Ухвала
від 15.12.2021 по справі 200/2590/19-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

15 грудня 2021 р. Справа №200/2590/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Михайлик А.С., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Головного управління ДПС у Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ШАХТА «СВЯТО-ПОКРОВСЬКА №3» до Головного управління Державної фіскальної служби у Донецькій області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень, -

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 13.05.2019 адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «ШАХТА «СВЯТО-ПОКРОВСЬКА №3» до Головного управління Державної фіскальної служби у Донецькій області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень задоволено, у рішенні також здійснено розподіл судових витрат, відповідно до якого стягнуто з Головного управління ДФС у Донецькій області за рахунок бюджетних асигнувань на користь позивача понесені ним судові витрати.

27.12.2019 позивачу видано відповідний виконавчий лист у справі про стягнення судових витрат, боржником за яким визначено Головне управління ДФС у Донецькій області.

Ухвалою від 21.10.2020 замінено боржника у цьому виконавчому листі з Головного управління ДФС у Донецькій області на Головне управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 43142826).

До Донецького окружного адміністративного суду надійшла заява Головного управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП 44070187), який є відокремленим підрозділом ДПС України, про заміну боржника у виконавчому провадженні в цій справі на нього. За змістом заяви внаслідок проведеної реорганізацій відповідача (боржника) на підставі постанови КМУ від 30.09.2020 № 893 ліквідовано як юридичну особу публічного права Головне управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 43142826). Головне управління ДПС у Донецькій області із кодом ЄДРПОУ ВП 44070187 утворено як відокремлений підрозділ ДПС та визначено правонаступником територіального органу ДПС, що ліквідується.

Відповідно до ч. 1 ст. 21 Закону України Про центральні органи виконавчої влади (в редакції, що діяла зі змінами, внесеними Законом № 440-IX від 14.01.2020) територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, можуть утворюватися у порядку, визначеному статтею 21-1 цього Закону.

Згідно з ч.ч. 2-3 ст. 21-1 цього Закону територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, визначені частиною першою цієї статті, утворюються без статусу юридичної особи та є органами державної влади, можуть мати окремий баланс, рахунки в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, печатку та бланк зі своїм найменуванням та із зображенням Державного Герба України.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 893 Про деякі питання територіальних органів Державної податкової служби вказано ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби згідно з додатком, до якого, зокрема, включено Головне управління ДПС у Донецькій області.

Абзацом 3 п. 2 цієї постанови установлено, що територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною податковою службою територіальних органів згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною податковою службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної податкової служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови, як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій.

Наказом ДПС України від 30.09.2020 № 529 утворено як відокремлені підрозділи Державної податкової служби територіальні органи за переліком згідно з додатком, у якому, крім інших, вказано Головне управління ДПС у Донецькій області.

Головне управління ДПС у Донецькій області зареєстроване у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань як відокремлений підрозділ ДПС України з 30.09.2020 та обліковується за кодом 44070187.

Згідно з ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

В абзаці 4 п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 893 закріплено, що права та обов`язки територіальних органів ДПС України, що ліквідуються відповідно до п. 1 цієї постанови, переходять ДПС України та її територіальних органів.

Наказом ДПС України від 12.11.2020 № 643 затверджено Положення про Головне управління ДПС у Донецькій області (далі за текстом положення - Головне управління ДПС).

Відповідно до абз. 1, 3 п. 1 цього положення Головне управління ДПС, що є територіальним органом, утвореним на правах відокремленого підрозділу ДПС України, є правонаступником майна, прав та обов`язків Головного управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 43142826).

Відповідно до п. 15 цього Положення Головне управління ДПС утворюється без статусу юридичної особи та є органом державної влади, має окремий баланс, рахунки в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, печатку та бланк зі своїм найменуванням та із зображенням Державного Герба України, є розпорядником бюджетних коштів.

Таким чином, виходячи з приписів статті 21-1 Закону України Про центральні органи виконавчої влади та п. 15 вказаного Положення відокремлені підрозділи територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, у тому числі відокремлений підрозділ ДПС України - Головне управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП 44070187), не мають статусу юридичної особи, проте є самостійним органами державної влади. Відокремлений підрозділ ДПС України - Головне управління ДПС у Донецькій області є правонаступником юридичної особи Головного управління ДПС у Донецькій області, що ліквідується (код ЄДРПОУ 43142826).

Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 43 Кодексу адміністративного судочинства України здатність мати процесуальні права та обов`язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається, зокрема, за органами державної влади та іншими державними органами.

Здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов`язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить, крім інших, органам державної влади та іншим державним органам.

Таким чином, відокремлений підрозділ ДПС України - Головне управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП 44070187) має здатність самостійно здійснювати процесуальні права та обов`язки в адміністративному судочинстві, зокрема, бути стороною у справі та боржником на стадії виконання судового рішення.

Згідно з ч. 1 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Доказів відкриття виконавчого провадження за виданим в цій справі виконавчим листом суду не надано. Водночас, відповідно до ч. 4 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

За таких обставин, беручи до уваги, що діяльність Головного управління ДПС у Донецькій області як відокремленого підрозділу ДПС України розпочато та набуття ним прав та обов`язків юридичної особи - Головного управління ДПС у Донецькій області, що ліквідується, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення поданої заяви та заміни боржника у виконавчому листі, виданому у цій справі.

Керуючись ст.ст. 205, 243, 248, 256, 293-295, 297, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління ДПС у Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження, - задовольнити.

Замінити боржника в виданому у справі № 200/2590/19-а виконавчому листі з Головного управління ДПС у Донецькій області (ідентифікаційний код юридичної особи 43142826) на Головне управління ДПС у Донецькій області (ідентифікаційний код відокремленого підрозділу 44070187, адреса: 87500, Донецька обл., місто Маріуполь, вулиця Італійська, будинок 59).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя А.С. Михайлик

Дата ухвалення рішення15.12.2021
Оприлюднено17.12.2021
Номер документу101916978
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень

Судовий реєстр по справі —200/2590/19-а

Ухвала від 19.01.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 15.12.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 04.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 23.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 21.10.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 03.07.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Ухвала від 27.04.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 23.01.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Постанова від 17.12.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Постанова від 17.12.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні