Ухвала
від 15.10.2020 по справі 2-10737/11
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2-10737/11

Провадження № 6/761/948/2020

У Х В А Л А

Іменем України

15 жовтня 2020 року Шевченківський районний суд м.Києва у складі:

головуючого: судді - Притули Н.Г.

при секретарі: Гриб Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві подання Головного державного виконавця Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Мороз Лесі Євгенівни про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 ,-

В С Т А Н О В И В:

До Шевченківського районного суду м. Києва надійшло зазначене подання в якому державний виконавець просить: тимчасово обмежити у праві виїзду за межі України ОСОБА_1 до виконання зобов`язань, покладених на нього рішеннями судів.

Своє подання державний виконавець обґрунтовує тим, що на виконанні у Шевченківському районному відділі державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) перебувають виконавчі провадження №35797385, №35797216, №35797545 про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПрАТ Піреус Банк МКБ боргу, а саме згідно виконавчих листів, виданих Шевченківським районним судом міста Києва від 03.05.2012 року по справі №2-10737/11 про стягнення 1377944,11 грн., від 16.12.2011 по справі №2-10964 про стягнення 1003025,77 грн. та на підставі виконавчого листа №2-7072 від 29.09.2011 року про стягнення боргу в розмірі 326867,22 грн. Загальна сума боргу разом з виконавчим збором та витратами виконавчого провадження становить 2980120,87 грн.

Як зазначає заявник, після відкриття виконавчих проваджень Боржник рішення судів в добровільному порядку не виконав. В подальшому, з метою виконання рішень судів було вжито ряд дій примусового характеру, а саме: за боржником був зареєстрований автотранспортний засіб Тойота корола 2007 року випуску, який був реалізований з прилюдних торгів та частково погашено заборгованість перед стягувачем у розмірі 47959,65 грн. В ході проведення подальших виконавчих дій встановлено, що будь яке інше рухоме та нерухоме майно за боржником не зареєстровано. Згідно відповіді з КМБІ за боржником нерухоме майно не зареєстровано. Згідно відповіді з МВС України автотранспортні засоби у боржника відсутні. Також державним виконавцем накладено арешт на грошові кошти боржника. Згідно інформації, що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань встановлено, що боржник є засновником декількох підприємств, на частку яких державним виконавцем накладено арешт.

Заявник зазначає, що станом на 21.07.2020 року боржником рішення суду не виконано, будь - яких пояснень щодо причин невиконання рішення судів боржником не надано.

20.07.2020 року Державною прикордонною службою України було надано інформацію щодо переміщення ОСОБА_1 через митний кордон України. Відповідно до зазначеного листа ОСОБА_1 неодноразово та систематично перетинав державний кордон України. Крім того згідно останньої інформації наданої ДПС України встановлено, що боржник виїхав за межі України 19.02.2019 року та назад на територію України не повернувся. Таким чином, боржник всіляко ухиляється від виконання своїх зобов`язань покладених на нього рішеннями Шевченківського районного суду міста Києва.

У судове засідання Головний державний виконавець Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Мороз Л.Є. не з`явилась, про дату та час судового засідання повідомлялась належним чином, звернулась до суду із заявою про слухання подання в її відсутність та просила подання задовольнити.

Відповідно до ст.33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Порядок здійснення права громадян України на виїзд з України і в`їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок врегульовано Законом України від 21 січня 1994 року Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України (зі змінами), яким визначено випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України та встановлено порядок розв`язання спорів у цій сфері.

Відповідно до п. 2, 5 ст. 6 Закону України Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України громадянинові України може бути тимчасово обмежено право на виїзд з України, зокрема, у тому випадку, якщо він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов`язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів.

Згідно зі ст. 2 Протоколу № 4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен є вільним залишати будь-яку країну, включно і свою власну. На здійснення цих прав не може бути встановлено жодних обмежень, крім тих, що передбачені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної чи громадської безпеки, для підтримання публічного порядку, запобігання злочину, для захисту здоров`я чи моралі або з метою захисту прав і свобод інших осіб.

Також ст. 12 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права передбачено, що кожна людина має право покидати будь-яку країну, включаючи свою власну.

Фізична особа має право на свободу пересування. Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України. Фізична особа може бути обмежена у здійсненні права на пересування лише у випадках, встановлених законом (ст. 313 ЦК України).

Відповідно до ч. 5 ст. 19 Закону України Про виконавче провадження боржник зобов`язаний:

1) утримуватися від вчинення дій, що унеможливлюють чи ускладнюють виконання рішення;

2) допускати в установленому законом порядку виконавця до житла та іншого володіння, приміщень і сховищ, що належать йому або якими він користується, для проведення виконавчих дій;

3) за рішеннями майнового характеру подати виконавцю протягом п`яти робочих днів з дня відкриття виконавчого провадження декларацію про доходи та майно боржника, зокрема про майно, яким він володіє спільно з іншими особами, про рахунки у банках чи інших фінансових установах, про майно, що перебуває в заставі (іпотеці) або в інших осіб, чи про кошти та майно, належні йому від інших осіб, за формою, встановленою Міністерством юстиції України;

4) повідомити виконавцю про зміну відомостей, зазначених у декларації про доходи та майно боржника, не пізніше наступного робочого дня з дня виникнення відповідної обставини;

5) своєчасно з`являтися на вимогу виконавця;

6) надавати пояснення за фактами невиконання рішень або законних вимог виконавця чи іншого порушення вимог законодавства про виконавче провадження.

Відповідно до п. 19 ч. 3 ст. 18 Закону України Про виконавче провадження державний виконавець має право у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду, за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

При цьому, під ухиленням від виконання зобов`язань, покладених судовим рішенням слід розуміти такі діяння (дії чи бездіяльність) особи боржника, які полягають у навмисному чи іншому свідомому невиконанні нею таких обов`язків.

Задоволення подання державного виконавця про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України можливе лише за умови доведення факту ухилення боржника від виконання зобов`язання. Законом передбачено юридичні санкції у вигляді тимчасового обмеження у праві виїзду не за наявність факту невиконання зобов`язань, а за ухилення від їх виконання. Саме по собі невиконання боржником самостійно зобов`язань не може свідчити про ухилення боржника від виконання покладених на нього рішенням обов`язків.

Відповідно до ч. 1 ст. 441 ЦПК України, тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення або рішення інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом.

Частиною 4 ст. 441 ЦПК України передбачено, що ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена судом за місцем виконання відповідного рішення за поданням державного або приватного виконавця. Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

Суд, повно та всебічно дослідивши та оцінивши матеріали справи, вважає, що подання державного виконавця не підлягає задоволенню виходячи із наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що на виконанні в Шевченківському районному відділі державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) перебувають виконавчі провадження №35797385, №35797216, №35797545 про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПрАТ Піреус Банк МКБ боргу, а саме згідно виконавчих листів, виданих Шевченківським районним судом міста Києва від 03.05.2012 року по справі №2-10737/11 про стягнення 1377944,11 грн., від 16.12.2011 по справі №2-10964 про стягнення 1003025,77 грн. та на підставі виконавчого листа №2-7072 від 29.09.2011 року про стягнення боргу в розмірі 326867,22 грн.

Постановою від 20.07.2020 року державний виконавець Шевченківського РВ ДВС міста Київ ГТУЮ у м. Києві (ВП№35797385) арештував кошти боржника та копію постанови направлено на виконання до банківських, інших фінансових установ та сторонам виконавчого провадження.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо боржника встановлено, що за боржником нерухомого майна не зареєстровано.

Згідно відповіді МВС України, відсутні дані про зареєстровані за боржником транспортні засоби.

Згідно довідки про власників пакетів голосуючих акцій (5 відсотків і більше) акціонерних товариств, дані про наявність в боржника пакетів голосуючих акцій відсутня.

Відповідно, до виписки з офіційного сайту https:nks.dzk.gov.ua, дані про зареєстровані земельні ділянки за боржником відсутні.

Крім того, 20.07.2020 року державним виконавцем Шевченківського РВ ДВС міста Київ ГТУЮ у м. Києві винесено постанову (ВП№35797385) про арешт майна боржника та накладено арешт на частку в статутному капіталі ТОВ Біо ресурси (ЄДРПОУ:37385771), ТОВ Біопаливо Кривий Ріг (ЄДРПОУ 40686220) та ПП Інтермед-Альфа (ЄДРПОУ 3132294) у межах суми звернення стягнення з урахуванням виконавчого збору/ основної винагороди приватного виконавця, витрат виконавчого провадження, штрафів 1377944,11 грн.

Згідно відповіді ПФУ про осіб - боржників, які працюють за трудовими та цивільно - правовими договорами, про останнє місце роботи боржника - інформація відсутня.

Згідно відповіді ПФУ про осіб - боржників, які отримують пенсії, встановлено, що ОСОБА_1 перебуває на обліку в ГУ ПФУ в м. Києві (Печерський район) та отримує пенсію в розмірі 2000,00 грн.

Відповідно до відповіді з ДФС України про номери рахунків, відкритих юридичними особами та/або фізичними особами - підприємцями, боржник на обліку в органах ДПС не перебуває, інформація стосовно боржників - фізичних осіб щодо сум доходу, нарахованого (сплаченого) податковим агентом на користь платників податку, та сум утриманого з них податку в ДРФО відсутня.

Згідно відповіді з Державної прикордонної служби України, щодо перетину боржником державного кордону вбачається, що боржник ОСОБА_1 неодноразово перетинав державний кордон в період з 31.12.2017 р. по 19.07.2020 р.

Як зазначає державний виконавець у поданні, у встановлені законодавством строки рішення суду боржником не виконано, борг згідно виконавчих листів не сплачено.

Крім того, державний виконавець посилається, що згідно останньої інформації наданої ДПС України, боржник виїхав за межі України 19.02.2019 року та назад на територію України не повернувся. Таким чином, на думку державного виконавця, боржник ухиляється від виконання своїх зобов`язань покладених на нього рішеннями Шевченківського районного суду міста Києва.

Суду не надано доказів, що державний виконавець звертав стягнення на арештоване майно, не обгрунтовано неможливості звернення стягнення на таке майно.

Як вбачається з матеріалів виконавчого провадження, державний виконавець не направляв виклики боржнику.

Крім того суду не надано доказів, що державний виконавець направляв боржнику запрошення на прийом до нього, воно отримане боржником та проігнороване ним.

Матеріалами подання підтверджується, що ОСОБА_1 дійсно неодноразово виїжджав за межі України, проте суду не надано доказів що перетин кордону боржником є перешкодою у виконанні рішень судів та таким чином боржник ухиляється від виконання зобов`язань.

Отже, оскільки з подання та документів наданих до нього не вбачається, що боржник ухиляється від виконання зобов`язань за рішенням суду, а невиконання рішення суду та неможливість державного виконавця звернути стягнення на арештоване майно не може оцінюватись як ухилення від виконання зобов`язань, тому суд не вбачає законом передбачених підстав для задоволення подання.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.33 Конституції України, Законом України Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України , ст.441 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Подання Головного державного виконавця Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Мороз Лесі Євгенівни про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 - залишити без задоволення.

На ухвалу суду може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

У відповідності до п.15.5 Перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Шевченківський районний суд міста Києва

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Суддя: Н.Г.Притула

Дата ухвалення рішення15.10.2020
Оприлюднено17.12.2020
Номер документу93577700
СудочинствоЦивільне
Сутьтимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1

Судовий реєстр по справі —2-10737/11

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 05.10.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 15.10.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 29.07.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 18.01.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 14.11.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 27.09.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Рішення від 09.02.2012

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волокітіна Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні