Ухвала
від 16.02.2022 по справі 522/20691/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/20691/20

Провадження №1-кс/522/1501/22

УХВАЛА

16 лютого 2022 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого в ОВС слідчого відділу УСБУ в Одеській області капітана юстиції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей та документів в рамках кримінального провадження за №22020160000000117 від 16.09.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 359 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий в ОВС слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області капітан юстиції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей та документів у кримінальному провадженні №22020160000000117 від 16.09.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 359 КК України, мотивуючи клопотання наступним.

Слідчим відділом Управління СБУ в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22020160000000117 від 16.09.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 359 КК України.

Підставою для початку досудового розслідування слугувало повідомлення ІНФОРМАЦІЯ_1 №65/2/1511 від 15.09.2020, щодо обставин протиправної діяльності невстановленої групи осіб направленої на незаконне використання прихованих програмно-апаратних комплексів, розміщених в приміщеннях на території м. Одеси, які складаються із відеокамер і мікрофонів, що мають ознаки спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

В ході досудового розслідування встановлено, що відповідно до листа ІНФОРМАЦІЯ_2 від 14.02.2022 №65/5/Д-448, вночі з 31.01.2022 на 01.02.2022 за адресою: АДРЕСА_1 (9 поверх), в кабінеті керівника ІНФОРМАЦІЯ_2 (каб. № 930) було частково припинено електричне живлення, а саме відключено електричне живлення системи доступу до кабінету та частково локальної системи відеоспостереження, сигналізації. Електричне живлення в кабінеті № 930 самостійно відновилося 01.02.2022 приблизно о 08:20.

З метою з`ясування причин тимчасового припинення електричного живлення кабінету №930 Південний офіс Держаудитслужби, не отримавши пояснень причин зазначеної ситуації, листом від 03.02.2022 № 151501-14/530- 2022 звернувся до ООКП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », який є балансоутримувачем та експлуатантом будівлі.

У відповідь на вищезазначений лист, головним інженером ІНФОРМАЦІЯ_4 « ІНФОРМАЦІЯ_3 » листом від 03.02.2022 повідомлено, що причиною вищезазначених обставин стало відключення автоматичного вимикача, який встановлений у кабінеті № 906, доступ до якого змінні електрики адмінбудинку після 17:00 години не мають.

Відключення саме цього автоматичного вимикача призводить до часткового знеструмлення кабінету № 930, що мало місце у зазначений період.

Зважаючи на інформацію, надану ООКП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ІНФОРМАЦІЯ_5 отримано пояснення від заступника начальника відділу ІТ забезпечення ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , за яким закріплено кабінет № 906, та який знав про наявність в кабінеті вимикача електричного живлення кабінету № 930. В наданій доповідній записці від 07.02.2022 ОСОБА_5 зазначив, що причини виключення рубильника - вимикача у кабінеті № 930 йому невідомі.

Разом з тим, після вищенаведених подій виявлено, що одна з камер відеоспостереження, яка мала резервне електроживлення, здійснювала запис. Після перегляду відповідних файлів відеозапису ІНФОРМАЦІЯ_5 встановлено, що ОСОБА_5 неодноразово намагався здійснити заміну монітору, розташованого у кабінеті керівника ІНФОРМАЦІЯ_2 (каб. № 930) на інший, зовні ідентичний, при цьому приховуючи від інших співробітників свої дії. Однак, ОСОБА_5 не надано жодних повноважень щодо самостійного доступу до кабінету керівника ІНФОРМАЦІЯ_2 та не надавались вказівки щодо заміни складових комп`ютерної техніки.

Крім того, у службовому приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 , виявлено монітор марки ASUS модель VS197, серійний номер НОМЕР_1 , який ОСОБА_5 намагався встановити в кабінеті керівника ІНФОРМАЦІЯ_2 (каб. № 930) замість наявного.

Враховуючи вищезазначене, дії ОСОБА_5 мають ознаки можливого незаконного втручання в роботу державного органу та ознаки спроби несанкціонованого доступу до інформаційних ресурсів та документів, розташованих в приміщеннях ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також незаконного придбання і використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, можливо встановлених у вищевказаному моніторі марки ASUS модель VS197, серійний номер НОМЕР_1 .

На даний час, матеріалами кримінального провадження підтверджується, що монітор марки ASUS модель VS197, серійний номер НОМЕР_1 , знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 ( АДРЕСА_2 .

Отримана в ІНФОРМАЦІЯ_7 ( АДРЕСА_2 інформація, та предмети мають важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а також можуть бути використані як доказ причетності особи до скоєння злочину у даному кримінальному провадженні, слугуватимуть засобом викриття осіб, винних у вчиненні злочину та їх вилучення обґрунтовується необхідністю дослідження в ході досудового розслідування, використанням в ході проведення слідчих дій та судових експертиз.

Поряд з цим, зазначені предмети та інформація (відео з камер спостереження) містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту і обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Крім того, в ході досудового розслідування неможливо іншим способом встановити та дослідити інформацію, речі та документи, які знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Крім цього, у зв`язку із існуванням реальної загрози передчасного розголошення відомостей про обставини, відносно яких проводиться досудове розслідування, що може призвести до втрати можливості отримати фактичні дані, які можливо використати як доказ у кримінальному провадженні внаслідок їх зміни або знищення, слідчий просить розглянути дане клопотання без виклику представника ІНФОРМАЦІЯ_2 .

До суду надійшла заява слідчого, у якій зазначено, що клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів він підтримує, та просить провести розгляд за його відсутності.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачений цим Кодексом, в зв`язку з чим суд вважає за можливе розглянути клопотання за відсутності слідчого.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться відомості і документи.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею не здійснювалась.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані до нього матеріали, вважаю необхідним клопотання задовольнити, з наступних підстав.

Статтею 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 160 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів повинні бути зазначені підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Згідно з п. 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, зазначені відомості містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з п. 1 ч. 5 ст. 163 КПК, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність підстав вважати, що ці речі або документи перебувають чи можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділом Управлінням Служби безпеки України в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22020160000000117 від 16.09.2020 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 359 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлена група осіб в приміщеннях, розташованих в м. Одесі, незаконно використовує приховані програмно-апаратні комплекси, які складаються із відеокамер та мікрофонів, що мають ознаки спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Так, органом досудового розслідування встановлено, що до вчинення зазначеного вище кримінального правопорушення причетний громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , який фактично проживає за адресою: АДРЕСА_3

Дії ОСОБА_5 мають ознаки можливого незаконного втручання в роботу державного органу та ознаки спроби несанкціонованого доступу до інформаційних ресурсів та документів, розташованих в приміщеннях ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також незаконного придбання і використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, можливо встановлених у вищевказаному моніторі марки ASUS модель VS197, серійний номер J2LMTF042521

Органу досудового розслідування необхідно дослідити монітор марки ASUS модель VS197, серійний номер НОМЕР_1 , а також інформацію (відеофайли) зафіксовану камерами відеоспостереження розміщеними у службових приміщеннях ІНФОРМАЦІЯ_2 за період січня-лютого 2022 року, який знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На думку слідчого судді, наявні у кримінальному провадженні матеріали дають достатні підстави вважати, що вищевказана річ, яка перебуває у володінніІНФОРМАЦІЯ_2 ( АДРЕСА_2 , має суттєве значення для кримінального провадження, оскільки іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, неможливо.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст. 159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу до зазначених у клопотанні речей та документів.

Керуючись ст.ст. 131- 132, 159-163, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого в ОВС слідчого відділу УСБУ в Одеській області капітана юстиції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей та документів в рамках кримінального провадження за №22020160000000117 від 16.09.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 359 КК України, задовольнити.

Надати слідчому в ОВС слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області капітану юстиції ОСОБА_3 та слідчим слідчого відділу Управління СБУ в Одеській області, які входять до слідчої групи у кримінальному провадженні №22020160000000117 від 16.09.2020 року: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 тимчасовий доступ з можливістю вилучення у ІНФОРМАЦІЯ_7 , який знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , монітору марки ASUS модель VS197, серійний номер J2LMTF042521, а також інформації (відеофайлів), зафіксованої камерами відеоспостереження, розміщеними у службових приміщеннях ІНФОРМАЦІЯ_2 за період січня-лютого 2022 року.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення тобто до 16.03.2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках: примірник № 1 - у матеріалах судового провадження; примірник № 2 та завірену копію ухвали надано слідчому.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.02.2022
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу103334834
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —522/20691/20

Ухвала від 29.06.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 13.06.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 13.06.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 13.06.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 16.02.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 15.02.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 24.01.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 04.11.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 04.11.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні