Ухвала
від 18.12.2021 по справі 686/4413/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/4413/19

Провадження № 1-кс/686/12489/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2021 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором, про тимчасовий доступ до речей та документів, у кримінальному провадженні № 12018240000000152, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08 червня 2018 року,

встановив:

14.12.2021 року старший слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області із клопотанням погодженим з прокурором відділу Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ).

В обґрунтування даного клопотання слідчим зазначено, що службові особи однієї з державних установ Хмельницької області, яка є розпорядником бюджетних коштів, за попередньою змовою з посадовими особами підрядної організації та посадовими особами підприємства, яке здійснює технічний нагляд за проведенням робіт, внесли завідомо неправдиві дані до бухгалтерських документів, в яких завищили об`єми виконаних робіт та їх вартість, внаслідок чого спричинили привласнення бюджетних коштів, виділених даній установі для проведення ремонтних робіт.

Також, встановлено, що 01.11.2016, між ІНФОРМАЦІЯ_2 (далі ІНФОРМАЦІЯ_3 ), (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_2 ) в особі головного лікаря ОСОБА_5 з однієї сторони та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_3 ) в особі директора ОСОБА_6 укладено договір № 215 про закупівлю робіт за державні кошти. Відповідно до п.1.2 Договору, Підрядник зобов`язується в межах договірної ціни власними і залученими силами та засобами, упродовж 2016-2018 років, роботи, зазначені в проектно-кошторисній документації, що виготовлена на об`єкт «Реконструкція системи відведення та очищення стічних вод Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни (роботи, пов`язані з об`єктами завершеного чи незавершеного будівництва та об`єктів цивільного будівництва) код ДК 021-2015-45200000-9». Загальна сума цього Договору, відповідно до п. 3.1 становить 11690 055,54 грн., в тому числі ПДВ 1 948 342,59 грн.

Відповідно до матеріалів генеральним проектувальником по даному об`єкту реконструкції є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 , директор ОСОБА_7 ). Дане підприємство здійснює і авторський нагляд за проведенням вищевказаних робіт відповідно до договору з ХОГВВ від 17.11.2017.

Технічний нагляд за проведенням робіт відповідно до договору з ХОГВВ здійснює Комунальне підприємство Хмельницької обласної ради « ІНФОРМАЦІЯ_6 ». Відповідно до Додаткової угоди №2 до Договору №215 від 01.11.2016 про закупівлю робіт за державні кошти, роботи передбачені в п.1.2. Договору у 2016 році не виконувалися.

Протягом 2017-2018 років ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » виконувались роботи по даному об`єкту будівництва, про що були складені відповідні бухгалтерські документи, на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » були перераховані кошти на загальну суму 6 883 786 грн. В ході вивчення документів, які стали підставою для перерахування вищевказаних коштів, встановлено, що відповідно до акту виконаних робіт № 1 від 27.12.2017 за грудень 2017 року (форма КБ-2), підрядною організацією було закуплено та встановлено наступне обладнання: 2 одиниці блоку перекачування з функцією попереднього змучування осаду БПЗ 2.20.30, 1 одиниця системи керування SK -2-0,1 з функціями захисту і сигналізації та 3 одиниці блоку відкачування сирого осаду БСО 2.10.10 на загальну суму 2210503,2 грн.

В ході проведення слідчих (розшукових) дій встановлено, що дане обладнання відсутнє на об`єкті будівництва - каналізаційно-насосної станції ХОГВВ за адресою АДРЕСА_2 . Крім того, згідно отриманої інформації, вищезазначене обладнання для очисних споруд ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » 26.12.2017, закупило в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), а саме три одиниці блоку відкачування сирого осаду, дві одиниці блок перекачування з функцією попереднього змучування осаду та одну одиницю системи керування з функціями захисту і сигналізації на загальну суму 2 210 503 грн. Також, було встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в грудні 2017 року закупило в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), наступне обладнання: 1 одиниця щит керування з функцією захисту і сигналізації, 3 одиниці гідравлічний модуль змучування сирого осаду, 2 одиниці блок попереднього змучування осаду на загальну суму 1809 829,44 грн., в т.ч. ПДВ 301 638 грн.

Подальшими заходами встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » в грудні 2017 року згідно податкових накладних купило вищезазначене обладнання в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) загальною вартістю 1 809 829 грн. Згідно офіційних інформаційних джерел основний вид діяльності даного підприємства є надання рекламних послуг. В ході вивчення діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » було встановлено, що вищевказане обладнання дане підприємство ніде не купувало та не виготовляло. Таким чином, операції на даному підприємстві містять в собі ознаки фіктивності, тобто воно створене з метою формування податкового кредиту з ознаками ризику.

Таким чином, встановлено факт зловживання службовим становищем з боку службових осіб розпорядника бюджетних коштів, а саме ІНФОРМАЦІЯ_9 , посадових осіб підприємства-проектувальника по даному об`єкту (а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »), посадових осіб підприємства генерального підрядника, а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », які за попередньою змовою між собою, через підконтрольні фірми з ознаками фіктивності, (а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 »), внесли завідомо неправдиві відомості в офіційні документи про обсяг та вартість виконаних будівельних робіт, та таким чином привласнили бюджетні кошти в сумі близько 1809 829,44 грн, виділених Хмельницькою обласною

В матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що наявний факт виявлення ознак фіктивності в операція щодо придбання обладнання для проведення робіт на об`єкті «Реконструкція системи відведення та очищення стічних вод Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни (роботи, пов`язані з об`єктами завершеного чи незавершеного будівництва та об`єктів цивільного будівництва) код ДК 021-2015-45200000-9», та факт штучного створення податкового кредиту з ознаками ризику, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів щодо діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 , юридична адреса: АДРЕСА_4 ) в період з 01.01.2017 по 31.12.2018, а саме: облікової справи вказаного товариства, відомостей про реєстрацію платником ПДВ і копії документів, що підтверджують таку реєстрацію, податкової звітності, декларації з податку на додану вартість та інших видів податків, поданих до податкового органу, відомостей про відшкодування податкового кредиту, інформації про кількість найманих працівників, відомостей щодо банківських рахунків, відомостей про ІР-адреси та електронні поштові скриньки, з яких подавалась звітність та реєструються податкові, витяги з ЄРПН про отримані та виписані податкові накладні, відомості про проведення планових та позапланових документальних перевірок, їх результати, прийняті за їх наслідками податкові повідомлення-рішення, результати їх оскарження та копії актів перевірок з усіма додатками, які мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню, з метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування по даному кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до вищевказаних документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адреса: АДРЕСА_1 .

Слідча в судове засідання не з`явилася, проте в клопотанні міститься заява про проведення розгляду клопотання за її відсутності, клопотання підтримує в повному обсязі. Також, слідча просить розглянути дане клопотання за відсутності особи, у володінні якої перебувають речі та документи.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що воно не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до положень ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором ч.1 ст.160 КПК України.

Відповідно до пунктів 5 та 6 ч.2 ст.160 КПК України у клопотанні повинно бути зазначено зокрема значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні та можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Приписами частин 5 та 6 ст.163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

У своєму клопотанні слідча просить надати доступ до:

- облікової справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

- відомості про реєстрацію платником ПДВ і копії документів, що підтверджують таку реєстрацію ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

- податкової звітності, поданої в період з 01.01.2017 по 31.12.2018 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

- декларації з податку на додану вартість та інших видів податків, поданих до податкового органу в період з 01.01.2017 по 31.12.2018 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

- відомостей про відшкодування податкового кредиту в період з 01.01.2017 по 31.12.2018 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

- кількість найманих працівників в період з 01.01.2017 по 31.12.2018 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ); ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 );

- відомостей про ІР-адреси та електронні поштові скриньки, з яких подавалась звітність та реєструються податкові накладні за період часу з 01.01.2017 по 31.12.2018 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

- витягів з ЄРПН про отримані та виписані податкові накладні в період часу з 01.01.2017 по 31.12.2018 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

- відомостей про проведення планових та позапланових документальних перевірок, їх результати, прийняті за їх наслідками податкові повідомлення-рішення, результати їх оскарження та копії актів перевірок з усіма додатками в період часу з 01.01.2017 по 31.12.2018 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ).

Разом з цим слідчий суддя звертає свою увагу на те, жодних відомостей, про пов`язаність юридичних осіб, посадові особи яких перевіряються на причетність до вчинення кримінального правопорушення із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » у долучених до клопотання матеріалах відсутні.

За таких обставин суд вважає клопотання необґрунтованим і таким, що не підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.159- 164 КПК України, слідчий суддя,

постановив:

У задоволенні клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів, у кримінальному провадженні № 12018240000000152, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08 червня 2018 року - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Хмельницького

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення18.12.2021
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу102033632
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —686/4413/19

Ухвала від 10.11.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 10.11.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 19.07.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 29.06.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 04.07.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 20.12.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 18.12.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні