Ухвала
від 19.11.2021 по справі 2-10737/11
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2-10737/11

Провадження № 6/761/2320/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 листопада 2021 року Шевченківський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді - Фролової І.В.

секретаря судового засідання - Таратінова Д.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фактор Онлайн , заінтересовані особи: Публічне акціонерне товариство Піреус Банк МКБ , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , про заміну сторони виконавчого провадження,-

В С Т А Н О В И В:

30 вересня 2021 року до Шевченківського районного суду м. Києва звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фактор Онлайн із заявою про заміну сторони у виконавчому провадженні.

Подану заяву обґрунтовує тим, що рішенням судді Шевченківського районного суду м. Києва Волокітіної Н.Б. від 09 лютого 2012 року у справі № 2-10737/11 за позовом Публічного акціонерного товариства Піреус Банк МКБ до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за Кредитним договором № К/07-58/КД від 12.07.2007 року. За результатами розгляду справи судом ухвалено Рішення, яким вимоги Стягувача задоволені частково, а саме: стягнути з ОСОБА_2 , ОСОБА_1 солідарно на користь Публічного акціонерного товариства Піреус Банк МКБ заборгованість за кредитним договором в розмірі 164 727,60 доларів США, що в перерахунку на гривну по курсу НБУ станом на 09.02.2012 року становить 1 316 124,11 грн. штраф в розмірі 60 000 грн.

Зазначене судове рішення набрало законної сили 13.03.2012 року.

11.02.2021 року укладено договір відступлення права вимоги № 10/02/2021-ВКД між ПАТ Піреус Банк МКБ - Первісний кредитор та ТОВ Фінансова компанія Фактор Онлайн - Новий кредитор, за яким Первісний кредитор відступає Новому кредитору Право вимоги до боржників, належне Первісному кредитору на підставі Кредитних договорів, а Новий кредитор прийняв зазначене Право вимоги до боржників Первісного кредитора. Перелік боржників та кредитних договорів зазначено у додатку №1 (пункт 19 цього додатку передбачає перехід права вимоги до ОСОБА_2 договором № К/07-58/КД від 12.07.2007).

На підставі викладеного, заявник звернувся до суду із зазначеною заявою.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 05 жовтня 2021 року відкрито провадження у справі, призначено до розгляду.

Представник заявника у судове засідання не з`явився, на адресу суду надіслав заяву про розгляд справи без його участі, подану заяву підтримав та просив суд задовольнити її у повному обсязі.

Первісний стягувач та боржник у судове засідання не з`явились, про час та місце слухання справи повідомлені судом належним чином.

Відповідно ч.3 ст.442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши письмові докази, які містяться в матеріалах справи, з`ясувавши всі фактичні обставини справи, перевіривши наведені сторонами доводи щодо підстав заміни сторони виконавчого провадження, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що рішенням судді Шевченківського районного суду м. Києва Волокітіної Н.Б. від 09 лютого 2012 року у справі № 2-10737/11 за позовом Публічного акціонерного товариства Піреус Банк МКБ до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за Кредитним договором № К/07-58/КД від 12.07.2007 року. За результатами розгляду справи судом ухвалено Рішення, яким вимоги Стягувача задоволені частково, а саме: стягнути з ОСОБА_2 , ОСОБА_1 солідарно на користь Публічного акціонерного товариства Піреус Банк МКБ заборгованість за кредитним договором в розмірі 164 727,60 доларів США, що в перерахунку на гривну по курсу НБУ станом на 09.02.2012 року становить 1 316 124,11 грн. штраф в розмірі 60 000 грн.

Зазначене судове рішення набрало законної сили 13.03.2012 року.

11.02.2021 року укладено договір відступлення права вимоги № 10/02/2021-ВКД між ПАТ Піреус Банк МКБ - Первісний кредитор та ТОВ Фінансова компанія Фактор Онлайн - Новий кредитор, за яким Первісний кредитор відступає Новому кредитору Право вимоги до боржників, належне Первісному кредитору на підставі Кредитних договорів, а Новий кредитор прийняв зазначене Право вимоги до боржників Первісного кредитора. Перелік боржників та кредитних договорів зазначено у додатку №1 (пункт 19 цього додатку передбачає перехід права вимоги до ОСОБА_2 договором № К/07-58/КД від 12.07.2007).

На підставі вищенаведеного, для встановлення факту відступлення права вимоги Товариству з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фактор Онлайн суду необхідно встановити факт відступлення права вимоги по договору, дату відступлення права вимоги, якою, згідно з умовами договору, є дата підписання відповідного акту прийому-передачі, а також встановити, які саме права вимоги передаються.

Так, за умовами Договору № 10/02/2021-ВКД про відступлення прав вимоги від 11.02.2021 року, згідно з п. 1.1. В порядку та на умовах, визначених цим Договором, Первісний кредитор відступає Новому кредитору Право вимоги до Боржників, належне Первісному кредитору на підставі Кредитних договорів, а Новий кредитор зобов`язується прийняти зазначене вище Право вимоги та перерахувати Первісному кредитору кошти у сумі Ціни відступлення.

Досліджуючи п. 2.1.1. Сторони домовились, що за відступлення прав вимоги за Основними договорами, відповідно до цього Договору Новий кредитор сплачує Первісному кредитору грошові кошти у сумі 115 000,00 грн.

До заяви надано підтвердження того, що Новим кредитором ТОВ Фінансова компанія Фактор Онлайн на виконання вимог Договору № 10/02/2021-ВКД про відступлення прав вимоги від 11.02.2021 року сплачено суму коштів, згідно п. 4 Договору (платіжне доручення №239 від 11.02.2021 року).

За загальним правилом, встановленим ст. 599 ЦК України, зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до частини першої статті 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених статтею 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі статтею 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

За змістом статті 512 ЦК України, статті 442 ЦПК України та статті 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Пунктами 1, 2 частини першої статті 512 ЦК України, передбачено, що у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до частини п`ятої статті 8 Закону України Про виконавче провадження , статті 442 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов`язкові тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Виходячи зі змісту статей 512, 514 ЦК України, ст. 442 ЦПК України, ст. 15 Закону України Про виконавче провадження заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача.

Така правова позиція висловлена Верховним Судом України в постанові від 20 листопада 2013 року /справа № 6-122 цс13/.

Частиною 5 статті 124 Конституції України проголошує, що судові рішення ухвалюються іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

Конституційний принцип обов`язковості виконання рішення суду реалізується, зокрема, на стадії виконавчого провадження, яке являється завершальною стадією судового провадження, спрямованою на реальне поновлення порушених прав.

Відповідно до п. 9 ч. 3 ст. 129 Конституції України, однією з основних засад судочинства в Україні є обов`язковість рішень суду.

Аналіз зазначених норм Конституції, положень цивільного закону, які регулюють зобов`язальні відносини, положень цивільного процесуального законодавства, які визначають порядок вирішення процесуальних питань, пов`язаних з виконанням судових рішень, а також норм ЗУ Про виконавче провадження , в їх сукупності дає підстави вважати, що оскільки судове рішення знаходиться на стадії виконання, наявність чи відсутність відкритого виконавчого провадження не має правового значення для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Відповідно до норм ст. 431 ЦПК України, виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Водночас, також слід зазначити, що відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод (надалі Конвенція ) та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Відповідно до ст.6 Конвенції кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Сферою регулювання ст.6 Конвенції є також виконання судового рішення. Зокрема Європейський суд з прав людини зазначає, що п.1 ст.6 Конвенції ( Право на справедливий суд ) гарантує кожному право на звернення до суду з позовом щодо будь-яких його цивільних прав та обов`язків. Таким чином, ця стаття проголошує право на доступ до суду, тобто право подати до суду позов з цивільно-правових питань. Однак, це право було б ілюзорним, якби правова система договірної держави допускала, щоб остаточне судове рішення, яке має обов`язкову силу, не виконувалося на шкоду одній із сторін.

Виконавче провадження є завершальною стадією судового провадження.

В рішенні Європейського суду Горнсбі проти Греції від 10.03.1997 (п. 40) зазначено, що для цілей статті 6 Конвенції виконання рішення, ухваленого будь-яким судом, має розцінюватися як складова частина суду .

Аналізуючи досліджені по справі докази в їх сукупності, суд вважає, що заява Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фактор Онлайн , заінтересовані особи: Публічне акціонерне товариство Піреус Банк МКБ , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , про заміну сторони виконавчого провадження є законною та обґрунтованою, а тому підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 431, 442 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фактор Онлайн , заінтересовані особи: Публічне акціонерне товариство Піреус Банк МКБ , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити у повному обсязі.

Замінити сторону виконавчого провадження, а саме: первісного стягувача за позовом Публічного акціонерного товариства Піреус Банк МКБ (ЄДРПОУ 20034231) на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фактор Онлайн (01133, м. Київ, пров. Лабораторний, 3, код ЄДРПОУ 40594622) щодо виконання рішення, яке ухвалив Шевченківський районний суд м. Києва у справі № 2-10737/11 від 09.02.2012 року.

Ухвалу може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повний текст ухвали суду не був вручений у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.11.2021
Оприлюднено13.12.2021
Номер документу101822973
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-10737/11

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 05.10.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 15.10.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 29.07.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 18.01.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 14.11.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 27.09.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Рішення від 09.02.2012

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волокітіна Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні