вересня 2008 р. N 866 (із змінами внесеними Постановою від 15 листопада 2017 року N 877), під час розгляду судом спорів між батьками щодо виховання дитини районна, районна у м. Києві та Севастополі держадміністрація, виконавчий орган міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об`єднаної територіальної громади подає суду письмовий висновок про способи участі одного з батьків у вихованні дитини, місце та час їх спілкування, складений на підставі відомостей, одержаних службою у справах дітей в результаті проведення бесіди з батьками, дитиною, родичами, які беруть участь у її вихованні, обстеження умов проживання дитини, батьків, а також на підставі інших документів, які стосуються зазначеної справи.

Тому для правильного вирішення справи колегія суддів вважає необхідним витребувати з Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради письмовий висновок відповідно до ч. 5 ст. 19 СК України щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_1 відносно дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За частинами 6-8 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Керуючись ст. 2, 53, 54, ст. 365, ч. 2 ст. 381 ЦПК України, апеляційний суд,

у х в а л и в:

Залучити до участі у справі за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 11 серпня 2021 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних позовних вимог на предмет спору - Служба у справах дітей Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області про позбавлення батьківських прав в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради (61002, м. Харків, вул. Чернишевського, 55).

Витребувати з Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради письмовий висновок письмовий висновок відповідно до ч. 5 ст. 19 СК України щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_1 відносно дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Висновок надати до Луганського апеляційного суду в строк до 20 грудня 2021 року.

Роз`яснити керівнику Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, що у відповідності до ч. 7-9 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий

Судді:

СудЛуганський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення07.12.2021
Оприлюднено07.12.2021
Номер документу101677800
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —415/1081/21

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 11.05.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 11.02.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Постанова від 21.12.2021

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Назарова М. В.

Постанова від 21.12.2021

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Назарова М. В.

Ухвала від 07.12.2021

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Назарова М. В.

Ухвала від 23.11.2021

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Назарова М. В.

Ухвала від 25.10.2021

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Назарова М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні