Рішення
від 06.12.2021 по справі 398/2460/21
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/2460/21

провадження №: 2/398/1460/21

РІШЕННЯ

Іменем України

"06" грудня 2021 р.

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області у складі:

судді - Нероди Л.М.,

за участі секретаря - Шаповал І.Ф.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу №398/2460/21 за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Комунальне підприємство Олександрійське міжміське бюро технічної інвентаризації , Олександрійська районна державна нотаріальна контора Кіровоградської області про визнання права забудовника в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

ВИМОГИ ПОЗИВАЧА

Позивач звернулася до суду з позовною заявою, у якій просить суд визнати за нею, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , права та обов`язки забудовника на житловий будинок з надвірними будівлями за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

ПОЗИЦІЯ ПОЗИВАЧА

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 . Після його смерті відкрилась спадщина на належне йому майно та майнові права, в тому числі на житловий будинок з надвірними будівлями, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Спадкоємцями першої черги за законом щодо майна померлого є позивач та їх спільна дочка ОСОБА_4 .

Позивач у встановлений законом строк звернулась до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини. ОСОБА_4 від прийняття спадщини відмовилась.

Інших спадкоємців, які б заявляли свої вимоги відносно вказаного спадкового майна, немає.

Однак позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на вказаний житловий будинок в звязку з тим, що спадкового будинку, на який є правовстановлюючий документ - договір купівлі-продажу - в натурі не існує, оскільки згідно архівної довідки БТІ його зруйновано та побудовано новий будинок, право власності на який не зареєстровано.

Враховуючи, що протягом життя ОСОБА_3 не здійснив державну реєстрацію права власності на зазначене нерухоме майно, позивач позбавлена можливості отримати свідоцтво про право на спадщину в порядку спадкування за законом на нього.

Позивач чи його представник у судове засідання не з`явилися, про час та місце його проведення повідомлені належним чином, до розгляду справи по сутті вимог від представника позивача на адресу суду надійшла заява про розгляд справи за її відсутності та відсутності позивача, при цьому, зазначила, що позовні вони підтримують в повному обсязі.

ЗАПЕРЕЧЕННЯ ВІДПОВІДАЧА

Відповідач ОСОБА_5 в судове засідання не з`явилась, подала заяву про розгляд справи за її відсутності, в якій також зазначила, що вона на спадщину не претендує, заява про прийняття спадщини нею не подавалась.

ПОЗИЦІЯ ТРЕТІХ ОСІБ

У судове засідання представники КП Олександрійське міжміське бюро технічної інвентаризації та Олександрійської районної державної нотаріальної контори не з`явились, до розгляду справи по сутті вимог надали заяви про розгляд справи без їх участі, заперечень на позов не подали.

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ

Ухвалою суду від 03.06.2021 року було відкрито провадження у справі, справу призначено до судового розгляду в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою судді Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 04.11.2021 року задоволено клопотання представника позивача про заміну неналежного відповідача належним, закрито підготовче провадження у справі, справу призначено до судового розгляду.

ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим 21.08.2020 року виконавчим комітетом Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області.

Відповідно до договору купівлі - продажу, посвідченого нотаріально 11.07.1979 року і зареєстрованого в реєстрі нотаріальних дій за №30, ОСОБА_3 купив у ОСОБА_6 і ОСОБА_7 житловий будинок з надвірними будівлями, розташований в АДРЕСА_1 . 20.01.1989 року право власності на будинок за ОСОБА_3 було зареєстровано Олександрійським КМБТІ, реєстраційний номер 550/2.

12.11.1977 року ОСОБА_3 зареєстрував шлюб з ОСОБА_8 , яка після реєстрації шлюбу змінила прізвище на ОСОБА_9 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серія НОМЕР_2 .

ОСОБА_3 та ОСОБА_1 є батьками ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_3 ), та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_4 ).

11.10.1997 року ОСОБА_10 зареєструвала шлюб з ОСОБА_11 та змінила прізвище на ОСОБА_12 , що підтверджується свідоцтвом про одруження серія НОМЕР_5 .

Згідно архівної довідки №239 від 22.03.2021 року, виданої КП ОМБТІ , право власності на будинок, який побудований в 1991 році по АДРЕСА_1 , за архівними даними КП ОМБТІ не зареєстроване. За ОСОБА_3 зареєстровано право власності на старий будинок, який побудований в 1918 році, на підставі договору купівлі-продажу від 11.07.1979 року, посвідченого секретарем Протопопівської сільської ради за реєстраційним №30, який зруйновано. Крім того, в довідці зазначено, що назву АДРЕСА_2 на підставі рішення №12 від 06.11.2015 року змінено на АДРЕСА_1 .

Відповідно до довідки Протопопівського старостинського округу №4 Приютівської селищної ради від 28.04.2021 року №658, померлий ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , з 1979 року і до дня своєї смерті, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 , та мав такий склад сім`ї: дружина - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована з 1979 року і по теперішній час; дочка - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрована по теперішній час. Земельна ділянка біля будинку не приватизована. Заповіт від ОСОБА_3 в сільській раді не посвідчувався.

Згідно довідки Протопопівського старостинського округу №4 Приютівської селищної ради від 28.04.2021 року №659, на підставі рішення виконавчого комітету Олександрійської районної Ради народних депутатів Про оформлення права власності на будинки від 15.10.1987 року №392, п.835, будинок АДРЕСА_1 належить ОСОБА_3 .

Відповідно до довідки виконавчого комітету Приютівської селищної ради Олександрійського району від 17.05.2021 року №703, за даними погосподарської книги №7 Протопопівської сільської ради на 1986-1991 роки, особовий рахунок № НОМЕР_6 , стор.104, в АДРЕСА_2 , проживали та були зареєстровані: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_10 . ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Згідно даних спадкової справи №283/2020 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , її заведено 06.11.2020 року в Олександрійській районній державній нотаріальній конторі. Дочка ОСОБА_3 - ОСОБА_4 03.11.2020 року подала до нотаріальної контори заяву про відмову від спадщини, заяву зареєстровано в реєстрі за №4/109. 08.04.2021 року дружині ОСОБА_3 - ОСОБА_1 було видано свідоцтво про право на спадщину за законом на 1\2 частки земельної ділянки кадастровий номер 3520386200:02:003:0145, розташованої на території Протопопівської сільської ради Олександрійського району, площею 3,9921 га, свідоцтво зареєстровано в реєстрі за №234.

Постановою державного нотаріуса Олександрійської районної державної нотаріальної контори від 29.03.2021 року ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з надвірними будівлями. розташований за адресою: АДРЕСА_1 , який належав ОСОБА_3 , в зв`язку з тим, що спадкового будинку, на який є правовстановлюючий документ, а саме, договір купівлі-продажу, в натурі не існує, його, згідно архівної довідки КП ОМБТІ , зруйновано та побудовано новий будинок, право власності на який не зареєстровано.

Інший спадкоємець першої черги щодо майна померлого ОСОБА_3 , його старша дочка ОСОБА_2 , з заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори не зверталась. Як свідчить її заява, яка надійшла на адресу суду, наміру приймати спадщину вона не має.

ОЦІНКА СУДУ

Суд дійшов висновку про те, що померлий ОСОБА_3 на день смерті володів правами та обов`язками забудовника на житловий будинок з надвірними будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_2 , так як будинок не був зданий в експлуатацію та не зареєстрований в установленому порядку.

Позивач, як дружина померлого, є спадкоємцем першої черги за законом та відповідно до вимогЦК України вважається такою, що прийняла спадщину, оскільки вчасно звернулася до нотаріальної контори та прийняла спадщину після смерті чоловіка.

Таким чином, позивач має право на успадкування прав та обов`язків забудовника на житловий будинок, що належали спадкодавцеві ОСОБА_3 на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Право позивача на успадкування прав та обов`язків забудовника на житловий будинок ніким не оспорюється.

Враховуючи встановлені обставини, а також те, що позивач не має іншої можливості захистити своє право на спадщину, зокрема через нотаріальні органи, суд вважає, що відповідно до ст. 16 ЦК України його цивільне право підлягає захисту шляхом визнання за позивачем прав та обов`язків забудовника в порядку спадкування за законом.

НОРМИ ПРАВА

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Належними доказами в розумінні ст.77 ЦПК України є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Відповідно до статті 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ч. 1 ст. 182 ЦК України , право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

З положень ст. 331 ЦК України вбачається, що право власності на нерухоме майно виникає в особи з моменту завершення будівництва та прийняття його в експлуатацію, а якщо таке право підлягає державній реєстрації - з моменту його державної реєстрації.

До закінчення будівництва забудовник вважається власником не будівлі або споруди, як окремого об`єкта, а власником будівельних матеріалів, обладнання, а також відповідних майнових прав.

Згідно ст. 1216 ЦК України , спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України , до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Статті 177 та ч. 1 ст. 178 цього Кодексу визначають, що об`єкти цивільних прав (в тому числі майнові права) можуть вільно відчужуватись або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином, якщо вони не вилучені з цивільного обороту, або не обмежені в обороті, або не є невід`ємними від фізичної чи юридичної особи.

Згідно п. 8 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року за №7 Про судову практику у справах про спадкування , якщо будівництво здійснювалось згідно із законом, то у разі смерті забудовника до завершення будівництва його права та обов`язки як забудовника входять до складу спадщини.

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом, а з аналізу змісту ст. ст. 1222 , 1241 ЦК України вбачається, що спадкування за законом має місце лише тоді і в тому обсязі, в якому воно не змінено заповітом, крім випадків права на обов`язкову частку у спадщині, незалежно від заповіту.

Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини незалежно від її оформлення.

Відповідно до ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Враховуючи встановлені обставини, а також те, що позивач не має іншої можливості захистити своє право на спадщину, зокрема через нотаріальні органи, суд вважає, що відповідно до ст. 16 ЦК України її цивільне право підлягає захисту шляхом визнання за позивачем прав та обов`язків забудовника в порядку спадкування за законом.

Не зважаючи на те, що суд задовольняє позов повністю, враховуючи, що спір виник не з вини відповідача, судові витрати слід залишити по фактично понесеним за позивачем.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 141, 264, 265, 273, 352, 354 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Комунальне підприємство Олександрійське міжміське бюро технічної інвентаризації , Олександрійська районна державна нотаріальна контора Кіровоградської області, про визнання права забудовника в порядку спадкування за законом, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РОНКПП: НОМЕР_7 , адреса місця реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 ), в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , права та обов`язки забудовника на житловий будинок з надвірними будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Судові витрати залишити по фактично понесеним.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку та подано апеляційну скаргу до апеляційного суду Кіровоградської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги на рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 16.12.2021 року.

Учасники:

позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РОНКПП: НОМЕР_7 , адреса місця реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 ;

відповідач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_8 , зареєстрована та проживає: АДРЕСА_3 ;

треті особи:

комунальне підприємство Олександрійське міжміське бюро технічної інвентаризації , адреса місцезнаходження: Кіровоградська область. м.Олександрія, проспект Соборний, 51, ЄДРПОУ 03347494;

Олександрійська районна державна нотаріальна контора Кіровоградської області, адреса місцезнаходження: Кіровоградська область. м. Олександрія, вул. 6-гоГрудня, 138, ЄДРПОУ 03884581.

СУДДЯ: Л.М. НЕРОДА

СудОлександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення06.12.2021
Оприлюднено19.12.2021
Номер документу101980497
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —398/2460/21

Рішення від 06.12.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

Ухвала від 04.11.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

Ухвала від 21.07.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

Ухвала від 03.06.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні