Ухвала
від 17.12.2021 по справі 522/20691/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

17.12.2021

Справа № 522/20691/20

Провадження № 1-«кс»/522/12831/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2021 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22020160000000117 від 16.09.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 359 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_5 ,

слідчого - ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ:

Згідно клопотання, слідчим відділом Управління СБ України в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 16.09.2020 за №22020160000000117, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 359 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлена група осіб в приміщеннях, розташованих в м. Одесі, незаконно використовує приховані програмно-апаратні комплекси, які складаються із відеокамер та мікрофонів, що мають ознаки спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Так, згідно з відповіддю на доручення, яка надійшла з ВКІБ Управління СБ України в Одеські області, встановлено, що до можливої протиправної діяльності, пов`язаної з перехопленням та реєстрацією інформації на технічних каналах зв`язку, а також до дистанційного отримання (зміни, знищення) інформації з технічних засобів її зберігання, обробки та передачі, із використанням спеціалізованого програмного забезпечення, яке належить до спеціальних технічних засобів для негласного отримання інформації, причетна група невстановлених осіб з хакерського середовища, яка можлива координується спецслужбами Російської Федерації.

Крім того, за отриманою інформацією, вказана група невстановлених осіб з хакерського середовища з метою дестабілізації суспільно-політичної ситуації та компрометації чинних органів державної влади та місцевого самоврядування, із використанням спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, до яких належать вищезазначене спеціалізоване програмне забезпечення, без відома керівництва політичної партії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та їх обласних осередків, в т.ч. під час проведення ними конференцій та з`їздів партії, здійснюють дистанційний доступ до комп`ютерного обладнання, що використовується ними у службовій діяльності, а саме особистих кабінетів співробітників, та здійснюють несанкціонований доступ до службових даних, які становлять комерційну таємницю, з метою несанкціонованого внесення змін у відповідну партійну документацію (протоколи, рішення та інше).

Зокрема, за наявними даними, вищевказане несанкціоноване технічне втручання було проведено під час конференції Одеської обласної організації політичної партії « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яка була проведена 29.11.2021 за адресою: АДРЕСА_1 , а також під час з`їзду політичної партії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » 01.12.2021 у м. Київ, який одночасно проводився й в онлайн режимі, та за результатами яких нібито було відкликано депутатів ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , обраних за списками партії.

Так, вказана група хакерів, під час вищевказаної конференції Одеської обласної організації політичної партії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та з`їзду політичної партії « ІНФОРМАЦІЯ_1 », із використанням спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, до яких належить спеціалізоване програмне забезпечення, яке встановлено та інстальоване в апаратно-програмних комплексах, що складаються з серверних та клієнтських ПЕОМ з відповідним програмним забезпечення і призначені для перехоплення надісланих на віддалений сервер даних, які дозволяють отримувати керування над ПЕОМ, перехоплювати дані та отримувати відомості щодо даних аккаунтів членів партії, в тому числі, до особистих кабінетів в яких зберігається конфіденційна інформація, несанкціоновано внесла зміни до відповідних даних (в т.ч. результатів голосування) для відкликання депутатів ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Вказане призвело до направлення керівництвом партії за результатом конференції Одеської обласної організації політичної партії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » 29.11.2021 та з`їзду політичної партії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » 01.12.2021 відповідної партійної документації, із внесеними несанкціонованими змінами, на адресу ІНФОРМАЦІЯ_3 : АДРЕСА_2 (адміністративна будівля ІНФОРМАЦІЯ_2 ).

Також, слід зазначити, що на вказаних ПЕОМ співробітники партії здійснюють розрахунки за товари та послуги через системи онлайн платежів (банківські розрахунки із даними особистих платіжних карток). Зазначене свідчить, що особи з хакерського середовища можуть отримати доступ до їх реквізитів та придбати від їх імені товари, послуги, а також предмети заборонені у вільному обігу (зброя, вибухівка, наркотичні засоби) з метою компрометації функціонерів партії та загострення суспільно-політичної ситуації в Україні.

Таким чином, під час досудового розслідування необхідно дослідити відповідну партійну документацію політичної партії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » щодо відкликання депутатів ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6 та ОСОБА_7 у листопаді - грудні 2021 року.

В ході досудового розслідування встановлено, що відповідна партійна документація політичної партії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » щодо відкликання депутатів ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6 та ОСОБА_7 знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_2 (адміністративна будівля ІНФОРМАЦІЯ_2 ).

Для досягнення ефективності досудового розслідування та перевірки обставин у кримінальному провадженні, потрібно отримати оригінали вищевказаних документів.

Вказані матеріали будуть використані для встановлення причетних до скоєння кримінального правопорушення осіб, вони мають важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, та можуть бути використані в якості доказів у кримінальному провадженні.

Отримати вказані речі і документи можливо лише від їх утримувача ІНФОРМАЦІЯ_3 ( АДРЕСА_2 ).

Іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою речей і документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , та встановити обставини у кримінальному провадженні, не уявляється за можливе, оскільки зазначені речі і документи містять охоронювану законом таємницю - персональні дані членів політичної партії « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що знаходяться в базі персональних даних.

В судовому засіданні прокурор та слідчий клопотання підтримали та просили його задовольнити.

Предстаник ІНФОРМАЦІЯ_3 і політичної партії « ІНФОРМАЦІЯ_1 », до суду не викликався, оскільки його участь призведе до передчасного розголошення відомостей про обставини, відносно яких проводиться кримінальне правопорушення, та призведе до втрати можливості отримати фактичні дані, які можливо використати як докази у кримінальному провадженні внаслідок їх зміни або знищення.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані матеріали, заслухавши учасників судового засідання, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 КПК України.

Надані матеріалі свідчать про те, що інформація яка зазначена в клопотанні має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та необхідні для встановлення істини по даному кримінальному провадженню, зокрема для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного кримінального провадження.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Як вбачається з клопотання та наданих до суду матеріалів, слідчим було обґрунтовано доведено, що вказана інформація має суттєве доказове значення для встановлення істини по справі, а довести вищенаведені обставини іншим способом не надається можливим.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст. 159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу та вилучення зазначеної в клопотанні інформації.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 159-164 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ :

Клопотання старшого слідчого в ОВС СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю - задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області ОСОБА_3 та слідчим слідчого відділу Управління СБУ в Одеській області: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , а також за їх дорученням співробітникам Управління СБУ в Одеській області ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, та можливість вилучити в ІНФОРМАЦІЯ_4 ( АДРЕСА_2 ) оригінали відповідної партійної документації політичної партії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » щодо відкликання депутатів ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , поданої до ІНФОРМАЦІЯ_3 у листопаді-грудні 2021 року, строком на один місяць з дня виконання ухвали, враховуючи, але не виключно: оригінал протоколу за результатами конференції Одеської обласної організації політичної партії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 29.11.2021, оригінал протоколу за результатами з`їзду політичної партії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 01.12.2021, та оригінали інших документів що стосуються протоколу за результатами конференції Одеської обласної організації політичної партії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 29.11.2021 року та протоколу за результатами з`їзду політичної партії « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 01.12.2021 року.

Ухвала діє протягом 1 /одного/ місяця з дня її постановлення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення17.12.2021
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу101994915
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —522/20691/20

Ухвала від 29.06.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 13.06.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 13.06.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 13.06.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 16.02.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 15.02.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 24.01.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 04.11.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 04.11.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні