Ухвала
від 10.11.2022 по справі 686/4413/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/4413/19

Провадження № 1-кс/686/9289/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 листопада 2022 року м.Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, у кримінальному провадженні №12018240000000152,

встановив:

Старший слідчий відділу особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим із прокурором відділу Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ документів, які перебувають у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Хмельницької обласної ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

В обґрунтування клопотання слідчим зазначено, що «в провадженні відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Хмельницькій області знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018240000000152, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.191 КК України, відомості про які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.06.2018.

Досудовим розслідувань встановлено, що 01.11.2016 між ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі ІНФОРМАЦІЯ_2 ) (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), в особі головного лікаря ОСОБА_5 , з однієї сторони та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ), в особі директора ОСОБА_6 , укладено договір № 215 про закупівлю робіт за державні кошти. Відповідно до п.1.2 Договору, Підрядник зобов`язується в межах договірної ціни власними і залученими силами та засобами, упродовж 2016-2018 років, виконати роботи, зазначені в проектно-кошторисній документації, що виготовлена на об`єкт «Реконструкція системи відведення та очищення стічних вод Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни (роботи, пов`язані з об`єктами завершеного чи незавершеного будівництва та об`єктів цивільного будівництва) код ДК 021-2015-45200000-9». Загальна сума цього Договору, відповідно до п. 3.1 становить 11 690 055,54 грн., в тому числі ПДВ 1 948 342,59 грн.

Відповідно до матеріалів генеральним проектувальником по даному об`єкту реконструкції є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 , директор ОСОБА_7 ). Дане підприємство здійснює і авторський нагляд за проведенням вищевказаних робіт відповідно до договору з ХОГВВ від 17.11.2017.

Технічний нагляд за проведенням робіт, відповідно до договору з ХОГВВ, здійснює Комунальне підприємство Хмельницької обласної ради « ІНФОРМАЦІЯ_5 ». Відповідно до Додаткової угоди №2 до Договору №215 від 01.11.2016 про закупівлю робіт за державні кошти, роботи передбачені в п.1.2. Договору у 2016 році не виконувалися.

Протягом 2017-2018 років ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » виконувались роботи по даному об`єкту будівництва, про що були складені відповідні бухгалтерські документи, на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » були перераховані кошти на загальну суму 6 883 786 грн. В ході вивчення документів, які стали підставою для перерахування вищевказаних коштів, встановлено, що відповідно до акту виконаних робіт № 1 від 27.12.2017 за грудень 2017 року (форма КБ-2), підрядною організацією було закуплено та встановлено наступне обладнання: 2 одиниці блоку перекачування з функцією попереднього змучування осаду БПЗ 2.20.30, 1 одиниця системи керування SK -2-0,1 з функціями захисту і сигналізації та 3 одиниці блоку відкачування сирого осаду БСО 2.10.10 на загальну суму 2210503,2 грн.

В ході проведення слідчих (розшукових) дій встановлено, що дане обладнання відсутнє на об`єкті будівництва - каналізаційно-насосної станції ХОГВВ за адресою АДРЕСА_1 . Крім того, згідно отриманої інформації, вищезазначене обладнання для очисних споруд ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » 26.12.2017, закупило в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , директор ОСОБА_7 ), а саме три одиниці блоку відкачування сирого осаду, дві одиниці блок перекачування з функцією попереднього змучування осаду та одну одиницю системи керування з функціями захисту і сигналізації на загальну суму 2210503 грн. Також, було встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » в грудні 2017 року закупило в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , директор ОСОБА_8 ), наступне обладнання: 1 одиниця щит керування з функцією захисту і сигналізації, 3 одиниці гідравлічний модуль змучування сирого осаду, 2 одиниці блок попереднього змучування осаду на загальну суму 1 809 829,44 грн., в т.ч. ПДВ 301 638 грн.

Подальшими заходами встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » в грудні 2017 року згідно податкових накладних купило вищезазначене обладнання в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 , директор ОСОБА_9 ) загальною вартістю 1 809 829 грн. Згідно офіційних інформаційних джерел основний вид діяльності даного підприємства є надання рекламних послуг. В ході вивчення діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » було встановлено, що вищевказане обладнання дане підприємство ніде не купувало та не виготовляло. Таким чином, операції на даному підприємстві містять в собі ознаки фіктивності, тобто воно створене з метою формування податкового кредиту з ознаками ризику.

Таким чином, встановлено факт зловживання службовим становищем з боку службових осіб розпорядника бюджетних коштів, а саме ІНФОРМАЦІЯ_10 , посадових осіб підприємства-проектувальника по даному об`єкту (а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »), посадових осіб підприємства генерального підрядника, а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », які за попередньою змовою між собою, через підконтрольні фірми з ознаками фіктивності, (а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 »), внесли завідомо неправдиві відомості в офіційні документи про обсяг та вартість виконаних будівельних робіт, та таким чином привласнили бюджетні кошти в сумі близько 1 809 829,44 грн., виділених ІНФОРМАЦІЯ_14 .

В ході проведення досудового розслідування виникла необхідність у проведенні будівельно-технічної експертизи з метою встановлення фактичного обсягу та вартості виконаних будівельних робіт.

Так, 09.06.2022 винесено постанову про призначення будівельно-технічної експертизи, яку спрямовано для організації виконання експертам ІНФОРМАЦІЯ_15 . В ході виконання вказаної експертизи судовим експертом заявлено клопотання щодо надання проектно-кошторисної документації на «Реконструкцію системи відведення та очищення стічних вод ІНФОРМАЦІЯ_10 » текстову та графічну частину;виробничу документацію на виконання будівельних робіт із «Реконструкції системи відведення та очищення стічних вод ІНФОРМАЦІЯ_10 »: відомості списання матеріалів, журнали виконання робіт, журнали авторського нагляду, акти огляду прихованих робіт, акти випробувань, товарно-транспортні накладні, виконавчі схеми; електронні версії актів виконаних робіт (ф.№КБ-2в) на виконання робіт із «Реконструкції системи відведення та очищення стічних вод ІНФОРМАЦІЯ_10 » (у форматі програмного комплексу АВК-5:*.ІМР або*.ВDР).

З метою з`ясування чи відповідає фактичний обсяг та вартість виконаних будівельних робіт, роботам по проведенню реконструкції системи відведення та очищення стічних вод ІНФОРМАЦІЯ_10 , розташованого за адресою АДРЕСА_1 , та чи відповідає розроблена проектно-кошторисна документація по вказаному об`єкту, вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва, необхідні оригінали документів щодо виконання робітпо об`єкту: «Реконструкції системи відведення та очищення стічних вод ІНФОРМАЦІЯ_10 , розташованого за адресою АДРЕСА_1 ».

Документи щодо виконання вказаних робіт необхідні саме в оригіналах, оскільки на підставі вказаних документів буде проведено будівельно-технічну експертизу та в подальшому судово-економічну експертизу, які визначать розмір збитку, завданого в наслідок вчинення кримінального правопорушення.

Статтею 242 ч. 2 п. 6 КПК України зобов`язано сторону обвинувачення забезпечити проведення експертизи щодо визначення розміру матеріальних збитків, заподіяного кримінальним правопорушенням.

Враховуючи, що вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням є саме тими обставинами, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, для визначення яких необхідно здійснити ряд досліджень на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки та будівництва з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Відповідно до Наказу Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.98 «Про затвердження Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень» для проведення основних видів експертиз необхідні оригінали документів.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи щодо проведення робіт по об`єкту: «Реконструкції системи відведення та очищення стічних вод ІНФОРМАЦІЯ_10 , розташованого за адресою АДРЕСА_1 », мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню, з метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування по даному кримінальному провадженні, перевірки фактів привласнення коштів, необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів, які стосуються виконання робіт по об`єкту: «Реконструкції системи відведення та очищення стічних вод ІНФОРМАЦІЯ_10 , розташованого за адресою АДРЕСА_1 »,які перебувають у володінні комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Хмельницької обласної ради(код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ).»

Слідчий в судове засідання не з`явився, однак, клопотав про розгляд справи у його відсутність з підтриманням викладених у клопотанні вимог.

Вивчивши надані матеріали, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

За змістом ст.131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження, різновидом яких є тимчасовий доступ до речей і документів, застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Так, відповідно ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Оцінивши обґрунтованість наведених слідчим доводів, слідчий суддя дійшов висновку, що під час розгляду клопотання доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи, про тимчасовий доступ до яких клопоче слідчий, знаходяться у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Хмельницької обласної ради, такі документи самі по собі так і в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Також слідчим доведено, що ці документи можливо використати як доказ та те, що без їх отримання не виявляється можливим іншими способами довести обставини, які передбачається довести в ході досудового розслідування кримінального провадження.

Відповідно до ч.7 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів. З матеріалів клопотання слідує, що необхідність вилучення оригіналів вказаних документів, обумовлене потребою проведення судової експертизи, зокрема будівельно технічної, судово економічної експертиз, крім того, існує загроза знищення вказаних документів, тому слідчий суддя розглядає клопотання слідчого без виклику представників осіб, у володінні яких знаходяться документи, і вважає, що є підстави для надання розпорядження щодо можливості вилучення оригіналів вищезазначених документів.

Відтак, з урахуванням доведених слідчим обставин, а саме: підстав для застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів, визначених у ст.160, 163 КПК України; що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права та свободи; іншими способами встановити та довести обставини, які передбачається з`ясувати за допомогою цих документів, неможливо; за допомогою саме такого виду заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ, може бути виконане завдання слідчого щодо забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого є підставним, обґрунтованим і підлягає задоволенню.

Водночас,слідчий суддявважає занеобхідне надатитимчасовий доступдо документівслідчим,які єповноважним наведення досудовогослідства вданому кримінальномупровадженні (згідноз витягомз ЄРДРу кримінальномупровадженні № 12018240000000152 від 15.10.2022 р. та постановою про доручення розслідування слідчій групі від 02.06.2022 року).

Керуючись ст.ст.131, 132, 159, 163, 164, 166 КПК України, слідчий суддя

постановив:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати дозвіл слідчим відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 на тимчасовий доступ до оригіналів документів, з можливістю їх вилучення у КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Хмельницької обласної ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), а саме до проектно-кошторисної документації на «Реконструкцію системи відведення та очищення стічних вод ІНФОРМАЦІЯ_10 » текстову та графічну частину; виробничої документації на виконання будівельних робіт із «Реконструкції системи відведення та очищення стічних вод ІНФОРМАЦІЯ_10 »: відомості списання матеріалів, журналів виконання робіт, журналів авторського нагляду, актів огляду прихованих робіт, актів випробувань, товарно-транспортних накладних, виконавчих схем.

Уповноваженим особам КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Хмельницької обласної ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) забезпечити тимчасовий доступ до вказаних документів та надати можливість вилучити оригінали відповідних документів.

Ухвала діє до 09 січня 2023 року.

Відповідно до ст.166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку, згідно з положеннями цього Кодексу, з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення10.11.2022
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу107332414
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —686/4413/19

Ухвала від 10.11.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 10.11.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 19.07.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 29.06.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 04.07.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 20.12.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 18.12.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні